به گزارش مشرق به نقل از فارس، موضوع انتخاب شهردار آینده تهران مدتهاست در رسانه ها مطرح و به یک موضوع جدی تبدیل شده است.
دور چهارم شورای شهر 12 شهریور فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز می کند و در این روز رئیس شورا و اعضای هیئت ریسه مشخص می شود و بعد از آن نیز شهردار تهران مشخص خواهد شد.
تاکنون گزینه های زیادی برای انتخاب شهردار تهران در نظر گرفته شده ولی گزینه نهایی مشخص نشده است.
در این بین برخی افراد اظهارات متفاوتی مطرح میکنند به گونه ای که اخیراً مطرح کردندکه یک نفر نمی توانند بیش از 2 دوره متوالی شهردار باشد و این موضوع هم در قانون آمده ولی در مورد همین بحث نظرات متعددی وجود دارد که این حرف را نقض می کند.
بعد از مطرح شدن این موضوع مهدی چمران رئیس فعلی شورای اسلامی شهر تهران گفت که در قانون قید نشده فردی نمیتواند بیش از دو دوره شهردار باشد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران اعلام کرد در اصلاحیه قانون اصلاح وظایف و تشکیلات شوراهای کشوری چیزی در این باره ذکر نشده که شخص نمیتواند دو دوره متوالی شهردار شود.
وی ادامه داد: براساس بند 7 ماده 35 قانون اصلاح وظایف و تشکیلات شوراهای کشوری مصوب سال 69 که به امضای من در کتاب استعلامات حقوقی شورای عالی استانها رسیده همراه بقیه قانون در سال 75 اصلاح شده است.
وی در پاسخ به اینکه مجلس امروز اعلام کرده این بند به خصوص اصلاح نشده است، گفت: نمایندگان نمیتوانند بگویند که آیا این اتفاق افتاده یا خیر تنها میتوانند استفساریه ارسال کنند. ما پیشتر در وزارت کشور این موضوع را مطرح کردهایم و گفتند وقتی قانون جدیدی تصویب شده قانون قبلی به کلی منسوخ است.
برخی از سایتها نوشتند که قانون «اصلاح تشکیلات و وظایف شوراهای اسلامی کشور» تبصرهای دارد که بر اساس آن قالیباف نمیتواند برای دوره بعدی شهردار تهران شود. تبصره یک بند 7 ماده 35 این قانون به صراحت این موضوع را بیان میکند. این قانون به امضای«مهدی چمران» رییس شورایعالی استانها و رییس شورای شهر تهران هم رسیده بود ولی مهدی چمران این موضوع را رد کرد و گفت که قانون اصلاح شده است.
این قانون در سالیان دور نوشته شده ولی بعد از آن به گفته چمران در سال های بعد این قانون اصلاح شده است.
حبیب کاشانی عضو شورای چهارم شهر تهران و عضو فعلی شورا با اشاره به اینکه یکی از گزینههای اعضای شورای چهارم برای شهرداری تهران قالیباف است گفت: در قانون محدویتی برای اینکه فردی چند دوره شهردار و یا عضو شورا شود وجود ندارد.
وی ادامه داد:حبیب کاشانی با اشاره به اینکه رسانهها باید در انعکاس اخبار دقت کنند اظهار داشت: اینکه عنوان شده محمد باقر قالیباف نمیتواند مجدداً در دوره بعدی بر اساس قانون شهردار بشود، صحیح نیست.
وی تصریح کرد: در سال 62 قانونی در این زمینه وجود داشت که در سالهای اخیر اصلاح شده است و محدویتی برای اینکه فردی دوبار شهردار شود وجود ندارد.
کاشانی خاطرنشان کرد: هم اکنون محمد باقر قالیباف یکی از گزینههای اعضاء شورای چهارم برای شهرداری تهران است که بر اساس شاخصهای مد نظر مشخص شده است.
دوباره چمران تاکید کرد که حضور قالیباف برای این دوره در شهرداری منع قانونی ندارد.
وی با تأکید دوباره گفت که حضور دوباره قالیباف در شهرداری تهران منع قانونی ندارد.
رئیس فعلی شورای شهر گفت که در قانون جدید موضوعی مبنی بر اینکه شهردار نمیتواند دو دوره متوالی شهردار یک شهر باقی بماند، وجود ندارد.
همچنین محمد تقوی معاون حقوقی، شورا و امور مجلس شهرداری تهران با بیان این مطلب به قانونی که پیش از این انتخاب متوالی شهردار را با محدودیت همراه کرده بود اشاره کرد و اظهار داشت: قانون تشکیلات شوراهای اسلامی کشور در سال 61 تصویب شد و در سال 69 پارهای از این قانون طی اصلاحیهای مجدداً به تصویب رسید که بر اساس بخشی از این اصلاحیه، انتخاب مجدد شهردار به صورت متوالی تنها برای یک دوره در آن شهر بلامانع اعلام شد. بنابراین مطابق قانون حاکم در سال 69، اختیارات شوراهای اسلامی شهر برای انتخاب متوالی شهردار با محدودیت ( استثنا) مواجه بوده است.
