کد خبر 194899
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۰۹

احتمالاً امریکا درباره هیچ کشوری به اندازه ایران دچار سوءتفاهم نیست؛ و این به خاطر اظهارات نادرستی است که با انگیزه‌های سیاسی صورت می‌گیرد. من خودم در جشن 34امین سالگرد انقلاب در ایران حضور داشتم و گزارشات BBC و اکثر رسانه‌های غربی که جمعیت «دیوانه‌وار شعار مرگ بر امریکا سر داده بودند» دروغند و صحیح نیستند.

به گزارش مشرق به نقل از اشراف، «فارن پالیسی ژورنال» در مقاله‌ای به قلم دکتر «فرانکلین لمب» نوشت: حقیقت این است که تا کنون به بیش از 70 کشور سفر نموده ام. اما به جز کشور خودم، هرگز از کشوری با این پیچیدگی، فرهنگ در حال رشد و گسترش، جامعه‌ای با انرژی، مردمی ایده‌آل‌گرا و خونگرم، شوخ طبع، و سرشار از حس همدردی برای نیازمندان، نظیر آنچه در جمهوری اسلامی ایران مشاهده کردم، بازدید نکرده‌ام.



■ دکتر فرانکلین لمب کیست؟■

دکتر فرانکلین لمب، مدیر سازمان «امریکاییان نگران صلح خاورمیانه» و  از اعضای هیئت مدیره بنیاد صبرا شتیلا، و داوطلب کمپین حقوق بشر فلسطین در لبنان است. وی نویسنده کتاب «بهایی که می‌پردازیم: ربع قرن استفاده اسرائیل از تسلیحات امریکایی علیه شهروندان لبنان» بوده و در حال حاضر در حال پژوهش در لبنان برای نگارش کتاب بعدی خود است. لمب از اساتید حقوق بین‌الملل در دانشگاه نورث‌وسترن در اورگان است. او مدرک حقوق خود را از دانشگاه بوستون و مدرک دکترایش را از دانشکده اقتصاد لندن دریافت نموده است. دکتر لمب به عنوان کارشناس و مفسر خاورمیانه در پرس‌تی‌وی، المنار و چندین رسانه دیگر حضور یافته است. مقاله‌ها و تحلیلهای او توسط کانتر پانچ، وترنز امروز، انتفاضه فلسطین، انتفاضه الکترونیک، صدای مخالف، دیلی استار و الاهرام به چاپ رسیده‌اند.


■ امریکا بهتر است سریعاً روابط خود را مساعد کند■

بودن در ایران در چنین دوران پرتنشی، تجربه‌ایست که نشان می‌دهد ایرانیان و امریکایی‌ها چنان در نیازها و منافع خود (حتی از نظر باورهای مذهبی) مشترکند که مردم این دو کشور باید سریعاً روابط بین کشورهایشان را بهبود بخشیده و به دورانی بازگردند که در آن 60000 دانشجوی ایرانی در امریکا مشغول به تحصیل بودند و هزاران امریکایی در ایران می‌زیستند و مشغول به کار بودند.


■ ارتباط مذهبی بین مردم ایران و امریکا را نباید نادیده گرفت■  

ارتباط عمیق میان مسلمانان و مسیحیان از فداکاری حسین بن علی (ع) در کربلا در قرن هفدهم و فداکاری عیسی مسیح در کالواری در قرن یکم نشأت‌گرفته و این عقیده مذهبی را بنا نهاده که فداکاری یک نفر برای اجتناب از بی‌عدالتی و منافع بیشتر برای جامعه، کار پسندیده‌ای است. این باور، این دو مذهب و پیروان آن‌ها را به صورت اجتناب‌ناپذیری به هم متصل می‌کند.


■ امریکا درباره هیچ کشوری به اندازه ایران دچار سوءتفاهم نیست■

احتمالاً امریکا درباره هیچ کشوری به اندازه ایران دچار سوءتفاهم نیست؛ و این به خاطر اظهارات نادرستی است که با انگیزه‌های سیاسی صورت می‌گیرد. نمونه دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد، گزارش رسانه‌ها از جشن 34امین سالگرد انقلاب در 9 فوریه است که گزارشات BBC و اکثر رسانه‌های دیگر حاکی از آن بود که جمعیت «دیوانه‌وار شعار مرگ بر امریکا سر داده بودند». من خودم آن‌جا بودم و این گزارشات صحیح نیستند. من تنها هر از گاهی چند شعار توأم با سرودهای انقلابی، نصایح مذهبی می‌شنیدم که بیشتر جنبه سرگرمی داشت.  مردم عصبانی نبودند، بلکه شاد بودند و بسیار دوستانه و کنجکاوانه با امریکایی‌ها برخورد می‌کردند.


