گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
چگونه شهرداري ميخواهيم؟
علیرضا دبیر عضو شورای شهر تهران طی یادداشتی در روزنامه تهران امروز نوشت:
1– اگر قرار باشد ميان نعمات عالم - آنها كه در ظاهر به چشم نميآيند اما وجود دارند و بسيار هم پراهميتاند- يكي را برگزيده و مبناي بحث امروز قرار دهيم به اعتقاد من، «حق انتخاب» ميتواند نخستين باشد.
حقي كه در بطن خود بسياري حقوق ديگر چون حق «آزادي انديشه» و حق «آزادي بيان» را هم مستتر دارد. بر اساس همين حق اساسي - و در دنياي امروز، حياتي - هم هست كه مردم اجازه دارند درخصوص حال و آينده خود تصميم گرفته و مسير را مشخص سازند. مثلا در عالم سياست و حكومت مجازند به برگزيدن نمايندگاني كه گمان ميكنند به فكر و انديشه آنان نزديكترند. مجازند به انتخاب و اعلام اين انتخاب در كمال آزادي و اختيار. در ادامه مسير هم منتخبانشان از چنين حق و حقوقي بهرهمند ميشوند. يعني به پشتوانه حق تفويض شده حق دارند بينديشند، حق دارند تدبير كنند و نهايتا حق دارند دست به انتخاب بزنند. انتخابي كه بناست تامينكننده خواستهها و تضمينكننده منافع موكلانشان باشد. اعلام راي و نظر –در كمال آزادي و امنيت- نيز از ديگر حقوقي است كه برگزيدگان ملت دارند و در صورت صلاحديد ميتوانند به کار گیرند.
ماجرا هم از همين نقطه آغاز ميشود. نقطهاي كه بناست در آن به اين پرسشها پاسخ دهيد كه آيا اين حق تفويض شده از جانب عموم مردم را ميتوان صرف اموري غير از مطالبات مردم هم كرد يا خير؟ مثلا آيا ميتوان اقدام فردي كه بر اساس آرای غيرسياسي مردم به كرسي رسيده، اما بر اساس تحليلها و مناسبات سياسي راي ميدهد را درست دانست؟ خلاصه ماجرا اينكه حد دخل و تصرف هر نماينده در حقي كه از مردم گرفته تا چه حد است؟ مشخصا به هنگام تصميمگيري و اعلام نظر آيا نماينده مفروض ما به لحاظ شرعي و اخلاقي حق دارد تصميمي مخالف تصميم و نظر قاطبه موكلانش بگيرد؟ حتي اگر فرض كنيم آرای داده شده به وي هم همگي سياسي و جناحياند آيا ميتواند نظر عموم مردم –كه از تصميم وي سود برده يا ضرر ميبينند- را ناديده بگيرد؟
2 - گام نخست شوراي چهارم برداشته شد. مراسم افتتاح و انتخابات داخلي هيات رئيسه، انتخاباتي كه براساس آن رئيس، نايب رئيس، سخنگو و منشيهاي جلسات شورا، راي لازم جهت خدمت به مردم را كسب كردند. روزي پر از رقابت و در عين حال رعايت. رعايت محدوده اخلاق و ادب. شايد كمتر كسي را گمان اين بود داستان انتخاب رياست شورا پس از سالها حضور جناب چمران چنين نزديك و به فاصله يك نفر شود. شايد خيليها گمان ميكردند كه در پس برخي تعارفات سياسي، آرای چيده شده و با اجماع تكليف اين چند جايگاه روشن ميشود. اما سهشنبه، صحن علني شورا نمايندگاني را ميزباني ميكرد كه با اطلاع از حق تفويض شده از جانب مردم به تصميم رسيده و پاي آن هم ايستاده بودند.
لغو دستور دولت سابق درباره واگذاري ساختمان تاريخي
روزنامه خراسان در اخبار ویژه های امروز خود نوشت: در حالي که بر اساس مصوبه هيئت دولت دهم در تيرماه سال جاري،حق بهره برداري از يک ساختمان تاريخي در تهران به يکي از مناطق آزاد تجاري – صنعتي واگذار شده بود، هيئت دولت يازدهم در يکي از آخرين جلسات خود با تصويب پيشنهادي به استناد اصل 138 قانون اساسي اين مصوبه را از تاريخ تصويب، کان لم يکن تلقي کرد و ابلاغيه آن طي روزهاي اخير توسط معاون اول رييس جمهور به وزارتخانه ها و نهادهاي مربوطه ابلاغ شده است.