وی به بندی از قانون تصویب شده در سال 75 اشاره کرد و افزود: بند یک ماده 71 این قانون، مقرر میکند که انتخاب شهردار برای مدت 4 سال از وظایف شوراهاست؛ بر این اساس مطابق قانون حاکم در سال 75 به بعد، اراده قانونگذار بر لغو محدودیت اختیارات شوراها در انتخاب متوالی شهردار برای بیش از دوبار قرار گرفته است.
معاون حقوقی، شورا و امور مجلس شهرداری تهران تصریح کرد: با حذف تبصره یک مذکور در قانون موخر، قانونگذار درصدد نسخ قانون مقدم سال 69 بوده است و از آن جایی که قانونگذار هیچگاه بدون دلیل حکمی صادر نمیکند، بدیهی است قصد و نیت قانونگذار بر ایجاد اختیارات برای تعیین متوالی شهردار بوده است.
وی در ادامه با اشاره به ماده 92 قانون سال 75 که در آن ذکر شده " همه قوانین و مقررات مغایر با این قانون ، لغو میگردد " گفت: در موضوع دادن حق انتخاب شهردار به شورای شهر به صورت متوالی، دو حکم متفاوت وجود دارد. قانونگذار سال 69 محدودیتی برای انتخاب متوالی شهردار بیان داشته و قانونگذار سال 75 ، این محدودیت را برداشته است بنابراین بدیهی است در صورت تعارض و مغایرت در دو قانون ، قانون موخر حاکم است.
تقوی در توضیح این مساله به نص صریح ماده 92 مصوب سال 75 نیز اشاره کرد و گفت: این ماده اعلام داشته است که چنانچه در قوانین قبلی مغایرتی با قانون لاحق موجود باشد، قانون قبلی ملغی است. بنابراین بدیهی است در صورت وجود مغایرت، قانون سال 69 قابل اجرا نبوده و باید به نص صریح قانون لاحق مراجعه کرد.
معاون حقوقی، شورا و امور مجلس شهرداری با بیان اینکه مطابق قانون اساسی و قوانین عادی دیگر، محدودیت انتخاب بیش از 2 بار متوالی برای برخی سمتها یک استثناء است، افزود: سکوت قانونگذار سال 75 در بند یک، اراده وی بر اصل اختیار شوراها در تعیین شهردار بوده و چنانچه محدودیت انتخاب شهردار به طور متوالی را به عنوان یکی از استثنائات ( استثناء بر اصل کلی اختیار شوراها برای تعیین شهردار ) بدانیم، باید نص آن در قانون حکم، قانون سال 75 ، تصریح میشد و در غیر این صورت نمیتوان برای تفسیر بند یک ماده 71 قانون سال 75 در انتخاب شهردار، به قانون منسوخ شده سال 69 رجوع کرد.
تقوی خاطرنشان کرد: بدیهی است عمل به استثناء فقط در موارد مصرحه است و در غیر موارد تصریح شده باید به اصل عمل کرد.
در این بین برخی افراد موضوع طرح سرپرست برای شهرداری را هم مطرح می کنند و می گویند بهتر است مدتی شهرداری تهران توسط سرپرست اداره شود تا در زمان معین شهردار انتخاب شود.
این درحالی است که رحمت الله حافظی منتخب مردم در شورای چهارم این کار را منطقی نمی داند و گفت:دلیلی برای انتخاب سرپرست برای شهرداری تهران وجود ندارد و این اقدام خیلی منطقی نیست.
حافظی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا احتمال سرپرستی قالیباف به مدت 3 تا 6 ماه در شهرداری تهران وجود دارد،گفت: دلیلی برای انتخاب سرپرستی قالیباف برای اتمام پروژهها و حسابرسی وجود ندارد.
وی ادامه داد: در همان مسیر قانونی در 12 شهریور شهردار جدید تهران انتخاب میشود و باید تکمیل پروژههای نیمه تمام را در دستور کار قرار دهد.
اعضای شورای شهر تصمیم گرفته اند کارگروهی تشکیل دهند و شاخص های شهردار آینده تهران را مشخص کنند تا بتوانند فردی قوی برای تهران انتخاب کنند.
علیرضا دبیر منتخب مردم تهران در شورای چهارم گفت: هم اکنون کارگروههای تخصصی برای تعیین شهردار تهران از سوی منتخبین مردم تهران تعیین شده است و فرد مورد نظر بر اساس برنامه و عملکرد انتخاب میشود.
وی اظهار داشت: هم اکنون هر دو گروه اصولگرا و اصلاح طلب اعتقاد دارند که باید فردی مدیر و مدبر برای شهرداری تهران انتخاب شود.
وی تصریح کرد: تعدادی از کاندیداهای مورد نظر برنامههای خود را برای منتخبین مردم تهران در دورههای چهارم ارسال کردهاند که به زودی و پس از بررسیهای دقیق و کارشناسی فرد مورد نظر انتخاب میشود.
منتخب مردم تهران در شورای چهارم ادامه داد: تشکیل کارگروه تخصصی برای مرور و بررسی برنامهها و عملکرد گزینههای مورد نظر یکی از کارهای صورت گرفته از سوی منتخبین مردم تهران بوده که شهردار تهران بر اساس معیارهای تعیین شده انتخاب شود.
انتخاب شهردار در تهران یکی مهمترین موضوعات مهم است. جریان سازی های مختلفی در این زمینه صورت گرفته است امید است تا پایان شهریور سال جاری شهردار آینده تهران مشخص شود.