کد خبر 20890
تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۳

خبرگزاري چيني شينهوا با انتشار گزارشي مبسوط از مبدا تهران، تاکيد کرد که عميق تر شدن روابط منطقه اي ايران با همسايگان خود يکي از نتايج اصلي تحريم هاي اعمال شده عليه ايران بوده است.

به گزارش مشرق به نقل از ايران هسته‌اي، شينهوا در اين گزارش که روز شنبه 4 دي منتشر شده، نوشت: «پس از تشديد تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل و کشورهاي غربي عليه ايران بابت برنامه هسته اي اين کشور در 2010، ايران ابتکار عمل هايي را در دستور کار خود قرار داد تا بدان وسيله همکاري هاي منطقه اي خود را تقويت کند و اين فشارها را خنثي نمايد. ايران از اواسط سال 2010تلاش کرده است همکاري هاي منطقه اي خود را در زمينه هاي گوناگون از جمله انرژي اقتصاد بازرگاني و سياست گسترش دهد و بدين وسيله تاثيرات ناشي از فشارهاي جامعه بين الملل را کندتر کند».

شينهوا سپس تاکيد مي کند که يکي از اين شرکاي منطقه اي ترکيه است. اين خبرگزاري چيني مي نويسد: «ترکيه احتمالا يکي از اولويت هاي سياست خارجي جمهوري اسلامي بوده است زيرا با اين کشور مرز مشترک دارد. همچنين دو کشور از لحاظ ايدئولوژي به يکديگر نزديک هستند. تمايل ايران به گسترش روابط با ترکيه از سوي اين کشور نيز مورد استقبال قرار گرفته است».

مورد بعدي که شينهوا به آن پرداخته عراق است. اين خبرگزاري با اشاره به روابط مستحکم اقتصادي ايران و عراق مي نويسد: «عراق که تنها کشور عرب داراي مرزي زميني با ايران است و در غرب اين کشور قرار دارد همواره محل ظهور رقابت ميان غرب و ايران بوده است زيرا هر دو طرف خواستار ان هستند تا راهبردها و منافع خود را در عراق پيگيري کنند. ايران ترجيح داده است براي مقابله با تهديدهاي ناشي از تحريمها روابط اقتصادي خوبي را با عراق برقرار کند. ايران و عراق در تاريخ سي ام ماه مارس تصميم گرفتند يک شهرک صنعتي مشترک را در مرز باشماق راه اندازي کنند. اين شهر استان کردستان در غرب ايران را به استان سليمانيه عراق مرتبط مي کند. يحيي ال اسحاق رئيس اتاق بازرگاني صنايع و معادن تهران در اين باره گفت ايران عقيده دارد عراق يکي از بزرگترين نقاط سرمايه گذاري در منطقه خاور ميانه است. وي همچنين گفت بازار عراق و روابط اقتصادي با اين کشور يک فرصت بزرگ براي تهران شمرده مي شود. بر اساس اعلام رسانه هاي داخلي بانک مرکزي عراق در ماه اوت با درخواست افتتاح شعبه و فعاليت دو بانک ايراني به نامهاي پارسيان و کارافرين در پايتخت اين کشور موافقت کرد».

نمونه بعدي که شينهوا به آن پردخته سوريه است: «ايران در ماه اوت به منظور گسترش نفوذ خود در منطقه اعلام کرد از سوريه و لبنان در مقابل تهاجمات رژيم صهيونيستي دفاع خواهد کرد. مقامات ايران تاکيد کردند اين همگرايي چنان نيرويي را به وجود خواهد اورد که باعث مي شود رژيم صهيونيستي به برنامه هاي خود مبني بر راه اندازي يک جنگ ديگر در منطقه با ديده ترديد نگاه کند. در همين حال سرتيپ احمد وحيدي وزير دفاع ايران اواخر ماه اوت اعلام کرد اين کشورامادگي کامل دارد تا ارتش لبنان را با جديدترين تجهيزات نظامي مجهز کند».

