کد خبر 239894
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۰

آیا قرار است سکان وزارت نفت به یک تکنوکرات سپرده شود؟ " و "فردی که ادبیات اقتصاد مقاومتی را نمی داند و هیچ اعتقادی به اقتصاد مقاومتی در عمل ندارد آیا لایق وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران به عنوان کلیدی ترین وزارتخانه است؟

به گزارش مشرق به نقل از فارس، با اعلام اسامی وزرای پیشنهادی رئیس جمهور پس از مراسم تحلیف به مجلس شورای اسلامی، در طول یک هفته گذشته شاهد اظهارات سه گروه به منظور موافقت با گزینه پیشنهادی وزارت نفت یعنی بیژن زنگنه هستیم.

که این سه گروه شامل منتقدین دیروز، رسانه های خارجی و برخی از رسانه های داخلی و همچنین برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی می شوند که در ادامه این گزارش به بررسی نظرات هر یک از این سه گروه می پردازیم.

الف) منتقدین دیروز، موافقین امروز

شاید مهمترین بخش این گزارش بررسی این مسئله است که چه طور امکان دارد در مدت زمان یکی دو ماهه منتقدینی که حرفها و نظرات جدی در خصوص عملکرد بیژن زنگنه در طول سال های وزارتش داشتند به یکباره رنگ عوض کرده و موافق پر و پا قرص عملکرد او شوند.

لازم به ذکر است این تغییر یکباره موضع منتقدین دیروز و موافقین امروز برای اصحاب رسانه نیز جای سوال دارد که هنوز هیچ جواب قانع کننده ای برای آن پیدا نشده است.

اگر جریان رسانه ای که در طول 8 سال دولت نهم و دهم و همچنین 8 سال دولت هفتم و هشتم را ملاحظه کنید حتما در خواهید یافت که اکثر افرادی که از منتقدین وزارت بیژن زنگنه بودند برخی از کارشناسان و متخصصان مناطق نفت‌خیز جنوب هستند.

که برای اثبات این مدعی نظر شما را به خبرها و برخی از اظهاراتی که اخیرا در رسانه های مختلف منتشر شده است جلب می کنیم؛ گزارشات و بیانیه هایی مانند:

1) "افشای ابعاد جدیدی از قرارداد کرسنت"

2) " نامه 1000 صفحه‌ای انتقادی کارشناسان نفت به عملکرد زنگنه" 

3) " بازخوانی بیانیه کارکنان صنعت نفت پس از یک همایش" 

4) " دهها میلیارد دلار خسارت نتیجه قراردادهای نفتی در دولت دوم خرداد" .

لازم به ذکر است برخی از مسئولان وزارت نفت در دولت نهم و دهم نیز از منتقدین عملکرد زنگنه در وزارت نفت بودند افرادی مانند آقای غلامحسین نوذری  و سید کاظم وزیری هامانه که حتی سابقه صدارت در وزارت نفت را دارا هستند.

سال 88 در مناظره ای که بین زنگنه و نوذری برگزار شد آقای نوذری برضعف مدیریت زنگنه اشاره کرده و می گوید: « شما اگر دلتان به حال نفت می سوخت مدیریت شرکت ملی نفت را به یک لیسانس زبان بی سواد نمی سپردید»

و در بخش دیگر که مباحثی در خصوص تولید بنزین و عملکرد زنگنه در نفت بین وی و آقای زنگنه برگزار شد وضعیت تولید و ورادات بنزین به وی گوشزد شد که بخشی از این گفت‌وگو را می توانید در «اختلاف نظر وزیر فعلی و اسبق نفت» که در سایت نفت نیوز منتشر شده است ملاحظه کنید.

از طرف دیگر وزیری هامانه در مصاحبه ای که با روزنامه شرق انجام داده است با اشاره به ورود مرحوم کردان به وزارت نفت می گوید: اوایل سال 86 یک روز آقای احمدی نژاد آمد و به طور ناگهانی و بدون هیچ مقدمه ای به من دستور داد که برای کردان حکم قائم مقامی بزنم، من تامل کردم  و بعد اطلاعاتی بدست آوردم که بعدها منتشر شد که ورود کردان برای چه منظوری است.

بعد از بدست آوردن این اطلاعات گفتم که این کار را نمی کنم و حتی دو، سه جلسه نیز داشتند که من را راضی کنند حتی برخی  وزرا هم میانجیگری می کردند اما درنهایت گفتم این کار را خیانت می دانم و زیر بار آن نمی روم.

ایشان با همان هدفی که من بعد ها مطرح کردم که می خواهند صنعت نفت را شخم بزنند وارد نفت شده بود.

ورود ایشان همزمان شد با همان شخم زدن ایشان درواقع همان کاری را می کرد هم در مذاکرات ترکمنستان بود و هم در مذاکرات کرسنت.

