گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
آیا 50.07 درصد مردم، همه مردم ایران هستند؟
روزنامه بهار نوشت: ظاهرا شادی تندروها و خط افراط چندان دوامی نداشت. روحانی نشان داد اگر برخی پیام «تغییر» را از سوی مردم خوب دریافت نکردهاند، او بهعنوان نماینده اصلی مردم این پیام را شنیده و آن را بهدرستی اجرا خواهد کرد. هرچه روحانی در روزهای اخیر تلاش کرد بگوید انتخاب وزرایش براساس تحمیل و فشار نبوده است، برخی «پا در یک کفش» کرده بودند که روحانی در شرایط تحمیل و احتمالا رودربایستی، برخی وزرا را انتخاب کرده است. این عده حتی به مجلس پیام فرستادند که عدم رایاعتماد به این وزرا با استقبال رییسجمهوری نیز مواجه خواهد شد. اگرچه رییسجمهوری در نطق پایانی دفاع از وزرا نیز تاکید کرد که میخواهد همه وزرایش رای بیاورند، اما این پیام هم ظاهرا دریافت نشد.
بااینحال رفتار بعدی رییسجمهوری نسبت به وزرایی که رایاعتماد نگرفتند، بهویژه آقای نجفی که برای وزارت آموزشوپرورش پیشنهاد شده بود و موفق به کسب رای اعتماد نمایندگان مجلس نشد و انتخاب ایشان بهعنوان معاون رییسجمهوری و رییس سازمان میراثفرهنگی، پیام مردم را بار دیگر به افراطیون ابلاغ کرد. پیام بسیار واضح و شفاف است. «تکرار روند گذشته را نمیخواهیم»؛ اما همین پیام ساده یا درک نمیشود یا عدهای با تفسیر شرایط، اوضاع را بهگونهای نشان میدهند که گویی چیزی تغییر کرده است.
بااینحال رفتار بعدی رییسجمهوری نسبت به وزرایی که رایاعتماد نگرفتند، بهویژه آقای نجفی که برای وزارت آموزشوپرورش پیشنهاد شده بود و موفق به کسب رای اعتماد نمایندگان مجلس نشد و انتخاب ایشان بهعنوان معاون رییسجمهوری و رییس سازمان میراثفرهنگی، پیام مردم را بار دیگر به افراطیون ابلاغ کرد. پیام بسیار واضح و شفاف است. «تکرار روند گذشته را نمیخواهیم»؛ اما همین پیام ساده یا درک نمیشود یا عدهای با تفسیر شرایط، اوضاع را بهگونهای نشان میدهند که گویی چیزی تغییر کرده است.
ما را بدبخت کردید حالا میگویید تقلب دروغ بود؟!
روزنامه کیهان نوشت: سخنان دکتر روحانی و برخی وزرای پیشنهادی در تخطئه اردوکشی خیابانی فتنهگران در سال 88 و اعلام برائت از آن حرکت، برای محافل فتنهگر گران آمده است.رئیسجمهور در آخرین دفاع خود از وزرای پیشنهادی - که از جمله در رای آوردن کسانی چون آخوندی وزیر پیشنهادی راه و مسکن موثر بود- گفت افتخار میکند که آخوندی در دیدار با رهبری اعلام کرده که تقلب نشده است. روحانی گفت: «من از ایشان (آخوندی) تشکر میکنم که این شهامت را داشت که در آن سالهای حساس در حضور رهبری بگوید که نه تنها تقلب نشده بلکه در انتخابات ایران امکان تقلب وجود ندارد.»
