در ایران، تصمیم‌گیرنده اصلی در مورد رابطه با آمریکا شخص رهبری هستند و مقام رهبری هم بطور صریح و روشن سیاست خودشان را اعلام کرده‌ا‌ند. چند ماه پیش ایشان در یک سخنرانی عمومی اعلام کردند: «من به چنين گفت‌وگوهايي خوشبين نيستم و البته مخالفتي هم ندارم.»

گروه بين‌الملل مشرق - سيد حسین موسویان، معاون سابق امور امنيت بين‌الملل حسن روحاني و مذاکره‌کننده هسته‌اي در زمان حضور وي در سمت دبيري شوراي عالي امنيت ملي گفت: در ایران، تصمیم‌گیرنده اصلی در مورد رابطه با آمریکا شخص رهبری هستند و مقام رهبری هم بطور صریح و روشن سیاست خودشان را اعلام کرده‌ا‌ند. چند ماه پیش ایشان در یک سخنرانی عمومی اعلام کردند: «من به چنين گفت‌وگوهايي خوشبين نيستم و البته مخالفتي هم ندارم.»

متن کامل گفت‌وگوي موسويان با يورونيوز در پی می‌آید:

یورونیوز: آقای موسویان! شما سال‌ها با حسن روحانی کار کرده‌اید؛ فکر می‌کنید در مقام رئیس‌جمهوری ایران، وي توان آن را دارد که امید حامیانش را ناامید نکند؟

موسویان: من مطمئنم هستم اختیارات و قدرت رئیس‌جمهور در قانون اساسی به عنوان نفر دوم، بسیار گسترده است و سیاست‌هايی که آقای روحانی اعلام کرده با شناخت و تجربه‌ای که من طی سی سال از وي دارم مطمئن هستم که می‌تواند بخش عمده‌ای از توقعات مردم و جامعه بین‌اللملی را تأمین کنند.


یورونیوز: اما در زمینه سیاست خارجی، باراک اوباما دیروز نسبت به انتخاب آقای روحانی اظهار خوش‌بینی کرد؛ آقای روحانی در مقام رئیس‌جمهوری آیا توان این را دارد که گره کور رابطه ایران و آمریکا را باز کند؟

موسویان: همه این قضیه، دست روحانی نیست. حداقل 50 درصد قضیه به آمریکا برمی‌گردد و من معتقدم بیشتر از 50 درصد. در ایران، تصمیم‌گیرنده اصلی در مورد رابطه با آمریکا شخص رهبری هستند و مقام رهبری هم بطور صریح و روشن سیاست خودشان را اعلام کرده‌ا‌ند. چند ماه پیش ایشان در یک سخنرانی عمومی اعلام کردند: «من به چنين گفت‌وگوهايي خوشبين نيستم و البته مخالفتي هم ندارم.»


یورونیوز: یعنی به نظر شما رهبری ایران با توجه به انتخابات اخیر پیامی را به جامعه جهانی می‌فرستد؟

موسویان: رهبری ایران سیاست‌شان درباره آمریکا همیشه ثابت بوده است چه در دوران آقای هاشمی، چه در دوره آقايان خاتمی و احمدی‌نژاد، سیاست رهبری ایران این بوده است که اگر آمریکا حاضر باشد روابطی را براساس احترام متقابل، منافع مشترک و عدم مداخله با ایران برقرار کند ایران آماده برقراری رابطه با آمریکا خواهد بود. این سیاست ثابت ایران از آغاز دوران رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بوده است.


یورونیوز: در مورد سوریه، آقای روحانی در نشست خبری اعلام کرد که بحران سوریه فقط به دست مردم این کشور حل خواهد شد. از سوی دیگر جک استراو، وزیر پیشین امور خارجه انگليس هم گفته که در واقع، آقای روحانی امید تازه‌ای است برای خاورمیانه. تعبیر شما از نگاه و نقش آقای روحانی در چهار سال آینده چيست؟

موسویان: به نظر من کلید حل بحران سوریه را آقای روحانی نشان داد. تصمیم مردم سوریه، این مبنا و پایه بسیار مهمی برای قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی برای حل‌وفصل بحران سوریه است.


یورونیوز: تصمیم مردم را چطور می‌توان عملی کرد؟

موسویان: عملیاتی‌کردن کلیدی که آقای روحانی معرفی کرد این است که قدرت‌های منطقه‌ای و پنج قدرت دائم شورای امنیت سازمان ملل، بلافاصله یک کنفرانس منطقه‌ای و بین‌المللی تشکیل دهند و تصمیم بگیرند که در اسرع وقت، یک انتخابات آزاد تحت نظارت سازمان ملل برگزار شود و مردم سوریه در مورد آینده خود تصمیم بگیرند. این بهترین ساز و کار صلح‌آمیز برای حل بحران سوریه است.




منبع: انتخاب