مشرق- از زمانی که قدم به این آب و خاک گذاشتیم زندگیمان با عشق محمد و آل محمد صلوة الله علیه عجین گردید. به هنگام تولد در گوشمان اذان گفتند ، هنگام اولین برخاستن یا علی گفتیم ، هرگاه لب به آب زدیم یاد گرفتیم که اول بر لبهای تشنه مولایمان اباعبدالله سلام دهیم وهر گاه دلخسته از روزگار شدیم گفتند "او خواهد امد".
از همان نخست نیز شیطان قسم خورد تا با تمام قوا به میدان بیاید و پایه های این عشق و ایمان را ضعیف کند والحق که استادانه این کار را میکند و عده ای احمقانه می پذیرند .غرب نیز برای رسیدن به اهداف شیطانی خود که مهمترین آن گرفتن روح دینی و فطرت خداپرست انسان است هر ساله میلیار دها دلار هزینه این اهداف شوم می کند و از همه ی ابزار برای تاختن در جنگی شیطانی بهره می جوید.
رسانه های غربی از طریق ماهواره و برنامه های مختلف دین گریزی را ترویج داده اند وبا سوءاستفاده از روح زیبایی شناس و زیبایی پسند انسان هر آنچه که اورا از درجات الهی اش دور می کند لای زرورقی از هنرو جذابیت پیچیده وبه او هدیه می دهند. و این آغاز جنگ نرم است .امام خمینی (ره) در دوره 8سال دفاع مقدس فرمودند :"درنگ امروز فردای اسارت باری به همراه دارد" . این فرمایش امام راحل تنها برای یک روز و دو روز و 8سال نبود بلکه برای همیشه تاریخ این سرزمین کاربرد داردچه در زمان جنگ سخت وچه حالا که در جنگی نرم به سر می بریم.آن زمان اگر درنگ می کردیم مستقیما آب و خاک و ناموسمان دست دشمن می افتاد وهر بلایی که می خواستند بر سرش می آوردند حال اگر درنگ کنیم -که کرده ایم- روح و افکار و اعتقادات واز همه مهمتر ایمانمان به دست دشمن می افتد و هر چه جلوتر می رویم بصیرتمان .
بصیرتی که تنها ابزار انسان در این عصر ظهور برای تشخیص راه از چاه و رسیدن به صراط الی الله می باشد.اميرالمومنين علي عليهالسلام دراين باره مي فرمايد :.هرگاه چشم ظاهري،شهوت راببيندچشم دل انسان نسبت به عاقبت كاركورگردد . (تصنيف غررالحكم ودررالكلم ص305)
لذامي بينيم مقام معظم رهبري درسخنراني هاي مكررخودنسبت به تهاجم فرهنگي هشدارداده ودريكي ازاين سخنرانيهافرموده اند : سياست امروزسياست، اندلسي كردن ايران است چراكه وقتي جامعه اي مشغول وگرفتارشهوات شد ديگربصيرت خودرانسبت به مسائل پيراموني ازدست مي دهدوهمچون اندلس ممكن است كشورراتقديم كفارنمايد.
در این شرایط حساس رسانه ملی به عنوان اولین نهاد در خط مقدم جنگ نرم و پر مخاطب ترین رسانه رسالتی بس عظیم بر عهده داردوباید با موقعیت شناسی وبررسی ابعاد همه جانبه تهاجم فرهنگی و همچنین بررسی نیاز ها و علایق مخاطبینش بهترین راهکار برای دفاع وبه دنبال آن حمله به مواضع دشمن نرم را بکار بندد تا نه تنها بصیرت کم نشود که هیچ بلکه به رشد آن بیفزاید .رهبر معظم انقلاب به مسئولان صدا و سیما چنین گفتند: "شمامسئولان،عهده داریکی ازحساسترین ومهمترین وظایف این انقلاب وکشورهستید.
