کد خبر 189514
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۹

سرپرست گروه پیشگیری از بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان گفت: 70 درصد سرطان‌ها با اصلاح شیوه‌های زندگی و تشخیص در مراحل اولیه، قابل پیشگیری و درمان هستند.

به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، منطقه خوزستان دکتر شکرالله سلمان‌زاده اظهار کرد: بر اساس تحقیقات و مطالعات بالینی انجام شده، یک‌سوم سرطان‌ها در صورتی ‌که در مراحل اولیه تشخیص داده شوند، درمان‌پذیر و به همین میزان نیز با اصلاح شیوه‌های زندگی قابل پیشگیری هستند و به سادگی می‌توان از بروز حدود 70 درصد از سرطان‌ها جلوگیری یا آن‌ها را درمان کرد.

وی ادامه‌ داد: البته اگر سرطان‌ها در مراحل پیشرفته تشخیص داده شوند با درمان‌های موجود تنها می‌توان سال‌های عمر فرد را بیشتر کرد و یا کیفیت زندگی بیمار را ارتقا بخشید.

سرپرست گروه پیشگیری از بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان افزود: سرطان، ناشی از رشد و تکثیر غیرطبیعی سلول‌های بدن و متاثر از عوامل ژنتیکی یا محیطی است که موجب ایجاد تومور در بدن می‌شود. این تومورها برای بدن مفید نبوده و با مصرف انرژی، در نقاط دیگر بدن منتشر می‌شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز گفت: برخی اوقات رشد و بزرگ شدن تومور و فشاری که بر دستگاه‌ها ایجاد می‌کند، موجب آثار نامطلوب می‌شود، به عنوان مثال یک تومور بزرگ در مجاورت یک رگ می‌تواند منجر به انسداد آن رگ شده و در نتیجه خون‌رسانی به یک عضو را قطع کند و اگر در مجاورت یا درون مجاری هوایی ریه باشد، می‌تواند موجب انسداد جریان عبور هوا شود.

سلمان‌زاده با بیان این‌که بیش از 100 نوع سرطان تاکنون شناسایی شده است، افزود: تقریبا همه دستگاه‌ها و بافت‌های بدن ممکن است دچار سرطان شوند. سرطان به دلیل رشد فزاینده و رو به گسترش آن در جوامع مختلف به ویژه در کشورهای در حال توسعه، به یک اولویت بهداشتی و معضل سلامت تبدیل شده و با توجه به هزینه‌های زیاد مادی، روحی و عاطفی و اجتماعی که به جامعه تحمیل می‌کند، شناخت عوامل دخیل در ایجاد انواع سرطان امری ضروری است.

وی ادامه‌داد : شعار امسال روز جهانی سرطان و هفته ملی مبارزه با سرطان "پیشگیری و تشخیص زودرس، کلید مبارزه با سرطان" است که اصلاح الگوی تغذیه، کنترل وزن، پرهیز از مصرف دخانیات، ورزش و تحرک بدنی، کم کردن استرس‌های شغلی، محافظت از پوست در برابر اشعه شدید خورشید و پرهیز از رفتارهای جنسی پرخطر، از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان است.

سرپرست گروه پیشگیری از بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان، سرطان‌های پوست، پستان، معده، ریه، روده بزرگ، مثانه، پروستات و سرطان‌های خون را از شایع‌ترین سرطان موجود در استان خوزستان عنوان کرد و گفت: شناخت عوامل خطرناک و ایجادکننده این سرطان‌ها و آگاهی از علایم احتمالی اولیه آن‌ها می‌تواند در مراجعه زودهنگام و در نتیجه درمان به موقع، موثر باشد.

سلمان‌زاده افزود: اگرچه سرطان‌ها علامت خاص و ویژه جهت شناسایی به موقع و اقدام سریع برای درمان ندارند، ولی مجموعه‌ای از علایم تقریبا در همه انواع سرطان‌های بدخیم مشترک هستند؛ احساس ضعف، خستگی، کسالت، رنگ‌پریدگی بدون علت خاص، کاهش وزن شدید در یک زمان نسبتا کوتاه (مثلا 4 یا 5 کیلو کاهش وزن در یک ‌ماه بدون رژیم غذایی و ورزش)، تغییر در اجابت مزاج(یبوست یا اسهال طولانی‌مدت)، دیدن خون در مدفوع، لمس توده در هر قسمت بدن از جمله در پستان، تغییر رنگ در پوست و خال‌های پوستی از جمله این علایم هستند.

وی درباره راه‌های درمان سرطان اظهار کرد: چنان‌چه سرطان در یک فرد مشاهده شود با توجه به نوع سرطان، اندازه توده، روند گسترش به سایر نقاط بدن و دیگر ویژگی‌های توده سرطانی، با شیوه‌های درمانی مختلف از جمله جراحی، رادیوتراپی، شیمی‌درمانی و هورمون‌درمانی می‌توان برای درمان فرد اقدام کرد.