کد خبر 243807
تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۲ - ۰۹:۱۴

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش بینی کرد که ایران در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی شاهد نوعی شکوفایی در حوزه فرهنگ و هنر باشد.

به گزارش گروه فرهنگی مشرق، "علی جنتی" در گفت و گوی اختصاصی با شبکه خبری العالم اظهار داشت: شخصیت دکتر حسن روحانی، شخصیتی فرهنگی است. او فرزند حوزه علمیه قم بوده و تحصیلاتش در علوم اسلامی است و در عین حال در طول سه دهه گذشته، بخشی از فعالیت هایی که در آن حضور داشته، فعالیت هایی فرهنگی بوده است. ایشان شخصیتی فرهیخته و اهل قلم است که کتاب هایی متعدد در زمینه های مختلف تدوین کرده و طبیعی است که چنین شخصیتی، نقش بیشتری به فرهنگ و هنر خواهد داد و به نظرم در این دوره، شاهد نوعی شکوفایی در حوزه فرهنگ و هنر جمهوری اسلامی ایران خواهیم بود.

بزرگترین چالش پیش روی فرهنگ
جنتی که یکشنبه شب، میهمان برنامه "من طهران" شبکه العالم بود، درباره چالش های پیشِ روی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: من فکر می کنم بزرگ ترین چالشی که ما امروز در حوزه فرهنگ داریم، مسائلی است که از بیرون کشور به ما تحمیل می شود. با توجه به جریان آزاد اطلاعات که امروزه غیرقابل اجتناب است، یعنی ماهواره ها در همه جا فعالند، اطلاعات به راحتی منتقل می شود، اینترنت در اختیار همه آحاد ملت قرار دارد. این امکانات ضمن این که دستاوردهای علمی را منتقل می کنند، فرهنگ بیگانه را هم به نوعی بر کشور تحمیل می کنند.

وی ادامه داد: البته این چالش، تنها به کشور ما اختصاص ندارد، حتی کشورهای اروپایی که صاحب فرهنگی غنی هستند، ( به عنوان مثال فرانسه کشوری مانند فرانسه) به شدت در برابر تهاجم فرهنگ آمریکایی از خود واکنش نشان می دهد و در سازمان یونسکو بارها این بحث بوده که تنوع فرهنگی ملت ها را به رسمیت بشناسیم و از تحمیل فرهنگ بر دیگر کشورها جلوگیری کنیم. ما به عنوان کشوری اسلامی که فرهنگ اصیل اسلامی بر آن حاکم است، طبیعتا غرب سعی می کند فرهنگ خود را بر کشور ما تحمیل کند. بزرگ ترین چالش پیش روی ما تلاش برای مقابله با فرهنگی است که درصدد تحمیل خود به کشور ماست. این کار را باید با تکیه به ارزش های خودمان اعم از ارزش های ملی و بازگشت به ریشه های خودمان انجام دهیم.

تمدن چند هزار ساله، مانعی در برابر تهاجم فرهنگی
به عقیده وزیر ارشاد، ایران به عنوان کشوری صاحب فرهنگ و تمدن چندهزار ساله می تواند در برابر چالش های بیرونی بایستد. وی در این باره گفت: یکی از مسائل اساسی که به دنبال آن هستیم آن است که بتوانیم فرهنگ عمومی کشور را ارتقا دهیم. شورای فرهنگ عمومی که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل می شود و عموم فرهیختگان و نخبگان فرهنگی کشور در آن عضویت دارند، یکی از رسالت های اساسی آن مقابله با همین نوع چالش هایی است که در جامعه وجود دارد. حاکم کردن سبک زندگی اسلامی و ایرانی که خود ما از گذشته داشتیم تا نگذاریم که دیگران این سبک را به ما تحمیل کنند. این جزء اساسی مسائلی است که ما امروز با آن ها روبرو هستیم و راه های مقابله با آن هم کاملا برای ما روشن است.

دسترسی افراد به اینترنت و ماهواره
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: امروز دسترسی به اطلاعات، با توجه به پیشرفت های علم و فن آوری دنیا حتما باید توسعه پیدا کند و کشورمان هم در برابر این مساله واکنش منفی ندارد. ما باید اجازه دهیم همه افرادی که می خواهند از شبکه های مختلف تلویزیونی استفاده کنند، بتوانند به راحتی به این شبکه ها دسترسی داشته باشند. اینترنت نیز مساله ای عادی و بزرگ راهی اطلاعاتی است که همه در این بزرگ راه، راه پیدا می کنند و باید بتواند از اطلاعاتی که بر روی آن است، استفاده کنند. کاملا هم روشن است که مجموعه اطلاعاتی که از طریق اینترنت به دست می آوریم اطلاعاتی مفید است. ممکن است در بخش هایی اطلاعاتی وجود داشته باشد که با هنجارهای قانونی ما و هنجارهای دینی ما ناسازگار باشد ولی اصولا باید در جهت تقویت این گونه ارتباطات قدم برداریم و برای مقابله با ناهنجاری ها و شبکه هایی که مسائل غیراخلاقی مطرح می کنند نیز راه حل اساسی، مصونیت بخشیدن به افراد است، ما از نظر فرهنگی باید مصون سازی کنیم و افراد به گونه ای تربیت شوند که در برابر این گونه هجوم افکار و اندیشه ها و فرهنگ بیگانه بتوانند مقاومت کنند.

