کد خبر 180133
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۱ - ۱۶:۰۶

از مدتها پیش اعلام شد که 21 دسامبر 2012 دنیا به پایان می رسد.این خبر بنابر پیش بینی، قوم مایا اعلام شد که یک تقویم شمارش بلند را ابداع کرده بودند که از یک دوره بیش از 5 هزارساله برخوردار بود و در روز 21 دسامبر 2012 به پایان می‌رسید.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، این یک پیش بینی عادی نبود، بسیاری از مردم آن را باور کرده بودند،به طوریکه دو دهکده بوگاراش در جنوب فرانسه و روستای شیرینجه در ازمیر ترکیه دو جای امن در دنیا معرفی شد و بسیاری از مردم اروپا و آمریکا بلیط یک طرفه برای این دو مقصد تهیه کردند.همچنین در هلند و چین برای نجات از پایان دنیا کشتی نوح ساخته بودند.

اما پایان جهان با به پایان رسیدن تقویم شمارش بلند مایاها که با روز 21 دسامبر 2012 در ساعت 11:11 به وقت گرینویچ مقارن می‌شد، یک شایعه بیش نبود و هیچ اتفاقی در آن شب نیفتاد.



در این میان حتی شرط بندیهای زیادی در مورد پایان جهان توسط افراد ساده‌لوح انجام شده بود و بررسیها نشان می دهد که از 10 نفر یک نفر این شایعه را باور کرده بود.

در تقویم مایا روز اول دی 1391 یا 21 دسامبر 2012 با پایان یافتن چیزی شبیه هزاره در تقویم امروزی رشته‌ای از صفر به نمایش درخواهد آمد.



البته این زمان در تقویم مایا پایان هزار سال نیست. به اعتقاد بیشتر کارشناسان نقطه آغازین تقویم مایاها 11 آگوست سال 3314 قبل از میلاد مسیح بوده است. بیشتر فواصل زمانی در تقویم مایایی مضرب‌هایی از 20 هستند. فاصله زمانی 7200 روز در تقویم مایا یک کاتون است. هر 20 کاتون یک بکتون را که معادل 144 هزار روز است، می‌سازد. هرچند برخی کتیبه‌های باستانی گذشت 13 بکتون را ورق خوردن یک هزاره می‌دانند، تعدادی دیگر از سنگ‌نوشته‌ها هم نشان می‌دهند که تقویم همچنان ادامه دارد. با چنین محاسبه‌ای با پایان یافتن 13 بکتون، دنیا در 21 دسامبر 2012 به پایان خواهد رسید.

به گفته برخی باستان‌شناسان، تقویم مایا آن طور که برخی دیگر اظهار می‌کنند، سال 2012 به پایان نمی‌رسد و قدیمی‌ها هم هرگز این سال را به عنوان پایان دنیا نمی‌شناختند، اما روز 21 دسامبر 2012، روز مهمی برای تمدن مایاست. آنتونی اونی، باستان‌اخترشناس دانشگاه کلگیت در ایالت نیویورک می‌گوید: «این زمانی است که بزرگ‌ترین دوره در تقویم مایا (یک میلیون و 872 هزار روز یا 37/5123 سال) به پایان می‌رسد و دوره جدید آغاز می‌شود.

روز جمعه چه اتفاقی افتاد

از آنجایی که استرالیا زودتر از بقیه نقاط جهان قادر به مشاهده طلوع خورشید است، صفحات شبکه‌های اجتماعی مملو از درخواست افراد در مورد اخبار رویدادها در این قاره شده بود.



صفحه جهانگردی این کشور نیز در پاسخ گفته بود که «بله ما زنده‌ایم!» دانشمندان تایوانی نیز در پی افزایش توجه مردم به این شایعات یک هرم دو طبقه شبیه سازی شده مایا را با یک تایمر شمارش معکوس پایان جهان بر روی آن ایجاد کردند که جمعیت زیادی را به موزه ملی علوم طبیعی کشانده بود.در چین پلیس چند صد شهروند را برای انتشار شایعات در مورد 21 دسامبر دستگیر کرد و مقامات آرژانتینی پس از انتشار شایعات در مورد برنامه ریزی برای یک خودکشی جمعی، دسترسی به کوههای مشهور به محل آدم فضایی ها را محدود کرد.

این در حالیست که با نزدیک شدن به زمان پیش‌بینی شده و نبود هیچ گونه علائم از وجود خطر احتمالی، پیشگویان و فرصت‌طلبانی که تا دیروز به بازار داغ این شایعات دامن می‌زدند، تلاش کردند تا آنرا به شکل موجهی تغییر دهند. یک پیشگوی مکزیکی در نزدیکی ویرانه‌های تمدن مایا در مکزیک اعلام کرد که این رویداد نه به معنی پایان جهان، بلکه آغاز یک جهان تازه است.



استار جانسن موزر گفت: مهم این است که ما یک حقیقت مثبت و زیبا را برای خود و سیاره‌مان در نظر بگیریم، ترس دیگر جایگاهی ندارد چرا که زمان مقرر در بسیاری از نقاط جهان رسیده و هیچ نشانه‌ای از پایان جهان دیده نشده است.