شينهوا سپس تاکيد مي کند که ايران روابط خود را لبنان هم گسترش داده و به اين وسيله روش هاي جديدي براي تعديل تحريم ها ايجاد کرده است. در اين گزارش آمده است: «ايران و لبنان در تاريخ 14 ماه اکتبر، 16 موافقتنامه و يادداشت تفاهم را به امضا رساندند. امضاي اين اسناد طي سفر تاريخي محمود احمدي نژاد رئيس جمهور ايران به لبنان انجام شد. سپس دو کشور در تاريخ 29 ماه نوامبر و طي سفر سعد حريري نخست وزير لبنان به ايران نه يادداشت تفاهم ديگر را با موضوع همکاري هاي دوجانبه به امضا رساندند.حريري طي سفر خود به تهران اعلام کرد لبنان در هيچ نقشه اي که عليه برنامه هسته اي ايران طراحي شده باشد مشارکت نخواهد کرد. ايران در روابط خود با کشورهاي عرب همواره به دنبال چنين وعده هايي بوده است».

کشور بعدي که شينهوا به آن پرداخته قطر است. در اين گزارش درباره قطر آمده است: «در ميان ساير کشورهاي عربي قطر به عنوان يکي از شرکاي ايران در زمينه بهره برداري از منابع گاز در خليج فارس نيز از اهميت بسياري براي ايران برخوردار است. دو کشور طي چند سال گذشته وعده داده اند روابط اقتصادي خود را به ويژه در زمينه نفت و گاز در چارچوب و همچنين خارج از چارچوب سازمان کشورهاي صادر کننده نفت اوپک گسترش دهند».

شينهوا مي گويد ايران با ارمنشتان هم روابط ويژه اي در حوزه انرژي برقرار کرده است: «همسايه هاي شمالي اين کشور نيز از جايگاه خاصي در چارچوب سياست خارجي ايران برخوردار هستند. اهميت اين همسايگان به ويژه با افزايش فشارهاي جامعه بين الملل در حال افزايش است. ايران و ارمنستان درباره ساخت يک خط لوله به طول 350 کيلومتر موافقت کرده اند تا بدين ترتيب صادرات نفت ايران به ارمنستان را افزايش دهند.ايران و ارمنستان در تاريخ 14 ماه اکتبر اعلام کردند عمليات ساخت سومين خط انتقال نيروي خود را اغاز کرده اند. اين خط انتقال نيرو پس از تکميل و راه اندازي ظرفيت جابجايي برق را ميان دو کشور تا 1000 مگا وات افزايش خواهد داد. ارمنستان در ازاي وارد کردن گاز طبيعي از ايران از طريق خط لوله ايران ارمنستان برق به اين کشور صادر مي کند».

اين خبرگزاري چيني سپس با اشاره به روابط گسترده ايران و ترکمنستان در حوزه گاز مي نويسد: «ترکمنستان و ايران در حال حاضر مشغول ساخت يک خط انتقال گاز چند منظوره هستند که گاز ترکمنستان را به ايران مي برد و سپس اين منابع را در اختيار 6 استان شمالي ايران قرار مي دهد و در نهايت يک کريدور جديد را براي تبادل و انتقال گاز به بازار شرق اروپا ايجاد مي کند».

شينهوا در پايان نتيجه گرفته است: «ايران با پيشبرد روابط خود در منطقه مي تواند تا حدي تاثيرات سياست هاي منزوي کننده کشورهاي غرب را که عليه اين کشور اتخاذ شده است کاهش دهد».

*عمق استراتژيک اقتصادي ايران در منطقه

در همين حال يک منبع روسي هم مجموعه متنوعي از کدها را عرضه کرده است که نشان مي دهد ايران روابط تجاري و اقتصادي پويايي در منطقه دارد.

