کد خبر 180086
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۰

خالد القدومی گفت: تهدیداتی از جانب وزیر دفاع آمریکایی ها کالین پاول علیه سوریه بیان شد و مستقیما سوریه را تهدید کردند که اگر نیروهای فلسطینی از خاک سوریه خارج نشوند رژیم حاکم به سرنوشت صدام حسین دچار می شود ولی با این اوصاف بشار اسد همچنان پذیرای نیروهای مقاومت و دمشق میزبان حماس بود.

به گزارش مشرق، خالد القدومی نماینده جنبش حماس در تهران در مصاحبه با دیدبان به سابقه شهید الجعبری، موضع حماس در برابر مصر و سوریه و تشکر از توجه ویژه مقام معظم رهبری به مسئله فلسطین پرداخت.


متن کامل مصاحبه:

* جریان شناسی جنبش های مقاومت ضد اسرائیلی فلسطینی را شرح دهید؟

برای پاسخ دادن به این پرسش باید تاریخ گذشته را بررسی کرد. اگر جنبش ضد اسرائیل را بخواهیم نام ببرم در یک جمله تمام مردم فلسطین ضد اسرائیل می باشند اما در جامعه سیاسی فلسطین شما دو مکتب متفاوت می بینید. اول، گروههای فلسطینی که دسته ای از آنها زیر نظر و چتر ساف ( سازمان آزادی بخش فلسطین) هستند. این گروهها که اعتقاد به سازش دارند و گروههایی مثل جبهه دموکراتیک خلق برای آزادی فلسطین نیز آنها را همراهی می کنند. مرجعیت فکری این گروه ناسیونالیسم عربی می باشد و بعدها هم چپ گرایان فلسطینی به آنها ملحق شدند. این ها مبارزات خودشان را از دهه 1960 از مصر شروع کردند. گروه دوم هم مکتب فکری مقاومت اسلامی است. این مکتب مبارزات خود را از دهه بيست در قالب جنبش اخوان المسلمین شروع کردند. در رأس این گروه باید شیخ شهید عزالدین قسام را نام ببریم. تحرکاتی که پس از آن در عرصه فلسطین صورت گرفت باعث به وجود آمدن جنبش جهاد اسلامی شد که مرحوم شهید فتحی شقاقی آن را تشکیل داد. این گروه در دهه ی 1980 جزو گروههای جنبش سیاسی در حوزه مقاومت شکل گرفت، جنبش مقاومت اسلامی حماس در واقع همان جنبش اخوان المسلمین در فلسطین است. ساختار حماس از 1987در فلسطین شکل گرفت. معتقدیم تنها راه بازستانی حقوق غصب شده ی فلسطین، مقاومت می باشد. ما مذاکرات و سازش را در واقع اتلاف وقت می دانیم. چون روند مذاکرات نشان می دهد که این مذاکرات غیرعادلانه است و دشمن ما نه به دنبال مذاکره و نه صلح می باشد. جنبش حماس یک جنبش رهایی بخش ملی است و معتقد به اسلام میانه رو می باشد. حماس معتقد به مقاومت مسلحانه به عنوان ابزار و سازکار اساسی برای رهایی و آزادسازی فلسطین است.



*تعداد گروههایی که هم اکنون در فلسطین فعال و به مبارزه با اشغالگر می پردازند چه تعداد است؟

اگر بخواهیم راجع به گروه های فلسطینی به طور دقیق اشاره کنیم چیزی در حدود 23 گروه است که بین 11 تا 13 گروه در منظومه ساف قرار دارند و چون بعضی از آنها گاهی از ساف خارج و گاهی به آن باز می گردند نمی توان تعداد دقیقی برای آنها برشمرد. 10 گروه هم معتقد به پروژه مقاومت هستند که در واقع جبهه مقابل سازش می باشد از جمله جنبش حماس، جنبش جهاد اسلامی، جبهه خلق، جبهه صاعقه، و ... .

