کد خبر 195486
تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۳:۱۷

2 کتیبه مربوط به دوره ساسانی درکاوش‎های باستان شناسی قلعه گوری سیمره در شهرستان کوهدشت کشف شد.

به گزارش مشرق به نقل از واحد مرکزی خبر، مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: کاوشگران این 2 کتیبه را با پایان یافتن کار کاوش در محوطه قلعه گوری رماوند در شهرستان کوهدشت کشف کردند.
آقای قربانی افزود:کاوشگران در این کاوش علاوه برکشف گچبری‎های نفیس دوران ساسانی، 2 کتیبه به خط پهلوی ساسانی را که بر روی دو کاسه سفالی نوشته شده است از زیر خاک بیرون آورند.

وی گفت: این سفال نوشته‎ها که در ادبیات باستان شناسی بنام استروکا معروف هستند نخستین نمونه‎هایی است که در لرستان بدست می‎آیند.

سرپرست کاوش محوطه قلعه گوری رماوند گفت : استروکاهای کشف شده شامل دو کاسه سفالی بوده که یکی از آنها دارای 13 سطر نوشته به شکل مدور از لبه تا کف ظرف را در بر گرفته است و دیگری دارای 8 سطر نوشته است که برای قرائت این کتیبه‎ها با زبان شناسان مطرحی در داخل و خارج کشور مکاتبه شده است.

عطا حسن‎پور با بیان اینکه دوران ساسانی از جمله دوران‎های تاریخی در لرستان است که نسبت به سایر ادوار فرهنگی،اطلاعات اندکی از آن در دست است گفت : فقر اطلاعات دوران ساسانی در لرستان بسیار محسوس و منحصر به کاوش‎های دهه 60 در قلعه کهزاد ویزنیار است.

کشف گچبری‎های نفیس با مضامین اساطیری از جمله نقوش گراز و قوچ، می‎تواند در شناخت هرچه بیشتر از مذهب دوران ساسانی و حوزه گسترش و نفوذ آن در لرستان موثر واقع شود.

سایر نـقوش گچبری بدست آمده شامل موتیف‎های هندسی از جمله دوایر متـحدالمرکز ، لوزی‎های تودرتو ، نقوش فلس ماهی ، موتیف‎های گیاهی همچون نقوش برگ شبدری ، بـرگ کنـگری ، گل لوتـوس ، اوکـانتوس ، گل نیلوفر، گل آفتابگردان و موتیف‎های انسانی و حیوانی می‎شوند.

آقای حسن‎پور افزود: امید است با مطالعه یافته‎های بدست آمده از دو فصل کاوش محوطه قلعه گوری و ترجمه کتیبه‎ها، زوایای تاریکی از دوران پرفروغ ساسانی در استان لرستان روشن شود