کد خبر 245938
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۲ - ۰۱:۱۹

این گزارش با تشبیه تغییر مواضع سریع رئیس‌جمهور آمریکا به یک "تراژدی – کمدی" می‌نویسد: رئیس‌جمهور اوباما ناگهان فریاد عجولانه‌اش برای اقدام فوری علیه سوریه را به یک بازی انتظار تبدیل کرد که اصلاً مشخص نیست که او یا ایالات متحده انتظار چه چیزی را می کشند.

گروه بین‌الملل مشرق - "مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل" آمریکا در گزارشی به شدت از عملکرد دولت اوباما در مواجهه با سوریه و تهدید به دخالت نظامی در این کشور انتقاد کرد و آن را مبهم، بدون برنامه و متکی بر اطلاعات منابع غیرقابل اعتماد توصیف کرد.

این گزارش با تشبیه تغییر مواضع سریع رئیس‌جمهور آمریکا به یک "تراژدی – کمدی" می‌نویسد: رئیس‌جمهور اوباما ناگهان فریاد عجولانه‌اش برای اقدام فوری علیه سوریه را به یک بازی انتظار تبدیل کرد که اصلا مشخص نیست که او یا ایالات متحده انتظار چه چیزی را می کشند.

این گزارش می‌افزاید: همان وقتی که جان کری، وزیر خارجه، اولین سخنرانی تند و انتقادی خود را درباره سوریه و تسلیحات شیمیایی انجام داد، مشخص شد که ایالات متحده استراتژی و طرح مشخصی برای رویارویی با جنگ داخلی سوریه، آن هم سه سال بعد از شروع آن، ندارد. آمریکا زمانی پیشنهاد ارائه کمک‌های انسان‌دوستانه را داد و مقداری از آنها را نیز ارسال کرد اما هیچ‌گاه به دنبال اجرای کامل آن نرفت. کمی بعد آمریکا از ارایه سلاح به مخالفین دولت سوریه سخن گفت اما این طرح نیز آنقدر مخفیانه انجام گرفت که مشخص نیست تا چه حد موفق بوده است.

مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل در بخش دیگری از گزارش خود به عدم هماهنگی آمریکا و متحدانش در انتشار اطلاعات که منجر به تناقض‌گویی بین آنها شده اشاره کرده و می‌نویسد: به نظر می‌رسد دولت اوباما حتی اقدام به آماده‌سازی طرح‌های مشترک و یا هماهنگی با متحدان خود برای انتشار اطلاعات نیز نکرده است. برای مثال انگلیس یک گزارش اطلاعاتی از شرایط سوریه منتشر کد که در آن تصریح شده بود که حمله شیمیایی "دست‌کم 350 کشته" به جای گذاشته است.

اما از سوی دیگر کری، وزیر خارجه از عدد به ظاهر بسیار دقیق 1429 کشته استفاده کرد که به نظر می‌رسد از یک منبع غیرقابل اتکای سوری به نام "کمیته‌های هماهنگی محلی" گرفته شده و حتی با ادعاهای سایر گروه‌های مخالفت دولت اسد نیز تناقض دارد.



در نتیجه این اقدام، اوباما نیز مجبور شد تا عدد بیان شده جان کری را کمی رند کند و از عبارت "بیشتر از 1000 کشته" برای بیان تلفات حمله شیمیایی استفاده کند که این امر باعث ایجاد ملغمه‌ای از اظهارنظرهای متضاد شد که بسیار شبیه به همان اشتباهی است که آمریکا در جریان آماده‌سازی متن سخنرانی کالین پاول، وزیر خارجه آمریکا در سال 2003، در سازمان ملل راجع به عراق مرتکب شده بود.

این گزاش با اشاره به نیاز آمریکا برای داشتن متحدانی در حمله به سوریه ادامه می‌دهد: آمریکا نیاز داشت تا با گذاشت زمان بتواند ائتلافی محکم تشکیل دهد تا بدین طریق فقدان حکم سازمان ملل برای حمله به سوریه را جبران کند. دولت آمریکا نیاز به زمان داشت تا بتواند بهترین گزارش اطلاعاتی ممکن را برای توجیه افکار عمومی ارایه دهد و با منتظر ماندن برای گزارش سازمان ملل، پایه‌ای محکم برای حمایت کنگره از تصمیم دولت ایجاد کند.