کاراصلی شمادرحقیقت تبلیغات است. مسئله رساندن پیام انقلاب،یکی ازاساسی ترین مسائل انقلاب است که بایدازطریق صداوسیمابه گوش ملت برسد.گردش کاردرسازمان صداوسیمابایددرجهت رسیدن به کیفیت برتردرهمه برنامه های آن باشدوگسترش کمّی دردرجه دومقرارگیرد.صداوسیمابه عنوان یک دستگاه تأثیرگذاربررفتار،اندیشه های سیاسی،عقایدمذهبی وفرهنگ عمومی مردم،بایدهدایت گرجامعه درجهت خیروصلاح باشد.هدف درصداوسیمای جمهور ی اسلامی،تأثیرگذاشتن برروی انسانهاوکشاندن آنهابه سمت آن انسانی است که اسلام وبینش انقلابی اسلامی می خواهدآن انسان رابسازدوبه وجودبیاورد.شمامسئولین وکارکنان کلیدی واساسی صداوسیمابایدشدیدا مراقبت کنید که تسلیم جوّبی تفاوت به انقلاب نشویدکه این هم آفت بسیارمهمی است.
همچنین حضرت امام خمینی (ره) ،یکی ازمسئولیت های مهم صداوسیمارامعرفی درست فرهنگ ومعارف اسلامی می دانست. ایشان دراین باره فرموده است: «اماآنچه مامیتوانیم،این است که میتوانیم به وسیله دستگاه هایی که داریم،به وسیله همین صداوسیما،اسلام راآنطورکه هست،معرفی کنیم. اگرآنطورکه خدای تبارک وتعالی فرموده است،آنطورکه درروایات ودرقرآن ماهست،آنطوربه مردم ا رائه بدهیم وبه دنیاارائه بدهیم،همین خودش ازهزارهاتوپ وتانک بیشترمیتواندمؤثرباشد».حال با توجه به این فرمایشات تنها زمانی همه تلاشها دراین راه به ثمر مینشیند وبر بصیرتمان می افزاید که از مسیر خارج نشویم وهمه آنچه را برایش تلاش میشود به صاحبان اصلیش بسپاریم تا با عنایتشان روشنگر این راه باشند وما را به سر منزل مقصود برسانند.
مخاطب امروز رسانه به دلیل زندگی ماشینی و دغدغه ها و مشکلات هرروزه آن دیگر تاب حرف و حدیث های طولانی را ندارد و آنقدر ذهنش را تامین معیشتش پر کرده که حتی اگر بخواهد مطلبی را دنبال کند فرصتش را پیدا نمی کند. این مخاطب تشنه است اما می خواهد زودتر به آب برسد .
با نگاهی به مراسم های معنوی چون شبهای قدر ، عرفه ، اعتکاف ودیگر مناسک و آمار رشد استقبال ازین مراسم ها نشان دهنده تشنه بودن روح انسان است تا با معنویات آن را سیراب کند وبه آرامش برساند. یکی از برنامه هایی که اخیرا از رسانه ملی پخش گردید مستند زیبا و دلنشین "یا اهل العالم"بود.
این مستند مصداق واقعی ضرب المثل "آنچه از دل برآید لاجرم بر دل نشیند" می باشد . نامی که برای آن انتخاب شده ،صحنه های تصویر برداری شده وجملات کوتاه و پر محتوا از بزرگانی چون امام راحل وآیت الله بهجت ره همچنین بیانات ارزشمند حجة الاسلام والمسلمین پناهیان درباره پیاده روی اربعین حسینی ، بر عمق این مستند می افزاید .
در اولین نگاه هر مخاطبی با هر سلیقه و اعتقادی حسی و سوالی در درونش ایجاد می گردد.آنانکه دلهایشان با عشق حسین گره خورده به هنگام دیدن انبوه جمعیت در بیابان عشق حسین در دلشان می جوشدو همدل با مردمی می شوند که جا پای حسین می گذارند وبه مولایشان می گویند ما تورا ندیده عاشق شدیم واشک حسرت برگونه هایشان جاری می شود که ایکاش فرصتی باشد تا ما هم خاک این بیابان راحس کنیم و به واقع به هل من ناصر حسین پاسخ گوییم وآنانکه حسین رانمی شناسند برایشان این سوال است که چه چیز این خیل عظیم را اینگونه به تکاپو وا داشته که نه سرما متوقف اش می سازد ونه تشنگی. تا جایی که سقا آب که تعارف می کند لب نمی زنند .اینان به چه عشقی این مشقت را به جان می خرند که کوچک و بزرگ ،پیر و جوان، لحظه ای نمی ایستند. این مستند با همه کوتاهیش خیلی زود بیننده را به این نتیجه میرساند که حسین زمان در راه است و وقتی بیاید خود را به حسین منتسب می داند پس دیگر نباید کوفی بود .باید تا حسین نیامده مسلم باشی و جان فدایش کنی . زینب و کاروان عزادارش به شوق دیدار جگر گوشه هایشان، پاره های تنشان قدم به بیابان نینوا گذاشتند این مردم هم می روند تا مرحمی باشند بر زخمهای دل بازماندگان نینوا و بالا نگه داشتن پرچمی که خون مردان خدا به پایش ریخت تا زمین نیفتد .
