سرویس فرهنگی مشرق - حجتالاسلام سعید فخرزاده رئیس دفتر تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی در گفتگو با فارس درباره انتشار کتاب خاطرات پس از انقلاب «جواد منصوری» اظهار داشت: کتابی که در حال حاضر زیر چاپ است مربوط به «خاطرات جواد منصوری در سالهای پس از انقلاب» است که به قلم محمدمحسن مصحفی و به کوشش دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری به رشته تحریر درآمده و تا چندی دیگر از سوی انتشارات سوره مهر منتشر خواهد شد.
رئیس دفتر تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی ضمن اشاره به اینکه پیش از این اثری درباره خاطرات پیش از انقلاب منصوری منتشر شده بود، بیان داشت: تا پیش از کتاب دوم خاطرات پیش از انقلاب جواد منصوری منتشر شده بود، این اثر در قدیم به شکل مختصر چاپ شده بود، اما در چاپ سوم یا چهارم محسن کاظمی تصمیم گرفت تا این کار را تکمیل کند، مصاحبههای تکمیلی صورت گرفت، پاورقی و اسناد و مدارک لازم تهیه شد و کتاب حاضر دو برابر کتاب اول و با نام جدید منتشر شد. کتاب «سالهای بیقرار» دربرگیرنده همان خاطرات جواد منصوری است که از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد.
وی بیان کرد: خاطرات جواد منصوری پیش از این و در سال 76 از سوی کاظمی تالیف و منتشر شده بود که مبنای تالیف و انتشار آن نیز خاطرات منصوری از دوران مبارزه برای پیروزی انقلاب اسلامی بود که در دوران حضور وی در سفارت ایران در پاکستان تالیف شده بود.
فخرزاده به تالیف خاطرات پس از انقلاب منصوری اشاره و عنوان کرد: کتاب دوم مربوط به خاطرات و دست نوشتههایی است که از منصوری در برهه زمانی 57 تا 72 مکتوب شده است، چرا که منصوری در پستهای مهم و حساسی در نظام فعال بود، از این رو خاطرات شنیدنی دارد.
این محقق بیان کرد: منصوری در این خاطرات همانند «سالهای بیقرار» بیشتر موضعی سیاسی به خاطراتش دارد. وی به دلیل فعالیتهای عمده سیاسی، یکی از افراد مهم و تأثیرگذار در تاریخ انقلاب بود که حضورش در متن جریانهای مختلف در سالهای پیش و پس از انقلاب حائز اهمیت است.
رئیس دفتر تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه این اثر در حال حاضر در چاپخانه به سر میبرد و بزودی منتشر خواهد شد، افزود: تالیف، تنظیم و روایت این اثر حدود یکسال به طول انجامید، بر این اساس «خاطرات جواد منصوری در سالهای پس از انقلاب» بزودی منتشر خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه این اثر حدود 450 صفحه خواهد بود، اضافه کرد: آقای منصوری از برخی حوادث و وقایع یادداشت برداری کرده است، این یادداشتها در اختیار آقای مصحفی قرار گرفت و بر اساس آن یادداشتها مصاحبههایی انجام شد، تعدادی مصاحبه هم پیش از این انجام شده بود، در مجموع تمام موارد گرد هم آمد که ترکیب این موارد کتاب را تشکیل میدهد.
به گفته فخرزاده، کتاب متشکل از سه بخش است، در بخش نخست به حوادث سالهای 1357 تا 1360 پرداخته شده و بخش دوم کتاب نیز از سال 1360 تا 1368 را در بر میگیرد و بخش سوم از سال 1368 تا 1372 را شامل میشود.
گفتنی است، جواد منصوری نخستین فرمانده سپاه بود که از اردیبهشت تا اسفند ماه سال 58 این امر را برعهده داشت. وی همچنین از فروردین 1360 تا 1367 معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه بود. منصوری هم پیش و هم بعد از انقلاب فعالیتهای سیاسی مختلفی را پشت سرگذاشته است. بخش نخست خاطرات وی در کتاب «سالهای بیقرار» به بیان این خاطرات در قبل از انقلاب اختصاص دارد. با خواندن خاطرات وی دید جامعی از فعالیت احزاب مختلف در قبل از انقلاب برای مخاطب ایجاد میشود.
ارتباط وی با افراد در گروههای سیاسی مختلف در خاطرات وی منعکس شده است که همین امر سبب میشود مخاطب به صورت غیر مستقیم از روند فکری این گروهها مطلع باشد؛ البته هر چند راوی در بخشهای قابل توجهی از اثر تحلیلهای شخصی خود را نیز بیان کرده است که به اعتقاد برخی از کارشناسان بهتر بود این تحلیلها در بخش دیگری از اثر منتقل میشد.
بخش دوم خاطرات منصوری به کوشش دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری انجام شده است و تا دو ماه آینده مراحل نهایی نگارش آن به اتمام میرسد و تحویل انتشارات سوره مهر خواهد شد.
رئیس دفتر تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی گفت: «خاطرات جواد منصوری در سالهای پس از انقلاب» به قلم محمدمحسن مصحفی و به کوشش دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری بزودی منتشر خواهد شد.