کد خبر 242861
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۰:۴۳

یک فعال حقوق بشر آمریکایی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرگزاری تسنیم آینده را متعلق به مردم فلسطین دانست و تأکید کرد که رسانه‌های بزرگ در آمریکا درباره واقعیات منطقه به افکار عمومی دروغ می‌گویند.

به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، "کن اوکیف" تفنگدار پیشین آمریکا و فعال حقوق بشر در این کشور آینده را متعلق به مردم فلسطین دانست و تأکید کرد که رسانه‌های بزرگ در آمریکا درباره واقعیات منطقه به افکار عمومی دروغ می‌گویند.
 
اوکیف نقش بسزایی در دفاع از آرمان فلسطین در غرب دارد. وی شخصاً در بسیاری از عملیات امدادرسانی برای مردم غزه حضور داشته از نزدیک تحولات منطقه را دنبال می‌کند.
 
این فعال آمریکایی در مصاحبه‌ای اختصاصی با خبرگزاری تسنیم درباره آرمان فلسطین و جنایات اسرائیل سخن گفته است که در زیر مشروح این مصاحبه را می‌خوانیم:
 
تسنیم: روز بین‌المللی قدس که به‌عنوان روز حمایت از آرمان فلسطین تعیین شده است، یکی از مناسبت‌هایی است که همواره توجهات فراوانی را به خود جلب کرده است. شما به‌عنوان یک فعال حقوق بشری که همواره در خط مقدم دفاع از آرمان های فلسطین بوده‌اید، این روز را چطور ارزیابی می‌کنید؟ سؤال دیگر من این است که در حال حاضر شرایط را در فلسطین چطور می‌بینید؟
 
اوکیف: در پاسخ به سؤال اول شما باید بگویم که من آرمان فلسطین را مثل آرمان ملتهای دیگر جهان می‌دانم. این آرمان صریح و روشن است. واقعیت امر این است که اینکه ما فلسطینی باشیم، یا انگلیسی یا آمریکایی یا ایرانی فرق چندانی در اصل قضیه ایجاد نمی‌شود. اگر جهان را خانه خود فرض کنیم، متوجه می‌شویم که گوشه‌ای از این خانه کثیف است و زباله‌هایی در آن انباشته شده است. طبیعی است در چنین شرایطی کاری که باید بکنیم این است که خانه خود را پاکیزه کنیم.
 
در مورد فلسطین هم همین است. اگر ظلمی در این منطقه در جریان است باید در مقابل آن ایستاد و آن را مثل همان زباله گوشه خانه پاک کرد. ما نباید اجازه بدهیم بی‌عدالتی در خانه ما رایج شود. توجه کنید که حتی اگر غرب با این مسئله کنار آمده باشد، ما نباید بی‌تفاوت بنشینیم بلکه باید همه تلاش خود را به کار بگیریم تا مانع از بی‌عدالتی شویم و اجازه ندهیم جهان به‌مثابه خانه ما دچار آلودگی شود.
 
در مورد فلسطین نیز امروزه شاهدیم که اسرائیل همچنان به سیاست‌های زورگویانه خود در سرزمین‌های فلسطینی ادامه می‌دهد و طوری با فلسطینی‌ها رفتار می‌کند که گویی آنها انسان نیستند. من معتقدم این روند به خودی خود تغییر نخواهد کرد. اگر قرار است تغییری ایجاد شود و عدالت در سرزمین‌های فلسطینی حاکم شود، باید خود مردم فلسطین و همین‌طور مردم جهان وارد عمل شوند و به مقابله با مستبدان زورگوی صهیونیست بپردازند.
 
تسنیم: اسرائیل چگونه حقوق اولیه مردم فلسین را پایمال می‌کند؟ شما به‌عنوان یک فعال حقوق بشر که تجربه رویارویی با صهیونیست‌ها را داشته‌اید فکر می‌کنید در چنین شرایطی چه‌کار باید کرد؟
 
اوکیف: همان‌طور که گفتید اسرائیل به‌روشهای مختلف حقوق اولیه مردم فلسطین را پایمال کرده است. در سال 2009، حتی سازمان سیا اعلام کرد که اسرائیل تا بیست سال دیگر باقی نخواهد ماند. هرچند من از سازمان سیا متنفرم اما نمی‌توانم با این پیشگویی شیرین آن موافق باشم. رژیم اسرائیل نیز درست مثل رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی که از حمایت بی‌چون و چرای امپراتوری آمریکا برخوردار بود، امروزه از این نوع حمایت برخوردار است.
 
