به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، استفاده دولت باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا از هواپیماهای مسلح بدون سرنشین برای کشتن شبهنظامیان در نواحی دور افتاده پاکستان باعث خشم شدید مردم این کشور و به تبع آن مخدوش شدن روابط میان اسلام آباد و واشنگتن شده است.
تلاشهای پاکستان برای کاهش تلفات غیرنظامیان در حملات هواپیماهای بدون سرنشین با تشدید کنترل و نظارت بر این حملات مخالفتهای مردمی و تظاهرات رهبران پاکستانی را به دنبال داشته است. رهبران این کشور خواستار کنترل شدیدتراین حملات هستند و از این رو سازندگان داخلی را برای ساخت چنین هواپیماهایی ترغیب میکنند.
معاون مدیر شرکت مهندسی "اکسپرت" مستقر در راولپندی پاکستان که این هواپیماها را میسازد، گفت: دوره آتی به سمت انجام عملیات با استفاده از این هواپیماهای بدون سرنشین است. سیاست خودکفایی، همواره اولویت شماره یک هر کشوری است. معاون مدیر این شرکت و تعداد دیگری از مقامهای پاکستانی معتقدند که حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی علیه مخفیگاههای شبهنظامیان اقدامی مخرب و زیانبار است چرا که آمریکا با این کار تنها باعث بروز خشم و عصبانیت مردم پاکستان شده است.
به جای آن، این شرکت و تعداد دیگری از کمپانیهای پاکستانی در حال ارتقا و پیشبرد کشورشان برای ساخت هواپیماهای بدون سرنشین ساخت داخل برای جایگزینی با هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا هستند.
ژنرال "طاهر اشرف خان"، مدیرکل سازمان پشتیبانی صادرات صنایع دفاعی پاکستان گفت: ما از دولت آمریکا خواستهایم تا تکنولوژی ساخت این هواپیماها را به ما بدهد، تا بتوانیم خودمان با ساخت آنها به مقابله با شبه نظامیان بپردازیم. البته تلاشهای ما برای دریافت تکنولوژی از آمریکا ناکام مانده و ما خودمان دست به ساخت این هواپیماهای بدون سرنشین زدهایم و تاکنون نیز توفیقات زیادی کسب کردهایم.
ارتش پاکستان پیشتر نیز از تعدادی هواپیمای بدون سرنشین کوچک که برخی از آنها ساخت داخل هستند، برای کنترل مرزها، سواحل و نواحی کوهستانی که به عنوان مأمن و پناهگاه شبهنظامیان مورد استفاده قرارمیگیرند، بهره برده است.
مقامهای آمریکایی سال گذشته موافقت کردند تا چند فروند از این نوع هواپیماها را که قابلیت نظارت و کنترل محدود و با برد کوتاه دارند، به پاکستان بفروشند.
واشنگتن به شدت مخالف درخواست پاکستان برای ارائه تکنولوژی ساخت این هواپیماها به این کشور است.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) همچنین تاکنون درباره برنامه ساخت این هواپیماها توسط اسلام آباد یا ارائه دلایلی در خصوص عدم ارایه تکنولوژی ساخت این هواپیماها اظهارنظر نکرده است.
همچنین پس از توقف ارسال کمکهای مالی از سوی واشنگتن به پاکستان به دلیل انسداد مسیر ترانزیتی مایحتاج ناتو به افغانستان توسط اسلام آباد در سال گذشته، دولت آمریکا بار دیگر قصد دارد تا مبلغ یک میلیادر دلار کمک نظامی به این کشور ارائه کند. انسداد این مسیر ترانزیتی در پی حمله نیروهای آمریکایی در نوامبر سال 2011 میلادی به پست مرزی پاکستان که 24 کشته بر جای گذاشت و در نهایت با عذرخواهی هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا به پایان رسید، رفع شد.
البته به دلیل نبودن تکنولوژی پیشرفته ماهوارهای دولت پاکستان هماکنون قادر نیست تا خودش از هواپیماهای بدون سرنشین استفاده کند و در صورتی که دههها به طول نینجامد، مطمئنا سالهای طولانی زمان لازم است تا دولت اسلام آباد بتواند به ارتقای یگان هواپیماهای بدون سرنشین خود برای جایگزینی با هواپیماهای بدون سرنشین مدل "پریدیتور" و "ریپر" بپردازد.
محمد سلیمان، مدیر فروش صناعی دفاعی جهانی "سولوشن" که یک کنسرسیوم برای کمپانیهای پاکستانیها در امر فروش هواپیماهای بدون سرنشین، تانکها و هواپیماها به ارتش پاکستان است، میگوید: ما این توانایی را نداریم. پاکستان 50 سال دیگر زمان نیاز دارد تا خودکفا بشود.
پاکستان برای گسترش تواناییهایش به دنبال کمک گرفتن از چین است؛ کشوری که هواپیماهای بدون سرنشین مسلح آن در کشورهای در حال توسعه جایگاه خوبی دارند.
راجه پرویز اشرف، نخستوزیر پاکستان در جریان جدیدترین نمایشگاه تسلیحات در کراچی با اشاره به تعلل آمریکا در ارائه تکنولوژی مربوط به ساخت این هواپیماها به اسلام آباد گفت: اسلام آباد میتواند از همکاریهای دفاعی چین بهره ببرد و انحصار تکنولوژی را که در دست آمریکا است، بشکند.
جدیدترین هواپیماهای بدون سرنشین پاکستان به نام "شاهپر" میتواند هفت ساعت پرواز داشته باشد در حالی که هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا مدل "پریدیتور"، 40 ساعت در آسمان است.
دولت پاکستان همچنین برای تامین تجهیزات صنایع خود با یکی از کارخانجات صنایع دفاعی ایتالیایی همکاری میکند تا یک هواپیمای میان برد مدل " فالکو" را که دارای قابلیتهای محدود است بسازد.
در حالی که دولت پاکستان برای ارتقای هواپیماهای خود به کشورهای دیگر متوسل شده است، یک کمپانی پاکستانی اعلام کرده که تعدادی از هواپیماهای بدون سرنشین کوچک را به یک شرکت خصوصی در آمریکا صادر کرده است.
یکی از مدیران این شرکتها گفت: استفاده آمریکا از هواپیماهای مسلح نام این صنایع را خراب کرده است.
هدف ما استفاده از این هواپیماها در موارد صلحآمیز چون نجات قربانیان مناطق سیلزده است. این هواپیماها میتوانند برای نجات مردم و برقراری امنیت مورد استفاده قرار بگیرند. من کاملا با استفاده از این هواپیماها برای اهداف مسلحانه مخالفم.
صنایع دفاعی پاکستان در حال ساخت هواپیماهای بدون سرنشینی هستند که میتواند جایگزین هواپیماهای آمریکا برای انجام حملات علیه مواضع شبهنظامیان شود.