اگرچه چند سالیست که پیاده روی اربعین هر سال باشکوه تر از سال قبل برگزار می گردد وهر سال تعداد کثیری بر این خیل عظیم اضافه می شوند، اما زمان مناسب پخش این مستند باعث شده تا ولوله ای در دل مشتاقان بی افتد و آنانکه به دنبال فرصت برای عقد پیمان با مولایشان بودند این فرصت را مغتنم شمرده مهیای سفر گردند تا روز ظهور نور حق این آبروی دو عالم باشد که مهر بندگیشان را امضاء میکند.این مستند نشان می دهد تو هر که و هر جا باشی می توانی حسینی باشی . وتا حسین را عالم نشناسد امام عصر (عج) را نخواهند شناخت.باید در هر گامی که برمیداری گامی هم برای حسین برداری تا گامهایت شرایط ظهور حسین زمانت را فراهم کند. به گفته امام (ره) راه قدس از کربلا میگذرد وبه بیان حجة الاسلام والمسلمین پناهیان این تعبیر امام کنایه ای و پر رمزو راز است و راه قدس یعنی جهان از دست استکبار جهانی نجات پیدا کندواراده ای که امام حسین کرده است محقق خواهد شد.
این مراسم معمولاًبه مناسبت ایام خاصی ماننداول ونیمه رجب،نیمه شعبان،روزعرفه واربعین حسینی ـکه روززیارت مخصوص امام حسین علیهالسلام استـانجام میشودواین مراسم اختصاص به شهرنجف نداردبلکه ازشهرهای دیگر،مانندبصره،ناصریه،سماوه،بغداد،حله وجاهای دیگرهم مردم به کربلامیآیند.
بنابراعلام پایگاه اطلاعرسانی حج،مراسم پیادهروی معمولاًبهصورت فردی،خانوادگی،گروهی یابه صورت هیئتهای عزاداری شکل میگیرد.
مسیرنجف به کربلا، ۲ راه ا صلی دارد؛یکی مستقیم است که ازبیابانهای خشک این منطقه عبورمیکندومسافتآنحدود ۷۰ کیلومتراست؛راه دیگر،ازکناررودفرات میگذردونزدیک به ۱۰۰ کیلومتراست وزائران حسینی،معمولاًاین مسیرراانتخاب میکنندودرمدت ۳ روز،آن رامیپیمایند.برخی نیزباپاوسربرهنه،این مسیرراطی کرده وبه عشق وارادت خویش میافزایند.
دراین مراسم منظرههای بی نظیری،چشم ودل هربینندهای رابه حیرت وشگفتی وامیدارند. دراین مسیر،روستاهای زیادی به چشم میخورندکه اکثرساکنان آنهاراعشایرتشکیل میدهندوآنان،باشوق وعلاقه واخلاص،اززائران امام حسین علیهالسلام استقبال وازآنان،پذیرایی میکنند.
این عشایردرکناررودفرات،به کاشت وبرداشت برنج ودامداری مشغول هستندومعمولاًازهمین دسترنج خود،زائران حسینی رااطعام میدهند. آنان اعتقادعجیبی به زائران حسینی دارندوگاهی مشاهده شده که گردخاک پای زائران رابه تبرّک میبرند.
عشایرحاشیهنشینرودفرات،درایام مراسم پیادهروی،چادرهایبزرگیکه به آنها«مضیف»میگویند،بافاصلههای معیّنی دراین مسیربرپامیکنندوزائران راجهت پذیرایی واستراحت،درآنهاجای میدهند.
