کد خبر 20991
تاریخ انتشار: ۵ دی ۱۳۸۹ - ۱۵:۵۰

رييس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام‌خميني(ره) گفت: اگر انحرافي در دين‌داري مردم پديد آيد بزرگ‌ترين گناه را مسوولان صدا و سيما مرتکب شده‌اند که جلوي انحراف را نگرفته و دين را به مردم معرفي نکرده‌اند.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، آيت‌الله محمدتقي مصباح‌يزدي، صبح امروز در همايش دين و رسانه گفت: وظيفه امروز ما اين است که خودمان دين را بشناسيم و مردم را به سمت اين‌که خواهان اسلام و اجراي احکام آن شوند سوق دهيم و صدا و سيما سنگين‌ترين مسووليت را در اين زمينه برعهده دارد.

وي با بيان اين مطلب تصريح کرد: امام‌خميني(ره) و شهدا بيشترين سخنانشان درباره اسلام و حفظ آن است از اين رو ما بايد ارزش‌هاي اسلامي را بشناسيم و به ديگران بشناسانيم تا ديگران اسلام ديگري را به ما غالب نکنند.

مصباح‌يزدي تصريح کرد: رسانه‌ها در اين زمينه بالاترين نقش را دارند تا خط امام را که همان خط اسلام است تبيين کنند و با رعايت اصول روان‌شناسي مردم را به اين سمت سوق دهند که خواهان اسلام و اجراي احکام آن باشند و سنگين‌ترين مسووليت بر عهده صدا و سيما است.

وي در بخش ابتدايي سخنانش با بيان اين‌که دين تعاريف متعددي دارد، عنوان کرد: در يکي از اين تعاريف، دين اموري است که رابطه انسان را با خدا تنظيم مي‌کند که شامل اموري همانند نماز و روزه و عزاداري و سينه زني مي‌شود.

رييس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام‌خميني(ره) ادامه داد: اگر دين را به اين معنا بگيريم ارتباطش با رسانه بسيار محدود است و در همين مسائل خلاصه مي‌شود اما دين تعبير ديگري هم دارد که با قرآن و روايات سازگارتر است.

وي بيان کرد: تعريف ديگر دين از بينش و باورهاي انسان شروع مي‌شود و تمامي ابعاد زندگي اجتماعي و اقتصادي و سياسي و ... را در بر مي‌گيرد؛ هر چيزي از اين ديدگاه مطالعه شود ديني است.

مصباح‌يزدي با بيان اين‌که فرهنگ سکولار غربي، دين را اموري سليقه‌اي و شخصي مي‌داند، عنوان کرد: اسلام و قرآن اين ديدگاه را قبول ندارند، طبق نظر اسلام ريشه‌هاي دين اصول دين هستند آن هم نه با تفسير عاميانه‌اي که ما از اصول دين ياد گرفته‌ايم.

وي با اشاره به دو نگرش دو قطبي درباره انسان در جهان که يکي از نگاه ماترياليستي و ديگري از نگاه قرآني به او مي‌نگرد، اظهار کرد: در نگاه غربي، انسان موجودي است که از اسپرم به وجود آمده و طي 90 سال يا کمتر و بيشتر قرار است در اين دنيا باشد و بعد هم نابود مي‌شود در حالي که از نگاه اسلام و قرآن انسان هرگز نمي‌ميرد و زندگي او بي نهايت است و هيچگاه نابود نمي‌شود و تنها لباس عوض مي‌کند.

رييس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام‌خميني(ره) تأکيد کرد: در ديدگاه ماترياليستي که تنها راه شناخت را حس مي‌داند نمي‌توان معاد و خدا را اثبات کرد اما در نگاه اسلامي، علاوه بر حس، عقل و وحي نيز به‌عنوان راه شناخت مطرح هستند و وحي هم غيرقابل ترديد است.

وي با بيان اين‌که هنوز مکاتب بشري نتوانسته‌اند به خوب و بد پاسخ يقيني بدهند، تصريح کرد: بسياري از مکاتب بشري خوب و بد را تابع قرارداد مي‌دانند و برايشان پسند جامعه و مردم مطرح است اما از ديدگاه دينداران تمامي افعال اختياري انسان هم تابع دين است.

مصباح‌يزدي، بيان کرد: مردم ايران ثابت کرده‌اند به نماز و روزه و دعاي سحر و .. علاقه زيادي دارند، اگر در دينداري مردم به همين حد اکتفا کنيم توليد چند برنامه براي جلب رضايت آن‌ها کافي است، اما اگر دين را به معناي ديگرش تعريف کنيم در اينجا ديگر تنها رضايت مردم در کار نيست بلکه خدا و قيامت در کار است و مسوولان فرهنگي ابتدا بايد جواب خدا را بدهند و بايد کاري کنند که مردم علاوه بر شادي دنيوي شادي ابدي داشته باشند.

مصباح‌يزدي، عنوان کرد: اگر با تعريف اول از دين سر و کار داشته باشيم مي‌گوئيم فعال براي دنيا برنامه مي‌سازيم اگر قيامتي هم بود چون فردا شود فکر فردا کنيم، اما دين مي‌گويد انسان بايد در همين عمر کوتاه سرنوشت بي‌نهايت خود را رقم بزند، آن روز ديگر روز عمل نيست بلکه روز حساب است.

وي افزود: براساس اين نگاه ديگر مسوولان صدا و سيما تنها در برابر مجلس و دولت و مردم مسوول نيستند بلکه قبل از همه در مقابل خدا مسووليت دارند و برنامه‌هايشان نبايد به زندگي دنيا معطوف باشد.

مصباح‌يزدي، با بيان اين‌که برخي شادي دنيا را با شادي آخرت قابل جمع نمي‌دانند، تأکيد کرد: البته اسلام به گونه‌اي است که مي‌توان شادي دنيا را با آخرت جمع کرد، هم مي‌توان در اين دنيا رفاه عالي داشت و در عين حال به سعادت آخرت هم لطمه‌اي نخورد.

وي گفت: براي سنجش نسبت دين و رسانه ابتدا بايد ببينيم مراد از دين کدام دين است و بعد از رابطه ميان اين دو سخن بگوئيم.

اين استاد حوزه علميه در پايان تأکيد کرد: اگر مراد از دين تعريف دوم است وظيفه رسانه‌ها به‌ويژه صدا و سيما در اين زمينه بسيار سنگين است و اگر انحرافي در دين مردم پديد آيد مسوولان اين رسانه مرتکب بزرگ‌ترين گناه شده‌اند.