گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه که در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
* * *
دولت روحانی به هیچ حزب و گروهی وامدار نیست
فاطمه راکعی در بخشی از یادداشت خود در "روزنامه اعتماد" تاکید کرد: اطلاعرساني درست و شفاف و به موقع به مردم توسط رسانه ملي، يك حق ملي است كه صدا و سيما بايد خود را موظف به اداي آن بداند. حفظ بيطرفي و ارايه فرصتهاي برابر به شخصيتهاي حقيقي و حقوقي براي طرح نظرگاهها و ايجاد فرصتهاي برابر، گفتوگو و تبادل نظر براي ترويج فرهنگ انديشهورزي و خردگرايي، از ديگر وظايف صدا و سيماست - كه بحق امام راحل(ره) از آن به دانشگاه تعبير كردهاند. رسانه ملي بايد تريبوني جدي براي تلاقي انديشهها و تضارب آرا باشد، به نحوي كه مخاطبان آن بتوانند همه حرفها و سليقهها را بشنوند و آگاهانه انتخاب كنند.
چنين نهادي ميتواند به عنوان يك نهاد بين قوهيي تعريف شود كه موارد احصا شده را سريعا به قوه قضاييه ارجاع ميدهد و قوه قضاييه وظيفه دارد كه اين موارد را با اولويت و در اسرع وقت رسيدگي و احكام لازم را صادر كند. مورد ديگري كه رييسجمهور منتخب بر آن تاكيد داشتند اين بود كه دولت ايشان تعهدي به هيچ حزب و جناحي نداده و وامدار هيچ گروهي نيست، كه اين البته موضعي اصولي است.
لاری: دولت روحانی مشی اصلاحطلبانه و اعتدالگرایانه دارد
موسوی لاری طی یک مصاحبه تفصیلی با روزنامه شرق بر اعتدال گرا بودن دولت روحانی تاکید کرد و گفت: آقای روحانی باید در تداوم همان مشی اصلاحطلبانه و اعتدالگرایانه به اقوام در مدیریتها نقش دهد. وقتی بنده وزیر بودم و در جایی اکثریت اهل سنت بودند، استاندار و فرماندار را از اهل سنت انتخاب کردم. بعد از اجراییشدن قانون شوراها و برگزاری انتخابات شوراها و انتخاب اعضای شورای شهر از بین خود مردم، شهردار هم اهل سنت انتخاب شد.
نتیجه این بود که در هر جا هر گروهی اکثریت داشت با حضور مردم در انتخابات شوراها مدیریت محلی به دست اکثریت افتاد و منتخبانشان شهردارها را انتخاب کردند و فضا برایشان باز بود. اگر میدان باز شود و مردم حضور پیدا کنند و اقوام مختلف خواستههایشان را در قالب رفتارهای قانونمند ارایه کنند، هیچ اشکالی هم پیش نمیآید. قانون اساسی میثاق همه ماست و سازوکارهای لازم برای استیفای حقوق همه اقوام در آن وجود دارد.
ولی دولت باید بپذیرد که اصل مشارکت همگانی بدون توجه به گرایشهای مذهبی و اعتقادی و وابستگیهای قومی امکانپذیر نیست. اگر این روش باشد ما مشکلی با قومیتها نخواهیم داشت و به نظرم الان هم مشکلی نداریم و اگر گاهی مشکلی پیش میآید، بهخاطر سوءمدیریتها و ندانمکاریهای برخی افراد است.
شبکه عنکبوت فعال ميشود
شبکه عنکبوت براي طرح مطالبات ضد انقلابي از رئيسجمهور منتخب فعال شد.
بر اساس گزارش روزنامه کیهان، اين شبکه طيفي از روزنامهنگاران زنجيرهاي (غالباً متواري و بعضا مقيم ايران)، شماري از اعضاي حزب استعماري بهائيت، تعدادي از اعضاي حزب منحله مشارکت، و شماري از عناصر گروهکي متواري فعال در فتنه سبز را شامل ميشود. اخيرا دو طيف از وابستگان به اين شبکه کهغالبا در فضاي مجازي فعال هستند با امضاي دو نامه تحت عنوان «روزنامهنگاران» و «کنشگران سياسي و اجتماعي و حقوق بشري» به طرح مطالبات جريانهاي ضد انقلاب پرداخته و خواستار دور کردن سايه فضاي امنيتي از فعاليتهاي رسانهاي شدند.
