به گزارش مشرق، یکی از مشکلات بزرگی که انسان قرن بیست و یک را به شدت تهدید میکند، تعریفی است که این انسان از مدرنیسم دارد، تعریفی که ابعاد مهمی از سبک زندگی او را تحت تأثیر قرار داده است، از نوع پوشش گرفته تا سیاست و اقتصاد و فرهنگ همه و همه تعاریف جدیدی پیدا کردهاند.
در تعریف مدرنیته این گونه آمده است: مدرنیته عبارت است از جریان حاکم بر تمدن جدید غرب در زمینههای فکری، فرهنگی، علمی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و ... که جدا از آموزههای دینی و با محور قرار دادن انسان و تکیه بر آزادی همه جانبه او نیز اعتماد به عقل بشری و اصالت دادن به فرد در صدد تحلیل همه امور اعم از طبیعت، ماوراء طبیعت، ارزشها و ... برآمده است و با اندیشه نو کردن و تغییر همه جانبه حیات انسان هر آنچه در مقابل آن واقع میشود؛ مانند دین، آداب و رسوم و سایر سنتها، را نفی میکند.
در بعد فرهنگ به انسانی مدرن میگویند که در قید و بند رعایت احکام و مسائل شرعی و اخلاقی نباشد و به اصطلاح روشنفکر باشد، هر چه مخالف خود را بیشتر با مسائل دینی و مذهبی نشان دهی روشنفکر تر و مدرنتر خواهی بود.
انسان مدرن در تعاریف امروزی بیشتر از هر چیز به شکم خود اهمیت میدهد و با فرا رسیدن ماه رمضان، به دنبال هزار منطق و دلیل خواهد بود تا بلکه بتواند از روزه گرفتن فرار کند.
در بعد حجاب و عفاف به زنی مدرن میگویند که به راحتی با مردان نامحرم ارتباط بر قرار میکند و مشکلی با بی حجابی نداشته و اصلاً به این مسئله فکر نمیکند، به زنی زن مدرن میگویند که همپای مردان در بیرون از منزل کار کند و فریاد تساوی حقوق زن و مرد را بزند. زن مدرن زنی است که شرم و حیا را کاملاً فراموش کرده باشد.
اما از دیدگاه قرآن مجید و روایات اسلامی، انسان و زندگی مدرن تعریف کاملاً متفاوتی دارد. اولین ویژگی انسان مدرن و به خصوص زن مدرن در قرن بیست و یکم داشتن یک ویژگی طلایی به نام حیا میباشد، خصوصیت منحصر به فردی که میتواند شخصیت بانوی مسلمان را به اوج برساند و در مقابل فقدان آن میتواند سبب نابودی و هلاکت زن در جامعه شود.
رعایت حیا در بانوان:
- زیبایی و نیکی واقعی را به او عطا میکند چنانچه امیر مؤمنان علی (علیهالسلام) میفرماید: «شرم و حیا وسیله رسیدن به هر زیبایی و نیکی است».
- خرد و عقل را به او میبخشد، به فرموده امیرمؤمنان (علیهالسلام): «خردمندترین مردم با شرم ترین آنهاست.»
- پاکدامنی و عفت را به او هدیه میکند چنانچه امیر مؤمنان میفرماید: «علت پاکدامنی حیاست.»
بانوی مدرن از دیدگاه قرآن مجید زنی است که جز در مواردی که اجازه داده شده است زینتهای خود را آشکار نمی کند که این استثنائات را خداوند متعال در سوره نور آیه شماره ۳۱ به تفصیل بیان کرده است:
َّ«... وَ لا یُبْدینَ زینَتَهُنَّ إِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبائِهِنَّ أَوْ آباءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنائِهِنَّ أَوْ أَبْناءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَنی إِخْوانِهِنَّ أَوْ بَنی أَخَواتِهِنَّ أَوْ نِسائِهِنَّ أَوْ ما مَلَکتْ أَیْمانُهُنَّ أَوِ التَّابِعینَ غَیْرِ أُولِی الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذینَ لَمْ یَظْهَرُوا عَلى عَوْراتِ النِّساء: و زیورهایشان را جز براى شوهرانشان یا پدرانشان یا پدران شوهرانشان یا پسرانشان یا پسران شوهرانشان یا برادرانشان یا پسران برادرانشان یا پسران خواهرانشان یا زنان [همکیش] خود یا کنیزانشان یا خدمتکاران مرد که [از زن] بىنیازند یا کودکانى که بر عورتهاى زنان وقوف حاصل نکردهاند، آشکار نکنند... »
اما نکته قابل توجه اینکه با شنیدن ندای الهی در ابتدای ماه رمضان و دریافت زیباترین دعوت نامه دنیا که هر ساله برای میلیونها نفر فرستاده میشود ویژگیها و خصوصیتهایی که بیان شد از اهمیت دوچندانی برخوردار میشوند، چرا که انسان در این ماه به مهمانی خداوند وارد میشود و رسم و ادب بر این است که حرمت این مهمانی بزرگ بیشتر از گذشته نگاه داشته شود. مهمانی بزرگی که با شنیدن این ندای الهی در ابتدای ماه رمضان با جان و دل به استقبال آن میرویم تا بتوانیم جسم و جان خود را در این بزم الهی شستشویی دوباره دهیم و لباس آرامش و اخلاص را بر تن کنیم.