حجتالاسلام محمدحسن رحیمیان یکی اززائران کربلاکه سالهاپیش دراین مراسم حضورداشته،دراین رابطه میگوید: به هنگام ظهرومغرب،به هرنقطه میرسیدی،حق عبورازآنجارانداشتی؛چون مالک وساک ننخلستان برسرراه ایستاده بودوزائران رابه ضیافت خویش فرامیخواند؛گویی جاده خاکی کربلارابخشی ازحریم خانه خودمیدانست وخارج شدن زائرحسینی رادرهنگام ظهروشب،بدون صرف ناهاریاشام،ننگی بزرگ میپنداشت وگاهی که قصدداشتیم تاپاسی ازشب به راه خودادامه دهیم،عربی روستایی جلومیآمدواصرارمیکردواگرنتیجه نمیگرفت،تهدیدمیکردوباشدت وغضب،تفنگ خودراآماده شلیک میکرد؛امانه برای کشتن میهمانان،بلکه آن رابه مامیدادومیگفت: «اگرمیخواهیدبروید؛برویداماازروی نعش من .»
در كامل الزيارات آمده است:
اما م صادق(علیه السلام) به یکی ازاصحابشان میفرمایند: «کسی که به قصدزیارت امام حسین(علیه السلام) ازمنزلش خارج شود،خداوندبابت هرقدمی که برای زیارت اباعبدالله(علیه ا لسلام) برمیدارد،یک حسنه برایش مینویسدویک سیئه ازاومحومیکند. وقتی که به حرم میرسد،خداونداوراجزءصالحین برگزیده مینویسد. وقتی مناسک اوتمام شد،خداوندنام اوراجزءفائزین مینویسد.
همچنین در وسائل الشیعه نیز از امام صادق (ع) نقل است که:
كسی که خداوندخيررابراى ا و اراده كرده باشددرقلبش محبّت امام حسين عليه السلام راقرارداده ودردلش محبت زيارت آن جناب رامیاندازدوكسى كه خداوندسوءوبدىرابرايش بخواهددرقلبش بغض امام حسين عليه السلام را قرارداده ودردلش بغض زيارت آن حضرت رامی اندازد.
مدیران فرهنگی و تمامی نهادهای مرتبط با امور فرهنگی باید در نظر داشته باشند که رسالتی بس عظیم بر دوششان است . برای نشر و گسترش فرهنگ حسینی و عاشورایی و معرفی آن به سرتاسر جهان وباید از تمامی امکانات و ظرفیت هادر این عرصه مقدس به نحو اثر گذاری استفده کنند تا شرایط برای ظهور آماده گردد وهمانطور که حجة الاسلام والمسلمین پناهیان در این مستند بیان داشتند باید این شناخت به تمامی مردم جهان برسد تا کسی نباشد که از از واقعه عاشورا و واقعه ظهور بی اطلاع باشد که این دو در امتداد یکدیگرند.
*نرگس رحمانی
از همان نخست نیز شیطان قسم خورد تا با تمام قوا به میدان بیاید و پایه های این عشق و ایمان را ضعیف کند والحق که استادانه این کار را میکند و عده ای احمقانه می پذیرند .غرب نیز برای رسیدن به اهداف شیطانی خود که مهمترین آن گرفتن روح دینی و فطرت خداپرست انسان است هر ساله میلیار دها دلار هزینه این اهداف شوم می کند و از همه ی ابزار برای تاختن در جنگی شیطانی بهره می جوید.
رسانه های غربی از طریق ماهواره و برنامه های مختلف دین گریزی را ترویج داده اند وبا سوءاستفاده از روح زیبایی شناس و زیبایی پسند انسان هر آنچه که اورا از درجات الهی اش دور می کند لای زرورقی از هنرو جذابیت پیچیده وبه او هدیه می دهند. و این آغاز جنگ نرم است .امام خمینی (ره) در دوره 8سال دفاع مقدس فرمودند :"درنگ امروز فردای اسارت باری به همراه دارد" . این فرمایش امام راحل تنها برای یک روز و دو روز و 8سال نبود بلکه برای همیشه تاریخ این سرزمین کاربرد داردچه در زمان جنگ سخت وچه حالا که در جنگی نرم به سر می بریم.آن زمان اگر درنگ می کردیم مستقیما آب و خاک و ناموسمان دست دشمن می افتاد وهر بلایی که می خواستند بر سرش می آوردند حال اگر درنگ کنیم -که کرده ایم- روح و افکار و اعتقادات واز همه مهمتر ایمانمان به دست دشمن می افتد و هر چه جلوتر می رویم بصیرتمان .