شبکه اجتماعی Imgur تصاویری از پایان شمارشگرها در نیمه شب در منطقه آسیا-اقیانوسیه را با پیامهایی همچون «جهان به پایان نرسید. با احترام، نیوزلند» به نمایش گذاشت.

ناسا برای آرام کردن نگرانیهای بوجود آمده در جهان در مورد پایان جهان، برای بار دوم در ماه جاری یک ویدئوی جدید را منتشر کرد که در آن یک دانشمند ارشد این سازمان تمام شایعات موجود در مورد این رویداد قریب‌الوقوع را با دلیلهای علمی رد کرد.دیوید موریسون، دانشمند ارشد و زیست اخترشناس مرکز پژوهش ایمس ناسا در یک فیلم کوتاه برای تصریح اعتقاد سازمان در مورد پوچ بودن شایعات حاضر شد.






این دومین ویدئویی بود که ناسا در تلاش برای کاهش هراس همگانی در ماه جاری منتشر کرده بود. فیلم اول با عنوان «چرا جهان دیروز تمام نشد» با فاصله 10 روز زودتر از موعد اصلی آن که برای روز 22 دسامبر برنامه‌ریزی شده بود، در یوتیوب پخش شد.با این حال، استفاده این سازمان از یکی از مطمئن‌ترین و پخته ترین دانشمندانش برای پاسخگویی به شایعات نشان داد که ناسا امکان هراس جمعی را بسیار جدی گرفته بود.



دکتر مریسون اظهار کرد: ناسا هزاران ایمیل و تماس را از مردم نگران بخصوص جوانان دریافت کرده است، از این رو تنها گزینه درست این است که دانشمندان ناسا به برطرف کردن این شایعات کمک کنند.

با به پایان رسیدن تقویم مایاها، جشن سپیده دم کیهانی در مریدای مکزیک، محل تمدن مایاها، به شکل آشفته‌ای برگزار شد و در آن به شکل مبتدیانه و عجولانه‌ای به افتخار پایان تقویم یک آتش روشن شد. در ترکیه عده‌ای در روستای شیرینج شهر ازمیر جمع شده و منتظر بازگشت کشتی نوح بر روی یک تپه شدند. آنها از 10 تا یک را شمرده و هنگامی که از کشتی خبری نشده و جهان به پایان نرسید، دست زدند. در چین سازمان ملل یک خبر کوتاه را بر روی وبلاگ خود منتشر کرد که در آن فروش هر گونه بلیت برای یک کشتی را که افراد را از پایان جهان نجات خواهد داد، رد کرد.

کارشناسان تاریخ مایا، دانشمندان و حتی ناسا نیز بر این عقیده پافشاری می‌کردند که نوشته‌های مایا نشانگر پایان جهان نبوده است. جیمز فیتزیمونس، یک کارشناس ناسا در دانشکده میدل بوری به شایعات سال 2000 اشاره و اظهار کرد که این نیز مانند پایان یک دوره و آغاز یک دوره دیگر است.

گفت‌وگو در مورد روزهای پایانی مایاها باعث ایجاد یک ترافیک عظیم در اینترنت شد اما این تردیدها از یک سنت قدیمی انسانها برای تعیین روز پایانی جهان نشات می گیرد. اسحاق نیوتن بر اساس محاسبات خود یکبار سال 2060 را زمان ویران شدن جهان خوانده بود. از مدتها پیش اعلام شد که 21 دسامبر سال 2012 دنیا به پایان می رسد.این خبر بنابر پیش بینی ویلیام میلر، واعظ آمریکایی پیش‌بینی کرده بود که مسیح در اکتبر 1844 به زمین برخواهد گشت تا انسان را از گناهانش پاک کند. هنگامی که این پیشگویی محقق نشد، دنباله‌روهای وی این روز را «ناامیدی بزرگ» خواندند.



همچنین ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با غلط خواندن محاسبات مایاها، زمان پایان سال را 4.5 میلیارد سال بعد پیش‌بینی کرد. وی گفت: اگر درست به یاد بیاورم، دوره عملکرد خورشید هفت میلیارد یا 14 میلیارد سال است که ما اکنون در وسط آن قرار داریم. این راکتور در آن زمان خاموش شده و پایان جهان فرا خواهد رسید. اما تا آن زمان اتفاقات دیگری نیز برای خورشید افتاده و به یک ستاره کوتوله سفید تبدیل خواهد شد.

جالبتر اینجاست که بازماندگان قوم مایا در این روزهای پر هیاهو و تلاطم، زندگی عادی خود را پیش گرفته و به هیچ وجه نگران نبودند. به گفته شانون کرینگ بوست، فیلمساز مستند آمریکایی که با چندی از این افراد مصاحبه کرده بود، تقویم مایاها از صدها سال پیش مورد استفاده نبوده و این حضور مجدد آن در عرصه جهان تنها بخشی از فرهنگ عامه غربی است.



اگرچه آن دسته از افرادی که با تصور پایان جهان در روز جمعه ترسیده و با پایان یافتن آن به زندگی عادی خود برگشته بودند، اکنون باید تا روز یکشنبه نیز انتظار بکشند چرا که به گفته یک باستان شناس مکزیکی پایان دوره باکتون 13 از تقویم شمارش بلند مایاها احتمالا در روز یکشنبه است.