کد خبر 204540
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۷

دبیر کل سازمان ملل درباره «پیشرفت بسیار سودمند» در دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در شهر آلماتی قزاقستان ابراز امیدواری کرده است.

به گزارش مشرق به نقل از پرس تی وی، بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل، روز پنج‌شنبه (۴ آوریل، ۱۵ فروردین)، بعد از دیدار و گفت‌وگو با ماریانو راخوی، نخست وزیر اسپانیا، در مادرید گفت، امیدوار است در روند مذاکرات گروه ۱+۵ «پیشرفتی بسیار سودمند، حاصل شود.

دبیر کل سازمان ملل در ادامه به مذاکرات خود با مقامات تهران درباره موضوع هسته‌ای ایران اشاره کرد و افزود، تهران باید نشان دهد «برنامه توسعه هسته‌ای آن به واقع برای مقاصد صلح‌آمیز است.»

وی در ادامه انعطاف‌پذیری ایران و گروه ۱+۵ شامل روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، امریکا به علاوه آلمان را خواستار شد و تاکید کرد، موضوعات مرتبط با برنامه انرژی هسته‌ای ایران باید در اسرع وقت از راه‌های کاملا صلح‌آمیز حل و فصل شود.

بان کی مون در ادامه گفت، با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره مذاکرات آتی ایران و گروه ۱+۵ گفت‌وگو کرده و وی درباره مذاکرات دیدگاه «خوش‌بینانه و منطقی» دارد.

کاترین اشتون، روز چهارشنبه (۳ آوریل، ۱۴ فروردین) در کنفرانس خبری مشترک با احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در آنکارا اعلام کرد درباره موفقیت‌گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران در قزاقستان، خوش‌بین است.

وی بر لزوم مذاکره درباره موضوع هسته‌ای ایران تاکید کرد و افزود، من هنوز خوش‌بینی محتاطانه‌ای درباره نتیجه‌بخش بودن گفت‌وگو با ایران دارم.

اشتون که ریاست هیأت ۱+۵ را در مذاکرات آلماتی به عهده دارد، ضمن ابراز امیدواری درباره سودمندی روند مذاکرات، گفت: واقعا امیدوارم با در نظر گرفتن پیشنهاداتی که مطرح شده است، پاسخ مناسبی ارائه شود. ما به آلماتی می‌رویم تا پاسخ رسمی ایران را بشنویم.

شش قدرت عمده جهان (گروه ۱+۵)، پنجم و ششم آوریل (۱۶ و ۱۷ فروردین)، در دومین دور از مذاکرات خود در سال جاری (۲۰۱۳ میلادی)، در شهر آلماتی در قزاقستان دیدار و با محوریت برنامه انرژی هسته‌ای ایران گفت‌وگو خواهند کرد.

در همین حال، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران (SNSC) روز پنج‌شنبه (۴ آوریل، ۱۵ فروردین) بر لزوم «اصل مسلم پذیرش حقوق ملت ایران به خصوص حق غنی‌سازی» در پیشرفت روند مذاکرات آلماتی تاکید کرد و گفت: این حقی است که در ان پی تی (پیمان منع گسترش سلاح‌های کشتارجمعی) آمده است.

وی همچنین از گروه ۱+۵ خواست، حق تهران را در برخورداری از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای به رسمیت بشناسند.

تهران و گروه ۱+۵ تاکنون چند بار درباره برنامه انرژی هسته‌ای ایران گفت‌وگو کرده‌اند که دور گذشته آن ۲۶ و ۲۷ فوریه در شهر آلماتی برگزار شد.

امريکا، اسرائيل و هم‌پيمانان آن‌ها همواره ايران را به پيگيري اهداف نظامي در برنامه انرژي هسته‌اي خود متهم مي‌کنند.

امریکا و اتحادیه اروپا با تکرار این ادعای تاییدنشده، تحریم‌های غیرقانونی را به طراحی واشنگتن علیه ایران وضع کرده‌اند.

ايران ضمن رد اين ادعاها، همواره تاکيد کرده است به عنوان يکي از امضاکنندگان متعهد پيمان منع گسترش تسليحات اتمي (ان‌پي‌تي) و يکي از اعضاي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، از حق استفاده از فن‌آوري هسته‌اي براي دستيابي به اهداف صلح‌آميز برخوردار است.

افزون بر اين نمایندگان آژانس بین المللی انرژي اتمي چندين بار از تاسيسات اتمي ايران بازدید کرده‌اند، اما هيچ مدرکي دال بر انحراف در برنامه هسته اي ايران نیافته‌اند.