مشرق؛ "بعد از قلع و قمع روحانیت و اهل دین در دوران رضا خان قلدر، یکی از حوزه های علمیه فعال در منطقه شرق کشور، حوزه علمیه دامغان بود که مرحوم آقای ترابی (رضوان الله علیه) – عموی امام جمعه محترم فعلی در این شهر بساط درس و علم و معرفت را گسترد. . . وجود یک حوزه با برکت، به معنای حضور دینی و ایمانی عمیق و اصیل مردم آن منطقه است."
بی تردید یکی از برجسته ترین تربیت شدگان حوزه علمیه دامغان مرحوم حجت الاسلام و المسلمین آقا سید مسیح شاهچراغ است که چهل روز پیش به دیدار حق شتافت.
مرحوم آیت الله آقا میرزا آقا ترابی مؤسس حوزه علمیه دامغان، انسانی گوهر شناس بود که از سید طاهر شاهچراغی دعوت کرد به جمع طلاب مدارس علمیه دامغان بپیوندد با تربیت این مرد بزرگ، بیت پر برکت شاهچراغی در دامغان شکل گرفت.
آقا میرزا آقا ترابی
موضوع این نوشته مرحوم آقا سید مسیح، دومین فرد از این خاندان است که به مسلک روحانیت پیوست و این دو برادر تا آخر عمر با خرج مشترک در یک خانه محقر زیستند. از آن پس در این خاندان روحانی، فرزندانی تربیت شدند که نه تنها مردم دامغان بلکه ملت ایران از پرتو معنویت آنان بهره می گیرند. گل سر سبد بیت شریف سید حسن شاهچراغی نماینده مجلس شورای اسلامی است. مقام معظم رهبری در وصف این شهید عزیز می فرماید: «در بین شهدای نام آور جمهوری اسلامی ایران، شهید شاهچراغی که نه تنها متعلق به مردم دامغان بلکه متعلق به مردم ایران است.»
اکنون چهل روز از رحلت جانسوز عالم شجاع، مبارز، زاهد، ذاکر، باوفا، بخشنده، دلسوز و مهربان می گذرد که ملجا و پناه مبارزان و درماندگان بود. این صفات نه از باب تعارف که بعنوان تعریف از مصداق یک عالم عامل است و نام و یاد سید مسیح در دل مردم دامغان زنده خواهد ماند.
با هرکه در آن خطه صحبت میکردم داستان و یا خاطرهای از او در ذهن دارد که صفات فوق را به خوبی تصویر میکشد. پیامبر گرامی اسلامی (ص) فرمودند: «هر کس زندگینامه مؤمنی را بیان کند، مانند آن است که او را زنده کرده است.»
نوشته پیش رو بر سرآن است که بعضی از صفات این عالم ربانی و با اخلاص را بنا بر حدیث فوق تبیین کند و خواننده گرامی را به دیدار عالمی ببرد که بنا به فرمایش مولا علی (ع)، در دیدارشان، شما را به یاد خداوند اندازد و کلامشان بر دانش تان بیافزاید و کردار آنان به سرای برتر ترغیب تان کند.
ای لقای تو جواب هر سوال مشکل از تو حل شود بی قیل و قال
آقا سید مسیح از پیشتازان مبارزه در دامغان بود. همیشه در صف اول تظاهرات ضد طاغوت مشاهده می شد. وقتی که دژخیمان با استفاده از تاریکی شب به منزل او یورش بردند، ابتدا با تدبیر و آرامش، مهمانان مبارز خود را از دستگیری نجات بخشیده، آن گاه خانواده خویش را به صبر و پایداری فراخواند و با شجاعت هنگام دستگیری فرمود: "ما میراث دار جدمان موسی بن جعفریم." آن حضرت نیز توسط چنین افرادی دستگیر و زندانی شد.
بارها می فرمود: "من از خدا درخواست کردم که فضیلت شهادت را از خانواده ما دریغ ندارد. خداوند نیز گل سر سبد ما را به دست عنایت چید و فرزندم سید حسن را به حضور خویش پذیرفت."