اما من معتقدم این رژیم مثل رژیم آفریقای جنوبی به‌تدریج نابود خواهد شد که این روند البته از نظر کسانی که از نزدیک اتفاقات را دنبال نمی‌کنند، پنهان می‌ماند. در واقع می‌توان موضوع اسرائیل و نابودی آن را به یک پارازیت صوتی تبدیل کرد. پارازیت باعث می‌شود که شنونده صدای واقعی را تشخیص ندهد و به‌تدریج یک شرایط نادرست را به‌عنوان واقعیت بپذیرد.
 
این اتفاق در رابطه اسرائیل و آمریکا افتاده است. اسرائیل باعث شده است که آمریکا نتواند یک ارزیابی دقیق از شرایط منطقه داشته باشد. این در نهایت باعث نابودی هردوی آنها خواهد شد. در واقع اسرائیل به یک ماسک تبدیل شده است که به آمریکا اجازه نمی‌دهد ارزیابی دقیقی از شرایط خود در منطقه بیابد.  فقط یک احمق ممکن است متوجه واقعیت رو به زوال امپراتورها نشود. همه ما می‌دانیم که همه امپراتوری‌ها کم یا بیش به تاریخ پیوسته‌اند و این روند اجتناب‌ناپذیر است.
 
تسنیم: نظر شما درباره امپراتوری آمریکا و نقش آن در ظلمهایی که در منطقه صورت می‌گیرد، چیست؟ به‌هرحال این کشور یکی از حامیان سرسخت اسرائیل در منطقه است و طبیعی است که در بسیاری از جنایات آن سهیم است.
 
اوکیف: یک واقعیت صریح و روشن درباره آمریکا این است که امپراتوری آمریکا بعد از حملات 11 سپتامبر چهره عریان خود را عیان کرد و از آن زمان به بعد تازه هویت واقعی خود را نشان داد. درست از همان زمانی که نقاب دورویی از چهره آمریکا برداشته شد، این کشور روند نزولی خود را آغاز کرد. به نظر می‌رسد خود دولت‌مردان آمریکا نیز متوجه این حقیقت شده‌اند زیرا شاهدیم که آنها بیهوده تلاش می‌کنند یک جنگ جهانی سوم ایجاد کنند که بتوانند وضع موجود خود را که سراسر آلوده به فساد و بی‌کفایتی است تا حدی حفظ کنند.
 
شناخت این واقعیت که اسرائیل و آمریکا ذاتاً محکوم به شکست هستند به ما کمک می‌کند تا یک چشم‌انداز وسیع‌تری از تحولات سرزمین‌های فلسطینی داشته باشیم. به‌هرحال آمریکا همواره در جنایات اسرائیل سهیم بوده است که این امر را می‌توان در حمایت‌های بی‌قیدوشرط آمریکا از اسرائیل و جنایاتش در سازمان ملل مشاهده کرد. تقریباً در هیچ موردی آمریکا حاضر نشده است پای قطعنامه‌هایی را که کمی رنگ و بوی ضداسرائیلی دارد، امضا کند. از این حیث باید آمریکا را نیز در جنایات اسرائیل سهیم دانست.
 
تسنیم: در مورد نقش فلسطینی‌ها چطور، آنها چطور می‌توانند خود را از زیر بار این‌همه جنایت خارج کنند، در چنین شرایط چه‌کاری از عهده آنها برمی‌آید و اساساً نقش آنها در تداوم وضع موجود چیست؟
 
اوکیف: در این میان نباید از یک نکته غفلت کرد و آن اینکه بخشی از مشکلات و موانع موجود در تحقق عدالت در سرزمین‌های فلسطینی خود فلسطینی‌ها یا به‌عبارت دقیق‌تر رهبران فلسطینی‌ها است. همان‌طور که می‌دانید رهبران فعلی فلسطین از حمایت همه‌جانبه مردم خود برخوردار نیستند زیرا آنها از موقعیت خود در قدرت سوء استفاده کرده‌اند. علاوه بر این بسیاری از آنها منتخب مردم فلسطین نیستند.
 