■ چاک هگل به علت اعلام حمایت از ایران مورد انتقاد قرار گرفت■

همچنین، اگر کسی به روزنامه‌های صبح رجوع کند با مطالبی که جنیفر روبین، مدافع صهیونیست و کسی که از ایران و اسلام در هراس است، رو به رو خواهد شد. خانم روبین در روز ولنتاین، نسبت به هر کسی که جرئت هرگونه اظهار نظر درباره ایران را به خود داده بود، اهانت کرد. روبین، داوطلب سابق AIPAC، چاک هگل، نامزد اوباما برای سمت وزیر دفاع و سناتور سابق ایالات متحده را به علت حمایت وی از دوستی و احترام متقابل به ایران، مورد حمله قرار داد، همان طور که تقریباً تمامی 52 سازمان صهیونیستی موجود در امریکا این کار را در ماه گذشته انجام دادند. گناه نابخشودنی که هگل مرتکب شده، تنها سخنانی است که در خصوص تحریم‌های امریکا علیه ایران و سوریه و نیاز به ایجاد اعتماد و عادی سازی روابط از طریق بحث و گفتگو بیان نموده است.


■ در خاورمیانه قرن ۲۱، ایران نقشی کلیدی را بر عهده دارد... یک قدرت چشمگیر منطقه‌ای■

قانونگذاران رژیم صهیونیستی از تصمیم خود برای انجام تحقیقات درباره مرگ یک مهاجر استرالیایی در سال 2010 در زندان‌های این رژیم (زندانی ایکس) که گفته شده یکی از جاسوسان موساد بوده خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،‌ به نقل از رویترز، کمیته دفاعی و امور خارجی پارلمان اسرائیل در حالی طی بیانیه‌ای از تصمیم خود خبر داد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم در نشست کابینه خواهان مهار توجه فزاینده رسانه‌ها در خصوص این مساله شد که به گفته وی می‌تواند امنیت ملی اسرائیل را به خطر بیاندازد.

این پرونده به مدت دو سال محرمانه باقی مانده بود و روز سه شنبه گذشته تلویزیون استرالیا اقدام به انتشار آن کرد. طی این پرونده یک مهاجر 34 ساله استرالیایی به نام بن زیگییر که گفته شده یکی از ماموران موساد بوده به سبب جرائم امنیتی به زندان می‌افتد و سپس به دلیل آنچه که خودکشی عنوان شده جان خود را از دست داده است.

کمیته پارلمانی اسرائیل در بیانیه‌ کوتاه خود گفت که تصمیم به انجام بررسی جامعی در خصوص همه جنبه‌های حادثه مربوط به مرگ این زندانی در سلول خود در ماه دسامبر 2010 گرفته است. با وجود اینکه این تحقیقات تبعات سیاسی فوری در بر نخواهند داشت اما ممکن است منجر به تحقیقات گسترده‌تر همراه با تبعات بیشتر شود.

دولت نتانیاهو طی دستورات دادگاهی سانسور نظامی و درخواست‌های مستقیم از سردبیران رسانه‌ها گزارش در خصوص این پرونده در اسرائیل را ممنوع کرده است و اکنون بر ملا شدن این پرونده پیروزی وی در انتخابات سراسری ماه گذشته میلادی را تحت الشعاع قرار داده است.

با وجود این چنین اقداماتی تاثیر چندانی در خاموش کردن درخواست‌ها از مقامات اسرائیلی در خصوص شفاف سازی شرایط حبس زیگییر و اینکه چطور وی توانسته در زندانی که از تدابیر شدید نظارتی برخوردار بوده خود را بکشد، نداشته است.

نتانیاهو روز یکشنبه بدون اشاره مستقیم به این پرونده اظهار داشت که کاملا به سازمان‌های امنیتی اسرائیل و سیستم‌های نظارتی حقوقی مستقلی که این سازمان‌ها تحت آن‌ها فعالیت دارند، اعتماد دارد.

نتانیاهو در اظهارات خود مدعی شد: ما یک دموکراسی نمونه هستیم. اما از طرف دیگر ما همچنین پیشتر تهدید شده و به چالش کشیده می‌شویم و بنابراین باید عملکرد درست شاخه‌های امنیتی خود را تضمین کنیم.