بیت شریف شاهچراغی در طول مبارزه مرکز هدایت و تبلیغ راه و روش و خط امام خمینی بود و پناهگاه روحانیون مبارز شهر. همان منزل محقر و با برکتی که بعد از انقلاب هیچ تغییری نکرد. در آن بیت همیشه باز بود زیرا به رسم جوانمردان، بستن در خانه را عیب می شمرد. با این فرق که در این خانه سفره پذیرایی همیشه پهن بود.
هیچ کسی از در خانه او محروم بر نمی گشت. خود می فرمود: "ما در تسلای داغ دیدگان و دستگیری درماندگان گزینشی برخورد نکرده، مردم را خوب و بد نمی کنیم ."
به خاطر دارم با دوست عزیزمان سید حسن، فرزند شهید آن مرحوم درست یک هفته قبل از شهادتش در آن منزل با صفا نشسته بودیم و دعایی از صحیفه سجادیه می خواندیم.
زنگ در به صدا در آمد. سید حسن رفت. بعد از اندکی برگشت و چیزی برداشت. باز بیرون رفت و به سرعت برگشت و نشست، گفتم «که بود» نام مطربی را برد که در میان مردمان شهر بدنام بود. کارش این بود که مجالس هرزگی را برای اهلش میآراست. گفت: فلان کس بود در خواست کمک کرد و گفت: «بخاطر سوابق قبل از انقلابم اکنون بی کارم. کسی هم به من کمک نمی کند. گاهی میایم و از پدرت کمک می گیرم. اکنون در خانه نیست درمانده شده ام. » سید حسن افزود: "مبلغی برداشتم و برایش بردم. به اندازه پول بنزین ماشین برای خود نگه داشتم.»
آقا سید مسیح هیچ وقت ستایش حضرت حق و ذکر و یاد او از ذهن و زبانش نمی رفت. در هر کاری فقط خدا را در نظر داشت و بسیار سفارش به اخلاص می کرد. گاهی می فرمود: "چه ذکر بی ریایی است، ذکر تهلیل «لااله الا اله» لب نمی جنبد و گفتن آن را کسی نمی بیند."
حاج سید مسیح شاهچراغی
این اواخر که چند سال در بستر بیماری افتاده و توان حرکت از او سلب شده بود، بسیار متأثر بود، از این باب که نمی تواند نماز جعفر طیار بخواند. می گفت نماز جعفر طیارم روزانه ترک نمی شد ولی اکنون از خواندن آن عاجزم». نواده روحانی او می گفت( فرزند برومند شیهد سید حسن): ابتهاج او وقتی است که در بالای سرش زیارت جامعه کبیر یا عاشورا بخوانیم و او با خرسندی گوش بسپارد. به راستی چه سخت است برای مردم شهر به خصوص خانواده داغدار و دوستدارانش از دست دادن چنین پناهگاهی. خداوند بازماندگانش را در آن بیت محترم جانشین ایشان قرار دهد و آن بیت هرگز بسته مباد.
اوقات خوش آن بود که با دوست به سر رفت باقی همه بی حاصلی و بی خبری بود
خوش بود لب آب و گل و سبزه و نسرین افسوس که آن گنج روان رهگذری بود
در پایان متن تسلیت رهبری معظم انقلاب اسلامی به عنوان حسن ختام آورده می شود:
جناب حجة الاسلام آقای حاج سید محمد شاهچراغی دامت توفقیاته؛ در گذشت اخوی مکرم، ابو الشهید مرحوم حجت الاسلام آقای حاج سید مسیح شاهچراغی را به جناب عالی و خانواده مکرم ایشان تسلیت عرض می کنم و علو درجات او را از خداوند متعال خواستارم.
سید علی خامنه ای 6/بهمن/1391
مراسم اربعین ارتحال این عالم ربانی روز پنج شنبه 91/12/3 از ساعت 14:30 الی 16:30 در حسینه معصوم زاده دامغان برگزار می شود.
* حجت الاسلام محمد علی معلی