آنها همچنين خواستهاند انجمن صنفي روزنامهنگاران- که در دوره اصلاحات تبديل به مرکز حمايت از پايگاههاي مطبوعاتي دشمن شده بود- احيا شود. در يکي ديگر از همين نامهها ادعا شده که تبعيض عليه اقليتهاي مذهبي وجود دارد که بايد رفع شود و در ادامه اذعان شده که منظور از اقليت مذهبي، همان حزب صهيونيستي بهائيت (فرقه دستساز انگليس) است!
پيشبيني ميشود انتشار اين قبيل نامههاي زنجيرهاي براي اعمال فشار به رئيسجمهور جديد در آينده تشديد نيز بشود و اين در حالي است که مجرمان امنيتي در هر کشوري در معرض مجازات و محدوديت قرار ميگيرند.رسانههايي نظير بالاترين، گويانيوز، روزنت، جرس، کلمه و... در اختيار شبکه عنکبوت قرار دارند يا از اين شبکه حمايت ميکنند.
مرا بيرون انداختند ولي بايد با هم بسازيم
تهران امروز نوشت: بيژن نامدار زنگنه آخرين وزير نفت قبل از روي كار آمدن دولت احمدينژاد،در يك گفتوگوي تلويزيوني در شبكه تهران نكات جالبي را مطرح كرد. زنگنه از برخوردهاي حذفي در سالهاي اخير انتقاد كرد و درباره رفتاري كه با خودش صورت پذيرفت عبارت «بيرون انداختن» را به كار برد وافزود: با اينكه ما مورد آزار و اذيت قرار گرفتيم اما باز ميگويم كه بايد با هم بسازيم تا از وضعيت فعلي خارج شويم.
نكته جالب ديگر در اظهارات نامدار زنگنه اين بود كه به رويكردهاي محيطزيستي تاكيد ميكرد و ميگفت من در مناصب گذشته يا بهدنبال تاسيس سد بودم يا استخراج نفت كه هيچ يك نسبتي با محيطزيست ندارند ولي اكنون ذهن من متوجه پروژههايي است كه نسبت نزديكي با محيطزيست داشته باشند.وزير اسبق نفت ايران در عين حال خبر تاسف باري هم داد و گفت: اتفاقات سالهاي اخير سبب شده مديري در اندازه و سابقه غلامرضا آقازاده خانه نشين و حتي دچار افسردگي شود.
تحت فشار آمريکا شبکههاي ايراني را قطع کرديم
بر اساس گزارش روزنامه وطن امروز، شرکت خدمات ماهوارهاي اروپا، اينتلست، تصميم گرفته است شبکههاي ايراني از جمله شبکه پرستيوي را از تاريخ اول جولاي به عنوان بخشي از موج بيسابقه حملات تحت رهبري آمريکا عليه رسانههاي ايراني، قطع کند و اکنون اينتل ست اذعان کرده که اين شرکت تحت فشارهاي آمريکا شبکههاي ايراني را قطع ميکند.
به گزارش پرستيوي، اين شرکت خدمات ماهوارهاي گفته است که اينتل ست در پي تمديد توافق با شبکههاي ايراني بود اما دولت آمريکا مصمم است مانع چنين اقدامي از سوي اينتل ست شود. پرس تيوي مطلع شده است که دفتر کنترل داراييهاي خارجي، آژانسي در خزانهداري آمريکا به رياست آدام زوبين که يک يهودي اشکنازي است، پشت اين فشارها به اينتلست عليه ايران بوده است. پرستيوي پيشتر از دفتر کنترل داراييهاي خارجي خزانهداري آمريکا خواستار پاسخ شده بود اما جوابي از آن دريافت نکرده است.
