آنچه در ادامه بیان می شود، معرفی مذاکره کنندگان 1+5 در مذاکرات امروز است.
آمریکا
بهرغم اعلام برخي منابع نزديک به پيمان آتلانتيک شمالي (ناتو) مبني بر احتمال تغيير رئيس تيم مذاکرهکننده آمريکا در مذاکرات 1+5 و جمهوري اسلامي ايران در آلماتي قزاقستان، "وندي شرمن" وارد آلماتي شد.
خانم "وندي شرمن" معاون "جان کري" وزير امور خارجه آمريکا در امور ديپلماتيک، زني است که در دوره وزارت "هيلاري کلينتون" وزير خارجه سابق آمريکا هم همين سمت را عهدهدار بود و به نظر ميرسد کري وي را در منصب خود به عنوان رئيس تيم مذاکرهکننده آمريکايي در گروه 1+5 ابقا کرده است که اين اقدام ميتواند بيانگر تداوم مواضع خصمانه واشنگتن در قبال تهران و عدم تمايل دستگاه سياست خارجي اين کشور به در پيشگرفتن سياستهاي متعادلتر تلقي شود و اين در شرايطي است که "ویکتوریا نولاند" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که طرف آمریکایی مایل است در حاشیه مذاکرات گروه 1+5 با ايران در آلماتي، با طرف ایرانی دیدار و گفتوگو داشته باشد که اکنون و با ابقاي شرمن به عنوان رئيس اين تيم، اجراييشدن چنين ديداري بسيار بعيد به نظر ميرسد.
شرمن به دلیل فعالیتهایی که منجر به توافق هستهای آمریکا به کره شمالی در سال 1997 ميلادي در زمان ریاست جمهوری بيل کلینتون شد به "در باز کن" در وزارت امور خارجه آمریکا معروف است.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا در دوره بیل کلینتون، رئیس تيم مذاکرهکننده هستهای با کره شمالی بود که به همراه "مادلین آلبرایت" وزیر خارجه وقت آمریکا ریاست تيم مذاکرهکننده هسته ای امریکا را بر عهده داشت که منجر به توافق هستهای کره شمالی و آمریکا شد، توافقنامهاي که تا چند سال برجا بود و طرفین به مفاد آن تعهداتی داشتند اما پس از گذشت چند سال به تعهدات خود در مورد اجرای مفاد موافقت نامه عمل نکردند.
انگلیس
در دور جدید مذاکرات ایران و 1+5، تیم انگلیسی با یک تغییر به میدان میآید. این بار انگلیسیها "جفری آدامز" را کنار گذاشته و "سایمون گس" را در رأس تیم خود گماردهاند.
هم آدامز که چند دوره سرپرستی تیم مذاکرهکننده انگلیس را بر عهده داشت، و هم گس از سفرای سابق انگلیس در تهران هستند.
گس در ژانویه 2013 به سمت مدیر کل سیاسی و نماینده ویژه وزارت خارجه انگلیس در افغانستان و پاکستان منصوب شد؛ وی از سال 1977 به وزارت خارجه انگلیس پیوست و در دپارتمان سازمان ملل این وزارتخانه مشغول به فعالیت شد.
سفارت انگلیس در آتن، نماینده انگلیس در رم، معاونت و سپس ریاست دپارتمان اتحادیه اروپا و معاونت کمیسیونر ویژه در "پرتوریا" از جمله دیگر سمتهایی است که «سایمون گس» در آنها فعالیت کرده است.[1]
فرانسه
مذاکرات ایران و گروه 1+5 امروز در حالی در آلماتی برگزار میشود که "ژاک اودیبر" مدیرکل امور سیاسی، امنیتی و خلع سلاح وزارت امور خارجه فرانسه همانند دور اول به عنوان نماینده فرانسه در مذاکرات حضور خواهد داشت؛ حضور مجدد ژاک اودیبر در دور دوم مذاکرات 1+5 با ایران در حالی صورت میگیرد که چندی پیش خبر مبنی بر برکناری وی از سوی "فرانسوآ اولاند" رئیسجمهور جدید فرانسه منتشر شد.
اودیبر نماینده ارشد فرانسه در نشست تهران با گروه 1+5 پیرامون فعالیتهای هستهای ایران ، 48 ساله و مدیرکل امور سیاسی، امنیتی و خلع سلاح وزارت امور خارجه فرانسه است که از سال 2009 به این سمت منصوب شده است.
