گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
وقتی روزنامه اجارهای اسناد سوخته را برای مردم ایران فاکتور میکند!
یک روزنامه زنجیرهای در تحلیلی متناقض و سردرگم مدعی شد انتشار اسناد دخالت در کودتای 28 مرداد از سوی سازمان سیا برای اعتمادسازی با ایران بوده است.روزنامه اعتماد از قول لطفالله آجودانی نوشت: آمریکاییها برای اینکه اعتمادسازی کنند، پس از 60 سال و درست در مردادی که رئیس جمهور ایران تغییر کرده، به صراحت و در مقیاس وسیعی به نقش منفی خودشان علیه استقلال و حاکمیت ملی در این کودتا اعتراف میکنند. این اقدام این ذهنیت را ایجاد میکند که آمریکاییها به دنبال اعتمادند.
بر اساس گزارش کیهان، این ادعا در حالی است که اگر آمریکاییها بنا بر اعتمادسازی داشته باشند باید دست از خصومتها و شیطنتهای معاصر خود نظیر تشدید تحریمهای اقتصادی و کارشکنیهای مختلف بردارند وگرنه صرف اذعان به دخالت در کودتای 60 سال پیش 28 مرداد در حالی که یک دهه قبل مادلین آلبرایت وزیر وقت خارجه آمریکا از همین موضوع ابراز تأسف کرده، واجد کمترین ارزشی نیست. اما برخلاف این توقع دولت و کنگره آمریکایی 2 ماه اخیر ضمن تصویب تحریمهای جدید، برخی تحریمهای مصوب را نیز به اجرا گذاشتند تا به خوشخیالان وطنی تفهیم کنند که مشکل آمریکا با خود ملت ایران است و نه این دولت و آن دولت.
نکته جالب در تحلیل روزنامه زنجیرهای اعتماد مقدمه همین تحلیل است که درباره انتشار اسناد سیا، برخلاف ادعای خود اذعان میکند: گذشت 30 سال از این اسناد و در واقع گذشت 60 سال از وقوع یک واقعه تاریخی و سیاسی که در کودتای مرداد 32 رخ داده اگرچه برای ما ایرانیها ارزش تاریخنگارانه و آکادمیک ندارد چرا که ما همه نقش منفی آمریکا را در این کودتا میدانستیم اما به گمان من این افشاگریها با این وسعت و در این زمان بیدلیل نیست. براساس قانون گردش آزاد اطلاعات در آمریکا، آرشیو ملی اطلاعات این کشور هر 30 سال اسناد محرمانهای را طبقهبندی کرده و منتشر میکند.
به هر حال برای آمریکا بسیار اهمیت دارد که در زمان وقوع رخداد، سیاست خارجی خودشان را مخفی نگه دارند که امکان کنش و واکنش را کم کنند و از این منظر اسناد را زمانی منتشر میکنند که هیچ گونه تهدیدی برایشان نباشد. در این مقطع سیاسی که پیش از این هم بسیاری از تاریخنگاران و سیاستمداران به نقش آمریکا در کودتای 28 مرداد اذعان داشتند، اذعان دوباره آنها چیز جدیدی را در اختیار ما نمیگذارد.
در واقع روزنامه مذکور اذعان میکند که میکوشد اتفاقی مطلقاً بیارزش را از طرف آمریکاییها برای ملت ایران فاکتور کند!!
اعتماد چند سال پیش نیز برای ماهها اقدام به انتشار تحلیلهای شبکه دولتی انگلیس- اما بدون ذکر منبع و مأخذ- میکرد که لو رفتن این ماجرا موجب آبروریزی بزرگ برای این روزنامه زنجیرهای شد.یادآور میشود دکتر ظریف وزیر امور خارجه پنجشنبه شب در مصاحبه با شبکه سوم سیما گفت: اینکه آمریکاییها بعد از 60 سال اسناد کودتای 28 مرداد را منتشر کردند، پیامی برای جمهوری اسلامی نیست. بیشتر در قالب مقررات داخلی آمریکا هر 30 سال یک بار اسناد محرمانه مرور میشود.