دولتها و شرکتهای ماهوارهاي اروپايي ميگويند شبکههاي ايراني را از ژانويه قطع کردند و تحريمهاي غرب عليه ايران را به عنوان بهانه اين اقدام مطرح ميکنند. اين در حالي است که مايکل مان سخنگوي رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا به پرس تيوي گفته است که رسانهها مشمول اين تحريمها نميشود. در همين حال، شرکت ماهوارهاي اسرائيلي- فرانسوي يوتلست با ارسال نامههايي به چندين شرکت ماهوارهاي از آنها خواسته است همکاري با شبکههاي ايراني را متوقف کنند.
عضويت روحاني در جامعه روحانيت لغو نميشود
روزنامه تهران امروز نوشت: حجتالاسلام حسين ابراهيمي نماينده مجلس هشتم و عضو شوراي مركزي جامعه روحانيت مبارز با بيان اينكه حجتالاسلام حسن روحاني همچنان عضو شوراي مركزي جامعه روحانيت مبارز است، گفت: آقاي روحاني، جزو موسسين جامعه روحانيت مبارز هستند و طبق اساسنامه، اعضاي موسس هر چقدر در جلسات غيبت داشته باشند، عضويتشان لغو نميشود.
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران
وطن امروز نوشت: تحریمهای جدید آمریکا که در ماه ژانویه با امضای رئیسجمهور اين كشور به قانون تبدیل شده بود، از دوشنبه این هفته و در سالگرد تحریمهای نفتی و بانکداری آمریکا و متحدان اروپاییاش، به اجرا درمیآید. کارشناسان معتقد بودند تا زمانی که روحانی بتواند در سیاست خارجی ورود کند، نباید تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کرد. مقامات عالی دولت اوباما میگویند تحریمهای جدید که از اول جولای اجرا میشوند، فشار را بر طیف گستردهتری از مقامات و شرکتهای ایرانی افزایش میدهد.
والاستریتژورنال نیز در این زمینه نوشت: تحریمهای جدید نشان میدهد آمریکا برای حفظ فشار و محدودیتها بر اقتصاد ایران آمادگی دارد. بسته تحریمی جدید آمریکا علیه ایران در ماه ژانویه به تصویب رسید و هدف آن بخش انرژی، کشتیرانی و کشتیسازی است. همچنین فروش یا انتقال خدمات و کالاهای خاص از سوی شرکتهای غیرآمریکایی به ایران ممنوع خواهد شد. از سوی دیگر این تحریمها مانع تجارت فلزات گرانبها با ایران میشود.
این تحریمها ریال ایران را نشانه میگیرد و به آمریکا این قدرت را میدهد تا علیه موسسههای مالی خارجی که به نقل و انتقال ریال برای ایران کمک میکنند، اقداماتی را به عمل آورد. به گفته مقامات آمریکایی، هدف از این تحریمها بیارزش کردن هرچه بیشتر ریال است. اما دولت آمریکا در حالی خواستار همراهی دیگر کشورها با این تحریمها شده که بسیاری از رایدهندگان به روحانی از او توقع دارند گامی در جهت لغو تحریمها بردارد؛ تحریمهایی که به بهانه فعالیتهای هستهای تردیدآمیز علیه ایران اعمال شدهاند و غرب بارها تاکید کرده تنها رفع نگرانیها در زمینه برنامههای هستهای جمهوری اسلامی است که میتواند به ملغی کردن تحریمها منجر شود. آمریکا و متحدانش به عنوان یکی از درخواستها، تعلیق غنیسازی 20 درصدی را مطرح میکنند.
به خدا قسم حماس اجازه نمی دهد مرسي سقوط كند
بر اساس گزارش روزنامه جمهوری اسلامی، عبود عبدالستار الغزاوي، يكي از فرماندهان گردان عزالدين قسام، شاخه نظامي جنبش حماس در تازهترين و عجيبترين موضع خود، معترضان مصري و مخالفان مرسي را - با بكارگيري كلمات ركيك - مورد تهديد قرار داد. "ائتلاف جوانان سلفي مصر" در صفحه فيسبوك پيام اين فرمانده نظامي حماس را منتشر كرده كه مخالفين مصري را به كودك و سگان روشنفكر تشبيه كرده است.