صیانت از آزادی بیان، وظیفه اصلی وزارت ارشاد
جنتي درباره آزادي بيان در رسانه هاي گروهي گفت: آزادي بيان در قانون اساسي تضمين شده است، در قوانين مصوب سه دهه گذشته در مجلس شوراي اسلامي نيز بر آزادي مطبوعات، نشر كتاب، بيان تاكيد شده است، يكي از وظايف اصلي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي صيانت از آزاديهاي مزبور است.
در قانون مطبوعات بر آزادي بيان و نشريات تاكيد شده است، لذا هزاران نشريه اعم از روزنامه، هفته نامه و فصلنامه منتشر مي شود، در عين حال قانون برخي خطوط قرمز را ترسيم كرده كه طرح آن در كتب و مطبوعات ممنوع است مانند برخي از مسائل غيراخلاقي كه به ارزشهاي اخلاقي جامعه ضربه مي زند، توهين به ديگران، شايعه پراكني و دروغ پراكني. لذا ابتدا تذكر داده مي شود، در صورت تكرار، به دادگاه ارجاع مي شود، هيات منصفه متشكل از شخصيتهاي فرهنگي حتي خارج از وزارت در صدور حكم مشاركت دارد.

شبکه های تلویزیونی خصوصی
وي درباره شبكه هاي ماهواره اي خصوصي گفت: قانون اساسي حاكيست تنها طرفي كه مي تواند رسانه هاي راديويي و تلويزيوني داشته باشد، صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران است كه زير نظر رهبري مي باشد، بقيه حتي نهادهاي دولتي و شركتهاي خصوصي نمي توانند راديو و تلويزيون جداگانه داشته باشند، البته قواي مجريه، مقننه و قضاييه، نمايندگاني در صدا و سيما دارند كه ناظر برنامه هاي آن هستند، لذا صدا و سيما برنامه هاي اين سه قوه را پخش مي كنند به همين دليل نيازي به شبكه اختصاصي ندارند، بخش خصوصي البته مي تواند برنامه توليد كند اما پخش آن از خارج صورت مي گيرد.

تلاش برای ادامه موفقیت های سینمایی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره توسعه سينما در دولت یازدهم گفت: يكي از دستاوردهاي جمهوري اسلامي ايران در حوزه سينما است، فيلمهاي ايراني در جشنواره هاي بزرگ دنيا به جوايزي نائل شدند، لذا دنيا سينماي ايران را به عنوان سينماي فاخر با فيلمهاي مفيد از نظر محتوا، شكل و اصول فني مي شناسد، اين محصول تلاش سينماگران ايراني است، اختلاف سليقه در ميان سينماگران امري طبيعي است، اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان متولي سينما هدفش تقويت دست اندركاران سينما است تا موفقيتهاي گذشته ادامه يابد و ايران بتواند در جشنواره هاي داخلي و جهاني شركت نمايد و جايزه كسب كند.

سابقه فرهنگی دارم
جنتی درباره ماموریت خود در سفارت ایران در كويت و ارتباط آن با انتخابش به عنوان وزير به منظور تقويت رابطه تهران با كشورهاي عربي گفت: انتخابم به عنوان وزير با توجه به پيشينه ام در امور فرهنگي و هنري است، چندين سال در شوراي سرپرستي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و مديريت شبكه يك و معاون بين الملل وزارت بودم اما قطعا ملاحظه شما مورد توجه بوده است، يكي از اولويتهاي نظام آن است كه تصوير در نظر گرفته شده براي ارائه به خارج واقعي باشد چون از خارج تلاش مي شود اين تصوير مخدوش و نقاط مثبت كشور ناديده گرفته شود، معرفي فرهنگ، هنر و تمدن باستاني ايران به ملتهاي ديگر اهميت ويژه اي دارد، اميدوارم به توجه به آشنايي ام با كشورهاي عربي اعم از خاورميانه و خليج فارس بتوانم در جهت تقويت روابط فرهنگي ايران با كشورهاي مزبور تلاش كنيم و بتوانيم در اين زمينه به موفقيتهايي دست پيدا كنيم.