دو چشم اعتدال
روزنامه بهار نوشت: اعتدال مساله روز محافل فکری و همایشها و موضوع مهم و داغ رسانهها شده است. اعتدال، شعار دکتر روحانی در کارزار سیاسی انتخابات 92 بود و پیروزی شگفتش، دستاوردهایی داشت که یکی از آنها، مهمشدن کلمه «اعتدال» بوده است و بیشک این مفهوم دستمایه خلق آثار و برگزاری همایشها و بحثهای بسیاری خواهد شد که در پیش است. شاید اگر سرنوشت انتخابات به گونهای دیگر رقم میخورد و بهطور فرضی، اگر هاشمیرفسنجانی تایید یا عارف برگزیده میشد یا کسی دیگر، امروز جامعه علمی و رسانهای درباره کلمه دیگری نظرورزی میکرد و موضوع دیگری امروز بحث داغ رسانهها میشد. بههرحال، اعتدال به جنبوجوش فکری، سیاسی و فرهنگی در ایران امروز دامن زده است و تصور میشود هنوز در ابتدای این راه باشیم.
تاکنون برای اعتدال، معانی و تفسیرهای مختلفی ارائه شده است. بعضی آن را گفتمان، بعضی تنبه اخلاقی، بعضی آن را توصیهای به جناحهای سیاسی برای پرهیز از افراطوتفریط و بعضی آن را راه میانهای تلقی میکنند که نه چپ است، نه راست، نه اصلاحطلبی و نه اصولگرایی. بعضی آن را نه مشی سیاسی، بلکه منش سیاسی میدانند که همه را به میانهروی و اعتدالجویی و وسطبودگی فرامیخواند. اما آن چیست که نه افراط است و نه تفریط؟
پیش از هر چیز، توجه به این نکته مهم است که «اعتدال» همچون همه مفاهیم مانند اصلاحات، اصولگرایی، آزادی، مردمسالاری، استبداد و قانونگرایی مفهومی است که خودش در متن بازی زبانی و سیاسی قرار دارد. اعتدال برخلاف تصور رایج، دال داور و مفهوم معیار نیست، هرکسی به اقتضای بافت فکری و سبق فرهنگی و سیاق سیاسیاش تفسیر و معنایی از آن ارائه میدهد. انسان مفاهیم را چنان معنا میکند که هست یا شاکله مفهومی آن مقدر میدارد و ممکن میسازد.
تاکنون برای اعتدال، معانی و تفسیرهای مختلفی ارائه شده است. بعضی آن را گفتمان، بعضی تنبه اخلاقی، بعضی آن را توصیهای به جناحهای سیاسی برای پرهیز از افراطوتفریط و بعضی آن را راه میانهای تلقی میکنند که نه چپ است، نه راست، نه اصلاحطلبی و نه اصولگرایی. بعضی آن را نه مشی سیاسی، بلکه منش سیاسی میدانند که همه را به میانهروی و اعتدالجویی و وسطبودگی فرامیخواند. اما آن چیست که نه افراط است و نه تفریط؟
پیش از هر چیز، توجه به این نکته مهم است که «اعتدال» همچون همه مفاهیم مانند اصلاحات، اصولگرایی، آزادی، مردمسالاری، استبداد و قانونگرایی مفهومی است که خودش در متن بازی زبانی و سیاسی قرار دارد. اعتدال برخلاف تصور رایج، دال داور و مفهوم معیار نیست، هرکسی به اقتضای بافت فکری و سبق فرهنگی و سیاق سیاسیاش تفسیر و معنایی از آن ارائه میدهد. انسان مفاهیم را چنان معنا میکند که هست یا شاکله مفهومی آن مقدر میدارد و ممکن میسازد.
قاتل شهید صیاد شیرازی در میان کشتههای پادگان اشرف
روزنامه جام جم نوشت: باگذشت سه روز از درگیریهای پادگان اشرف، رسانهها جزئیات بیشتری از نفرات به هلاکت رسیده سازمان منافقین در این اردوگاه را منتشر میکنند.جهاننیوز زهره قائمی را که در سال 1378 مسئولیت عملیات ترور سپهبد شهید علی صیاد شیرازی را برعهده داشت یکی از منافقین به هلاکت رسیده در درگیری اخیر اردوگاه اشرف عنوان کرد. قائمی جزو محافظان مسعود رجوی و معاون مریم قجر عضدانلو(رجوی) بود که در شورای مرکزی این گروهک تروریستی نیز حضور داشت.
