وی ادامه داد: 10 سال از ورود ما به این حوزه گذشته و ما باید نقاط قوت و نقاط ضعف را به خوبی با گذشت 10 سال مورد ارزیابی قرار دهیم تا نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را برطرف کنیم.
رئیس دفتر رئیسجمهور با بیان اینکه شرایط امروز اقتصاد ما انگیزه را برای این کار و توجه به فناوری قویتر میکند، خاطرنشان کرد: در شرایطی که اقتصاد ما دچار رکود و تورم است، باید از این مساله به عنوان فرصتی برای شناسایی مشکلات ساختاری اقتصاد استفاده کنیم.
نهاوندیان با تاکید بر اینکه تولید ناخالص ملی و رشد منفی اقتصاد باید ما را به بررسی مشکل اقتصاد هدایت کند، افزود: علیرغم تلاشها و امکاناتی که امروزه در کشور وجود دارد، کرسی این کاروانی که در زمینه رشد علم موفق است چرا بر اقتصاد تاثیر نگذاشته و اقتصاد همچنان دچار رکود است؟
وی یادآور شد: حدود 35 سال از استقلال سیاسی کشورمان میگذرد اما ما هنوز در اقتصاد شاهد رشد منفی هستیم و این نشان میدهد که یا اقتصاد ما در برابر مشکلات مقاومسازی نشده است و یا برای آسیبها تدبیر و مدیریت درستی صورت نگرفته است.
رئیس دفتر رئیسجمهور با بیان اینکه مشکل اقتصاد ما یا عامل خارجی دارد که این مساله به عدم مقاومسازی آن باز میگردد و یا مشکل داخلی دارد که همانا عدم تدبیر و راهحلیابی مناسب در برابر آسیبهاست، اظهار داشت: اگر با نگاه روبه جلو و با ارزیابی درست مشکلات کشور و شرایط موجود و دشواریها و چالشها راه آینده را در مسیری درست قرار دهیم، با تشخیص مناسب آسیبها بهترین راهحل را انتخاب میکنیم.
نهاوندیان در همین زمینه تاکید کرد: اگر بتوانیم اصلاحهای اساسی در اقتصاد را با استفاده از این فرصت ایجاد کنیم، شاهد رشد کشور در حوزههای مختلف و رشد کلان در اقتصاد به این معنا خواهیم بود که آخر سال نسبت به ابتدای سال شاهد رشد اقتصادی بالا خواهد رفت.
وی با اشاره به راهکارهای ایجاد رشد در اقتصاد گفت: یکی از راههای رشد، اقتصاد مبتنی بر عوامل تولید است؛ راه دیگر مبتنی بر افزایش بهرهوری و نوع سوم رشد اقتصادی با در نظر گرفتن تولید و فناوری و نوآوری است.
رئیس دفتر رئیسجمهور با بیان اینکه نانو میتواند رشد ایجاد کند، گفت: اقتصاد ما را در حوزه اول و دوم طبقهبندی میکنند و ما هنوز با دسته سوم بسیار فاصله داریم و این در حالی است که ما در زمینه نانو و برخی از فناوریها جایگاه خوبی داریم.
نهاوندیان با بیان اینکه اگر میخواهیم این تغییر ساختاری در کشور در اقتصاد صورت گیرد راهحل آن حمایت از فناوریهای نوین است، تصریح کرد: اما این تنها کافی نیست. ما باید دنبال راهکارهای سلبی و ایجابی هم به طوری که سودآوری اقتصاد بنگاههای اقتصادی ما را به همراه داشته باشد، باشیم.
"بازار اقتصاد و سرمایه در شرایطی که سودآوری در امتیازخواهی و رانتخواری است، رشد نمیکند و نه تنها اقتصاد در این مقوله رشد نمیکند بلکه فناوریهای نوین نیز بهطور واقعی در این فضا رشد نخواهند کرد. اگر کاری کردیم که مجددا به گذشته و 10 سال قبل برگشتیم، یعنی ارز چندنرخی و مواردی از این قبیل را وارد اقتصاد کردیم، کسی به سمت فناوریهای نوین نخواهد رفت، زیرا پول عمده در آن فضا وجود دارد".
وی با بیان اینکه هرجا در اقتصاد منبع تولید رانت ایجاد شد، حکم مرگ فکرها و ایدهها امضا شده است، تصریح کرد: دستیابی به این فضا، جز با سالمسازی اقتصاد حاصل نمیشود؛ تنها در بستر اقتصاد سالم است که فناوری نوین میتواند به پیشرفت دست یابد.