تا زمانی که رهبران فلسطین این شجاعت را پیدا نکنند که درباره حق بازگشت آوارگان و تحقق عدالت برای فلسطینی‌ها مذاکره کنند، نمی‌توان امیدی به زندگی سعادت‌بار فلسطینی‌ها در سرزمین‌های فلسطینی داشت. در حال حاضر یک واقعیت مسلم برای فلسطینی‌ها، برای ما در انگلیس، آمریکا یا هر جای دیگر این است که تلاش کنیم خانه خود را از لوث وجود زباله‌ها پاکیزه کنیم. فساد و دروغ در سیستم ما رخنه کرده است و اکنون زمان آن فرارسیده است که این مشکلات ریشه‌کن شوند و عناصر ویران‌کننده از بین بروند و زمینه برای شکل‌گیری یک نظام منتخب، منصف و کارآمد فراهم شود. اما دست‌کم تا زمانی که رهبران فلسطین اراده نکنند در خدمت اهداف مردم خود باشند، خیانت به آرمان‌های فلسطین همچنان وجود خواهد داشت. در چنین شرایطی نمی‌توان به آینده فلسطین امیدوار بود. من شک ندارم  تا زمانی که ما وارد عمل نشویم و آستین همت بالا نزنیم وضع به همین منوال باقی خواهد ماند.
 
تسنیم: شما در بخشی از اظهارات خود گفتید که اسرائیل رو به نابودی است. ممکن است کمی بیشتر درباره این مسئله توضیح بدهید، زیرا این باوری است که در نقاط دیگر جهان نیز رایج شده است. بسیاری امیدوارند رژیم صهیونیستی دیر یا زود به تاریخ خواهد پیوست.
 
اوکیف: برای ارائه توضیحات بیشتر ابتدا باید با شالوده وجود اسرائیل آشنا شویم و ببینیم اسرائیل برای بقای خود متکی به چه اصولی است. اول از همه باید توجه کرد که اسرائیل اگر افسانه هولوکاست را ابداع و تلاش نکرده بود آن را در سراسر جهان گسترش دهد، عملاً امکان شکل‌گیری پیدا نمی‌کرد.
 
البته بحث درباره اینکه چرا ما معتقدیم هولوکاست یک افسانه است یک بحث عمیق و طولانی است که در این مقال نمی‌گنجد اما یک چیزی که هیچ توجیه منطقی برای آن نمی‌توان یافت این است که چرا باید رنج یهودیان مهم‌تر از رنج دهها میلیون انسان دیگری باشد که در طول جنگ جهانی دوم تحت ظلم و ستم قرار گرفتند و بسیاری از آنها کشته و بسیاری دیگر بی‌خانمان شدند.
 
چرا کسی صحبت از مردان و زنان و کودکانی نمی‌کند که در هامبورگ، درسدن و توکیو و مناطق دیگر مثل هیروشیما و ناگازاکی بمباران شدند و امروز هیچ اثری از آنها نیست. چرا کسی از اینها صحبت نمی‌کند. چرا کسی از این واقعیت سخن به میان نمی‌آورد که اتحاد جماهیر شوروی چه تعداد عظیمی از انسان‌ها  را به قتل رساند. این فجایع به‌لحاظ عمق تراژیک خود تفاوت چندانی با هولوکاست ندارند و چه‌بسا رنج این افراد از رنج یهودیان بیشتر باشد.
 
بنابراین می‌بینیم که واژه هولوکاست مثل یک واژه تبلیغاتی در خدمت برخی اهداف خاص قرار گرفته است و از این نظر هیچ تفاوتی بین آن و مثلاً «کوکا کولا» نیست. عملیات اطلاع رسانی درباره هولوکاست برای خلق اسرائیل کاملاً ضروری بود. هیچ شکی وجود ندارد که هیچ روشی جز توسل به هولوکاست برای شکل‌گیری اسرائیل وجود نداشت. مهمتر از همه اینکه، افسانه هولوکاست و ادبیات توأم با آن همواره برای اسرائیل عزیز و محترم بوده‌اند.
 