*درباره جنبش فتح بیشتر توضیح دهید؟

جنبش فتح یک جنبش رهایی بخش ملی است از اوایل 1965 سلاح به دست گرفت و مبارزه علیه رژیم صهیونیستی را آغاز کرد و از نخستین گروههای مقاومت فلسطین بود که مبارزات مسلحانه علیه اسرائیل داشت. مشکل جنبش فتح این بود که آنها یک راه به اصطلاح میان بر را انتخاب کردند برای رسیدن به هدفشان و در واقع در این راه شتاب به خرج دادند. من به عنوان یک شهروند فلسطینی و یک ناظر ملاحظه می کنم که جنبش فتح از سال 1974 مبارزات مسلحانه را کنار گذاشته است. زمانی که یاسر عرفات در مجمع عمومی سازمان ملل ایستاد و به صراحت عنوان کرد که "اجازه ندهید شاخه زیتون از دست من بیافتد" این سخن را می توان این گونه تعبیر کرد که دعوت صریح و آشکار برای مذاکره بود. بعد از آن، آقای محمود عباس و جمع دیگر از رهبران فتح، مذاکره را با چپ گرایان رژیم صهیونیستی آغاز کردند. آن زمان هنوز سرزمینهای 1967 به اشغال رژیم صهیونیستی در نیامده بود. بنابراین می توانیم بگوییم که مقاومت آنها برای بازپس گیری سرزمینهایی است که در سال 1948 اشغال شده بود یعنی حدود 80% از خاک فلسطین را قصد داشتند باز پس گیرند اما الان تازه صحبت از بخشی از سرزمینهایی که در سال 1967 به اشغال درآمده می کنند. بنابراین شروع آنها یک شروع مقاومتی بود اما آنها راه را اشتباه رفتند. ما فلسطینی ها به راه مقاومت معتقدیم که این راه ما را به حق و حقوقمان می رساند. راهی که گروههای دیگر انتخاب کردند اتلاف وقت است.

*تجارب و درس هایی که فلسطینیان از جنگ 8 روزه گرفتند چه بود؟

بنده مایل هستم که این جنگ را 2+6 نامگذاری کنم. شما جنگ 6 روزه را به یاد دارید این جنگی است که اسرائیل در سال 1967 علیه چند کشور عربی به راه انداخت و 6 روز به طول انجامید. در این جنگی که 6 روز به طول انجامید رژیم صهیونیستی توانست علاوه بر سرزمینهایی که قبل از 1967 به دست آورده بود، صحرای سینا و بلندی های جولان را هم به اشغال خود در آورد. رژیم صهیونیستی آن زمان با ارتش های منظم و کلاسیک روبرو بود اما در این جنگ 2+6 روزه تسلیم نیروهای مقاومت شد. رژیم صهیونیستی در برابر گروههای مقاومت و مجاهدان تسلیم شد که نص آیه « وأعدوا لهم ما استطعتم من قوة » بود. بنابراین درس اولی که می توان از این جنگ گرفت درس مقاومت و پایداری است. درس دوم یعنی در حد و فراخور توان خود توانستیم پیروز شویم. یعنی آنچه را در اختیار داشتیم به نحو احسن استفاده کردیم. درس سومی که محقق شد وحدت داخلی و در سطح منطقه و در سطح جهان عرب و اسلام بود. بازوان نیرومند مقاومت و مجاهدان فلسطینی با سلاح و کمک های مالی و تسلیحاتی کشورهای اسلامی و در رأس آنها ایران اسلامی و دیگر کشورهای منطقه که به فراخور حالشان کمک کرده اند توانست اسرائیل را به چالش بکشد. درس چهارمی که می توان گرفت پیام منفی ای است که آمریکا برای جهان عرب و جهان اسلام داشت و نشان داد که همچنان بر جانبداری مغرضانه خود از رژیم غاصب صهیونیستی اصرار می ورزد. البته درس ها و آموخته های ما زیاد است که از حوصله این بحث خارج است.

*می توانید در مورد 2+ 6 که گفتید منظورتان را کامل توضیح دهید؟

اینکه من 2+ 6 گفتم یادآور جنگ شش روزه است که لکه ننگی را بر پیشانی ما گذاشت و 2+ نیز برای 2 روز پایداری مقاومت و سلحشوری است. این بدان معنا است که اگر ما آنجا هم 2 روز دیگر صبر و پایداری می کردیم میتوانستیم آنجا هم به پیروزی برسیم به شرط آنکه ما جدی و معتقد بودیم و شیوه ما شیوه مقاومتی می بود.