ولاديمير ساژين، تحليلگر ارشد انستيتو خاور ميانه روسيه در تحليلي که در پايگاه اينترنتي اين موسسه منتشر شده، نوشته است: «کشورهاي هم سود در منطقه به منزله بازار اولويت دار ايران هستند و يکي از مزيت هايي که دارند موقعيت جغرافيايي انهاست. ايران برنامه هاي اقتصادي براي دهه هاي اينده تنظيم کرده و گسترده ترين امکانات را براي تحکيم روابط تجاري با اين کشورها دارد. کشورهاي هم سود ازذخاير عظيم نفت و گاز برخوردارند و بيشترين مقدار بذر را توليد مي کنند. علاوه براين امکانات بالقوه اي ازنقطه نظر توسعه تبادل کالا وصادرات وواردات دارند ودرمنطقه زيربناهايي براي همکاري در زمينه انتقال نفت و گاز و انرژي و محصولات پتروشيمي و ايجاد راه اهن و جاده و برقراري خطوط هوايي وجود دارد. براي توسعه روابط تجاري و اقتصادي تهران پيشنهاد ايجاد اتاق بازرگاني جاده ابريشم با شرکت چين ايران روسيه کشورهاي اسياي ميانه پاکستان افغانستان وهند را مطرح کرده است».

ساژين همچنين تاکيد مي کند که ايران در حال گسترش همکاري هاي خود با کشوهاي افريقايي است. وي مي نويسد: «از سوي ديگر ايران در حال توسعه روابط با کشورهاي افريقايي از جمله موزامبيک، افريقاي جنوبي، سودان، تانزانيا، ليبي، جيبوتي، مصر، کنيا و

الجزاير است. رشد توليد محصولات نفتي وپتروشيمي درايران درپي راه اندازي کارخانه هاي جديد و افزايش تقاضا براي محصولات اين کشور و افزايش رقابت پذيري محصولات نفتي و پتروشيمي ان درافريقا يکي از دلايل افزايش صادرات به کشورهاي افريقايي است».

اين نويسنده روس در پايان با اشاره به اينکه يکي از عرصه مهمي که ايران در آن قدم نهاده، صادرات فني و مهندسي است، مي نويسد: «طي نيم سال نخست سال جاري حجم صادرات خدمات فني و مهندسي از ايران در مقايسه با سال گذشته 50 درصد افزايش داشته و به يک ميليارد و 200 ميليون دلار رسيده است. قرار است اين رقم تا پايان برنامه 5 ساله پنجم توسعه کشور به 20 ميليارد دلار برسد. ايران اين خدمات را که بيشتر به ساخت جاده و ساختمان هاي مسکوني و صنعتي مربوط مي شود به کشورهاي اسياي ميانه حوزه خليج فارس و افريقاي شمالي صادر مي کند. وزارت انرژي ايران قصد دارد تا پايان دوره فعاليت دولت دهم حجم صادرات انرژي و خدمات فني مهندسي را در زمينه ساخت نيروگاهاي ابي و برقي يک ميليارد دلار افزايش بدهد. درحال حاضر حجم صادرات اين خدمات 2 ميليارد دلار است و بايد تا 3 سال ديگر به 3 ميليارد دلار برسد. ضمنا با وجود تحريم ها ايران به چهل کشور جهان تسليحات دفاعي و تجهيزات نظامي صادر مي کند. مقامات کشور اعلام کرده اند».

بر مبناي اين گزارش ها به نظر مي رسد که تحريم هاي امريکا عليه ايران با يک پارادوکس جدي مواجه است. از يک سو ايران در منطقه بسيار قدرتمند است و اين قدرت به گونه اي است که غربي ها هم به آن اعتراف دارند و خواهان بهره مند شدن از آن هستند و از سوي ديگر موفق شدن تحريم ها عليه ايران دقيقا به اين بستگي دارد که کشورهاي منطقه و همسايگان ايران آن را به طور جدي اجرا کنند و اين اتفاقي است که هرگز رخ نخواهد داد.