«آلن ایر» درباره گفتوگوهای ایران با کشورهای 1+5 گفت: «در صورتی که ایران به وظایف و تعهداتش درباره برنامه هستهایش عمل کند، ما را شریک خوبی خواهد یافت. همانطور که آقای اوباما به کرات گفتهاند آمریکا آماده مذاکرات با ایران است.»
وی درباره اینکه آمریکا به دنبال چه نوع گفتوگویی با ایران است، گفت: «چه در متن گروه 1+ 5 و چه به طور دو جانبه و مذاکرات مستقیم. آن چه که لازم است اراده و نیت ایران برای رفع نگرانیهای جامعه بینالمللی است در مورد ماهیت برنامههای هستهایش.»
مذاکرات کشورهای 1+5 با ایران برای حل آنچه کشورهای غربی به آن «مناقشات مربوط به برنامه هستهای تهران» میگویند، انجام میشوند.
آمریکا، اسرائیل و شماری از متحدانآنها بارها ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه انرژی هستهایاش متهم کردهاند و این اتهامات بیاساس را دستاویزی برای تحمیل تحریمهای غیرقانونی به جمهوری اسلامی قرار دادهاند.
ایران ضمن رد قاطعانه اتهامات، میگوید به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی حق دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلح آمیز را دارد.
علاوه بر این به رغم بازرسیهای متعدد آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای ایران تاکنون مدرکی دال بر انحراف برنامه هستهای جمهوری اسلامی به سوی اهداف نظامی یافت نشده است.
آلن ایر درباره اظهارت روز گذشته حسن روحانی، رئیس جمهور منتخب ایران که عدم مداخله آمریکا در امور داخلی ایران مطابق موافقتنامه الجزایر، به رسمیت شناختن حقوق ملت ایران، از جمله حقوق هستهای و کنار گذاشتن سیاستهای زورمدارانه درباره ایران را پیششرط مذاکره دانسته بود، گفت: «ما نباید فراموش کنیم که در مورد پرونده هستهای و به طور کلی در مورد مسائل راهبردی تصمیم گیرنده اصلی و سیاستگذار نهایی خود مقام رهبری است و نه رئیس جمهوری ایران.»
وی افزود: «ما باید فکر کنیم شرط گذاری راجع به مذاکرات در مورد روابط دو سویه ما را به جایی نمیبرد. ما آمادهایم با ایران وارد مذاکره شویم بر مبنای حسن نیت، جدیت و احترام متقابل و خارج از این ما در امور داخلی ایران اصلا دخالت نمیکنیم و فقط خواستار آنیم- ما یعنی نه تنها آمریکا بلکه جامعه جهانی خواستار آن است – که ایران به تعهدات بینالمللیاش عمل کند؛ چه در مورد تعهدات هستهای و چه در مورد حقوق بشر.»
آلن ایر ادعاهای دولت کشورش درباره ایران را بار دیگر تکرار کرد: « وقتی ایران حقوق اساسی و بنیادین شهروندان خود را به طور فاحش و مکرر نقض میکند ما نمیتوانیم ساکت بمانیم.»
سخنگوی فارسیزبان وزارت خارجه آمریکا علیرغم این، ادامه داد: « ولی اگر واقعا رئیس جمهوری منتخب جمهوری اسلامی ایران علاقمند به بهبود و ترمیم روابط بینالمللی باشد، راهش آسان است و مثل آب خوردن است. فقط و فقط لازم است ایران به تعهدات بینالمللیاش پایبند باشد.»