کد خبر 232234
تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۱

مدیر موسسه فرهنگی المقربون به عنوان ناشر نسخه اصلی این مصحف مدعی است که از سال گذشته نسبت به فروش این مصحف‌ها به مسئولان مربوطه تذکر داده است.

به گزارش سرویس فرهنگی مشرق به نقل ار مهر، نخستین روزهای ماه بهار قرآن و برپایی نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم بار دیگر شاهد نزاع و اختلاف نظر مسئولان اجرایی و نظارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان دارالقرآن کریم با محوریت توزیع و فروش قرآن کریم بود.
 
پس از انتشار اخباری مبنی بر توزیع و فروش مصحف وارداتی تولید کشور ترکیه با قیمت 5 هزار یورو آن هم چند روز پس از اعلام نظر معاون قرآنی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر جلوگیری از حضور چنین آثاری در نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، این بار ناشران داخلی منتشرکننده قرآن کریم بر سر انتشار و فروش مصحفی با عنوان «قرآن مبین» با یکدیگر اختلاف پیدا کردند و کار تا جایی بالا گرفت که رئیس کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران روز گذشته از  برخورد با ناشران متخلف توزیع کننده این قرآن خبر داد.
 
قرآن مبین در حالی که به گفته 15 ناشر منتشرکننده آن در نمایشگاه قرآن با مجوز نهادهای مرتبط و ذی‌صلاح منتشر شده است، بنا بر ادعای مدیر موسسه فرهنگی المقربون از سوی این موسسه برای نخستین بار در سال 82 با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان دارالقرآن کریم منتشر شده است و به دلیل سختگیری‌های متعدد در انتشار این اثر برای نخستین بار امتیاز انتشار این قرآن توسط این موسسه فرهنگی، به عنوان یک اثر هنری شاخص در روزنامه رسمی کشور نیز به ثبت رسیده است.
 
با این حال روز گذشته احمد حاجی شریف، مدیر سازمان دالقرآن کریم در اظهار نظری با رسانه‌ها مدعی شد که قرآن مبین برای نخستین بار و پیش از موسسه فرهنگی المقربون در سال 1344 توسط موسسه انتشارات امیر‌کبیر منتشر شده است و این موسسه فرهنگی نمی‌تواند انتشار و عرضه این اثر را تنها منحصر به خود کند.
 
پیگیری از حسین رضا‌خواه، مدیر موسسه فرهنگی المقربون اما ابعاد تازه‌ای از این ماجرا را روشن کرد.
 
رضاخواه با بیان اینکه وی مصحف قرآنی مبین را در سال 78 برای کسب مجوز انتشار به سازمان دارالقرآن الکریم ارائه داده است، گفت: این مصحف برای انتشار و کسب مجوز تا سال 82 در این سازمان معطل ماند و باورم این است که منافع برخی افراد مانع از صدور انتشار آن می‌شد. بارها به من گفتند که انتشار این اثر از نظر اقتصادی مفید نیست. من هم گفتم شما مسئول صدور مجوز از نظر غلط نبودن متن هستید و مسائل دیگر به من ارتباط دارد. سپس عنوان کردند که مراجع تقلید با انتشار این اثر مخالف هستند و من باید استفتاء مراجع را برای آنها ببرم که پس از مدتی تلاش این کار را نیز انجام دادم و در نهایت پس از چهار سال دوندگی مجوز این قرآن صادر شد.
 
وی افزود: این قرآن به دلیل تذهیب خاص خود، استفاده از حروف چاپی تو خالی و نیز گل‌آیه‌های خاص و منحصر به فرد خود و نیز عطف به اینکه پس از انتشار، 213 هزار جلد از آن برای استفاده در مساجد و اماکن مقدس وقف و در اختیار وزارت ارشاد قرار گرفت، از سوی برخی سودجویان مورد طمع قرار گرفت و همین موضوع منجر به دزدیده شدن بخش‌هایی از خلاقیت هنری به کار رفته در تولید آن توسط ناشران دیگر شد.
 
مدیر موسسه فرهنگی المقربون در ادامه با اشاره به مصحفی که انتشارات امیر‌کبیر در سال 1344 با نام مبین منتشر کرده است، گفت: این مصحف نه در سال 1344 بلکه در سال 1346 منتشر شده است. دوستان سازمان دارالقرآن خودشان نیز می‌دانند که این اثر کپی‌برداری شده از نسخه مصحفی است که سیدمصطفی نظیف مشهور به قدر اوغلی در ترکیه خطاطی و منتشر کرده است و امیر‌کبیر هم آن را منتشر کرد، اما به خاطر اینکه متهم به کپی‌برداری غیر‌قانونی در آن سال‌ها نشود، نامش را به قرآن مبین تغییر داده است و از اساس با مصحف منتشر شده توسط موسسه ما متفاوت است.
 
رضاخواه ادامه داد: در سال‌ 1380 نیز شخص آقای مسجدجامعی فردی با نام طاهری قزوینی را به من معرفی کرد که او نیز مدعی تولید مصحف مبین پیش از موسسه من بود؛ در حالی که کار ایشان هم تنها ترجمه قرآنی با رسم الخط عثمان طه بود و  طبیعی است که تنها ترجمه او می‌تواند به عنوان اثر هنری ثبت شود و نه کل تهیه و تولید مصحف.
 
وی تاکید کرد: قرآن مبین و نیز مفاتیح مبین دو اثری هستند که توسط موسسه المقربون ثبت شده و انحصار انتشار آن نیز با این موسسه است. کارهای جعلی و دزدی‌های انجام شده از این مصحف نیز موجود است و جالب‌تر این است که این دزدی‌ها بعضاً منجر به انتشار قرآن‌هایی مغلوط شده که با قیمتی بسیار بالاتر از مبلغ هدیه مصحف مبین ـ نزدیک به بیش از 7 برابر ـ به فروش می‌رسد و من پارسال نیز نسبت به این موضوع به مسئولان مربوط تذکر داده بودم. نکته دیگر این است که این روزها همه آن مصحف‌های دزدی و مغلوط را به من ارجاع می‌دهند که می‌گویند باید پاسخگو باشی و مبلغ پرداخت شده بابت هدیه آن را بازگردانی، در حالی که اثر من دارای شناسنامه هنری مشخصی است که طبق قانون مالکیت معنوی ثبت شده است و من مسئولیتی در برابر این نوع سودجویی‌ها ندارم.
 
این اظهار نظرها در حالی صورت می‌گیرد که 15 ناشر متخلف تشخیص داده شده مدعی انتشار مصحف‌های خود با مجوز رسمی نهادهای ذی‌صلاح هستند و خواهان جبران خسارات خود ناشی از تصمیم کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران هستند و برای این منظور جلساتی نیز با مسئولان نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم داشته‌اند که جزئیات آن اعلام نشده است.