بصیرتی که تنها ابزار انسان در این عصر ظهور برای تشخیص راه از چاه و رسیدن به صراط الی الله می باشد.اميرالمومنين علي عليهالسلام دراين باره مي فرمايد :.هرگاه چشم ظاهري،شهوت راببيندچشم دل انسان نسبت به عاقبت كاركورگردد . (تصنيف غررالحكم ودررالكلم ص305)
لذامي بينيم مقام معظم رهبري درسخنراني هاي مكررخودنسبت به تهاجم فرهنگي هشدارداده ودريكي ازاين سخنرانيهافرموده اند : سياست امروزسياست، اندلسي كردن ايران است چراكه وقتي جامعه اي مشغول وگرفتارشهوات شد ديگربصيرت خودرانسبت به مسائل پيراموني ازدست مي دهدوهمچون اندلس ممكن است كشورراتقديم كفارنمايد.
در این شرایط حساس رسانه ملی به عنوان اولین نهاد در خط مقدم جنگ نرم و پر مخاطب ترین رسانه رسالتی بس عظیم بر عهده داردوباید با موقعیت شناسی وبررسی ابعاد همه جانبه تهاجم فرهنگی و همچنین بررسی نیاز ها و علایق مخاطبینش بهترین راهکار برای دفاع وبه دنبال آن حمله به مواضع دشمن نرم را بکار بندد تا نه تنها بصیرت کم نشود که هیچ بلکه به رشد آن بیفزاید .رهبر معظم انقلاب به مسئولان صدا و سیما چنین گفتند: "شمامسئولان،عهده داریکی ازحساسترین ومهمترین وظایف این انقلاب وکشورهستید.
کاراصلی شمادرحقیقت تبلیغات است. مسئله رساندن پیام انقلاب،یکی ازاساسی ترین مسائل انقلاب است که بایدازطریق صداوسیمابه گوش ملت برسد.گردش کاردرسازمان صداوسیمابایددرجهت رسیدن به کیفیت برتردرهمه برنامه های آن باشدوگسترش کمّی دردرجه دومقرارگیرد.صداوسیمابه عنوان یک دستگاه تأثیرگذاربررفتار،اندیشه های سیاسی،عقایدمذهبی وفرهنگ عمومی مردم،بایدهدایت گرجامعه درجهت خیروصلاح باشد.هدف درصداوسیمای جمهور ی اسلامی،تأثیرگذاشتن برروی انسانهاوکشاندن آنهابه سمت آن انسانی است که اسلام وبینش انقلابی اسلامی می خواهدآن انسان رابسازدوبه وجودبیاورد.شمامسئولین وکارکنان کلیدی واساسی صداوسیمابایدشدیدا مراقبت کنید که تسلیم جوّبی تفاوت به انقلاب نشویدکه این هم آفت بسیارمهمی است.
همچنین حضرت امام خمینی (ره) ،یکی ازمسئولیت های مهم صداوسیمارامعرفی درست فرهنگ ومعارف اسلامی می دانست. ایشان دراین باره فرموده است: «اماآنچه مامیتوانیم،این است که میتوانیم به وسیله دستگاه هایی که داریم،به وسیله همین صداوسیما،اسلام راآنطورکه هست،معرفی کنیم. اگرآنطورکه خدای تبارک وتعالی فرموده است،آنطورکه درروایات ودرقرآن ماهست،آنطوربه مردم ا رائه بدهیم وبه دنیاارائه بدهیم،همین خودش ازهزارهاتوپ وتانک بیشترمیتواندمؤثرباشد».حال با توجه به این فرمایشات تنها زمانی همه تلاشها دراین راه به ثمر مینشیند وبر بصیرتمان می افزاید که از مسیر خارج نشویم وهمه آنچه را برایش تلاش میشود به صاحبان اصلیش بسپاریم تا با عنایتشان روشنگر این راه باشند وما را به سر منزل مقصود برسانند.
مخاطب امروز رسانه به دلیل زندگی ماشینی و دغدغه ها و مشکلات هرروزه آن دیگر تاب حرف و حدیث های طولانی را ندارد و آنقدر ذهنش را تامین معیشتش پر کرده که حتی اگر بخواهد مطلبی را دنبال کند فرصتش را پیدا نمی کند. این مخاطب تشنه است اما می خواهد زودتر به آب برسد .
با نگاهی به مراسم های معنوی چون شبهای قدر ، عرفه ، اعتکاف ودیگر مناسک و آمار رشد استقبال ازین مراسم ها نشان دهنده تشنه بودن روح انسان است تا با معنویات آن را سیراب کند وبه آرامش برساند. یکی از برنامه هایی که اخیرا از رسانه ملی پخش گردید مستند زیبا و دلنشین "یا اهل العالم"بود.
