عراقچی با بیان اینکه در سطوح مدیریتی، مدیرکل حقوق بشر و همچنین دیپلماسی عمومی به عهده دو خانم است، خاطرنشان کرد: در سطوح کارشناسی و در نمایندگیهای خارج از کشور و ادارات وزارت امور خارجه از حضور خانمها بهرهمند هستیم. آقای ظریف علاقمند بود که در دو سمت برای اولین بار از خانمها استفاده کند. یکی سخنگویی و دیگری سفارت و اولین سخنگوی زن و همچنین اولین سفیر زن به زودی منصوب و مشغول به کار خواهند شد و این توفیقی برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
در نهایت مرضیه افخم به عنوان اولین سخنگوی زن وزارت امور خارجه و هشتمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران معرفی شد.
مرتضی سرمدی، محمود محمدی، حمیدرضا آصفی، سید محمدعلی حسینی، حسن قشقاوی، رامین مهمانپرست و سید عباس عراقچی پیش از مرضیه افخم سخنگویان وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بودند.
سرمدی، محمدی، آصفی، حسینی، قشقاوی، مهمانپرست، عراقچی و افخم سخنگویان دستگاه دیپلماسی
براساس این گزارش، مرتضی سرمدی اولین سخنگوی دستگاه دیپلماسی بود و پس از آن محمود محمدی در دوران علی اکبر ولایتی و مدتی نیز در ابتدای دوران وزارت خارجه سید کمال خرازی در این سمت ایفای وظیفه کرد.
مرتضی سرمدی و همسرش در زمان تصدی سفارت ایران در لندن
مرتضی سرمدی نخستین سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بود که تا سال 1370 این سمت را برعهده داشت. وی پس از آن معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه و همچنین سفیر ایران در لندن شد.
دومین سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران محمود محمدی بود.
محمود محمدی
او در سالهای 1370 -1377 مشاور وزیر و سخنگوی وزارت امور خارجه بود.
محمدی که دارنده مدرک دکترا در رشته سیاست بینالملل از دانشگاه شرق شناسی ناپل ایتالیاست، طی سالهای 1388-1387 مشاور وزیر امور خارجه بوده و در دوره هفتم نمایندگی آباده در مجلس شورای اسلامی را عهدهدار بود.
وی در طی سالهای 1382-1378 نیز عهدهدار سفارت ایران در تونس بود.
حمیدرضا آصفی سومین سخنگو
حمیدرضا آصفی
حمیدرضا آصفی به مدت هشت سال در دوران وزارت سید کمال خرازی و اوایل دوران وزارت منوچهر متکی عهدهدار این سمت بود.
متولد 1331 تهران و دارنده مدرک دکترای شیمی و از 1377 تا 19 شهریور 1385 سخنگوی دستگاه دیپلماسی دولتهای خاتمی و احمدینژاد بود و به گفته خودش با سخنگویی زندگی کرده است.
در ابتدا استاد دانشگاه بود و مدتی در خبرگزاری جمهوری اسلامی و سپس به عنوان معاون صدا و سیما فعالیت کرد و به پیشنهاد علیاکبر ولایتی وزیر خارجه آن زمان و در اوایل 1363 وارد وزارت خارجه شد و هشت سال به عنوان اولین و آخرین سفیر ایران عهدهدار سفارت جمهوری اسلامی در آلمان شرقی بود، بعد از اتمام دوره سفارت به مدت 4 سال مدیرکل آمریکا و سپس مدیرکل غرب اروپا بود و سپس به مدت پنج سال (72 -1377) به عنوان سفیر ایران در فرانسه فعالیت کرد.
آصفی بعد از هشت سال سخنگویی وزارت خارجه، مدتی معاون کنسولی و پارلمانی وزارت خارجه بود و پس از آن عهدهدار سفارت ایران در ابوظبی شد و اکنون در دفتر کارش به نوشتن خاطرات این سالها مشغول است.
و اما چهارمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی
سید محمدعلی حسینی
پس از آصفی سید محمدعلی حسینی حدود دو سال ( 19 شهریور 1385 تا تیرماه 1387) سخنگوی وزارت امور خارجه بود.