"برنار کوشنر" وزیر امور خارجه پیشین فرانسه در ژوئیه سال 2009 میلادی ژاک اودیبر را به جای "ژرارد آرود" به سمت مهم و کلیدی مدیرکلی امور سیاسی و امنیتی وزارت امور خارجه فرانسه منصوب کرد؛ ژاک اودیبر فارغ التحصیل از دانشگاه مرکز آموزش روزنامهنگاری است و سابقا خبرنگار بوده است
روسیه
"سرگی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه هم سرپرستی هیئت روس را در این دور از مذاکرات بر عهده خواهد داشت. ریابکوف یکی از باتجربهترین سیاستمداران روسیه به شمار میآید و سالهاست که در عرصه دیپلماتیک فعالیت دارد.
وی که فارغالتحصیل دانشگاه وزارت خارجه روسیه است، از سال 1995 تا 1999 رهبری سازمان امنیت و همکاری اروپا را بر عهده داشته است. ریابکوف از سال 2008 به معاونت وزارت خارجه روسیه دست یافت و در ادوار اخیر مذاکرات ایران و 1+5 نیز همواره ریاست تیم مذاکرهکننده روسیه را بر عهده داشته است.
آلمان
دکتر "هانس دیتر لوکاس" که به عنوان رئیس هیئت دیپلماتیک در نشست آلماتی با هدف گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران شرکت کرده، متولد 1959 است.
وی نماینده ویژه اروپای شرقی، قفقاز و آسیای مرکزی و نیز دفتر سیاست فدرال در برلین بوده است.
دیگر سمتهای مهم پیشین وی مواردی همچون رئیس بخش روابط 2 جانبه با کشورهای مرکزی، شرقی و جنوب شرقی اروپا و آسیای مرکزی و قفقاز و رئیس مطبوعاتی و ارتباطی سفارت آلمان در واشنگتن است.
همچنین از جمله نشستهایی که وی در آنها شرکت داشته است میتوان به نشست "شرق اروپا؛ بروکسل و مسکو" ، نشست "مسئولیت روسیه در امور بین الملل"، "سیاست اروپا در آسیای مرکزی" و "دریای سیاه میان اروپا و روسیه" اشاره کرد.
دکتر لوکاس از اوایل ماه جولای به عنوان مدیر سیاسی در وزارت خارجه آلمان و به عنوان جانشین "امیلی هابر" مشغول به فعالیت شد.
وی از سال 1985 در وزارت خارجه آلمان فعالیت می کند و فعالیت در سفارتهای آلمان در آمریکا و مسکو در کارنامه کاری وی قرار دارد؛ لوکاس از سال 2003 تا 2006 به عنوان رئیس بخش اروپای شرقی و مرکزی، قفقاز و آسیای میانه در بخش امنیت و سیاست خارجی دفتر صدراعظمی مشغول بود و پس از آن تا سال 2008 نماینده اروپای شرقی، قفقاز و آسیای مرکزی در وزارت خارجه آلمان بود.
چین
سرپرست تیم چینی هم در مذاکرات روز سهشنبه تغییر نکرده و همچنان "ما ژائوشو" در این مسند قرار دارد؛ معاون وزیر خارجه چین که از سال 2011 به این سمت منصوب شده، سابقه طولانی در امور دیپلماتیک دارد.
متولد 1963 است و حوزههای تخصصی وی در وزارت خارجه، سازمانهای بینالمللی و کنفرانسها، کنترل تسلیحات و اطلاعات است؛ وی از سال 1987 تا سال 1990 رایزن دپارتمان سازمانهای بینالمللی وزارت خارجه چین بوده است.
در سالهای 1990 تا 1993 ژائوشو به عنوان رایزن و دبیر سوم نماینده دائم چین در سازمان ملل خدمت کرده است؛ رئیس هیات چینی در استانبول یک سال نیز (1994) به عنوان معاون و مدیر دپارتمان سازمانهای بینالمللی وزارت خارجه چین خدمت کرده است.
وی مدرک دکترای خود را در رشته علوم سیاسی از دانشگاه اقتصاد لندن در سال 1995 اخذ کرده است؛ در سالهای 1996 تا 1999، معاون، مدیر و مشاور شورای روابط خارجی چین بوده است، در سالهای 2001 تا 2002 سفیر چین در انگلیس و ایرلند شمالی و در سالهای 2002 تا 2004 نیز سفیر چین در بلژیک و نماینده چین در اتحادیه اروپا بوده است.
[1] - http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13911207001304