این مستند مصداق واقعی ضرب المثل "آنچه از دل برآید لاجرم بر دل نشیند" می باشد . نامی که برای آن انتخاب شده ،صحنه های تصویر برداری شده وجملات کوتاه و پر محتوا از بزرگانی چون امام راحل وآیت الله بهجت ره همچنین بیانات ارزشمند حجة الاسلام والمسلمین پناهیان درباره پیاده روی اربعین حسینی ، بر عمق این مستند می افزاید .
در اولین نگاه هر مخاطبی با هر سلیقه و اعتقادی حسی و سوالی در درونش ایجاد می گردد.آنانکه دلهایشان با عشق حسین گره خورده به هنگام دیدن انبوه جمعیت در بیابان عشق حسین در دلشان می جوشدو همدل با مردمی می شوند که جا پای حسین می گذارند وبه مولایشان می گویند ما تورا ندیده عاشق شدیم واشک حسرت برگونه هایشان جاری می شود که ایکاش فرصتی باشد تا ما هم خاک این بیابان راحس کنیم و به واقع به هل من ناصر حسین پاسخ گوییم وآنانکه حسین رانمی شناسند برایشان این سوال است که چه چیز این خیل عظیم را اینگونه به تکاپو وا داشته که نه سرما متوقف اش می سازد ونه تشنگی. تا جایی که سقا آب که تعارف می کند لب نمی زنند .اینان به چه عشقی این مشقت را به جان می خرند که کوچک و بزرگ ،پیر و جوان، لحظه ای نمی ایستند. این مستند با همه کوتاهیش خیلی زود بیننده را به این نتیجه میرساند که حسین زمان در راه است و وقتی بیاید خود را به حسین منتسب می داند پس دیگر نباید کوفی بود .باید تا حسین نیامده مسلم باشی و جان فدایش کنی . زینب و کاروان عزادارش به شوق دیدار جگر گوشه هایشان، پاره های تنشان قدم به بیابان نینوا گذاشتند این مردم هم می روند تا مرحمی باشند بر زخمهای دل بازماندگان نینوا و بالا نگه داشتن پرچمی که خون مردان خدا به پایش ریخت تا زمین نیفتد .
اگرچه چند سالیست که پیاده روی اربعین هر سال باشکوه تر از سال قبل برگزار می گردد وهر سال تعداد کثیری بر این خیل عظیم اضافه می شوند، اما زمان مناسب پخش این مستند باعث شده تا ولوله ای در دل مشتاقان بی افتد و آنانکه به دنبال فرصت برای عقد پیمان با مولایشان بودند این فرصت را مغتنم شمرده مهیای سفر گردند تا روز ظهور نور حق این آبروی دو عالم باشد که مهر بندگیشان را امضاء میکند.این مستند نشان می دهد تو هر که و هر جا باشی می توانی حسینی باشی . وتا حسین را عالم نشناسد امام عصر (عج) را نخواهند شناخت.باید در هر گامی که برمیداری گامی هم برای حسین برداری تا گامهایت شرایط ظهور حسین زمانت را فراهم کند. به گفته امام (ره) راه قدس از کربلا میگذرد وبه بیان حجة الاسلام والمسلمین پناهیان این تعبیر امام کنایه ای و پر رمزو راز است و راه قدس یعنی جهان از دست استکبار جهانی نجات پیدا کندواراده ای که امام حسین کرده است محقق خواهد شد.
این مراسم معمولاًبه مناسبت ایام خاصی ماننداول ونیمه رجب،نیمه شعبان،روزعرفه واربعین حسینی ـکه روززیارت مخصوص امام حسین علیهالسلام استـانجام میشودواین مراسم اختصاص به شهرنجف نداردبلکه ازشهرهای دیگر،مانندبصره،ناصریه،سماوه،بغداد،حله وجاهای دیگرهم مردم به کربلامیآیند.
بنابراعلام پایگاه اطلاعرسانی حج،مراسم پیادهروی معمولاًبهصورت فردی،خانوادگی،گروهی یابه صورت هیئتهای عزاداری شکل میگیرد.
