به گزارش مشرق، کيهان نوشت: نيويورک تايمز در ارزيابي عناصر فراري پس از آشوب هاي سال گذشته، نوشت: آنها تلاش مي کنند تماس خود با داخل کشور را حفظ کنند و اکنون در ترکيه و نروژ و لندن و نيويورک به سر مي برند.
اين روزنامه در عين حال از قول بهروز آفاق رئيس بهايي بخش بي بي سي فارسي (مدير بخش آسيا و اقيانوسيه بي بي سي) که مدت 23 سال است با اين شبکه کار مي کند، تأکيد کرد: در سال گذشته براي اولين بار تعداد زيادي از سياستمداران اصلاح طلب که سابقاً جزو حکومت بودند، مشروعيت جمهوري اسلامي را زير سوال بردند. اکنون آنها در خارج از ايران هستند. تجربه نشان داده که فعالاني از اين دست پس از يک يا 2 سال نفوذ و اثرگذاري خود را از دست مي دهند.
نيويورک تايمز در ادامه گزارش خود تأکيد مي کند: با گذشت زمان و طولاني شدن زمان اقامت در خارج، احساس افسردگي ناشي از دوري از جامعه مي تواند افراد مذکور را خسته و فرسوده کند. اپوزيسيون مقيم خارج همچنان دچار اختلاف و تفرقه است. جوانترها به اصلاح طلباني که مديران دولت خاتمي بوده اند، اعتمادي ندارند و آنها را قدرت طلب و نه طرفدار دموکراسي مي دانند.
روزنامه آمريکايي ادامه مي دهد: برخي از فعالان اپوزيسيون در خارج انتقاد هاي حکومت را نشانه موفقيت کارزار خود مي دانند اما برخي ديگر مثل يک فعال جنبش زنان که در تمام تظاهرات مخالفان در برابر مقر سازمان ملل در نيويورک شرکت مي کند معتقدند تلاش هاي جامعه اپوزيسيون تأثير چنداني در ايران و اوضاع آن نخواهد داشت. او مي گويد ما به اين اجتماعات مي آييم چون فکر مي کنيم که ممکن است کمي تأثيرگذار باشد ولي حقيقت اين است که تظاهرات در نيويورک بعيد است تغييري در ايران ايجاد کند. تا حد زيادي اين عمل، يک عامل و نياز روحي و رواني است.
بنابراين گزارش، آ.اميني از فراريان ساکن نروژ مي گويد: سران اپوزيسيون در ايران برنامه و هدف مشخصي ندارند. آن ها کاملاً تصادفي به اين مرحله رسيده اند. به من بگوييد هدف جريان سبز چيست؟ اگر مي خواستند شبکه اي از مخالفان ايجاد نمايند پس چه شد؟
نيويورک تايمز ادامه مي دهد: در آمستردام هلند، م.عباس قلي زاده در پي جلب نظر مقامات اين کشور براي ايجاد شبکه تلويزيوني آنلاين مي باشد که تاکنون موفق نشده است. بايد لقب «هلندي سرگردان» را به اين زن ايراني داد که هنوز اندر خم يک کوچه مي باشد.
اين روزنامه مي نويسد: با گذشت چندين ماه از تنش هاي ايران، بسياري از به خارج آمدگان نااميد شده اند. البته آن ها سعي مي نمايند اين حالت پريشاني اعصاب خود را به دست فراموشي بسپارند و دل خود را به مسائلي از جمله تحريم ها خوش کنند. در واشنگتن علي اکبر موسوي خوئيني، از نمايندگان مجلس اصلاحات، هنوز در حال چک و چانه زدن با مديران گوگل براي ايجاد شبکه اينترنتي به زبان فارسي مي باشد. در انگلستان، عطاءالله مهاجراني، وزير دوره اصلاحات در حالي که عصباني به نظر مي رسد تنها به قول و قرار و موفقيت در آينده بسنده مي کند و وانمود مي کند که خود را براي گفتگو با يک نشريه لبناني آماده مي کند.
با وجود تلاش عناصر ضدانقلاب فراري براي «خودمهم نمايي»، يک روزنامه آمريکايي تأکيد کرد آنها پس از يک تا دو سال اثرگذاري خود را از دست مي دهند و دچار افسردگي و فرسودگي مي شوند.