بر اساس این گزارش، وی پس از مجروح شدن، طی یک درگیری در سال ۲۰۰۹ با هلیکوپتر به بیمارستان ارتش آمریکا در بغداد منتقل شده و تحت درمان قرار گرفته بود. پس از استقرار منافقین در کمپ لیبرتی، وی به همراه تعدادی دیگر از اعضای فرقه رجوی در پادگان اشرف مستقر بود و مسئولیت این پادگان را برعهده داشت.
پیشنهاد عربستان برای همراهی مقابل سوریه
بر اساس گزارش آرامان روابط عمومی ، شنیده شد که منابع آگاه در اردن اعلام کردند که عربستان برای همراهکردن اردن با خود در تحولات سوریه، به امان پیشنهاد بخشش ۱۱ میلیارد دلار وام را داده است. پایگاه دامپرس نوشت؛ عربستان به دولت اردن پیشنهاد داد درصورتی که در تحولات سوریه با ریاض همسو باشد، 11 میلیارد دلار از وامهای خود به امان را میبخشد. بر اساس این گزارش، دولت اردن 27 میلیارد دلار به دولت عربستان سعودی بدهکار است. همچنین عربستان پیشنهاد داد درصورتی که اردن برای مقابله با سوریه به جبهه سعودیها ملحق شود، به صورت نقدی سه میلیارد وام دریافت میکند.
تشکیل تیم قضایی برای بررسی تصمیمات دولت احمدینژاد
منصور حقیقتپور، نایبرییس کمیسیون امنیت ملی در گفتوگو با «بهار» تشکیل یک تیم نظارتی و قضایی برای رسیدگی به تصمیمات دولت پیشین را ضروری میداند.
*فکر میکنید این احتمال وجود دارد که کارشکنیهای دولت احمدینژاد بررسی شود و تحت پیگیری مراجع قضایی قرار گیرد؟
همه کارشکنیها و تخلفهای آقای احمدینژاد به مرور مطرح و به آنها رسیدگی خواهد شد.
*آیا افشاگریهای اخیر علیه احمدینژاد میتواند موثر باشد و اصلا راه به جایی میبرد؟
برخی افشاگریها برای ثبت در تاریخ خوب است و همچنین بعضی دیگر از این افشاگریها برای ارجاع به مراجع قانونی و ذیصلاح مناسب است که اشکالی در آن وجود ندارد. اگر افشاگریها درباره تخلفات وجود نداشت همین برداشت 16میلیاردی دولت دهم نیز مشخص نمیشد و پول آن به بیتالمال برنمیگشت که خوشبختانه با پیگیری دیوان کل محاسبات و همچنین دولت یازدهم این پول به بیتالمال برگشت.
*پیگیری تخلفات دولت احمدینژاد تا کجا باید ادامه پیدا کند؟
تصمیمات دیگری در دولت احمدینژاد نیز اتخاذ شده بود که به نظر من لازم است تا تیمی نظارتی و قضایی برای پیگیری و بررسی تصمیمات، واگذاریها، خصوصیسازیها، فجایعی که سر میراث فرهنگی آوردند و همچنین مناطق آزاد تشکیل شود و دولت باید نسبت به این رفتارهایش پاسخگو باشد.
یادگاریهای مشایی زیر ذرهبین ترکان
روزنامه آرامان روابط عمومی نوشت: قائممقام جدید شورای عالی ایرانیان خارج از کشور از همین روزهای آغاز فعالیت خود به دنبال کسب گزارشات دقیق از عملکرد شورا برای جلوگیری از موازیکاری آن با وزارت امور خارجه است. اکبر ترکان هفته گذشته در حکمی از سوی دکتر حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان سکان شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور را به دست گرفت. وی بلافاصله پس از انتخاب بهعنوان سرپرست شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور، در حکمی سیدجواد قوام شهیدی را به سمت قائممقامی خود در شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور و سرپرست دبیرخانه شورا منصوب کرد. قوام شهیدی پیش از این سفیر ایران در ویتنام و کامبوج، کاردار نمایندگیهای کشورمان در دوبلین و کوالالامپور، دبیر شورای استخدام و معاون اداره کل امور اداری وزارت خارجه، رئیس سازمان ایرانی مجامع بینالمللی و عضو هیات مدیره انجمن دوستی ایران و تونس بوده است. بر اساس اطلاعات به دست آمده، گفته میشود ترکان وی را به این سمت منصوب کرده و به وی مهلت دو ماهه داده تا به بررسی امور و عملکرد شورا بپردازد تا تکلیف شورا برای حرکت در مسیر آینده مشخص شود. در همین راستا قوام شهیدی در اولین نشست با شورای مدیران با اشاره به وجود نشانههایی مبنی بر موازیکاری شورا با وزارت خارجه بر ضرورت دقت نظر در چرایی پیدایش شورا و ساختار و وظایف آن و تفکیک حوزههای کاری مشترک تاکید کرده است. وی گفته است: باید گزارش کارشناسی دقیق و قوی در زمینه فعالیتهای شورای عالی ارائه و امکان تصمیمگیری مناسب برای چگونگی و جایگاه ادامه فعالیتهای شورا به صورت مستقل یا در متن سایر بخشهای دولت فراهم شود.