اسرائیل به این مقولات به‌دیده یک امر مقدس نگریسته است و تلاش کرده این نگاه خود را به یک واقعیت انکارناپذیر نزد همه مردم جهان تبدیل کند. در واقع اگر این عملیات تبلیغاتی را از اسرائیل بگیریم، عملاً دیگر هیچ‌چیز از آن باقی نمی‌ماند. هولوکاست تنها سلاح اسرائیل برای سرکوب مخالفان خود است.
 
تاکنون هولوکاست به‌عنوان سپری محکم برای اسرائیل عمل کرده است و توانسته از آن در برابر محکومیت‌های جهانی به‌خاطر جنایاتش در غزه و دیگر سرزمین‌های اشغالی دفاع کند. این افسانه به اسرائیل این امکان را داده است تا قربانیان جنایت خود یعنی فلسطینی را  در نظر دیگران به جنایتکار تبدیل کند و در مقابل جنایتکاران یعنی مقام‌های اسرائیل را قربانی جلوه دهد.
 
این سپر دفاعی اکنون به دشمن شماره یک هرگونه تحقیق، مناظره و حقایق درباره اسرائیل تبدیل شده است. اکنون چندین دهه است که با این ترفند اجازه هیچ تحقیقات علمی صادقانه درباره هولوکاست داده نمی‌شود. این افسانه توانسته است رنج مردم یهود را در مقایسه با رنج دیگران بسیار فراتر و عمیق‌تر و مهمتر جلوه دهد تا حدی که امروزه کسی حق ندارد درباره آن بحث کند و حقایق را درباره اسرائیل و جنایاتش به زبان بیاورد.
 
علاوه بر این، امروزه حتی نمی‌توان از رنج مردم فلسطین سخن گفت چون به‌محض اینکه این کار را بکنید بلافاصله با این اتهام مواجه می‌شوید که شما با این اقدام خود می‌خواهید رنج مردم یهود را ناچیز جلوه بدهید. اگر مروری بر حقایق بکنیم، متوجه پنهانکاری‌های اسرائیل خواهیم شد اما جایی که غفلت حاکم شده است، مشکل بتوان چشمها را بر حقایق باز کرد زیرا کوچک‌ترین کار تحقیقاتی در حکم ضدیهودی‌گری تلقی خواهد شد و افکار عمومی جهان را علیه شما بسیج خواهد کرد.
 
اما در پشت این افسانه، اسرائیل خود به یکی از ناقضان بزرگ عدالت در جهان امروز تبدیل شده است. من می‌خواهم یک گام جلوتر بروم و بگویم که اسرائیل با موجودیت خود و توجیه الهی آن عملاً دچار تضاد شده است. زیرا هر فرد صادقی بلافاصله این سؤال را مطرح خواهد کرد که این کدام خداست که مثل یک بنگاه معاملات ملکی عمل کرده و به اسرائیلی‌ها مجوزی برای پاکسازی قومی داده است تا آنها بتوانند برای خود خانه‌ای بنا کنند؟
 
این کدامین خداوند است که فقط به‌نفع اسرائیلی‌ها عمل می‌کند و فقط و فقط آنها را قوم برگزیده خود می‌داند؟ این کدامین خداوند است که یک قوم خاص را برگزیده و به این قوم خاص خود اجازه داده است که با دیگران رفتاری غیرانسانی در پیش بگیرد؟ بار دیگر می‌گویم که صرف ایده تشکیل اسرائیل در تضاد با اندیشه عدالت الهی قرار دارد. اما همین توجیهات به عامل اصلی تحرک رسانه‌های اصلی در جهان تبدیل شده است.
 
البته باید به نفوذ این نوع ذهنیت در محافل آکادمیک ، سیاسی و سطوح دیگر نیز اشاره کرد، ذهنیتی که هر اندیشه مخالف را به ضدیهودی‌گری متهم می‌کند. امروزه هرکسی که بخواهد مستقل از دیگران دست به افشاگری علیه اسرائیل بزند و جنایات آن را برملا کند به‌نوعی دست به خودکشی سیاسی زده است. نتیجه اینکه اسرائیل توانسته است به سرزمین‌های مختلف در منطقه حمله و آنها را اشغال کند بدون اینکه صدای اعتراض کسی بلند شود.
 
