به گزارش مشرق به نقل از ایلنا، معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص واگذاری مسکن مهر به بهبودیافتگان اعتیاد گفت: طبق این مصوبه، وزارتخانههای راه و شهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلفند معتادان بهبودیافته معرفی شده توسط دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استانها را در طرح مسکن مهر در اولویت قرار دهند.
بابک دینپرست اظهار داشت: طبق آخرین آمارها در شش ماهه نخست امسال، سه هزار و ۹۴۰ مرکز درمان و کاهش آسیب در کشور وجود دارد که در حال خدماترسانی به افراد وابسته به سوء مصرف مواد هستند و بیش از ۶۵۷ هزار نفر نیز تحت پوشش خدمات مراکز درمانی اعتیاد قرار گرفتهاند.
وی اظهار داشت: در ۱۵ استان کشور، مرکز نگهداری درمان و کاهش آسیب معتادان (ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر) راهاندازی شده است و در برخی استانها همچون فارس و همدان این مراکز مراحل پایانی راهاندازی خود را طی میکنند و آماده افتتاح هستند.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد گفت: در ماده ۱۶ قانون، دو گروه معتادان فاقد گواهی درمان و معتادان متجاهر تعریف شده و به عبارتی افرادی که معتاد هستند و نمیخواهند یا نمیتوانند درمان شوند در این مراکز تحت درمان قرار میگیرند.
دینپرست ادامه داد: با توجه به اینکه ۲۵ هزار نفر معتاد متجاهر و فاقد گواهی درمان در مراکز نگهداری، درمان و کاهش آسیب معتادان تحت درمان قرار گرفتهاند ضرورت ابلاغ آییننامه مراقبتهای بعد از خروج معتادان از این مراکز درمانی احساس میشود که چندی پیش، پیشنویس این آییننامه طبق قانون توسط کمیته حقوقی ستاد مبارزه بامواد مخدر تنظیم شد.
وی افزود: این آییننامه پس از تایید وزرای کشور، بهداشت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تایید نهایی دادستان کل کشور در اردیبهشت ماه امسال به ریاست قوه قضاییه ارسال شده که امیدواریم هر چه سریعتر شاهد ابلاغ این آییننامه مهم باشیم.
وی بیان داشت: این آییننامه مشخص میکند معتادانی که در مراکز درمان اعتیاد ماده ۱۶ درمان شدهاند پس از خروج از این مراکز چه تکالیفی دارند. در حال حاضر طبق تفاهمنامه ستاد با وزرات بهداشت و بهزیستی، مقرر شد افرادی که از مراکز ماده ۱۶ خارج میشوند تا یکسال تحت پوشش خدمات درمانی آنها باشند که در این راستا امسال اعتباری بالغ بر یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان جهت توسعه و استمرار برنامههای مختلف درمان و کاهش آسیب به دانشگاههای علوم پزشکی استان تهران اختصاص یافت.
دینپرست همچنین افزود: برای راهاندازی مرکز ماده ۱۶ در تهران، تنها مشکل مکان داریم بنابراین هر فرمانداری که مرکزی را مشخص و شورای هماهنگی مرکز ماده ۱۶، استانداردهای قانونی آن مرکز را تایید کند، ستاد تمام هزینههای نگهداری، پشتیبانی و جاری آن را تامین میکند.
وی اضافه کرد: براساس آخرین گزارشات دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC)، بیش از ۲۰۰ میلیون نفر از جمعیت بزرگسال دنیا در سال ۲۰۱۰، حداقل یکبار مصرف مواد مخدر را تجربه کردهاند و در حال حاضر نیز ۱۰ میلیون نفر در تجارت مواد مخدر سودآوری میکنند.
وی ادامه داد: سالانه ۲۰۰ هزار نفر در دنیا و ۴۲۰۰ هزار نفر در ایران جان خود را به خاطر سوء مصرف مواد از دست میدهند اما علیرغم این آمار به دلیل اقدامات مناسب و کارآمد کاهش آسیب در ۷ هفت ماهه نخست امسال، مرگ و میر ناشی از سوء مصرف مواد مخدر ۳/۲۸ درصد کاهش یافته است.
این مقام مسوول در ستاد با اشاره به جلسه هفته اخیر کمیته درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد گفت: در آن جلسه مصوب شد که تهدیدات ناشی از مواد مخدر صنعتی (پرخطر) و مواد مخدر سنتی (سبک) در کشور مشخص و چگونگی تغییر الگوی مصرف مواد پرخطر به مواد کم خطرتر شناسایی شوند.
دینپرست همچنین با اشاره به مصوبه جلسه هیات وزیران در خصوص بیمه معتادان یادآور شد: براساس بند یک این مصوبه، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است هزینههای ترک اعتیاد معتادان را مشمول بیمههای پایه و بستری قرار دهند که هنوز اقدامی از سوی این وزارتخانه انجام نشده است.
وی ادامه داد: در بند دو این مصوبه نیز شورای عالی اشتغال موظف است براساس دستورالعمل ابلاغی دبیرخانه این ستاد و با هماهنگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حداقل پنج درصد از اعتبارات تخصیصی مربوط به اشتغال را سالانه به اشتغال معتادان بهبودیافته اختصاص دهد که دستورالعمل مربوطه تهیه و طی همین روزها ابلاغ میگردد.
وی در ادامه، در خصوص حرفهآموزی معتادان گفت: براساس این مصوبه، سازمان آموزش فنی و حرفهای موظف است سالانه بیست و پنج هزار نفر از معتادان بهبودیافته معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی کشور، دانشگاههای علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی و سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور و سازمانهای مردمنهاد را تحت پوشش دورههای آموزش فنی و حرفهای خود قرار دهد که سعی داریم هر چه زودتر این رقم را محقق سازیم.
دینپرست همچنین در خصوص واگذاری مسکن مهر به بهبودیافتگان اعتیاد خاطر نشان کرد: طبق این مصوبه، وزارتخانههای راه و شهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلفند معتادان بهبودیافته معرفی شده توسط دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استانها را در طرح مسکن مهر در اولویت قرار دهند.
براساس آخرین گزارشات دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC)، بیش از ۲۰۰ میلیون نفر از جمعیت بزرگسال دنیا در سال ۲۰۱۰، حداقل یکبار مصرف مواد مخدر را تجربه کردهاند و در حال حاضر نیز ۱۰ میلیون نفر در تجارت مواد مخدر سودآوری میکنند.