"الغزاوي" ميافزايد: به خدا قسم، جنبش حماس اجازه نخواهد داد محمد مرسي كه اولين رئيسجمهور مسلمان تاريخ مصر است، سقوط كند. به خدا قسم اگر ما (نيروهاي حماس) به سوي شما حركت كنيم، ديگر شما (مخالفين مرسي) مخنثها از خانه هايتان بيرون نخواهيد آمد.
سیدرضا اکرمی: سوءتفاهمها برطرف شد
روزنامه شرق نوشت: تعجب نکنید اگر دیدار یک تشکل با یکی از اعضای خود خبری میشود و مورد توجه رسانهها قرار میگیرد چراکه این عضو دیگر رییسجمهور شده و لازم نیست دنبال دلیل دیگری برای آن باشید. «جامعه روحانیت مبارز» که حسن روحانی از موسسان آن بوده است، چند روز پیش تصمیم گرفت با رییسجمهور منتخب دیدار کند و روز گذشته این اتفاق افتاد.
اصولگرایانی که تا پیش از این روحانی را در صف اصلاحطلبان و بهویژه در موضوع پرونده هستهای به باد انتقاد میگرفتند، امروز پس از انتخاب وی بهعنوان رییسجمهوری، از تلاش برای جدا کردن خط او از اصلاحطلبان دریغ نمیکنند. حجتالاسلام ابراهیمی، یکی از اعضای جامعه روحانیت مبارز که پیش از این گفته بود روحانی هیچگاه نگفته من اصلاحطلبم، اینبار در موضعگیری شفافتر او را اصولگرا دانسته است.
اپوزيسيون با دست خود شعار انتخابات آزاد را دفن کرد
«اميد کاذب، به يأس و شکستهاي بزرگتر ميانجامد. حسن روحاني حتي اصلاحطلب هم نيست».
بر اساس گزارش روزنامه کیهان، فريدون احمدي از عناصر ضد انقلاب خارجنشين و فعال در طيف موسوم به «اتحاد براي دموکراسي» ضمن بيان اين مطلب در مصاحبه با «اخبار روز» ميگويد: اميد به تغيير خوب است اما اگر کاذب باشد به يأس و شکستهاي بزرگتر ميانجامد. روحاني اصلاحطلب نيست و از اعتدال و تعادل سخن ميگويد. اينکه ما از جنبش سبز به زرد و بنفش تنزل کنيم، تأسفبار است، عقبگرد و نشانه استيصال است.
وي درباره به حاشيه رفتن سران فتنه سبز ميگويد: دولت روحاني خواهد کوشيد جنبش سبز و سران نمادين آن را به حاشيه رانده و در اذهان به فراموشي بسپارد. مواضعي که توسط روحاني تحت نام افراط طرد شده و اعتدال در برابر آن نهاده ميشود در يک سوي آن همان جنبش سبز را مدنظر دارد. اين موضع نظام است و با تاسف شاهد آن هستيم که نيروهايي در صفوف اپوزيسيون نيز به جد ميکوشند همين سياست را پيش برند و وضعيت کنوني را ناشي از افراطگرايي و جنبش سبز جلوه دهند.
علي کشتگر از سران گروهک منحله فدائيان خلق نيز گفته است: روحاني حتي اصلاحطلب هم نيست.او ميافزايد: توهم امروز نسبت به روحاني نااميدي فردا را به دنبال خواهد داشت. و هرکس که بيشتر به اين توهم دامن زده باشد، مسئوليت بيشتري در خلع سلاح و نااميدي مخالفان ايفا کرده است. خواستههاي اپوزيسيون اساسا امکان تحقق در جمهوري اسلامي و هيچ نظام ديني ديگري ندارد.