رسانههای فتنهگر و مخالفان جمهوری اسلامی در تحلیلهای خود تاکید میکنند که سخنان روحانی از جمله در تخطئه اردوکشی خیابانی، عینا تکرار سخنان رهبری نظام است.مجتبی واحدی مشاور متواری و آواره کروبی با اشاره به سخنان روحانی و برخی وزیران پیشنهادی در مجلس، در سایت گویانیوز نوشت: برخی از وزرا برای اثبات ارادت خود به نظام و رهبری، جنبش سبز را فتنه نامیدند هر چند که افشاگریها کار خود را کرد و کسانی چون نجفی و میلی منفرد نتوانستند رای بیاورند. اظهار میلی منفرد تحتالشعاع فیلمی قرار گرفت که در مجلس پخش شد و ثابت میکرد او در میان مخالفان حضور داشته است. پیام 24 مرداد این است که به صرف همزبانی با نظام و فتنهخواندن آن حوادث نمیتوان زخم را التیام بخشید. این پیام در رای عدم اعتماد به نجفی متجلی گردید.
در همین حال سایت ندای سبز از قول یکی از عناصر بازداشتی و آزاد شده نوشت، چند روزی بود میخواستم مطلب کوتاهی بنویسم اما چون این روزها سوزن به خودمان زدن ظاهرا حرام شده و مستوجب کیفر! صبر کردم تا لااقل این غائله رای اعتماد بگذرد.نویسنده میافزاید: 4 سال پیش به فراخور مسئولیتم در خیلی صحنهها حضور داشتم از جلسات و رویدادهای قبل انتخابات 88 گرفته تا کمیته صیانت از آرا در روز انتخابات و آن شب کذایی و رویدادهای هفته نخست بعد از انتخابات... بعد از آزادیم هم پای صحبت همگان نشستم و چه مستقیم و چه با یک واسطه بر همه آن اتفاقات و مواضع واقفم.
عبور چراغ خاموش اصلاحطلبان از فتنه سبز و ادعای تقلب؟!
بر اساس گزارش روزنامه کیهان، اظهارات سعید حجاریان مبنی بر اینکه در انتخابات سال 88 تقلب و تخلف رخ نداده، موجب به هم ریختگی گسترده در اردوگاه فتنهگران شده است.حجاریان پیش از این در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفته بود اعتقاد ندارد تقلب و تخلفی در انتخابات 4 سال پیش رخ داده اما معتقد به تدلیس سیستماتیک است.شکوریراد عضو حزب منحله مشارکت در واکنش به این سخنان به سایت جرس (ارگان حلقه ماسونی لندن) گفت: آقای حجاریان شخصیت ممتازی هستند که نظراتشان مورد توجه قرار میگیرد، اما ایشان بدلیل وضعیت جسمی که دارند کمتر در مجامع و محافل اصلاحطلبان حضور فعال دارند و به همین جهت نمیشود نظرات ایشان را بعنوان نظرات مجموعه اصلاحطلبان در نظر گرفت. نظرات آقای حجاریان تنها نظرات ایشان هست و یکی از ویژگیهای ایشان هم متفاوت صحبت کردن اوست که گاهی اوقات موجب سوءتفاهماتی میشود.
علاقه ایشان به استفاده از واژگان جدید بر کسی پوشیده نیست. از جمله برای اینکه مصاحبهکننده را دور بزنند و او متوجه نشود که ایشان چه گفتهاند، از کلمه «تدلیس» استفاده کردهاند. به نظر من آقای حجاریان حرف جدیدی نزدند و صحبتهای قدیمی را با واژگان جدید بیان کردند. وی میافزاید: بدین ترتیب این اولینبار نیست که آقای حجاریان اظهارنظری میکنند که برخلاف نظرات عمومی مجموعهای است که ایشان به آن تعلق دارند. در هر حال صحبتهای ایشان موجب سوءتفاهماتی شده است.تخطئه سخنان حجاریان در حالی است که پیش از این خاتمی، موسوی خوئینیها، تاجزاده، محمدعلی ابطحی، محمدرضا تاجیک و... در محافل عمومی یا خصوصی تصریح کردهاند ادعای تقلب در انتخابات سال88 واقعیت ندارد.