بنابراین من از همه می‌خواهم که بگذارید سازمان‌های امنیتی به آرامی به کار خود ادامه دهند تا ما بتوانیم در اسرائیل با آرامش و امنیت زندگی کنیم.

چند مقام اسرائیلی که در خصوص پرونده زیگییر صحبت کرده‌اند اینکه وی با موساد ارتباط داشته را رد نکرده‌اند.


هگل در خصوص روابط میان ایران و امریکا اظهار داشت: «ما نباید در حالی که تمامی مسائل را کنار گذاشته و تنها روی یک مسئله که قصد تحمیل آن به ایران را داریم اقدام به مذاکره نماییم.» هگل در سال 2007 اعلام کرده بود که: «در خاورمیانه قرن بیست‌ویکم، ایران نقشی کلیدی را بر عهده دارد... یک قدرت چشمگیر منطقه‌ای. ایالات متحده نمی‌تواند این حقیقت را تغییر دهد. سیاست استراتژیک منطقه‌ای امریکا در قرن 21ام برای خاورمیانه، باید به نقش مهم ایران در حال حاضر و 25 سال آینده اذعان نماید.» ایالات متحده و ایران در مورد مسئله افغانستان، منافع مشترکی میان خود یافتند، شکست دادن طالبان و تندروهای اسلامی، برقراری ثبات در افغانستان، متوقف کردن تولید تریاک و واردات آن به ایران. این منافع مشترک منجر به ایجاد اقداماتی مشترک جهت دستیابی به اهدافی مشترک شد. ایران به همکاری با امریکا در خصوص مسئله افغانستان علاقمند بود. مسئله کمک به امریکا یا توانمند کردن حضور آن در آسیای مرکزی نبود. این تنها یک اقدام پاک نظرانه و تا حدی خودخواهانه از جانب ایران بود.


■چرا رئیس جمهور باید هگل را که چنین احترامی نسبت به دولت انقلاب اسلامی قائل است برگزیند؟ ■

ممکن است هگل اندکی در خصوص افغانستان و طالبان اشتباه کرده باشد، اما روبین دیدگاه هگل را خائنانه نامید و از مخاطبانش پرسید: «چرا رئیس جمهور باید کسی را که چنین احترامی نسبت به دولت انقلاب اسلامی قائل است برگزیند؟ ... مجلس سنا باید این موضوع را بررسی نماید؛ و یافتن این حقیقت که چه کسی در انجام چنین سخنرانی‌های طرفدارانه‌ای به وی کمک می‌کرده است، جالب توجه خواهد بود.»

در ایران امروزی، کسی چیزی از سخنرانی‌های نفرت باری به سبک روبین، یا حتی سخنرانی‌های در خصوص کودتای امریکا-انگلیس سال 1953 در برکناری محمد مصدق، یا هدف قرار گرفتن هواپیمای مسافری تجاری ایران ایر پرواز شماره 655 در سوم جولای، یا واگذاری سلاح‌های شیمیایی از جانب امریکا به عراق، یا حتی ترور دانشمندان ایرانی نمی‌شنود. این روزها بیش از پیش نیاز به بهبود روابط و پرسش‌هایی دوستانه از اوضاعی که خارجی‌ها در ایران تجربه می‌کنند، و بررسی این که آیا ایرانیان برای به دست آوردن اطلاعاتی در خصوص کشورشان به کمک نیاز دارند یا خیر، احساس می‌شود. ایرانیان درست همانند امریکاییان به واسطه طبیعتشان، انسان‌هایی روراست هستند و علیرغم بسیاری از کشورهای دیگر، گفتگو درباره هیچ موضوعی برای مردم ایران ممنوع و تابو نیست.


■ زنان ایرانی، باهوش و قدرتمند هستند■

زنان ایرانی، باهوش و قدرتمند هستند. که این مجدداً با آن‌چه که رسانه‌های غربی به ما می‌گویند متفاوت است. و این تفاوت در همه چیز وجود دارد، چه در کنفرانسی که در هتل آزادی (هایت سابق) شرکت کردم، یا استفاده از مترو تهران (که بسیار از مترو نیویورک تمیزتر بود!)، یا بازدید از بازارهای خیابانی، یا دیدار از موزه دفاع مقدس (که جنگ 8 ساله ایران و عراق را به تصویر می‌کشید)، یا دیدار از خانه امام روح‌الله خمینی (کسی که رهبری انقلاب 1979 را بر عهده داشت و تا زمان مرگش در سوم ژوئن 1989 رهبر ایران بود)، و چه قدم زدن میان حدوداً دو میلیون نفر که برای گرامیداشت 34امین سالگرد انقلاب به سمت ورزشگاه آزادی در حرکت بودند. هیچ چیز در ایران شبیه به آن‌چه در غرب به نظر می‌رسد نیست.