*نظر شما درباره اتهام مصالحه با رژیم صهیونیستی با رویکرد سازش کارانه در فصل جدید قدرت یابی اخوان المسلمین در منطقه چیست؟

اخوان المسلمین کجا با اسرائیل سازش داشته است؟ آشتی و سازشی در کار نبوده است؟ آن ها با رژیم صهیونیستی آشتی و سازشی نداشته اند. برعکس، اخوان المسلمین مدافع حقوق مردم منطقه و در راس آن مردم فلسطین است. در عمل این طور نیست که نخواهد به دشمن ضربه بزند. این ضربات باید یکنواخت و مستمر باشد. این ضربه باید یکنواخت و مستمر باشد. بایک ضربه نمی توان به هدف رسید. این یک تشبیه است. حالا در واقعیت اخوان المسلمین وارث 40 سال سیاست اشتباه و دیکتاتوری رژیم گذشته می باشند. سیاست های مستبدانه ای که هیچ سنخیتی با آرمان های مردم مصر نداشته است چه برسد به آرمان های ملت فلسطین. خب اخوان المسلمین الان در صدد است راه غلط و اشتباهی را که به ارث برده اند تعدیل کنند و به راه راست هدایت کنند. ببینید اولین اقدامی که تظاهرکنندگان و معترضان داشتند حرکت آنها به سوی سفارت رژیم صهیونیستی بود که در آنجا سفیر این رژیم را اخراج کردند قبل از این که به اولویت های داخلی خود برسند. به محض اینکه دولت اسلامی حاکم شد پارلمان مصر به ریاست سعد الکتاتنی اولین مصوبه آن ها این بود که قرارداد فروش گاز به رژیم صهیونیستی را لغو کردند. رئیس جمهور مرسی بعد از این که به ریاست جمهوری رسید در اولین فرصت نیروهای نظامی را به صحرای سینا فرستاد و این استقرار نیرو در سینا خود نوعی لغو قرارداد کمپ دیوید است. مرسی به محض شروع به کار، معبر رفح را باز کرد و با شروع جنگ هشت روزه این معبر برای ساعت های بیشتری باز و فعال نگه داشته شد و اکنون هم فعالیت در این معبر جریان دارد. اگر بخواهیم به تحلیل وتفسیر این اقدامات بپردازیم تمام این کارها به ضرر رژیم صهیونیستی است اما در رابطه با خود جنبش حماس هیچ نیروی خارجی قادر نیست سیاست هایش را به حماس دیکته کند. ما تصمیمات سیاسی راهبردی خودمان را در نهادهای مشورتی و شورایی خودمان اتخاذ می کنیم.

تمام مواردی که ذکر کردم نشان از شکستن عملی کمپ دیوید است اما شما به دنبال لغو لفظی کمپ دیوید هستید. به هر حال مرسی در مقام یک دولت و یک حکومت موظف است که توافقات بین المللی را محترم بشمارد. دقیقا به همان اظهاراتی که شما فرمودید مرسی اضافه کردند که هیچ توافق مقدسی بین مصر و دیگر کشورها وجود ندارد.



*پس آقای قدومی اقدام مصر در زمینه مبادله سفیر با رژیم صهیونیستی را محکوم می کند و آن را قبول ندارد؟

ما خواستار آن هستیم که اگر سفیر یا نماینده ای از رژیم صهیونیستی در کشورهای عربی و اسلامی است اخراج شود و اگر سفیری یا نماینده ای در تل آویو هست فراخوانده شود. این گونه روابط باید پایان بپذیرد. حال رسیدن به این ایده آل به خود رهبرای عرب مربوط می شود.

*من این انتقاد را دارم که چرا ترکیه که از کشورهای قدرتمند منطقه است و قطر که از ثروتمندترین کشورهاست چرا روابط سیاسی با رژیم صهیونیستی دارند؟

با شما کاملا موافقم. وضعیت موجود رضایت بخش نیست انتظارات ما بیشتر از این هاست. ایده آل این است که هیچ کشور اسلامی نباید با رژیم صهیونیستی رابطه داشته باشد، همان کاری که انقلاب اسلامی ایران در ابتدای پیروزی اش کرد و سفارت "اسرائیل" در تهران را به سفارت فلسطین تبدیل کرد.

