کد خبر 2211
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۵۶

وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران با تاکيد به اينکه ايران در کنار سوريه و همه کشورهاي منطقه ايستاده و آماده دفاع از خود در مقابل هرگونه جنگ افروزي در منطقه است، هشدار داد که هرگونه جنگ احتمالي در منطقه از جانب رژيم اسراييل و يا طرف ديگر محدود نخواهد بود

به گزارش مشرق، "منوچهر متکي" يکشنبه شب در گفت وگو با شبکه خبري العالم، با اشاره به تحرکات و تهديدهاي رژيم صهونيستي ضد لبنان و سوريه ، آن را نشانه نيت اين رژيم براي آغاز جنگ هايي در منطقه دانست و هشدار داد که رژيم صهونيستي و حاميانش در صورت آغاز چنين جنگي مرتکب اشتباهي بزرگ خواهند شد.
وي کنگره و مقامات آمريکا را به صدور قوانين و اتخاذ تصميماتي متهم کرد که به بحراني تر شدن اوضاع در نقاط مختلف جهان منجر شده و اين کشور را بشدت منزوي کرده است.

خواب هاي پريشان غرب براي منطقه
متکي با اشاره به سخنان اخير رييس جمهوري اسلامي ايران درباره تلاش برخي قدرت ها براي براه انداختن جنگ در منطقه اظهارداشت : بازيگراني در خارج از منطقه با همراهي مزدوران خود يعني رژيم صهيونيستي همواره درصدد ايجاد تفرقه و بحران و تنش در منطقه ما هستند.
وي با اشاره به اهداف جنگ افروزان تصريح کرد: برخي از جنگ ها و نزاع ها که بر منطقه ما تحميل شده است، جنگ هايي بوده که از آنها اهدافي اقتصادي دنبال مي شود.
متکي افزود:هنگامي که آنها صدام ،ديکتاتورمعدوم عراق را ترغيب کردند جنگي عليه ايران و پس از آن عليه کويت براه اندازد، بازيگران خارج از منطقه به دنبال بهره برداري و تجارت جنگ ها بودند.
وزير امور خارجه ايران با اشاره به خوي سوداگري استعمار گفت: قدرت هاي فرصت طلب همواره هنگامي که جنگ متوقف مي شود در تکاپو مي افتند تا از فرآيند بازسازي بهره ببرند.
وي خاطرنشان کرد:گاهي بحران هاي ديگري مانند بحران اقتصادي موجب مي شود که آنها با ايجاد جنگ آن بحران ها را حل کنند.
متکي گفت: آنان در چنين شرايطي در اقدامي غير انساني تلاش مي کنند توليد را از عرصه کالا و تجارت معمول بسوي تسليحات سوق دهند.
وزير امور خارجه ايران افزود:سناريويي که اخيرا گوشه ها و پرده هايي از آن از سوي جمهوري اسلامي فاش شد، اشاره به خواب هاي پريشاني دارد که براي منطقه از سوي غرب طراحي شده است.
متکي اظهار داشت:ما اين حرکت را از حدود يک سال قبل در قالب تهديدهاي رژيم صهيونيستي به لبنان، غزه، و سوريه شاهد بوديم.
وي خاطرنشان کرد: در سفري که رييس جمهوري اسلامي ايران به سوريه داشتند و جلسه مشترکي را "بشار اسد" رييس جمهوري سوريه و "سيد حسن نصرالله" دبيرکل حزب الله لبنان در دمشق برگزار کردند، يکي از موضوعات اين جلسه بررسي مباحث مربوط به تهديدات مطرح در منطقه و اعلام مواضع مشترک و تاکيد برهمبستگي در منطقه بود.

سفر قريب الوقوع احمدي نژاد به بيروت
وزير امور خارجه ايران اظهار داشت:" محمود احمدي نژاد" رييس جمهوري اسلامي ايران بزودي و در اولين فرصت مناسب از لبنان ديدن خواهد کرد و انتظار مي رود که سفر رييس جمهوري بعداز ماه مبارک رمضان باشد.