رئیس دفتر رئیسجمهور راهحل واقعی برای اقتصاد را عزم و حرکت به سمت بازار شفاف و رقابتی دانست و افزود: بازار شفاف و رقابتی اصل کار باید باشد. ما به جای اینکه خودمان در جایی که صف رانتخواری ایجاد شده است، در صف بایستیم، باید فریاد بزنیم و آن صف را به هم بریزیم.
نهاوندیان با بیان اینکه دولت و بازار هر دو در این زمینه وظایفی را به عهده دارند، گفت: دولت باید سازوکار اقتصاد رقابتی را در کشور ایجاد و از آن حمایت کند.
وی با تاکید بر اینکه کلمه عدالت، عدالت نمیآورد و باید برای رسیدن به آن سازوکار مناسبی ایجاد کرد که شفافیت بازار بهترین سازوکار آن در این مقوله است، تصریح کرد: نباید در شاخصهای علم بزرگنمایی و کوچکنمایی کرد. اگر وضع دانشگاههایا بخشهای دیگر مناسب است باید آن را در اقتصاد کشور و در کم شدن اتکای اقتصاد به نفت و کم شدن جایگاه نفت در بودجه کشوردید.
رئیس دفتر رئیسجمهور افزایش مقالههای علمی را خوب و ناکافی دانست و گفت:مقالات باید به اقتصاد ما توان تولیدی دهد.تجربه ما نیز ثابت کرده این توان در کشور وجود دارد. در حال حاضر نیازمند اصلاح ساختارها، سیاستها و رفتارها هستیم و از اینگونه هماندیشیها این توقع میرود که همه اضلاع این مثلث را با یکدیگر و در کنار هم ببینند.
نهاوندیان در ادامه به نقش دولت در زمینه رشد اقتصادی اشاره کرد و اظهار داشت: دولت باید از فضای مسابقه و رقابت حمایت و حراست کند و اجازه ندهد کسی این قواعد بازی را به هم بزند و در کنار آن سیاستهای توانمندسازی را جایگزین سیاستهای توزیع صدقه قرار دهد زیرا مردم ایران افراد توانمندی هستند و مسابقه در این زمینه باید مسابقه تولید باشد.
وی از لزوم وابستگی درآمدهای کشور بر تولید و همچنین کمک به ناتوانیهاگفت و افزود: زنگ مسابقه کار و ابتکار را باید به صدا درآوریم و اقداماتی را برای بازگشایی بازارهای جهانی انجام دهیم تا دسترسی به رقابتهای جهانی برای همه مبتکران و مخترعان میسر شود.
رئیس دفتر رئیسجمهور به اقدامات اخیر دولت در حوزه بینالملل اشاره کرد و گفت: تحریمهای ظالمانه و غیرمنطقی باید شکسته شود زیرا هوشمندی و موفقیت زمانی است که ما کسانی که قصد انزوای ما را داشتند، به انزوا بکشانیم. دیدیم همین گامهایی که طی روزهای گذشته در دیپلماسی فعال برداشته شد، چگونه صهیونیست جهانی را مجبور کرد نحوه حرفزدنش را در برابر ملت ایران تغییر دهد و از انزوا ترس داشته باشد.ما با سخنان متین و محکم خود، عرصه را به کسانی که حرف غیرمنطقی را به جای جامعه جهانی مطرح میکردند، تنگ کردیم.
نهاوندیان در ادامه به نقش بازار در رشد اقتصاد اشاره کرد و گفت: ایجاد و حفظ رقابت بین بازار وظیفه تشکلهای اقتصادی است. باید این تشکلها پیوند خود را با بازارهای تخصصی و فناوری برقرار کنند تا در کنار آن، اقتصاد ما به رشد و پیشرفت نزدیکتر شود.
وی با بیان اینکه معاونت علم و فناوری گامهای خوبی را در زمینه رشد علمی و فناوری برداشته است، گفت: به طور قطع این اقدامات باید ادامه پیدا کرده و تقویت شود تا به افقهای بالاتری دست یابد. معاونت علم و فناوری همانطور که خانم سلطانخواه مطرح کردند نباید به میدان اجرایی وارد شود و به دنبال سیاستگذاریها و نهادسازی باشد.
رئیس دفتر رئیسجمهور از لزوم تقویت ارتباطات بینالمللی گفت و اظهار داشت: حوزههای فناوری نیازمند روحیههای نو و ابتکارهای جدید است؛ محققان و پژوهشگران، پیشاهنگ این نوآوریها و سرمایه اصلی ما محسوب میشوند.
نهاوندیان در پایان اضافه کرد: دولت تدبیر و امید که سخن از تدبیر و امید دارد، باید فضایی را ایجاد کند که همه جوانان صاحب فکر و اندیشه احساس کنند در این فضا جا برای فعالیت دارند. باید زمینه پیوند اقتصاد و فناوری در این مقوله انجام شود.