به گزارش مشرق، روزهای پایانی همکاری "مانوئل ژوزه" با پرسپولیس، پرونده ناکامی مربیان خارجی در پرسپولیس را قطورتر کرد تا نشان دهد مسابقات لیگ برتر برای صدرنشینان "فرنگی" هرم کادرفنی سرخپوشان خوش یمن نیست.
البته اگر "افشین قطبی" را یک مربی ایرانی بدانیم، این ناکامی از وینگو بگوویچ با داشتن تیم "کهکشانی" آن روزهای پرسپولیس آغاز شد و با ناکامی تیم "کهکشانی" ژوزه پرتغالی ادامه پیدا کرد تا بار دیگر هواداران سرخ از حضور مربیان خارجی در تیمشان دچار یاس و افسردگی شوند.
آخرین مرتبهای که یک مربی خارجی به همراه پرسپولیس جام قهرمانی را بالای سر برد، به زمان "استانکو پوکله پوویچ" باز میگردد که در سالهای 74 و 75 دو عنوان قهرمانی در مسابقات جام آزادگان برای سرخپوشان تهرانی به ارمغان آورد.
پس از وی، وینگو بگوویچ کروات، راینر زوبل آلمانی، آری هان هلندی، مصطفی دنیزلی ترکیهای(دو مرتبه)، نلو وینگادای پرتغالی، زلاتکو کرانچار صربستانی و مانوئل ژوزه پرتغالی، به عنوان مربیان خارجی بر صندلی داغ سرمربیگری پرسپولیس نشستند و هرچند در مقاطعی با این تیم عملکرد خوبی داشتند اما در کسب جام قهرمانی ناکام ماندند.
در این مطلب مهر به حضور و عملکرد مربیان خارجی در پرسپولیس اشاره کرده است:
وینگو بگوویچ (کرواسی):
از 26 تیرماه 1382 تا پایان سومین دوره لیگ برتر
هفتمین سرمربی خارجی تاریخ پرسپولیس یک مربی کروات بود که با حضور اکبر غمخوار در پرسپولیس و کنار گذاشته شدن پروین، هدایت سرخپوشان را برعهده گرفت. وینکو بگوویچ 55 ساله از 26 تیر 1382 با قراردادی 200 هزار دلاری سرمربی پرسپولیس شد.
در دوره این مربی پرسپولیس نفرات مطرحی از جمله علی دایی، کریم باقری، حمید استیلی، جواد کاظمیان، ساشا ایلیچ و عیسی ترائوره به پرسپولیسی آمدند که یحیی گلمحمدی، افشین پیروانی، حامد کاویانپور و ... در آن بازی میکردند.
آن تیم که یکی از پرحاشیهترین تیمهای تاریخ پرسپولیس بود و با توجه به شروع طوفانی در لیگ، از هفته چهارم به بعد سقوط کرد و در نهایت با حذف از جام حذفی در خردادماه 83 دوره حضور بگوویچ نیز به پایان رسید.
راینر زوبل (آلمان):
از 24 شهریور 1383 تا 30 خرداد 1384
با بازگشت مجدد پروین به پرسپولیس به عنوان مدیر فنی، این بار یک مربی آلمانی هدایت سرخپوشان را بر عهده گرفت. راینر سوبل با قرارداد 300 هزار دلاری، از 23 تیر 83 کار خود را در پرسپولیس آغاز کرد و در همان هفتههای اول با پروین دچار اختلاف نظرهای شدیدی شد.
او در ادامه نتایج نسبتا مناسبی گرفت و پرسپولیس تا چند هفته به پایان لیگ، مدعی قهرمانی بود. سوبل پس از آخرین بازی لیگ استعفا داد، در حالی که رقابتهای جام حذفی هنوز باقی مانده بود. او در یک برنامه تلویزیونی تمام کاسه کوزهها را بر سر حمید استیلی شکست و وی را عامل همه اختلافات معرفی کرد. پرسپولیس با سوبل در 31 بازی 17 برد، 7 تساوی و 7 باخت بهدست آورد.
آری هان (هلند):
از 27 بهمن 1384 تا 17 اردیبهشت 1385
با تغییر مدیریت باشگاه و حضور محمدحسن انصاریفرد بهعنوان مدیرعامل، کادر فنی پرسپولیس که نتایج خوبی هم نگرفته بود، دچار تغییر و تحول شد. آری هان هلندی با قرارداد سنگین حدود یک میلیاردی برای 5/ 1 فصل از بهمنماه سال 84 هدایت پرسپولیس را برعهده گرفت.
پرسپولیس با این مربی جان تازهای گرفت و تا فینال جام حذفی پیش رفت اما بازی فینال به دلیل نزدیک بودن جام جهانی به فصل بعد موکول شد. تمرینات فصل جدید با این مربی آغاز شد اما مدیریت باشگاه پرسپولیس پس از اردوی اتریش، در 19 مرداد 85 حکم اخراج آری هان را به دلیل بینظمیهای مکرر از تیم امضا کرد. آری هان از 178 روز حضور در پرسپولیس، 96 روز را در مرخصی به سر برد!