با اين حال فواد تابان سردبير پايگاه اينترنتي اخبار روز درباره غافلگيري اپوزيسيون از حماسه مشارکت 73درصدي مردم ميگويد: غالبا اپوزيسيون به نديدن و نفهميدن روندها و وضعيتها محکوم ميشود. بخشي از اين نديدن و نفهميدن طبيعي است. ما تحليلگر هستيم، جادوگر نيستم، غيبگو هم نيستيم.
براساس آن چه که ديده ميشود ميتوانيم قضاوت و ارزيابي کنيم. از اين رو مواقعي پيش ميآيد که غافلگير ميشويم. اين را نميتوان فقط به حساب ضعف اپوزيسيون گذاشت. بخشي از آن، حاصل وضعيت به شدت غيردموکراتيک و «زرنگيهاي» حکومت در استفاده از اين وضعيت است که به منظور غافلگير کردن اپوزيسيون صورت ميگيرد.
او پيشبيني کرده که جنبش (فتنه) سبز تبديل به زائدهاي در حاشيه شود. تابان ميگويد: خطر تبديل اصلاحطلبان و اپوزيسيون به بخشي از زائده حکومت وجود دارد. اکنون ما ميبينيم که بخش بزرگي از اپوزيسيون موضوع انتخابات آزاد را فراموش کرده و غرق در ابراز رضايت از وضعيت موجود است. سياست قواعد خود را دارد. نميشود در اوج يک انتخابات، شعار «انتخابات آزاد» را فراموش کرد و کنار گذاشت، از نتايج يک انتخابات غيرآزاد و ضددموکراتيک احساس رضايت کرد و آن را پيروزي خواند و در عين حال مدعي شد که ما طرفدار انتخابات آزاد هستيم.
جو سازی جدید رسانه های ترکیه علیه روحانی
سایتهای خبری ترکیه در اقدامی هماهنگ، خبری را منتشر کردند که در آن مدعی شدند رئیس جمهور جدید ایران در دوران جنگ با عراق با یک مقام امنیتی از اسرائیل دیدار داشته است.
در این خبرها که برخی از آنها به نقل از سایت خبری «هفت» ترکیه بازنشر شده است، به دیدار روحانی با یکی از مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی اشاره و از آن به عنوان دردسر بزرگ حسن روحانی یاد شده است.
رسانه های ترکیه در این خبرها مدعی شده است که حسن روحانی که در سال 1986 نائب رئیس مجلس ایران بود، در جریان معامله تسلیحاتی بین ایران و امریکا در تاریخ 30 اگوست 1986 به طور محرمانه به پاریس سفر کرد تا با یک مقام نظامی امریکا گفت وگو کند اما به جای آنکه با فرد امریکایی دیدار کند با یکی از ماموران سرویس امنیتی اسرائیل با نام « امیرام نیر» دیدار کرده است.
به گزارش روزنامه جوان، نکته جالب توجه اینکه در تمامی این خبرها از روحانی به عنوان معاون اول هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس جمهور ایران در دوران جنگ یاد شده است. و این درحالیست که وی در آن زمان رئیس مجلس بوده است.
شایان ذکر است برخی از سایتهای ترکیه این خبر را به نقل از روزنامه آحارونوت رژیم صهیونیستی منتشر کرده اند.
اصلاحطلبان خود را آلترناتيو روحاني ميدانند
طيفي از اصلاحطلبان دنبال حمايت توأم با فاصلهگذاري نسبت به رئيسجمهور منتخب هستند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، برخي اصلاحطلبان در جلسات خود اين موضوع را مطرح کردهاند که ما نبايد بيش از حد خود را به روحاني نزديک کنيم تا در صورتي که وي نتوانست به مطالبات مردم پاسخ بگويد ما به عنوان آلترناتيو وارد صحنه شويم. اين افراد تاکيد کردهاند ناکامي احتمالي روحاني نبايد به نام ما تمام شود.