روحاني توپ را به زمين اوباما انداخت
تهران امروز نوشت: روزنامه هافينگتون پست به اقدامات روحاني پس از روي كار آمدن اشاره كرده و هر كدام از اين اقدامات را پيامي به غرب براي آمادگي ايران بهمنظور حل و فصل موضوع هستهاي تعبير كرده است. هافينگتون پست سخنان روحاني در روز قدس و زخم خواندن رژيم صهيونيستي بر پيكره اسلام را نسبت به مواضع جنجالي آقاي احمدينژاد يكي از اين اقدامات ميخواند. همچنين انتصاب دكتر صالحي به رياست سازمان انرژي اتمي، انتخاب محمدجواد ظريف بر مسند وزارت امور خارجه، تغيير علياصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي از ديگر اقدامات مهم روحاني در رابطه با موضوع هستهاي محسوب ميشود كه به اعتقاد هافينگتون پست حاوي پيامهاي مثبت به غرب است.
اين روزنامه با انتقاد از مواضع جورج بوش، رئيسجمهور پيشين آمريكا در سال 2003 كه به جاي دستيابي به توافق هستهاي بهدنبال تغيير نظام در ايران بود از اوباما خواست تا اشتباه سلف خود را تكرار نكند. از سوي ديگر درصورتي كه ظريف شخصا مسئول هدايت مذاكرات شود و با توجه به اقدامات روحاني طي دو ماه اخير، اين پيام واقعي ارسال ميشود كه ايران بهدنبال پيشرفت مذاكرات است
«سلطان» در سعدآباد
روزنامه شرق در خصوص سفر پادشاه عمان به ایران نوشت: بهیکباره، آمدن «سلطان قابوس» پادشاه عمان به کشور پادشاهگریز ایران، به خبر برجسته خبرگزاریها و سایتهای داخلی و خارجی تبدیل میشود. همه بهدنبال پیغام پشت پرده سلطان برای تهران هستند. پادشاه عمان امروز بهعنوان اولین میهمان خارجی «حسن روحانی» وارد تهران میشود و مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد برای میزبانی و استقرار میهمانان عالیرتبه نهاد ریاستجمهوری در حافظیه سعدآباد سهروز(از سوم تا پنجمشهریور) تعطیل میشود. این کاخ بعد از هشتسالی که کارکردش در سطح موزه تقلیل یافته بود، امروز دوباره برای میزبانی میهمانان خارجی دولت، آغاز بهکار میکند. فرش قرمز پهن و میزها چیده میشود تا بساط پذیرایی از سلطان قابوس برپا شود. اولین میهمان خارجی دولت محمود احمدینژاد در اولین دوره ریاستجمهوری، بشار اسد، رییسجمهوری سوریه بود که از او در پاستور استقبال شد. احمدینژاد برنامه استقبال رسمی و دیدارها با میهمانان خارجیاش را به مجموعه نهاد ریاستجمهوری در پاستور منتقل کرده بود. «سلطان قابوس» نخستین میهمان خارجی دولت یازدهم است، کشور عربیای که یکسال و دو ماه گذشته حافظ منافع ایران در لندن است. برنامه رسمی اعلامشده برای سفر دیدار و گفتوگو با تعدادی از مقامات عالیرتبه کشور از جمله رییسجمهوری درباره روابط دوجانبه، مسایل منطقهای و بینالمللی است. بیبیسی نوشته که قرار است او ضمن دیدار با مقامهای دولتی، با مقام معظم رهبری هم دیدار کند. روزنامه «الاخبار» چاپ بیروت نوشته «حسن روحانی دو مرتبه با سلطان قابوس دیدار میکند. دیدار نخست در روز ورود پادشاه عمان و دیدار دوم بعد از ملاقات سلطان قابوس و رهبری ایران خواهد بود.» براساس توافقات دوطرفه، در این سفر قرار است محمدجواد ظریف وزیر خارجه در همه دیدارها و ملاقاتها، پادشاه عمان را همراهی کند.