مصطفی دنیزلی (ترکیه):
از 18 شهریور 1385 تا 11 خرداد 1386
سرشناسترین مربی خارجی تاریخ پرسپولیس، بدشانسترین آنها هم بود. دنیزلی در 26 مرداد 85 با پرسپولیس قرارداد 800 هزار دلاری بست و کار خود را آغاز کرد. ابتدا در فینال جام حذفی در ضربات پنالتی مغلوب سپاهان شد. سپس با انبوهی از بازیکنان مصدوم مواجه شد اما با این وجود پرسپولیس بهترین فوتبال سالهای اخیر خود را در دوره این مربی ترک ارائه میداد و یک نمایش سراسر تهاجمی را روی صحنه میبرد. دنیزلی در لیگ برتر توفیقی نداشت و شکست عجیب از سپاهان در نیمه نهایی جام حذفی پایان نخستین مرحله حضور این مربی بدشانس در پرسپولیس بود. 16 برد، 14 تساوی و 6 باخت حاصل عملکرد دنیزلی در پرسپولیس بود.
نلو وینگادا (پرتغال):
از 21 بهمن 1387 تا 6 خرداد 1388
دومین مربی پرتغالی از 21 بهمن ماه 87 هدایت پرسپولیس را بر عهده گرفت و با پرسپولیس در سه جام ناکام محض بود. ابتدا در لیگ برتر رقابت را باخت و سپس در جام حذفی با شکست از پاس، حذف شد. در لیگ قهرمانان آسیا نیز بهرغم شکست سنگین از الغرافه به مرحله یک هشتم نهایی رسید، اما با یک ضربه پنالتی به بنیادکار ازبکستان باخت و حذف شد.
زلاتکو کرانچار (صربستان):
30 تیر 1388 تا 6 دی 1388
این مربی کروات چند روز قبل از آغاز لیگ نهم هدایت پرسپولیس را برعهده گرفت. پس از اولین باخت مقابل پیکان توسط عباس انصاریفرد مدیرعامل وقت پرسپولیس به مدت 24 ساعت اخراج شد، اما دوباره به تیم بازگشت. او پس از هفته هفدهم و در زمان مدیریت حبیب کاشانی به صورت توافقی از پرسپولیس جدا و جایش را به علی دایی داد. کرانچار در حالی از تیم کنار رفت که پرسپولیس به یک ثبات نسبی رسیده بود و نتایج خوبی هم در لیگ برتر بهدست میآورد.
مصطفی دنیزلی (ترکیه):
از 3 دیماه 1390 تا 2 تیرماه 1391
ناکامی پرسپولیس به همراه حمید استیلی در لیگ یازدهم و استعفای این مربی، شرایط بازگشت دوباره دنیزلی مربی مشهور ترکیهای را به این تیم فراهم کرد. در آن مقطع مدیران پرسپولیس علاوه بر دنیزلی مذاکراتی را با اسون گوران اریکسون، لوکا بوناچیچ، جمال حاجی، روبرتو دونادونی و خوان رامون لوپز کارو انجام دادند اما در نهایت روز دوم دیماه سال 1390 این مربی ترکیهای با قراردادی حدود 4/1 میلیارد تومان به تیم پرسپولیس بازگشت.
دنیزلی در نیم فصل دوم لیگ برتر به همراه پرسپولیس 5 برد، 5 تساوی، 7 باخت، 30 زده و 35 گل خورده را کسب کرد و این تیم را به رده نامطلوب دوازدهم رساند. هرچند این مربی در لیگ قهرمانان آسیا پرسپولیس را به مرحله حذفی رساند اما در آن بازی سرنوشتساز با نتیجه 3 بر یک مغلوب الاتحاد عربستان شد و از گردونه رقابتها کنار رفت. پس از آن باخت دنیزلی برای رسیدن به وضعیت همسر و پدر همسر بیمارش به ترکیه رفت و در حالیکه قرار بود، باز گردد، دیگر باز نگشت.
مانوئل ژوزه (پرتغال):
از تیرماه 1391 تا 20 آذرماه 1391
انتظار مدیران باشگاه پرسپولیس برای بازگشت مصطفی دنیزلی و مذاکره با مربیان بزرگی همچون "گابریل کالدرون"، "برنو متسو" و ... نتیجهبخش نبود تا در نهایت مانوئل ژوزه 66 ساله، دشمن شماره یک "کارلوس کیروش" سرمربی تیم ملی ایران که به فرگوسن آفریقا و مرد دربیها معرف بود، هدایت سرخپوشان را برعهده بگیرد.
دومین مربی پرتغالی تاریخ پرسپولیس با قراردادی معادل یک میلیون و 200 هزار دلار به ایران آمد و از روز نخست بحث بسته نشدن تیم توسط خودش را عامل ناکامی سرخپوشان دانست. این مربی در پایان نیم فصل نخست لیگ برتربا 5 پیروزی، 6 تساوی و 6 باخت، پرسپولیس را دوازدهم کرد تا با کارنامهای ضعیف به پرتغال باز گردد.