اما در طول یک هفته ای که از معرفی بیژن زنگنه به عنوان وزیر پیشنهادی نفت می گذرد شاهد چرخش 180 درجه ای همین کارشناسان و مسئولان اسبق وزارت نفت هستیم و این چرخش را می توان در مصاحبه ها و گزارش هایی که از سوی این افراد در روزهای اخیر منتشر می شود ملاحظه کرد. برای نمونه به موارد زیر اشاره می شود:

1) " مخالفان زنگنه، اول سابقه کارشناسی و موفقیت اجرایی خود را ارائه کنند"

2) "دیدگاه زنگنه درباره اعتدال و تاثیرگذاری بچه های جنوب"

3) "حضور زنگنه در وزارت نفت را مثبت و مفید می دانم"

لازم به توضیح است به منظور خروج از این سردرگمی و به منظور پاسخ گویی منتقدین دیروز و موافقین امروز، با همین مسئولان و کارشناسان تماس برقرار کردیم که تلفن همراه این دوستان خاموش بود.

ب) رپرتاژ رسانه های داخلی و خارجی برای زنگنه

در بخش بعدی این گزارش به نظرات رسانه های مختلف جهان می پردازیم که حمایت خود را از بازگشت زنگنه به وزارت نفت ابراز کرده اند به طوری که خبرگزاری رویترز درباره انتخاب زنگنه به عنوان وزیر پیشنهادی نفت می نویسد:  حسن روحانی رئیس جمهور ایران در مراسم تحلیف خود کابینه ای متشکل از تکنوکراتهای باتجربه را معرفی کرد.

این خبرگزاری ابراز امیدواری کرد که اعتمادسازی با قدرتهای خارجی به حل مناقشه هسته ای و کاهش تحریمهای بین المللی کمک کند.

این گزارش ادامه می دهد: اگرچه زنگنه در دوران اصلاحات وزیر نفت بود اما وی یک تکنوکرات است.

شبکه خبری ان بی سی آمریکا نیز طی گزارشی از انتخاب زنگنه ذوق زده شده و اعلام می کند: در میان انتخابهای روحانی در کابینه پیشنهادی باید به بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت سابق ایران برای بازگشت به این سمت اشاره کرد.

این رسانه ادامه می دهد؛ کابینه پیشنهادی روحانی عمدتا متشکل از تکنوکراتهای اصلاح طلب یا میانه رو است که بسیاری از آنها در دولتهای خاتمی و رفسنجانی حضور داشته اند.

نکته جالب توجه در گزارش های رسانه های خارجی که همگی به آن اذعان داشته اند این است که بیژن زنگنه فردی تکنوکرات است که در دولتهای پنجم،ششم،هفتم و هشتم حضور داشته است.

زنگنه هیچ گاه تکنوکرات بودنش را رد نکرده است. این در حالی که مقام معظم رهبری در سخنرانی اول فروردین ماه سال جاری که در حرم قدس رضوی ایراد فرمودند انتقاد بی سابقه ای به تکنوکرات ها کرده و فرمودند: « 17 – 18 سال پیش من به آقایانی که بر سر کار بودند، گفتم که باید کاری کنید که بتوانیم هر وقت که اراده کردیم، در چاه‌های نفت را ببندیم، اما آن آقایان که به زعم خودشان تکنوکرات هم بودند، خندیدند و گفتند مگر می‌شود چنین کرد...»

البته رسانه های مختلف جهان تنها به همین اکتفا نکرده و با الفاظ شیرینی حضور بیژن زنگنه را برای وزارت نفت ایران به فال نیک گرفته اند!

رسانه هایی که در سالهای گذشته پرونده‌های مختلفی چون کرسنت، استات اویل را در رسانه هایشان منتشر کرده بودند.

ج) حمایت برخی نمایندگان مجلس از زنگنه

بزرگترین ابهام که باقیمانده است و شاید گذشت زمان پاسخگوی این ابهام شود حمایت برخی از نمایندگان محترم مجلس از بیژن نامدار زنگنه است.

وزیری که در گذشته موجب شد تا منافع نظام جمهوری اسلامی ایران بارها به خطر افتد و نمونه گزارش ‌های آن در رسانه های مختلف منتشر شده است گزارش هایی مانند پرونده استات اویل نروژ که حکم دادگاه آمریکا و نروژ برای این پرونده موجود است و یا پرونده پرسروصدای قرارداد ننگین کرسنت و یا پرونده های مختلف از پرداخت رشوه های چندین میلیون دلاری در دوران تصدی وزارت نفت.

پیشنهاد می شود نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در فرصت باقی مانده نگاهی به پرونده هایی که در رسانه های مختلف از عملکرد گذشته وزیر پیشنهادی نفت منتشر شده است بیاندازند.

این گزارش را با طرح دو سوال از نمایندگان محترم مجلس به پایان می بریم که امیدواریم قبل از جلسه رای اعتماد به وزیر پیشنهادی نفت به این دوسوال پاسخ دهند که " آیا قرار است سکان وزارت نفت به یک تکنوکرات سپرده شود؟ " و "فردی که ادبیات اقتصاد مقاومتی را نمی داند و هیچ اعتقادی به اقتصاد مقاومتی در عمل ندارد آیا لایق وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران به عنوان کلیدی ترین وزارتخانه است " .برای پاسخ به این سوال ها پیشنهاد می شود نگاهی به گزارش "عدم توجه به تحریم و حرف‌های همیشه خوب" بیاندازند.