مجلس مراقب دلالان رأی باشد
به گزارش روزنامه کیهان، یک عضو فراکسیون رهروان نسبت به وقوع پدیده دلالی رأی به وزرا در مجلس هشدار داد.فراکسیون رهروان بزرگترین فراکسیون مجلس با حدود 200 تا 220 نماینده است که اگرچه اکثریت اعضای آن را چهرههای اصولگرا تشکیل میدهند اما برخی افراد اصلاحطلب -نظیر تاج گردون از مقامات دولت اصلاحات، پیرمؤذن که برادر وی از اصلاحطلبان مجلس ششم بود و به آمریکا گریخته و...- نیز در آن عضویت دارند.اسماعیل جلیلی عضو فراکسیون رهروان با انتقاد از عملکرد برخی دلالان سیاسی در جریان رأی اعتمادها اظهار داشت: دلالان سیاسی با این ادعا که 120 تا 130 رأی از نمایندگان را دارند، در رأی اعتماد به کابینه پیشنهادی ورود کردند، خیلی جالب است در جریان رأی اعتماد یک سری افراد فعال میشوند بازار مکاره راه میاندازند و لابی میکنند.
وی با بیان اینکه این دلالان وجوهات، تعهدات و قولهایی از وزرای پیشنهادی تعهد میگیرند تا رأی جمع کنند به مهر گفت: این دلالان بیرون از مجلس هستند و از طریق تعدادی از نمایندگان وارد شده و مثل یک غده سرطانی خود را تکثیر میکنند.عضو فراکسیون رهروان با بیان اینکه نمایندگان با عملکرد دقیق تمام کسانی را که از بیرون مجلس لابی کرده بودند دستشان را قطع کرد، اظهار داشت: مجلس با رأی اعتماد خود ثابت کرد با درایت و عقلانیتی که بر آن حاکم است اجازه نمیدهد چرخه فساد رشد کند و توان قطع دست افراد سوء استفاده کننده در حوزه مدیریت سیاسی را دارد.
وی درباره سرپرست وزارت علوم و احتمالاً معرفی وی به عنوان وزیر به مجلس گفت: توفیقی باید آماده شود که به سؤالاتی که در خصوص عملکرد سیاسی ایشان در کمیسیونها، فراکسیونها و مجامع استانی مطرح میشود به صورت شفاف پاسخگو باشد و نباید مانند دوستانی که از رأی اعتمادها جا ماندند عمل کنند. وی ادامه داد: آنها بیشتر سعی میکردند لابیهای بیرون مجلس را برای کسب رأی اعتماد مبنا قرار دهند. توفیقی و سایر وزرای باقی مانده نباید دچار چنین خطایی شوند.یادآور میشود دادن رأی اعتماد به یکی از وزرای اقتصادی پیشنهادی در حالی که دوران مدیریت وی بر این وزارت حتی از سوی نمایندگان اصلاحطلب مجلس ششم مورد اعتراض جدی بوده این شائبه را به طور جدی ایجاد کرده که لابیگری و برخی بدهبستانها موجب تأیید صلاحیت نامبرده شده و این در حالی است که مؤتلفان سیاسی وی در مجلس ششم مدیریت او را فاجعه و پر از ابهام میدانستند.
در همین حال نشریه مثلث ضمن تحلیلی پیشبینی کرد به دنبال تشکیل دولت جدید احتمالاً فراکسیونی همسو شامل 17 درصد نمایندگان مجلس تشکیل شود. این طیف شامل 6درصد نمایندگان جدا از دو فراکسیون اصلی و 12درصد از اعضای فراکسیون رهروان هستند. براساس این تحلیل در این صورت درصد اعضای فراکسیون رهروان از 60درصد به 48درصد کل نمایندگان مجلس کاهش مییابد. این نوسان در میزان رأی اعتماد به برخی وزرا به چشم میآمد هرچند که این احتمال نیز وجود دارد که رأی اعتماد به برخی وزرا نه به خاطر جدایی از فراکسیون رهروان بلکه یک تصمیم عمومی برای تسهیل فعالیت دولت جدید بوده باشد.
