کد خبر 208240
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۶

یکی از وظایف بانک ها اعطای تسهیلات به بخش های مختلف به ویژه تولید است. میزان اعطلای تسهیلات در سیستم بانکی بایستی قاعده مند باشد چرا که هر گونه اعطلای تسهیلات بی ضابطه آثاربسیار سو در اقتصاد خواهد داشتند.

به گزارش مشرق به نقل از اقتصاد پرس، یکی از وظایف بانک ها اعطای تسهیلات به بخش های مختلف به ویژه تولید است. میزان اعطلای تسهیلات در سیستم بانکی بایستی قاعده مند باشد چرا که هر گونه اعطلای تسهیلات بی ضابطه آثاربسیار سو در اقتصاد خواهد داشتند. اگرچه کارشناسان نسبت به این موضوع بارها هشدار داده اند اما متاسفانه دولت و به ویژه بانک مرکزی توجهی به این تهدید نداشته اند.

استاندارد نسبت تسهیلات به سپرده شبکه بانکی قبل از کسر سپرده قانونی 70 درصد است. این در حالی است که آمارها نشان می­دهد که سیستم بانکی این استاندارد را رعایت نکرده است. طبق اعلام محمود بهمنی در رزوهای پایانی  سال 1391، این رقم در روزهای منتهی به 91 در حدود 100 درصد تخمین زده شده و به نوعی زنگ خطر جدی را برای اهالی نظام بانکی به صدا درآورده است. به عبارت دیگر سیستم بانکی 30 درصد بیش از حد مجاز اقدام به اعطای تسهیلات کرده است.

آمار بانک مرکزی نشان می دهد که این نسبت در دولت نهم و دهم سیر صعودی قابل توجهی به خود گرفته است به طوری که از 90 درصد در سال 1385، به 98 درصد در سال 1390 و در حدود 100 درصد در سال 1391 رسیده است.  به عبارت دیگر در این سال ها میزان تسهیلات بسیار بالاتر از سپرده ها بوده است.

همچنین طبق آمار بانک مرکزی همچون روند افزایشی نسبت تسهیلات به سپرده ها، میزان بدهی بانک ها به بانک مرکزی نیز در این سال ها روند افزایشی داشته است به طوری که رشد 30 درصدی تجربه کرده است. طبق امار میزان بدهی بانک ها به بانک مرکزی از 335 هزار میلیارد ریال در سال 1385 به 419 هزار میلیارد ریال در سال 1390 رسیده است.

لذا در این سال ها بانک ها برای تامین منابع مالی از منابع بانک مرکزی برای اعطای تسهیلات استفاده کرده اند که این مسئله سبب رشد پایه پولی و تورم در کشور شده است. طبق همین آمار، نسبت تسهیلات به سپرده ها در بانک های دولتی به مراتب بیشتر از 100 درصد است.