از سوی دیگر پایگاه اینترنتی اخبار روز نوشت: برخی اصلاحطلبان در حال وداع با جنبش سبز هستند. اگر به مذاکرات مجلس در مورد رأی اعتماد به کابینه توجه کنیم متوجه میشویم که برخی اصلاحطلبان آشکارا با لبیک گفتن به [آیتالله] خامنهای به جنبش سبز و حتی اصلاحطلبی پشت کردهاند. مثلا محمدعلی نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش و مشاور آقای کروبی در انتخابات 88 در پاسخ یکی از اصولگرایان، جنبش سبز را «فتنه» مینامد. و یا سعید حجاریان نظریهپرداز اصلاحات حکومتی ناگهان با شکستن سکوت خود تقلب در انتخابات 88 را که انگیزه اصلی جنبش سبز بود به زیر سوال میبرد، و آنهم درست پس از آنکه رهبری اصلاحطلبان را در این مورد سرزنش کرده و مورد مواخذه قرار داده بود.
در ادامه این تحلیل آمده است: وداع اصلاحطلبان حکومتی با دستآوردهای جنبش سبز(!) بدون شک ضربههای بزرگی بر جنبش سبز وارد میکند. مهمترین ضربه ایجاد شکاف جدی در میان صفوف اپوزیسیون است که میتواند نیروهای مذهبی را در مقابل نیروهای سکولار قرار دهد.همچنین وبسایت سکولاریسم نو با ابراز ناخرسندی از اینکه تئوریسین روزگار حاکمیت اصلاحطلبان از ادعای تقلب عقبنشینی کرده، نوشت: رهبر جمهوری اسلامی در یکی از سخنان اخیر خود خواهان توبه اصحاب فتنه، بخوانید «اصلاحطلبان و سبزها»، پیرامون اتهام تقلب در انتخابات سال 88 شده بود. او گفته بود با این که در خلوت به آن اعتراف میکنند، اما چرا علنا آن را مطرح نمیسازند؟!
اکنون، زمانی اندک پس از آن سخنان، سعید حجاریان در گفتگو با تسنیم، نه فقط تقلب که اتهام تخلف را هم رد کرده است! او همچنین در طی دیداری با دانشجویان انجمن اسلامی خواهان رعایت اعتدال در مطالبات و پائینکشیدن فتیله انتظارات شده است. وقتی اصلاحطلبی در سالهای پس از 76 در بورس بود، او در قامت یکی از مدافعان سرسخت آن و به عنوان یکی از تئوریسینهایش، مدافع فشار از پائین و چانهزنی در بالا و اعمال نوعی «حاکمیت دوگانه» بود. اما با افول اصلاحطلبی، زبان وی هم بتدریج الکن شده و اوج این الکنی پس از دستگیری وی در پی بحران و اعتراضات سال 88 بود که او در گفتگوئی در صداو سیما از مواضع پیشین خود عدول کرده و لب به انتقاد از اصلاحطلبان گشود. با تغییر آب و هوا بار دیگر او وارد میدان شده است و پیشاپیش و صریحتر از دیگر اصلاحطلبان به تخطئه ادعای تقلب و تطهیر نظام پرداخته است.
دردسرهاي بخشنامه جهانگيري درباره انتقال کارمندان
روزنامه خراسان نوشت: شنيده شده پس از ابلاغيه 15 مردادماه اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهور به همه وزرا و مسئولان ارشد دولتي مبني بر توقف اجراي طرح مهرآفرين، درج جمله اي در اين ابلاغيه مبني بر ضرورت اجتناب همه دستگاههاي اجرايي از نقل و انتقال، ماموريت و جابجايي کارمندان رسمي، پيماني و قراردادي، باعث بروز برخي مشکلات در روند نقل و انتقالات عادي مستخدمان دستگاهها و شکايت برخي کارمندان به دستگاههاي نظارتي شده است.