چقدر به ميانجي گري سلطان قابوس خوشبين باشيم؟
صالح اسکندری در سرمقاله روزنامه رسالت نوشت: سفر سلطان قابوس به تهران به عنوان اولين سفر يک هيئت عالي رتبه خارجي به کشور در دولت يازدهم طي چند روز گذشته در کانون توجه رسانه هاي داخلي و خارجي قرار گرفته و برخي اين سفر را خيز بلند پادشاه عمان براي ميانجي گري ميان ايران و غرب مي دانند. اگر چه اين خبر در حد يک گمانه زني است و نمي توان به طور قطع درباره آن اظهار نظر کرد اما طرح همين حدس و گمان ها در فضاي رسانه اي حکايت از خوشبيني عده اي به مذاکره با آمريکايي ها در سطوح مختلف دارد.
دولت اوباما به نيمه راه نزديک است و اگر چه متغيرهاي جديدي در مناسبات ايران و آمريکا به وجود آمده، اما هنوز روح حاکم بر فضاي روابط دو کشور مانند گذشته سرد و بدون تغيير باقي مانده است. سياست خارجي تهران در قبال واشنگتن از الگوي شفافي پيروي مي کند. جمهوري اسلامي ايران با تفکيک سطوح مختلف مذاکره قائل به وجود دو نوع متغير قديمي و جديد در مناسبات في مابين دو کشور است. مواضع جمهوري اسلامي در قبال متغيرهاي سابق کاملا مشخص است. آمريکا در قبال کودتاي 28 مرداد، حمايت غيرقابل توجيه از شاه مخلوع ايران، بلوکه کردن بيش از 40 ميليارد دلار از دارايي هاي ايران، تحريک صدام و پشتيباني از رژيم بعث در حمله به ايران، سرنگون کردن هواپيماي مسافربري جمهوري اسلامي در آب هاي خليج فارس، تحريم هاي اقتصادي حمايت از اپوزيسيون نظام در داخل و خارج از کشور و ... به ايران بدهکار است و بايد در مقابل ملت و دولت ايران پاسخگو باشد. اوباما بايد اشتباهات اسلاف خود را جبران کند..
در قسمت دیگر این سرمقاله آمده است: واقعيت اين است آمريکا در کنار مذاکرات اخير نگاه تهديد محور خود را پيش مي برد و اوباما در حالي به مقامات عالي رتبه ايران نامه مي نويسد که عده اي در آمريکا براي براندازي نظام جمهوري اسلامي بودجه تصويب مي کنند و هر روز بر دامنه و عمق تحريم ها مي افزايند.
حکايت دم خروس بلکه خود خروس و قسم حضرت عباس(ع) شده است. تهران بودجه براي براندازي، تحريم ها و تهديد ها را باور کند ويا نامه و تبريک را.
اوباما مي گويد مي خواهد از گذشته به حال پل بزند و ماشين تهران در مسير بالعکس قرار دارد. مسئله امروز جمهوري اسلامي خروج پرونده ايران از شوراي امنيت ، بازگرداندن آن به آژانس و برداشتن تحريم ها است.طي يک قرن اخير زبان تهديد و جنگ باعث نابودي پنج رياست جمهوري در آمريکا شده است. رياست جمهوري هاي وودرو ويلسون، هري ترومن، ليندون جانسون، ريچارد نيکسون و جورج دبليو بوش. کساني که از تاريخ درس نمي گيرند محکوم به تکرار آن هستند. اوباما نيز با زبان تهديد راه به جايي نمي برد.