ادبیاتی که رئیس‌جمهور و وزیر خارجه از همان ابتدا و عجولانه برای اقدام جنگی علیه سوریه به کار بردند می‌بایست حساب شده می‌بود تا بتواند جهانیان را قانع کند.

هیچ یک از مقامات ارشد دولت نیز تاکنون در خصوص اینکه بعد از حمله نظامی احتمالی آمریکا به سوریه، چه اتفاقی در این کشور و منطقه می‌افتد سخنی نگفته‌اند.

در مقابل، دولت از همان ابتدا عجولانه از ادبیاتی استفاده کرد که گویی قصد دارد بدون توجه به حمایت داخلی و خارجی تصمیم مورد نظر خود را عملی کند. اما کمی بعد، ناگهان اعلام کرد که باید تصمیمش را به تعویق بیاندازد، آن را ارزیابی کرده و تائید کنگره را دریافت کند.

این گزارش با انتقاد شدید از اقدام اوباما که موجب تضعیف جایگاه آمریکا در عرصه جهانی شد می‌نویسد: تصمیمات رئیس‌جمهور جان تازه‌ای به تردیدها در میان دوستان و دشمنان ما در خصوص قدرت آمریکا و تمایلش برای اقدام علیه سوریه داد.

در ادامه این گزارش با اشاره به زمان باقی‌مانده تا پایان تعطیلات تابستانی کنگره و شروع تصمیم‌گیری در خصوص موضوع حمله به سوریه آمده است: ده روز سراسر از سردرگمی و عدم اطمینان را در پیش رو داریم و بعد از آن نیز قطعا از کنگره خواسته می‌شود تا برای جلوگیری از استفاده مجدد از تسلیحات شیمیایی به حمله علیه سوریه رای دهد اما باز همچنان عدم وجود یک طرح معنادار برای مواجهه با جنگ داخلی سوریه و تاثیرات آن بر منطقه، در دولت آمریکا به چشم خواهد آمد.



این گزارش می‌افزاید: اسرائیل بار دیگر رو به تهدید ایران به حمله نظامی می‌آورد. روسیه و چین هم سرزنش‌وار پیش‌بینی‌های خود از شرایط کنونی را گوشزد می‌کنند. بشار اسد نیز حملات تازه خود را شروع کرده و فرصت کافی نیز برای جابجایی تجهیزات فیزیکی که در مکان‌‌های تعیین شده به عنوان هدف حمله نظامی آمریکا قرار داشتند را بدست آورده است. فرانسه و انگلیس نیز موضوع را رها کرده‌اند. متحدان عرب آمریکا و همچنین ترکیه جلودار مشخصی ندارند که از آن پیروی کنند. استراتژی کلی ما در خاورمیانه نیز همچنان نامشخص است.

گزارش مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل آمریکا ادامه می‌دهد: اگر کنگره تصمیم به حمایت از رئیس‌جمهور بگیرد، این اتفاق زمانی افتاده که مشخص شده دولت پس از آن همه عجله برای انجام حمله دچار تردید شد. مراجعه رئیس‌جمهور به کنگره به جای آنکه از ابتدا باشد، بعد از آشکار شدن ضعف وی صورت گرفت که این مسئله پیام خوبی برای جهان ندارد.

اگر هم کنگره از رئیس‌جمهور حمایت نکند، پیام بسیار بدتری به دنیا ارسال می‌شود. و این سیگنال‌ها نزدیک به یک فاجعه هستند.

این گزارش ادامه می‌دهد: شکست آمریکا در مواجهه با مسئله سوریه به آسیا، درگیری‌های افغانستان، ایران و مذاکرات سازش نیز تسری خواهد یافت و تاثیرگذاری آمریکا در مسائل خاورمیانه را بطور جدی تضعیف خواهد کرد.