کد خبر 253012
تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۵:۴۳

یک کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه آقای روحانی می تواند از دیدگاه‌های مخالف مذاکره با آمریکا به عنوان یک قدرت برای چانه زنی استفاده کند، گفت: غرب باید بداند که در ایران دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد و همه ایرانیان مشتاق مذاکره نیستند.

به گزارش مشرق، امیر محبیان، کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با مهر با اشاره به اظهارات اخیر برخی مقامات آمریکایی و صهیونیستی به خصوص آخرین اظهارات باراک اوباما بعد از دیدار با نتانیاهو مبنی بر اینکه گزینه نظامی علیه ایران همچنان روی میز است، گفت: در فرآیند مذاکره به دلیل گذشت بیش از 30 سال از قطع روابط دو کشور و وجود اختلافات جدی فرآیند بسیار پیچیده ای وجود دارد، به نظر می رسد برای آغاز فرآیند مذاکره تمایلی در دو طرف دیده می شود، اما صرف تمایل کافی نیست.

وی با اشاره به اینکه مذاکره از نظر علمی مراحل خاص و در حوزه دیپلماتیک پیچیدگی های ویژه‌ای دارد، افزود: به نظر می رسد با استارت مذاکره، فضاسازی برای گرفتن امتیاز حداکثری نیز بوجود آمده است به طوریکه طرفین سعی می کنند سطح توقعات را در طرف مقابل کاهش داده تا به نتیجه مقبول مورد نظر خود برسند.

این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: از درون آمریکا صداهای مختلفی به گوش می رسد تا به اوباما اجازه مانور دادن و در نتیجه گرفتن امتیاز از طرف ایرانی داده شود، همانطور که در داخل ایران صداهای مختلف به گوش می رسد که آقای روحانی می تواند از آنها استفاده کرده و امکان مانور داشته باشد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه باید شرایط ویژه آمریکا را در نظر داشته باشیم، گفت: آمریکا در شرایط فعلی با مشکلات بودجه ای مواجه است از طرف دیگر حزب جمهوریخواه فشارهای بسیاری را نسبت به اقدام اوباما در گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور ایران وارد می کند، اما آنچه مهم است این است که ما به جای آنکه به دهان مقامات غربی نگاه کنیم باید به دست های آنها هم نگاه کنیم، ممکن است مقامات غربی در زبان از مذاکرات تعریف کنند اما در عمل به گونه دیگری اقدام کنند، باید هوشمندانه عمل کرد.

محبیان با تاکید بر اینکه بجای شوق زیاد برای مذاکرات یا مایوس شدن از این اقدام باید اجازه دهیم سیاستمداران کار خود را انجام دهند، تصریح کرد: هدف این است که اصول و چارچوب نظام جمهوری اسلامی ایران حفظ شده و در این چارچوب حداکثر منافع تامین و بازی بـُرد بـُرد رقم بخورد.

وی افزود: بطور طبیعی کشوری که بیش از 30 سال مقاومت کرده نشان داده است که در برابر فشارها می تواند ایستادگی کند. بنابراین بازگشت به روند پیشین برای غرب یک حرکت ارتجاعی است؛ غرب می داند که ایران ظرفیت مقاومت بالایی دارد، به طور حتم آنها بعد از ارزیابی مقاومت ایران به این نتیجه رسیده اند و این طور نیست که بخواهند دوباره این فرآیند را پیش بگیرند.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: ایران علاوه بر اینکه بر روی اصول خود تاکید می کند، از خود انعطاف هم نشان می دهد تا جامعه جهانی را با خود همراه کند.

وی با اشاره به اینکه روشن است نتانیاهو به شدت از مواضع رئیس جمهور ایران عصبانی شده، بیان کرد: مواضع روحانی، نتانیاهو را آچمز کرده، نتانیاهو بسیار عصبانی است این را می توان از رفتارهایی که نشان می دهد، احساس کرد. از این رو وی فشارهای زیادی را به دولت آمریکا وارد می کند؛ لابی صهیونیستی بسیار تلاش کرد که ایران در این مساله شکست بخورد، اما نتوانست، به همین خاطر است که اوباما مجبور به بیان برخی مواضع در روزهای اخیر شده است.

محبیان با تاکید بر اینکه در پیشبرد چنین مذاکراتی دو عامل می تواند باعث موفقیت ایران شود، خاطر نشان کرد: منافع ملی و رویکرد اخلاقی ایران را در روند این مذاکرات پیروز خواهد کرد؛ باید فضای ذهنی که نسبت به ایران در جامعه جهانی بوجود آمده را بشکنیم که به نظر می رسد این اتفاق در حال رخ دادن است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ایران تمام برگ های معقول خود را در این مذاکره نشان داده است، گفت: از این به بعد هزینه های هر گونه رویکرد در مذاکرات به پای ایران نخواهد بود، ایران گام اول را پیش گذاشته، شرایط معقول را مطرح کرده و دنیا صدای ایران را شنیده است، ایران چیز غیرمعقول نخواسته، از طرفی دولت آمریکا پیش از این ادعا می کرد که رویکردهای ایران متعصبانه است در حالیکه برای همه جهان روشن شد که اینگونه نیست، بنابراین اگر روندی پیش آید که مذاکرات به خوبی پیش نرود عامل آن آمریکا است که هزینه های آن را خواهد پرداخت.

وی با تاکید بر اینکه دیپلمات ها عملگرا هستند و کار خود را در فضای دیپلماسی انجام خواهند داد، ادامه داد: اگر دیپلمات های غربی حرفی می زنند در داخل ایران هم باید حرف ها و نظرات مطرح شود، برخلاف اعتراض برخی نسبت به صداهای معترض در فرودگاه مهرآباد من معتقدم این امر باعث می شود همه صداها شنیده شده و خود برای ایران امکان مانور و قدرت چانه زنی را بالا ببرد.

محبیان خاطر نشان کرد: باید غرب بداند که در ایران دیدگاه های مختلفی وجود دارد، اینگونه نیست که تمام ایرانیان مشتاق مذاکره باشند.

این کارشناس مسائل سیاسی در پایان با اشاره به اینکه حرکت آقای روحانی و تیم همراه وی حرکت مقتدرانه ای است، تصریح کرد: در چنین شرایطی باید نظرات مختلف وجود داشته باشد، هر قدر لحن غرب نسبت به ما تند شود لحن داخل ایران هم تند خواهد شد این یک حرکت متقابل است، باید از تشتت دیدگاه در ایران استفاده شود.