در پایان این مقاله آمده است: آمريکا امروز با توجه به روز کار آمدن دولت يازدهم بيش از مونولوگ هاي شاعرانه اوباما نيازمند شفاف سازي و يکدستي مواضع در قبال ايران است.در حال حاضر و به خصوص پس از انتخابات اخير با شرکت 37 ميليون راي دهنده يک دولت نيرومند در ايران بر سر کار است که ذيل هدايت داهيانه رهبر معظم انقلاب با اقتدار سکان سياست خارجي کشور را در دست دارد و حاضر نيست ذره اي از منافع ملي ايران کوتاه بيايد. رويکرد مردمي دولت باعث شده است که فاصله اي بين دولت و مردم وجود نداشته باشد و يک پشتوانه عظيم اجتماعي دستگاه سياست خارجي را در مذاکرات اخير حمايت کند. وفاق ملي بر سر موضوع هسته اي در وضع مطلوبي است و مسئولان و مردم يکصدا مصمم به احقاق حقوق کشور هستند.امروز با پرهيز از خوشبيني به تعامل مثبت آمريکايي ها بايد برتوان و ظرفيت هاي داخلي براي عبور از گردنه سخت تحريم ها سرمايه گذاري کرد و در عين حال کشور را از مذاکره با زبان حرفه اي و مبتني بر منافع ملي محروم نکرد
خروج ایران از فهرست «تحریم کامل» اپل
روزنامه بهار نوشت: اپل رسما نام ایران را از فهرست «تحریمهای کامل» خود خارج کرده است. این در حالی است که تا پیش از این نام ایران در کنار کشورهایی نظیر کوبا، کرهشمالی و سودان در فهرست تحریم کامل اپل وجود داشت و هرگونه صادرات یا خدمترسانی به کاربران ایرانی محصولات و خدمات این شرکت ممنوع بود، اکنون شاهد خارجشدن نام ایران از زمره این کشورها هستیم. شرکت اپل یک تیتر مجزا را به توضیح درباره برداشتهشدن تحریم کامل از ایران اختصاص داده و در آن اشاره کرده که طبق مجوز عمومی D، صادرات یا صادرات مجدد «خدمات، نرمافزارها و سختافزارهای تابعه برای ارتباطات فردی» بهطور مستقیم یا غیرمستقیم، «از خاک ایالات متحده» یا توسط شهروندان این کشور در دیگر نقاط دنیا، برای استفاده توسط کاربران عادی در ایران، بلامانع است. با این اوصاف باید دید رفع محدودیتهای مشمول این مجوز چه زمانی تاثیر محسوس خود را در زندگی کاربران و واردکنندگان نشان خواهد داد و سایر شرکتها چه زمانی آن را وارد دستورالعمل تجاری خود میکنند.
فائزه هاشمی: اگر برای کارهای دولتی پیشنهادی شود حتما انجام میدهم
«فائزه هاشمی» در گفت و گو با روزنامه شرق میگوید: «سالی که نکوست از بهارش پیداست.» دختر «آیتالله هاشمیرفسنجانی» تاکید دارد که هیچ دولتی نتوانسته زنان را در جایگاه اصلیشان قرار دهد و امیدوار است که حسن روحانی بتواند برخی تابوهای انتصاب زنان در جایگاههای کلیدی را بشکند.
تصمیم انتخاباتی فائزه در دقایق 90 تغییر کرده، خیلی صریح میگوید که چندان به نتیجه انتخاباتی و پیروزی روحانی امیدوار نبوده. او انتخاب وزیر زن را نه یک لطف سیاسی که یک حق طبیعی میداند و تاکید دارد که روسای جمهوری باید در این زمینه پاسخگو باشند. البته نقدش علاوه بر دولت متوجه خود زنان است، آنجایی که سمتهایی به زنان پیشنهاد میشود و آنها از پذیرش آن سر باز میزنند. اما خودش وقتی میپرسیم، آماده پذیرش پستی در دولت روحانی هستید، بیهیچ رودربایستی میگوید: « اگر برای کارهای دولتی پیشنهادی شود و در توانم باشد، حتما انجام میدهم.».
کشف بي خبرترين کارگروه ويژه دولت
به گزارش خراسان، بر اساس بررسي هاي کارشناسان يک نهاد نظارتي، در حالي که دولت دهم در يکي از اولين تصميم گيري هاي خود به پيشنهاد محمود احمدي نژاد، کارگروهي ويژه را به رياست حميد بهبهاني وزير سابق راه و ترابري به منظور ساماندهي، هماهنگي و توسعه و تشويق امر خدمات عبور کالا از کشور ايجاد کرده بود، اين کارگروه کمترين مصوبه ابلاغي را در بين ديگر کارگروه هاي مصوب دولت داشته است و حتي برخي پيشنهادهاي آن داراي مغايرت هاي اساسي با قوانين مصوب است.