*لطفا در مورد شهید الجعبری و نحوه شهادت ایشان توضیح دهید.

شهیدالجعبری جانشین فرمانده کل نیروهای عزالدین قسام بود. وی جانشین محمد ضیف بود. ایشان شخصا عملیاتهایی را علیه رژیم غاصب طراحی کرده اند چه در کرانه باختری و چه در نوار غزه. عملیات به اسارت گرفتن گلعاد شالیت یکی از عملیاتهایی است که زیر نظر ایشان طراحی و اجرا شد. ایشان توانستند جهش وتحولی در عرصه صنایع نظامی پیشرفته و ساختن تجهیزات نظامی را داشته باشند در ظرف مدت 10 سال گذشته ایشان باهمکاری برادرانش در گردان عزالدین قسام جنگ 22 روزه را که موسوم به فرقان شد پیش بردند. در آغاز ایشان از اعضای جنبش فتح بودند و بعدها به جنبش مقاومت اسلامی حماس پیوستند. ایشان قاری قرآن و حافظ قرآن بودند. همانند برادرانش از اسارت وشکنجه نیز بی بهره نماند و سرانجام به فیض شهادت رسیدند. در رابطه با ترور شهید الجعبری که خداوند او را رحمت کند. این ترور مسلما به دست صهیونیسم انجام گرفته است. تحقیقات در این زمینه ادامه دارد اما چون هنوز به نتیجه ی ملموس و قطعی نرسیدیم قابل عنوان نیست.

*آیا این صحت دارد که اتومبیلی که شهید الجعبری در آن شهید شدند هدیه امیر قطر به او بوده است؟

من از قبل هم این خبر را تکذیب کرده ام به شکرانه خدا ما به آن حد از توانمندی در پروسه امنیتی رسیده ایم که بتوانیم از خودروهایی که وارد نواره غزه می شود از لحاظ امنیتی مورد بازبینی قرار دهیم و اساسا چنین موضوعی صحت ندارد که امیر قطر اتومبیلی به شهید الجعبری هدیه داده باشد.

*اگر گروه های مقاومت به طور اعم و جنبش حماس به طور اخص قدرتمند شوند به صورت یکطرفه و تهاجمی به اسرائیل حمله خواهند کرد؟

به لحاظ عملیاتی نیروهای مقاومت به آن حد از توان نظامی رسیده است که می توان گفت به مرحله بازدارندگی دشمن از حمله به نوار غزه دست یافته ایم و یک معادله دیگر را هم نیروهای مقاومت در جنگ اخیر محقق کردند که همان موازنه رعب و وحشت در دل دشمن است. پس مقاومت هم به موازنه قوا و هم به موازنه وحشت علیه دشمن دست یافته است. اما دکترین حماس و مقاومت برای آزادسازی خاک فلسطین تنها از درون امکان پذیر نیست با اعتماد به نیروهای داخلی شکست اسرائیل امکان پذیر است و حتما باید از بیرون همراهی و همدلی با ما انجام شود و ما از اینکه در خط مقدم رویارویی هستیم هیچ مشکلی نداریم و با آغوش باز به مبارزه با رژیم صهیونیستی رفته و میرویم و نظریه رهایی فلسطین از دست اشغالگر یک نظریه اسلامی است.

*­دفتر حماس ازچه سالی در سوریه فعال بوده است؟ و در سالیان گذشته چه حمایتهایی برای حماس شده است؟آیا تا کنون حافظ اسد یا بشار اسد حمایت های مالی ونظامی را برای حماس تدارک دیده اند؟