پيش بيني برگزاري نشست گروه وين درآينده نزديک
گفت: به نظر مي رسد مديرکل آژانس بين المللي انرژي اتمي درصدد برگزاري نشست گروه وين برمبناي نامه ايران درباره تبادل سوخت هسته اي راکتور تحقيقاتي تهران است.
آمريکا ، روسيه و فرانسه سه کشور عضو گروه وين هستند.
با تاکيد به اينکه ايران در قبال مسئوليت هاي خود پاسخگو و متعهد است،روند موضوع هسته اي ايران را تا صدور بيانيه تهران در باره تبادل سوخت راکتور تحقيقاتي تهران تشريح کرد.
متکي به نامه ايران خطاب به " يوکيو امانو" مديرکل آژانس مبني بر آمادگي تهران براي شرکت در نشست با اعضاي گروه وين ، تصريح کرد: آقاي امانو اين نامه را در اختيار اعضاي گروه وين قرار داده و به نظر مي رسد در صدد برگزاري نشست اين گروه است.
وي مبناي اين نامه را " بيانيه تهران " اعلام کرد و گفت که هدف ايران از ورود به مذاکره با گروه وين تعيين و تصويب جزييات تبادل سوخت راکتور تحقيقاتي تهران است.
وزير امور خارجه ايران اظهار داشت: ما فکر مي کنيم حضور ترکيه و برزيل در نشست گروه وين مناسب است و از اين امر در صورت علاقه مندي طرف هاي ديگر استقبال کرديم.
متکي بيانيه تهران را که ميان سه کشور ايران ، برزيل و ترکيه امضا شده است ، فرمولي خوب براي اعتماد سازي همه جانبه و چارچوبي درست براي تبادل سوخت خواند و افزود: بيانيه تهران داراي يک رويکرد سازنده و مبتني برهمکاري شکل گرفت اما متاسفانه طرفهاي مقابل مسير نادرستي را طي کردند و بجاي آنکه به حسن نيت و گام اعتماد ساز ايران پاسخ مثبت دهند، بسوي قطعنامه حرکت کردند و تجربه شکست خورده خود را تکرار کردند.
وي درعين حال خاطرنشان کرد:عليرغم حرکتي آنکه آنها انجام دادند ما اعلام کرديم اين بيانيه به قوت خود باقي و روي ميز است و مي شود به راهي که آغاز شده ،ادامه دهيم.

سيگنال مثبت گروه وين براي مذاکره
متکي با اشاره به اظهار نظر روسيه، آمريکا و فرانسه ( اعضاي گروه وين) و استقبال اين کشورها از برگزاري مذاکرات پس از نشست استانبول و ارايه نامه ايران به آژانس، گفت: بعد از اجلاس اخير
وزيران خارجه ايران، ترکيه و برزيل در استانبول و پاسخ تهران به آقاي امانو، نوعي آمادگي اظهار مي شود، چيزي که در يک ماه و نيم گذشته کمتر بيان شده بود.
وزير امور خارجه ايران خاطرنشان کرد: مي توان اين روند را بعنوان سيگنال مثبت براي بيان اراده سياسي گروه وين ارزيابي کرد.
وي با بيان اينکه غرب با رفتن به سوي قطعنامه پس از صدور بيانيه تهران، مرتکب اشتباه شد، تصريح کرد: آنها با اين اقدام هم اکنون پاسخي براي افکار عمومي جهان در زمينه توجيه رفتار خود ندارند.
متکي اظهار داشت:آنها اعلام کردند هدفشان از صدور قطعنامه اين است که تهران پاي ميزمذاکره بيايد در حالي که درعمل آنها ترکيه و برزيل را از پشت ميز مذاکره براي راي دادن به قطعنامه تحريم فراخواندند.
وزير امور خارجه ايران با اشاره به کاربرد پزشکي راکتور تحقيقاتي تهران و ارايه خدمات به صدها هزار نفر گفت: ما ناچار به تامين سوخت راکتور تحقيقاتي تهران هستيم و اين سوخت يا بايد توسط خودمان توليد و يا خريداري شود و يا مبادله کنيم.
وي با تاکيد بر اينکه در نشست سه جانبه استانبول هيچ بحثي درباره غني سازي 20 درصد ايران براي تامين سوخت راکتور تهران صورت نگرفته است، افزود: بحث غني سازي 20 درصد اساسا هيچ ارتباطي به نشست سه جانبه ايران، برزيل و ترکيه ندارد و ما اين نشست را در راستاي تسهيل براي تبادل سوخت سه ونيم درصد و تحويل سوخت هسته اي راکتور تهران انجام داديم.