ایرانیان مردمی مهربان و بسیار با استعدادند. وقتی من پا به متروی شلوغ تهران گذاشتم، دو مرد جوان فوراً از جای برخاستند و صندلی خود را به من پیشنهاد دادند؛ و پس از آن ما وارد یک گفتگو بسیار جالب و طولانی شدیم. حمزه گفت: «هر دو کشورهای ما به نوعی از لحاظ فرهنگی منحصر بفردند. کشور شما از فرهنگ اروپایی تکامل یافت اما مسیری بسیار متفاوت را در پیش گرفت. در تاریخ ما، اسلام از طریق اعراب وارد کشور شد، اما همان طور که من مطمئنم شما هم می‌دانید، هویت ما بسیار با کشورهای عربی متفاوت است.»

محمود نیز به گفتگوی ما پیوست: «جامعه ما نیز از اقلیت‌های بسیاری تشکیل شده است، اما همه ما خود را ایرانی می‌دانیم و به فرهنگمان افتخار می‌کنیم. ما با فرهنگ غربی هم آشنا هستیم. در 200 سال گذشته، درهای کشور ما به جهان باز بوده و تحت تأثیر فرهنگ غرب قرار گرفته‌ایم. ما هم می‌دانیم که ابرقدرت بودن چه احساسی دارد. کشور ما سال‌ها پیش یک ابر قدرت بود و برای چندین قرن، نقش مهمی را در این بخش از جهان ایفا می‌نمود، برای همین ما هرگز نمی‌توانیم خود را تحت سلطه غرب یا شرق تصور نماییم.»


■ آیت الله خمینی در همه جای دنیا شناخته شده است■

هیچ تجربه‌ای بیشتر از بازدید از خانه امام خمینی و شناخت این مرد محقق و انقلابی از طریق همسایگان و دانش‌آموختگانش برای من جالب نبود. در حالی که از خانه وی دیدن می‌کردم، یکی از همسایگان برایم بازگو کرد که همسر آیت‌الله خمینی، که در سال 2009 درگذشت به دوستانش گفته بوده که در تمام طول زندگی‌اش تنها یک آرزو داشته که امام برآورده نکرده است؛ و آن این که او آرزو داشته که امام حداقل یک‌بار از او یک لیوان آب تقاضا کند. اما امام هرگز این کار را نکرده است. این پدر و همسر مهربان و شیرین حاضر نبود هیچ خشونت یا اجباری روی خانواده‌اش وارد کند. یکی دیگر از همسایگان به ما گفت: «هرگاه از خانه امام دیدن می‌کردیم، غالباً او را در حال شستن ظروف، جارو کردن زمین و کمک به کارهای خانه می‌دیدیم.»


■ سادگی شیوه زندگی و تواضع رهبر انقلاب ایران جاذبه‌ای جهانی دارد■

بنا به گفته افرادی که شناخت خوبی از وی داشتند، امام زندگی سرشار از تقوا و معنویت داشت. در زمستان‌های طاقت‌فرسای قم، وی هر شب بیدار می‌شد، با آب یخ وضو می‌گرفت و نماز می‌خواند. وی پیش از آغاز سخنرانی برای دانش‌آموختگان خود در خصوص فعالیت‌های سیاسی، اهمیت معنویت و نزدیک شدن به خدا را به آن‌ها گوشزد می‌کرد. سادگی شیوه زندگی و تواضع رهبر انقلاب ایران جاذبه‌ای جهانی دارد.


■ برقراری رابطه بین ایران و امریکا به سود واشنگتن است■

دلایل زیادی برای دولت جدید واشنگتن وجود دارد که نه فقط با بحث و مذاکره، بلکه با اقدامات واقعی به ایران نزدیک شود. چنین نزدیکی به سود هر دو جامعه خواهد بود. راه حل‌های موجود برای بهبود روابط کنونی ایران-امریکا، شامل برقراری تماس، ملاقات و مذاکرات هرچه بیشتر است.