پس از بسته شدن دفتر حماس در اردن، کادر رهبری جنبش برا ی مدت کوتاهی به قطر منتقل شد و در سال 1999 به دمشق عزیمت کردند و از آن زمان دفتر مرکزی حماس در دمشق احداث شد. البته دفتر نمایندگی حماس قبل از آن هم در دمشق فعال بود نظیر دفتر نمایندگی حماس در تهران. دولت و ملت سوریه آغوش گرمی برای نیروهای مقاومت بوده اند. تهدیداتی از جانب وزیر دفاع آمریکایی ها کالین پاول علیه سوریه بیان شد و مستقیما سوریه را تهدید کردند که اگر نیروهای فلسطینی از خاک سوریه خارج نشوند رژیم حاکم به سرنوشت صدام حسین دچار می شود ولی با این اوصاف بشار اسد همچنان پذیرای نیروهای مقاومت و دمشق میزبان حماس بود. همه کشورهای عربی و اسلامی از جمله سوریه کمک های مختلفی به حماس داشته اند.

*با این اوصاف که اسد در آن شرایط حساس از حماس حمایت کرد مؤلفه های مؤثر در تصمیم گیری حماس در خصوص مخالفت با اشار اسد چیست؟

موضع حماس در ارتباط با سوریه در سه محور ارائه شده است. بحران سوریه سوری- سوری است و ما هیچ دخالتی در آن نداریم. حتی در دیگر کشورها ما هیچ گاه بر له یا علیه معارضان و مخالفان نیستیم و دوست نداریم در مسئله داخلی کشورها دخالت کنیم و آنچه که به عنوان تحولات سوریه اتفاق می افتد حماس هیچ دخالتی در آن نداشته و اینطور نیست که در کنار یک طرف علیه طرف دیگر موضع بگیریم. ما 650 هزار آواره ی فلسطینی در خاک سوریه داریم و اصلا دوست نداریم که این افراد بی گناه سوخت جنگ که در داخل سوریه راه افتاده است شوند و مسئله دوم مطالبات مردم سوریه بود که شخص بشار اسد در سخنرانی دومشان به این مطلب اشاره کردند و قول دادند که انشاالله مسیر اصلاحات را شروع خواهند کرد و مسئله سوم مخالفت آشکار وصریح ما با دخالت نیروهای بیگانه در مسئله سوریه می باشد و از خداوند متعال خواستارم که از ریخته شدن حتی یک قطره خون در سوریه جلوگیری شود و ما در زمینه جنگ و مقابله با رژیم صهیونیستی هم سنگر هستیم و اگر قرار باشد همگی به عنوان یک لشکر به مقابله اسرائیل حرکت کنیم حماس، جهاد و ایران و سوریه همه از ارکان تشکیل دهنده این لشکر هستند و حماس درخط مقدم این جبهه می باشد. البته هر گاه بتوانیم یک نقش سازنده و آشتی پذیر را در سوریه ایفا کنیم از هیچ حمایتی دریغ نخواهیم کرد.

*رهبر معظم انقلاب در سخنرانیشان به حماس و جهاد آفرین گفتند و از آنها تشکر کردند. حمایت های ایشان از مقاومت را بیشتر توضیح دهید.

قبل از هرچیز یکی از شاخصه های رهبری دید باز و بصیرت ایشان است. از نعمت های الهی بر ملت ایران این که خداوند رهبری با بینش روشن در مورد فلسطین و رژیم صهیونیستی عنایت کرده است. در یک عبارت شفاف بیان فرمودند که فلسطین مال فلسطینی هاست. وقتی کشورهای دیگر حق دارند از خود دفاع کنند وکشوری داشته باشند مگر مردمی سزاوارتر از مردم فلسطین هست. مگر جهانیان چشم ندارند که ببینند کودکان فلسطینی کشته می شوند. از بیانات رهبر انقلاب در جمع فرماندهان بازنشسته جنگ این بود که حتی اگر فلسطینی ها هم از آرمان فلسطین دست بکشند ما به دفاع از آرمان فلسطین ادامه خواهیم داد. اظهارات روزهای گذشته ایشان دارای سه موضوع کلیدی است. یاری رساندن به مظلوم در مقابل ستمگر نیز یکی از مواردی بود که ایشان بیان کردند. ایشان به شهامت، موفقیت و دلاوری گروههای مقاومت و در راس آن ها حماس و جهاد گواهی دادند. پیام سوم ایشان نیز پیام وحدت آفرین بود که خیلی صریح فرمودند: وحدت جهان اسلام تنها راه پیروزی ما است.