جزئيات سفر رئيسجمهور به نيويورك
تهران امروز نوشت: محمد خزايي نماينده ايران در سازمان ملل گفته: برنامههاي سفر رئيسجمهور به نيويورك پيشبيني و برنامهريزي شده است و چنانچه سفر ايشان قطعي شود، اعلام خواهد شد. خزايي درباره سفر احتمالي رئيسجمهور به نيويورك در شهريورماه براي شركت در مجمع عمومي سالانه سازمان ملل به ايسنا گفته: اگر آقاي روحاني به نيويورك براي شركت در مجمع عمومي تشريف بياورند حداقل دو سخنراني در صحن مجمع عمومي خواهند داشت و علاوه بر آن در اجلاس وزراي خارجه جنبش غيرمتعهدها شركت ميكنند و ساير برنامههايي كه براي شركت ايشان برنامهريزي شده است.وي گفته: البته جزئيات برنامههاي سفر رئيسجمهور به نيويورك پيشبيني شده است اما اعلام آنها منوط به مشخص شدن آن است كه ايشان به نيويورك تشريف ميآورند يا خير.
درخواست تاملبرانگيز معاون جنجالي احمدينژاد از هاشمي
به گزارش روزنامه تهران امروز، يك سايت اينترنتي وابسته به يك مقام دولتي نوشته: شنيدهايم «ش.م» از معاونان رئيسجمهور در دولت دهم در روزهاي اخير با آقاي هاشميرفسنجاني ديدار و گفتوگو كرده است.وي در اين ديدار از هاشمي خواسته است براي بقاي او در مسئوليت كنوني با دكتر روحاني رايزني كند.اين مدير دولت دهم كه انتصابش با مخالفتهاي گسترده اصولگرايان همراه بود مدتي را به اتهامات مختلف در بازداشت به سر برد و حمايت از وي هزينههاي سنگيني را متوجه شخص احمدينژاد كرد.وي همچنين در هفتههاي منتهي به انتخابات رياستجمهوري، فعاليت گستردهاي را به نفع دكتر روحاني كليد زد.
بازجویی از خبرنگار تایمز درمورد خبر جعلی درباره ایران
آرمان روابط عمومی نوشت: شنیده شد که خبرنگار روزنامه تایمز که متهم به نشر خبر کذب درباره فروش اورانیوم زیمبابوه به ایران است برای مدت کوتاهی توسط پلیس زیمبابوه درحراره دستگیر و بازجویی شد. آلافریکا نوشت؛ یک گروه چهار نفره از افراد پلیس جمهوری زیمبابوه جنراث را در منزلش دستگیر کرده و به مرکز پلیس حراره منتقل کردند. پلیس به مدت دو ساعت از این خبرنگار بازجویی و سپس او را رها کرد. وکیل این خبرنگار گفته است: آنها خواستار همکاری راث در زمینه تحقیقاتشان و مشخص شدن میزان نقش او در انتشار این خبر شدند.حقیقت این است که راث هرگز در انتشار این خبر نقشی نداشته است. مشارکت او در زمینه دریافت تائید توافق اورانیوم از وزارت معادن و نتیجه آن منفی بوده است.
اولین غیبت احمدینژاد در نخستین جلسه «مجمع»
روزنامه شرق نوشت: «محمود احمدینژاد» که بعد از پایان ریاستش بر دولت، به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شده، در نخستین جلسه مجمع، حضور نیافت. یک منبع آگاه نزدیک به احمدینژاد به خبرنگار ما گفت او تا روزجمعه در سفر بود اما شنبه تهران بود. در طول چهارسال گذشته او تنها دوبار در جلسات مجمع حاضر شده است. یکبار سال 88، بار دیگر اردیبهشت 91 و بعد از آن، دیگر هیچ. دیروز خبرگزاری «فارس» به نقل از «محمد هاشمی» رییس دفتر رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام از عدمحضور او در جلسه 26مرداد خبر داد آن هم در حالی که در این جلسه علاوه بر حسن روحانی، رییسجمهور، اسحاق جهانگیری معاوناول وی نیز حضور داشتند. رابطه دولت نهم و دهم با مجمع تشخیص مصلحت نظام هیچگاه چندان دوستانه نبود. به نظر میرسید این ارتباط بیش از آنکه به لحاظ اداری و کاری مخدوش شده باشد تحتالشعاع نگاه رییس دولت به رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفته بود.