مسیرنجف به کربلا، ۲ راه ا صلی دارد؛یکی مستقیم است که ازبیابانهای خشک این منطقه عبورمیکندومسافتآنحدود ۷۰ کیلومتراست؛راه دیگر،ازکناررودفرات میگذردونزدیک به ۱۰۰ کیلومتراست وزائران حسینی،معمولاًاین مسیرراانتخاب میکنندودرمدت ۳ روز،آن رامیپیمایند.برخی نیزباپاوسربرهنه،این مسیرراطی کرده وبه عشق وارادت خویش میافزایند.
دراین مراسم منظرههای بی نظیری،چشم ودل هربینندهای رابه حیرت وشگفتی وامیدارند. دراین مسیر،روستاهای زیادی به چشم میخورندکه اکثرساکنان آنهاراعشایرتشکیل میدهندوآنان،باشوق وعلاقه واخلاص،اززائران امام حسین علیهالسلام استقبال وازآنان،پذیرایی میکنند.
این عشایردرکناررودفرات،به کاشت وبرداشت برنج ودامداری مشغول هستندومعمولاًازهمین دسترنج خود،زائران حسینی رااطعام میدهند. آنان اعتقادعجیبی به زائران حسینی دارندوگاهی مشاهده شده که گردخاک پای زائران رابه تبرّک میبرند.
عشایرحاشیهنشینرودفرات،درایام مراسم پیادهروی،چادرهایبزرگیکه به آنها«مضیف»میگویند،بافاصلههای معیّنی دراین مسیربرپامیکنندوزائران راجهت پذیرایی واستراحت،درآنهاجای میدهند.
حجتالاسلام محمدحسن رحیمیان یکی اززائران کربلاکه سالهاپیش دراین مراسم حضورداشته،دراین رابطه میگوید: به هنگام ظهرومغرب،به هرنقطه میرسیدی،حق عبورازآنجارانداشتی؛چون مالک وساک ننخلستان برسرراه ایستاده بودوزائران رابه ضیافت خویش فرامیخواند؛گویی جاده خاکی کربلارابخشی ازحریم خانه خودمیدانست وخارج شدن زائرحسینی رادرهنگام ظهروشب،بدون صرف ناهاریاشام،ننگی بزرگ میپنداشت وگاهی که قصدداشتیم تاپاسی ازشب به راه خودادامه دهیم،عربی روستایی جلومیآمدواصرارمیکردواگرنتیجه نمیگرفت،تهدیدمیکردوباشدت وغضب،تفنگ خودراآماده شلیک میکرد؛امانه برای کشتن میهمانان،بلکه آن رابه مامیدادومیگفت: «اگرمیخواهیدبروید؛برویداماازروی نعش من .»
در كامل الزيارات آمده است:
اما م صادق(علیه السلام) به یکی ازاصحابشان میفرمایند: «کسی که به قصدزیارت امام حسین(علیه السلام) ازمنزلش خارج شود،خداوندبابت هرقدمی که برای زیارت اباعبدالله(علیه ا لسلام) برمیدارد،یک حسنه برایش مینویسدویک سیئه ازاومحومیکند. وقتی که به حرم میرسد،خداونداوراجزءصالحین برگزیده مینویسد. وقتی مناسک اوتمام شد،خداوندنام اوراجزءفائزین مینویسد.
همچنین در وسائل الشیعه نیز از امام صادق (ع) نقل است که:
كسی که خداوندخيررابراى ا و اراده كرده باشددرقلبش محبّت امام حسين عليه السلام راقرارداده ودردلش محبت زيارت آن جناب رامیاندازدوكسى كه خداوندسوءوبدىرابرايش بخواهددرقلبش بغض امام حسين عليه السلام را قرارداده ودردلش بغض زيارت آن حضرت رامی اندازد.
مدیران فرهنگی و تمامی نهادهای مرتبط با امور فرهنگی باید در نظر داشته باشند که رسالتی بس عظیم بر دوششان است . برای نشر و گسترش فرهنگ حسینی و عاشورایی و معرفی آن به سرتاسر جهان وباید از تمامی امکانات و ظرفیت هادر این عرصه مقدس به نحو اثر گذاری استفده کنند تا شرایط برای ظهور آماده گردد وهمانطور که حجة الاسلام والمسلمین پناهیان در این مستند بیان داشتند باید این شناخت به تمامی مردم جهان برسد تا کسی نباشد که از از واقعه عاشورا و واقعه ظهور بی اطلاع باشد که این دو در امتداد یکدیگرند.
*نرگس رحمانی