کیهان نوشت: در همين حال گفته ميشود در ديدارهايي که رئيسجمهور منتخب با اهالي رسانه داشته وي خواستار اين شده که رسانهها به سطح مطالبات و توقعات مردم دامن نزنند. از گمانهزني درباره کابينه يازدهم خودداري کنيد چرا که بنده تاکنون با هيچ وزيري براي کابينه صحبت نکردهام.
اين گزارش همچنين ميافزايد: جمعي از حاميان محمدرضا عارف از وي خواستهاند طرح تشکيل يک حزب فراگير و ملي را ارائه دهد. همچنين گفته ميشود جريان اصلاحطلب در تدارک است با پرچمداري عارف در انتخابات آينده مجلس ليست انتخاباتي ارائه دهد.
گزارش باشگاه خبرنگاران جوان حاکي است براساس نظرسنجياي که پس از انتخابات رياستجمهوري برگزار شده است، 56 درصد مردم اولويت نخست خود را حل معضلات اقتصادي دانستهاند. 17درصد هم تحول در سياست خارجي را از رئيسجمهور منتخب درخواست کردهاند و 5 درصد هم آزاديهاي بيشتر فرهنگي را مطالبه کردهاند.
362 تبعه ایرانی در زندان مالزی
آرمان روابط عمومی نوشت: شنیده شد که وزیر کشور مالزی از حضور 362 تبعه ایرانی در زندانهای مالزی خبر داد. «برناما» گزارش داد: داتوک سری احمد زاهد حمیدی، وزیر کشور مالزی روز جمعه در پوتراجایا گفت که 341 نفر از 362 ایرانی زندانی در مالزی تحت قانون 1952 مربوط به موادمخدر دستگیر شدهاند که 64 نفر از این تعداد تحت بخش B39 این قانون محکوم شدهاند که مجازات مرگ را پیشبینی کرده است.
وی در کنفرانس خبری پس از دیدار با محمودجلال فیروزنیا، سفیر ایران در مالزی، در محل وزارت کشور مالزی افزود: هشت نفر دیگر تحت قانون اقدامات پیشگیرانه ویژه بازداشت و 13 نفر نیز تحت قانون مهاجرت دستگیر شدهاند. احمد زاهد گفت که استرداد این زندانیها از جمله موضوعاتی بوده که در دیدار با سفیر ایران دربارهاش مذاکره کرده و افزود که ایران به دنبال استرداد برخی از زندانیان است اما وزارت کشور مالزی باید درباره این موضوع مذاکرات بیشتری با اتاق دادستان کل انجام دهد.
انعطاف جبهه پايداري نسبت به روحاني!
روزنامه تهران امروز نوشت: سيداميرحسين قاضيزاده هاشمي عضو جبهه پايداري گفت:آقاي روحاني مدعي شد ميخواهد حوزه سياست خارجي را دچار آرامش كند و اين كار را تحت عنوان تنشزدايي انجام خواهد داد اما جبهه پايداري، تنشزدايي را عامل تهديد ميداند و معتقد است نبايد در حوزه سياست خارجي باج داد.به گزارش خانه ملت،وي ادامه داد:بايد مراقبت كرد تعامل سازنده به سمت سازش نرود. البته آقاي روحاني در نشست خبرياش پس از انتخابات رياستجمهوري مواضعي گرفت، كه اگر قبلا بيان كرده بود ما در انتخابات به او راي ميداديم.
تشكيل بنياد «بهار» تكذيب شد
تهران امروز نوشت: حجتالاسلام عباس اميري فر مشاور فرهنگي رئيسجمهور در گفتوگو با فارس با اشاره به برخي اخبار پيرامون تاسيس بنياد بهار از سوي محمود احمدينژاد رئيسجمهوري اسلامي ايران پس از پايان دوران رياستجمهوري گفت: چنين مسئلهاي بسيار بعيد است و من اين خبر را درست نميدانم.وي افزود: من روحيات آقاي احمدينژاد را ميشناسم و انجام چنين كارهايي در رويه ايشان نيست.وي در ادامه تصريح كرد: مسائلي كه درخصوص خريد ساختمان چند طبقه در خيابان وليعصر مطرح ميشود نيز كاملا دروغ است.