تبریک مشروط رئیس خبرگان به روحانی
روزنامه تهران امروز نوشت: در مراسم افتتاحيه اجلاسيه چهاردهمين دوره خبرگان رهبري كه از صبح سه شنبه به مدت دو روز در ساختمان مجلس قديم برگزار ميشود آيتالله مهدويكني رئيس مجلس خبرگان سخنراني كردند.در اين جلسه آيتالله مهدويكني با اشاره به برگزاري با شكوه انتخابات رياستجمهوري گفت: انتخابات رياستجمهوري امر مهمي از اركان اين انقلاب است، انتخابات اين دوره به خوبي رقم خورد و مردم با شكوه و جديت در انتخابات شركت كردند و بالاخره دكتر روحاني به عنوان رئيسجمهور كشور انتخاب شدند.وي همچنين به مشكلات كشور اشاره كرد و تاكيد كرد در اين مسير بايد مقاوم بود و مسائل را حل كرد.
آيتالله مهدويكني با بيان اينكه امام و مقام معظم رهبري در مراسمات تنفيذ گفتهاند كه تنفيذ مطلق نيست، گفت: تقاضاي ما هم مشروط است به شرطها و شروطها؛ كسي كه رئيسجمهور ميشود بايد مشكلات را تحمل كند بتواند موفق باشد.
رئيس مجلس خبرگان رهبري در ادامه با ابراز اميدواري از اينكه همه بتوانند راه ترسيم شده امام و رهبري را به خوبي طي كنند گفت: همه بايد براي صيانت از حوزه رهبري عمل كنند.آيتالله مهدويكني در پايان گفت: در حال حاضر در كشور مشكلات فراواني وجود دارد و كسي كه اين مسئوليت را ميپذيرد اين مشكلات را بايد تحمل كند و در واقع پذيرفته است كه با اين مشكلات دست و پنجه نرم كند، البته خداوند وعده داده است كه اگر سختيها را تحمل كنيم موفقيت نيز همراه ما خواهد بود؛ مردمي كه در انتخابات شركت كردند و راي دادند داراي مسائل مادي و معنوي هستند و ميخواهند اين مسائل و مشكلات حل شود.
ادامه تلاش برای تئوریزه کردن مفهوم «اعتدال»
به گزارش روزنامه جام جم، در محافل نزدیک به دولت، تلاش برای تئوریزه کردن و تعریف مفهوم اعتدال همچنان ادامه دارد و بخش عمده دلمشغولی تحلیلگران وابسته به این طیف در رسانهها معطوف به همین نکته شده است.دکتر محمود سریعالقلم که سمت مشاور ویژه رئیسجمهور را نیز برعهده دارد، در یادداشتی در سایت انتخاب، خواهان بهره از تجربه چین و هند در ایران شد.
سریعالقلم نوشته است: عملکرد بسیار منفی قدرتهای خارجی در ایران از یک طرف و حاکمیت اندیشه کمونیستی در محافل فکری و روشنفکری ایران باعث شده تا در لایههای روانی ایرانیان نوع بدبینی و تردید نسبت به نظام بینالملل پدید آید. اما همین تجربه و شاید به مراتب شدیدتر را چینیها و هندیها داشتند؛ هر دو بر این مانع تاریخی فائق آمدند و طی چند دهه اخیر در فرآیندهای جهانی شدن متوجه پتانسیلهای عمیق در نظام بینالمللی شدند.در ادامه این مطلب آمده است: چین و هند دریافتند که جهان فقط بعد سیاسی ندارد بلکه دهها لایه فنی، اقتصادی، هنری، اخلاقی، انسانی و اجتماعی نــــیز در بردارد و جهانی شدن و جهانی بودن فرصت عمیقی است که میتواند نه تنها ثروت مادی بلکه دستمایههای اخلاقی، اجتماعی و انسانی را گسترش دهد.
**برای مشاهده صفحه اول روزنامههای سیاسی ایـنـجا کلیک کنید**