تسنیم: آیا به‌نظر شما مناسبت‌هایی مثل روز قدس می‌تواند شرایط را عوض کند؟ اساساً تأثیرات این مناسبت‌ها و اقدامات روشنگرانه علیه جنایات اسرائیل چیست؟ شما آنها را چطور ارزیابی می‌کنید و آیا نسبت به آینده آنها امیدوار هستید یا خیر؟
 
اوکیف: واقعیت این است که من خیلی به این مسئله امیدوارم و فکر می‌کنم تا همین اکنون نیز اقدامات فراوانی صورت گرفته است که نمی‌توان چشم بر آنها بست. در تأیید این باور باید گفت، مدتی است افراد سودجو که پشت افسانه هولوکاست به دیگران ظلم می‌کنند امروزه برای پیشبرد منافع خود با موانعی جدی مواجه شده‌اند.
 
این موانع عمدتاً با گسترش آگاهی و حقیقت درباره ماهیت واقعی اسرائیل شکل گرفته‌اند. من برخی از عواملی را که باعث شکل‌گیری موانع جدی برای اسرائیل و طرفدارانش برای توجیه جنایت خود شده است، به‌اختصار مطرح می‌کنم:
 
1- افراد تلاشگر و مستقل که سرسختانه در برابر فشارها ایستادند و حقایق را درباره اسرائیل مطرح کردند. تلاش این افراد کم‌کم جواب داده و امروزه ماهیت این رژیم بیش از پیش در برابر دیدگان همه برملا شده است.
 
2- شکست مفتضحانه اسرائیل به‌دست حزب‌الله در سال 2006 شکی باقی نگذاشت که هرچند اسرائیل به‌لحاظ تجهیزات نظامی بسیار غنی است اما در کل یک رژیم ترسو است که به هیچ اصول اخلاقی پایبند نیست. این رژیم برای رسیدن به اهداف خود به غیرنظامیان رحم نمی‌کند و حاضر است هزاران نفر را بکشد تا فقط به اهداف خود برسد.
 
3- بمباران مردم غزه در سال 2008 و 2009 یک بار دیگر نشان داد که اسرائیل یک رژیم یاغی است که دست به جنایات جنگی می‌زند، آن‌هم علیه مردمی که مدتهاست در غزه تحت محاصره شدید قرار دارند و با سختی روزگار می‌گذرانند. کشتار مردم غزه چهره واقعی رژیم صهیونیستی را برملا کرد. به یک اعتبار می‌توان جنگ غزه یک موهیت برای فلسطینی‌ها بود زیرا هرچند آنها هزینه زیادی را بابت این جنایت پرداختند اما همگان مشاهده کردند که اسرائیل در تمام این مدت سرگرم چه جنایاتی در سرزمین‌های فلسطینی بوده است. چیزی که با وجود فریادها و اعتراضات گروه‌های حقوق بشری کسی باور نمی‌کرد.
 
4- حمله کماندوهای اسرائیلی به آبهای بین‌المللی و حمله به سرنشینان یک کشتی حامل کمکهای امدادرسانی به غزه که در جریان آن 9 نفر کشته شدند. این امر از یک جهت بسیار مهم بود و توانست چهره واقعی اسرائیل را نمایان کند. با این حمله مشخص شد که اسرائیل برای رسیدن به اهداف خود از هیچ‌کاری دریغ نمی‌کند و در عین حال یک رژیم ترسو است که از یک کاروان غیرنظامی نیز هراس دارد.
 
5- اما بیش از همه باید به مقاومت مردم فلسطین درود فرستاد که هرگز تسلیم فشارها نشدند. مهمتر از همه اینکه آنها هرگز در مورد حق خود برای بازگشت به زادگاه پدری کوتاه نیامدند. این مقاومت در شرایط سخت موهبتی است که مردم فلسطین با کمک پروردگار در خود ایجاد کردند و همین یک مشکل اساسی برای اسرائیل به وجود آورد.
 