اظهار عجز پیش ستمپیشه ابلهی است
کیهان نوشت: همکار سابق نشریات اصلاحطلب از این طیف خواست با عجز و لابه در برابر آمریکا بر شدت فشارهای آمریکا و غرب نیفزایند.داریوش سجادی در وبلاگ خود با یادآوری این شعر که «اظهار عجز پیش ستمپیشه ابلهی است- اشک کباب باعث طغیان آتش است» مینویسد: آقای هاشمی در ایام انتخابات، رویکرد تیم هستهای ایران را به کلهشقی تشبیه کرد و دیگران جلیلی را تخطئه کردند. کسانی با شیدایی درباره تعامل با غرب و بشارت باز شدن درهای باغ سبز سخن گفتند و حالا آقای جهانگیری میگوید غرب نمیخواهد خود را تغییر دهد. اکنون و با رویت بیوقعی آمریکا و افزایش تحریمها شیدائیان دیروز اینک «چهارصد تا چهارصدتا» نامه به اوباما مینویسند و ایشان را قسم حضرت عباس میدهند که تو را به جان «میشل» پیام انتخاب را بشنو و «با ما به از این باش که با خلق جهانی»!!!
وی میافزاید: حضرات متوجه نبودند و گوشزد معمرین را نیز نمیشنیدند که ترجمان مواضع و اظهارات ناسنجیدهتان در کاخ سفید، اثرگذاری تحریمها و موفق بودن رویکرد واشنگتن و تشجیع ایشان به فشار بیشتر بر ایران معنا مییافت.یادآور میشود دولت آمریکا طی 2 ماه گذشته تحریمهای جدیدی را به اجرا گذاشته و مجلس نمایندگان نیز با اکثریت 400 رای در برابر 20 رای،تحریمهای تازهای را به رغم ادعای تعامل با ایران وضع کرد.محمد برقعی از اعضای اپوزیسیون خارج کشور نیز ضمن تحلیلی در سایت ملی- مذهبی ضمن حمایت از اصلاحطلبان نوشت: به علت کارشکنی غرب من معتقد نیستم در مسئله تحریمها دستاوردی حاصل شود. سر و صدا زیاد خواهد بود اما عمل کم. همچنین میدانیم لابیهای مختلف در آمریکا فعالند. سیاست خارجه در مورد غرب کمدستاورد است. از نظر اقتصادی هم معتقدم تحریمها هر چند تا حدی لطمه و ضرر میزند اما باور ندارم ضرر کمرشکنی به ایران میزند.
عباس ملکی از معاونان اسبق وزارت خارجه نیز در مصاحبه با دیپلماسی ایرانی تاکید کرد تحریمها از سوی غرب لغو نخواهد شد.کاتزمن کارشناس خاورمیانه در بخش تحقیق کنگره آمریکا نیز در مصاحبه با دیپلماسی ایرانی و در پاسخ این سؤال که شما اخیرا در المانیتور به توانایی اوباما برای کاهش تحریمها اشاره کردید. شما که از نزدیک با کنگره کار میکنید، فکر میکنید اوباما میتواند در مقابل فشارها برای تحریمهای مضاعف مقاومت کند؟، گفت: متاسفم این پرسشی است که با توجه به حساسیت موضوع نمیتوانم در مورد آن صحبت کنم. من نمیتوانم در مورد کارهایی که کنگره انجام خواهد داد، یا انجام نمیدهد، سخن بگویم.
رایزنی روسیه و انگلیس درباره ایران
روزنامه آرمان نوشت: شنیده شد که معاون وزیر امور خارجه روسیه با سفیر انگلیس درباره ایران مذاکره کرد. خبرگزاری «نووستی» نوشت: وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه این کشور در مسکو با تیموتی بروی، سفیر انگلیس در روسیه دیدار کرد و طرفین برخی مسایل از جمله موضوع هستهای ایران را مورد بحث قرار دادند. در اطلاعیه وزارت امور خارجه روسیه در این باره آمده است: درخصوص مسایل مهم بینالمللی از جمله موضوع برنامه هستهای ایران و کنترل تسلیحات تبادل نظر شد".