آمادگي ايران براي گفت وگو
متکي که در برنامه يکشنبه شب ( من طهران) " از تهران" شرکت کرده بود، گفت: قرار است درباره جزييات تبادل سوخت با گروه وين مذاکره کنيم و اين آمادگي را داريم که با وساطت مديرکل آژانس بين المللي انرژي اتمي اين نشست آغاز و در آنجا مباحث مربوطه مطرح شود.
وزير امور خارجه اظهار داشت: بند نهم بيانيه تهران به مذاکرات پنج بعلاوه يک اشاره دارد از اين رو هنگامي که اين بيانيه مطرح شد انتظار اين بود که گروه وين به صورت متقابل وارد گفت و گو شود و مي توانست در آن فضا مذاکرات 5 بعلاوه يک شکل بگيرد.
وي گفت: متاسفانه حرکت آنها بسوي قطعنامه موجب شد که مذاکرات پنج بعلاوه يک به سپتامبر موکول شود و هم اينکه از سوي ايران پيشنهاد جديدي مطرح شد تحت عنوان اينکه مذاکرات پنج بعلاوه يک بايد با ساختار جديدي شکل بگيرد.
متکي افزود: براين اساس ما کشورهاي جديدي معرفي کرديم و با آنها در حال رايزني هستيم تا اين کشورها در مذاکرات 5 بعلاوه يک حضور داشته باشند.
وي تصريح کرد: مذاکرات 5 بعلاوه يک جداي از مذاکرات گروه وين است، بنابراين در گروه وين صرفا بحث تبادل سوخت مطرح است.

تاکيد بر تقويت روابط ايران و عربستان
وزير امور خارجه ايران با اشاره به همکاري سياسي و اقتصادي منطقه اي و بين المللي ايران عربستان ، گفت که نقاط اشتراک ميان دو کشور در اين چارچوب اهميت دارد و مي توان اختلافات را دوستانه حل کرد .
متکي همچنين با تاکيد بر اينکه روابط ايران و عربستان در زمان حاضر بحراني نبوده و مشکل بزرگي در ميان نيست ، ضرورت تلاش مضاعف براي تثبيت و تقويت دو کشور را يادآور شد.
وي در باره بحران تشکيل دولت عراق نيز گفت: ايران معتقد است همه گروه هاي سياسي بايد در کابينه آتي حضور داشته و براي ايجاد امنيت و ثبات کشور تلاش کنند.

ايران از همگرايي در منطقه استقبال مي کند
وزير امور خارجه ايران درپاسخ به اين پرسش که ارزيابي شما از تحرکات اخير در منطقه از جمله سفر پادشاه عربستان به سوريه ولبنان ، سفر پادشاه عربستان و رييس جمهور سوريه و همينطور اميرقطر به لبنان چيست؟، گفت: ايران همواره همراه و در کنار همه تحرکات خوب، مثبت و سازنده در منطقه است و سواي از حضور مستقيم يا غيرمستقيم خود در اين عرصه از همگرايي کشورها استقبال و حمايت مي کند.
وي با بيان اينکه " معتقديم که تلطيف مناسبات بين کشورها و ارتقاي آن براي منطقه مفيد است"، اظهار داشت:هر حرکت منطقه اي که به ثبات منطقه و همبستگي و توسعه و پيشرفت کشورها کمک کند بدون شک گام مثبتي خواهد بود.

سفر منطقه اي پادشاه عربستان گام مثبتي بود
متکي خاطرنشان کرد: سفر اخير "عبدالله بن عبدالعزيز" پادشاه عربستان سعودي به سوريه و لبنان و ديگر کشورهاي منطقه گام خوب و مثبتي بود.
وزير امورخارجه ايران افزود: پادشاه عربستان پس از سوريه به همراه "بشار اسد" رييس جمهور سوريه به لبنان سفر کرد و مردم لبنان و منطقه منتظر هستند که آثار مثبت اين سفر و سفرهاي مشابه به ثبات، آرامش و وحدت ملي لبنان کمک کند.
وي گفت: ما خودمان را همراه و در کنار همه گام هاي مثبتي که در منطقه با هدف ثبات و کمک به همبستگي منطقه اي برداشته مي شود، احساس مي کنيم و جزيي از اين حرکت هستيم.
متکي در عين حال نسبت به سياسي شدن دادگاه بين المللي رسيدگي کننده به ترور رفيق حريري نخست وزير اسبق لبنان هشدار داد و گفت که سياسي شدن پرونده ترور حريري به نفع لبنان نيست.
وي افزود: پيش از اين ، هدف از راه اندازي اين دادگاه ضربه زدن به سوريه بود اما اينک بيگناهي سوريه از دست داشتن در اين موضوع کاملا مشخص شده است.