من می‌خواهم کنار این موارد به یک عامل دیگر هم اشاره کنم که به‌اعتقاد من نقش مهمی در تنویر افکار عمومی درباره جنایات اسرائیل داشت. گروه موسوم به «بایکوت، عدم سرمایه‌گذاری و تحریم» یک عامل مهم در رسوایی اسرائیل بود. با وجود برخی مواضع متفاوت که این گروه و رهبرانش اتخاذ می‌کنند در مجموع آنها در جهت گسترش آرمان فلسطین حرکت می‌کنند. این گروه در نقاط مختلف جهان با برپایی نشست‌های مختلف عمدتاً در جهت پرده برداشتن از ماهیت منفور اسرائیل عمل کرده است و در این زمینه توانسته به موفقیت‌های فراوانی نیز دست یابد.
 
با وجود اینکه گروه‌هایی از این دست اقدام به زباله‌روبی از جهان کرده‌اند اما اسرائیل همچنان به جنایت خود ادامه می‌دهد. اما جنایت اسرائیل فقط محدود به فلسطینی‌ها نیست. رژیم اسرائیل صدها تسلیحات اتمی در اختیار دارد که درباره آنها سکوت پیشه کرده است. از این حیث که نه وجود آنها را تأیید می‌کند نه تکذیب. این تجهیزات می‌توانند آینده منطقه را با خطر مواجه کنند.
 
این در حالی است که اسرائیل و حامی اصلی‌اش یعنی آمریکا مدام از برنامه هسته‌ای ایران سخن می‌گویند و آن را تهدیدی برای جهان معرفی می‌کنند. جالب اینکه ایران یکی از اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و بازرسان آژانس به‌صورت منظم از تأسیسات هسته‌ای این کشور بازدید می‌کنند. اما اسرائیل نه‌تنها عضو آژانس نیست بلکه برای اعضای این آژانس تعیین تکلیف هم می‌کند و حاضر هم نیست تحت هیچ شرایطی به عضویت آژانس درآید و برنامه هسته‌ای خود را شفاف اعلام کند.
 
اسرائیل برای توجیه تسلیحات اتمی خود باز دست به دامان توجیهات الهی می‌شود اما باز می‌توان این سؤال را پرسید: این چه خدایی است که به شما مجوز داشتن تسلیحات اتمی را می‌دهد و به شما اجازه می‌دهد تا در صورت لزوم از آنها استفاده کنید؟ این در حالی است که رهبر ایران رسماً در فتوایی اعلام کرده است که تولید تسلیحات اتمی بر اساس شرع اسلام ممنوع است زیرا خداوند نمی‌خواهد انسان‌ها ظرفیت نابودی یکدیگر را داشته باشند.
 
اما اجازه بدهید برگردم به موضوع فلسطین. من معتقدم که درک این واقعیت میان آمریکایی‌ها که اسرائیل با نفوذ در فرهنگ آنها از منافع آنها در جهت حفظ منافع خود استفاده می‌کند، آخرین میخ بر تابوت اسرائیل خواهد بود. آنها کم‌کم حس می‌کنند که جوانانشان وارد جنگهایی می‌شوند که فقط به‌نفع اسرائیل است. در واقع آنها خود را قربانی اسرائیل می‌بینند و با خود فکر می‌کنند: چرا باید جوانان آمریکایی هزینه ماجراجویی اسرائیل را در منطقه بدهند؟
 
بعد از تمام این حرفها، من معتقدم که مردم آمریکا قربانی تصویری هستند که دولت و رسانه‌های بزرگ در این کشور از واقعیت پیش چشم آنها می‌گسترانند. اما این پرده کم‌کم کنار می‌رود و آنها چشمانشان به واقعیات باز می‌شود. بنیاد همه نظام‌های مستبد بر دروغ بنا شده است اما دروغ همیشه پابرجا نمی‌ماند. با علم به این مسئله، من امیدوارم که آرمان فلسطین در نهایت پیروز شود و نظام‌های مستبد آمریکا و اسرائیل به تاریخ سپرده شوند. روزهایی مثل روز قدس نویدبخش تحقق این آرزوها هستند.