به گزارش مشرق، روزنامه کيهان در ستون اخبار ويژه خود نوشت: معصومه طرفه از عناصر ضدانقلاب مقيم لندن که 12سال با بي بي سي همکاري کرده، در گفت وگو با يکي از رسانه هاي وابسته به اپوزيسيون به عملکرد دوگانه بي بي سي نسبت به رضاخان پرداخت و اظهار داشت: مدارک موجود نشان مي دهد خانم آن لمبتون که در آن زمان مشاور مطبوعاتي دفتر نمايندگي بريتانيا بود، نويسنده بيشتر مطالبي بود که از بي بي سي پخش مي شد. براساس اين مدارک، در وهله اول در تحليل هاي بي بي سي به پيشنهاد لمبتون، از رضاشاه تعريف مي شده و او را رهبر شجاعي توصيف مي کردند که ايران را مدرن و پيشرفته کرده؛ اما وقتي که او براي اخراج آلماني ها با بريتانيا همکاري نمي کند با او در مي افتند، شروع مي کنند از مفاسد اخلاقي او صحبت کردن و اين که او به ديکتاتور تبديل شده و دولتش با فساد دست به گريبان است و صحبت هايي که ما آن را در بي بي سي مي شنويم همه منفي مي شود. براساس مدارک موجود در اين دوره بسياري از گفتارها و گزارش هاي بي بي سي از طريق دفتر نمايندگي بريتانيا و از طريق وزارت خارجه بريتانيا ديکته مي شده است.
گوينده سابق بي بي سي که در بخش اخبار بين المللي بي بي سي هم فعاليت کرده و سپس براي مدتي به راديو آزادي (وابسته به سازمان سيا) پيوست، درباره عملکرد بي بي سي فارسي در دوره نهضت ملي شدن نفت مي گويد: دولت انگليس در مورد ملي شدن صنعت نفت مجادله شديد با دولت ايران داشت و نمي خواست صنعت نفت ملي شود؛ زيرا ضررهاي اقتصادي آن متوجه بريتانيا مي شد. بنابراين شروع کرد به در افتادن با دولت ايران. در آن دوره هم با وجودي که تعداد زيادي خبرنگارهاي بين المللي به ايران رفته بودند تلاش کردند که اين موضوع را جا بياندازند که ملي شدن صنعت نفت به ايران صدمه مي زند. براساس مدارک موجود، در همين زمان مطالبي را که در واقع از وزارت خارجه به بي بي سي پيشنهاد مي شود، شخصي که نام ندارد به عنوان خبرنگار ديپلماتيک بي بي سي مي نويسد و تحليل مي کند. تحليل ها همان تحليلي است که وزارت خارجه مطرح مي کرده است. حتي در داخل بي بي سي هم ايراني هايي که کار مي کردند مي گفتند که ما تحصن مي کنيم و حاضر نيستيم برخلاف نهضت نفت بنويسيم؛ اما اين گزارشها از راههاي ديگر و استوديوهاي ديگري فرستاده مي شد. اينها مسائلي است که بسياري از بريتانيايي ها هم راجع به آن نوشته اند و بسياري از افراد هم که خودشان در بي بي سي کار مي کرده اند، تاييد کرده اند.
طرفه اضافه مي کند: يک شب پيش از آنکه موضوع ملي شدن صنعت نفت در مجلس ايران به راي گذاشته شود، بي بي سي گزارشي پخش مي کند که در آن به شدت از ملي شدن نفت انتقاد مي کند و اين که اين موضوع چه ضررهايي براي مردم ايران خواهد داشت و چگونه ايران را منزوي خواهد کرد]![ دولت انگليس آنچه در توان داشت انجام داد تا ايران را متقاعد کند. اين گزارش در واقع حرف هايي بود که دولت به بي بي سي پيشنهاد کرده بود تا در گزارشها و تحليل هاي خود جا دهد. مدارک وزارت خارجه به روشني اين موضوع را نشان مي دهد. موارد ديگري هم هست که وقتي شرايط بين ايران و بريتانيا بحراني مي شود در آن شرايط سفارت انگليس در تهران کنترل مي کرده که چه اخباري پخش بشود و چه چيزهايي گفته شود. در واقع دولت خط مي داده که چه گفته شود و چيزهايي که قرار بوده گفته شود از صافي دولت مي گذشته است.
وي درباره انتشار اخبار وقوع انقلاب اسلامي در بي بي سي اذعان کرد: واقعيت اين بود که مخالفان شاه به صحنه آمده بودند و انقلابي که در ايران رخ مي داد، از نظر ژورناليستي جالب بود. حتي 80درصد کارکنان بي بي سي هم مخالف رژيم شاه شده بودند. اما صحيح نيست نام مخالفان انقلاب در بي بي سي را ببرم. ]![
طرفه در عين حال تاکيد کرده است: تحليل ها حتي تا يک ماه مانده به پيروزي انقلاب نشان مي دهد دولت انگليس طرفدار شاه است. دولت انگليس آن زمان معتقد بود شاه بهترين گزينه و بهترين دوست لندن در منطقه است.
وي با اشاره به باز شدن پاي خبرنگاران بي بي سي به ايران از دوران سازندگي و سپس اصلاحات گفت: کم کم از دوران هاشمي اجازه داده شد افرادي از بي بي سي به ايران بروند و با بعضي از مقام هاي نسبتا بلندپايه مصاحبه کنند.
خبرنگار سابق بي بي سي مي گويد: بسياري از مديران بي بي سي با مقام هاي وزارت خارجه بريتانيا ديدارهايي دارند. طبق آنچه که در وب سايت بي بي سي هم نوشته شده است، بي بي سي استراتژي بين المللي بريتانيا را درک مي کند. اين در واقع به اين معنا است که بي بي سي کاري نمي کند که اين استراتژي را مخدوش کند.
وي اضافه کرد: بريتانيا کشوري است که براي رسانه ها پول خرج مي کند و دلش مي خواهد در جهان نفوذ داشته باشد. مي توانيم هم بگوييم دولت انگليس با دولت فعلي ايران در افتاده و تلويزيون فارسي بي بي سي را به وجود آورده اما اين تئوري توطئه است]![
همکار ديرينه بي بي سي فارسي اذعان کرد اين رسانه از زمان رضاخان در خدمت دولت انگليس قرار داشته است.