حسینی که دارای مدرک کارشناسی علوم پایه از دانشگاه بنگلور هندوستان و همچنین کارشناسی فقه و مبانی حقوق اسلامی و دانشجوی کارشناسی ارشد همین رشته است، سوابقی چون پژوهشگر مرکز تحقیقات صنایع دفاع، کارشناس سیاسی نهاد ریاست جمهوری، معاون اداره امور نمایندگیهای خارجی، کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در اردن و همچنین در سوریه، معاون اداره اول خاورمیانه عربی و شمال آفریقا، معاون کمیته اقتصادی لبنان، دبیر شورای مشاورین وزیر، کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان، مدیرکل ارزیابی و نظارت، سرپرست معاونت آسیا و اقیانوسیه و معاون حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه و سفیر ایران در رم را در کارنامه 25 سال فعالیتش دارد.
پس از حسینی نوبت به حسن قشقاوی رسید و پنجمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز به مدت یک سال و هفت ماه عهدهدار این سمت بود.
حسن قشقاوی
قشقاوی که فارغ التحصیل حقوق از دانشگاه شهید بهشتی است دوره سطح حوزه علمیه قم را نیز گذرانده و پیش از تصدی سخنگویی وزارت خارجه به مدت چهار سال 1387-1383 سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوئد و سفیر آکرودیته در لتونی بوده است. وی در سالهای 1379-1375 نیز به عنوان سفیر ایران در قزاقستان فعالیت کرده است.
حسن قشقاوی همچنین به مدت هشت سال (دوره چهارم و ششم) نماینده مردم شهریار و رباط کریم بود. وی همچنین مشاور وزیر امور خارجه و کارشناس سیاسی اداره کل غرب اروپا نیز بوده است.
قشقاوی 31 تیرماه 87 به عنوان سخنگو و دستیار ویژه وزیر امور خارجه معرفی و 20 مهر 1388 این سمت را به رامین مهمانپرست واگذار کرد.
رامین مهمانپرست
مهمانپرست فارغالتحصیل مهندسی نرم افزار از دانشگاه صنعتی شریف و کارشناسی ارشد مدیریت دولتی است، پیش از اینکه به عنوان ششمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی عهدهدار این سمت شود، سفیر جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان، معاون مدیرکل اداره اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه، نماینده وزارت امور خارجه در امور مدارس خارج از کشور، سفیر ایران در تایلند و ... بوده است.
پس از آنکه مهمانپرست در پی ثبتنام در یازدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری از سخنگویی استعفا داد، سید عباس عراقچی معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه 21 اردیبهشت ماه 1392 با حفظ سمت معاونت، عهدهدار سخنگویی نیز شد.
سید عباس عراقچی
عراقچی که آذر 1390 پس از بازگشت از ماموریت توکیو به معاونت آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه منصوب شده بود، به عنوان معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه، رئیس دانشکده روابط بینالملل، رئیس اداره اول اروپای غربی، سفیر ایران در هلسینکی و سفیر آکردیته در استونی، مدیرکل دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، معاون پژوهشی دفتر مطالعات، رئیس مرکز مطالعات خلیج فارس دفتر مطالعات، سرپرست نمایندگی ایران در سازمان کنفرانس اسلامی و معاون اداره مجامع اسلامی، منطقهای و غیرمتعهدها در طی سالهای گذشته فعالیت کرده است.
او همچنین در دوران دبیری شورای عالی امنیت ملی علی لاریجانی و سعید جلیلی در تیم مذاکره کننده حضور داشته است.
و در نهایت مرضیه افخم هشتمین و اولین زن سخنگوی وزارت امور خارجه
مرضیه افخم
افخم در دوران وزرات علیاکبر ولایتی معاون اداره اطلاعات و انتشارات و در دوران وزارت سید کمال خرازی مدیرکل اطلاعات و مطبوعات و در دوره وزارت علیاکبر صالحی مدیرکل دیپلماسی عمومی این وزارتخانه بوده و اکنون در کسوت سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت یازدهم به فعالیت خواهد پرداخت.