کد خبر 257221
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۷

«رضا داوری اردکانی» رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران طی نامه‌ای به رؤسای آکادمی‌های علوم دنیا و برخی سازمان‌های علمی بین‌المللی، از تحریم‌های علمی ـ تجاری علیه نویسندگان و جامعه علمی ایرانی انتقاد کرد.

به گزارش گروه فرهنگی مشرق به نقل از فارس، در پی درخواست بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران کشور از فرهنگستان علوم و بر اساس مصوبه شورای علمی فرهنگستان، «رضا داوری اردکانی» رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در نامه‌های جداگانه به رؤسای سازمان‌های مهم علمی بین‌المللی و آکادمی‌هایی که با فرهنگستان علوم تفاهم‌نامه همکاری امضا کرده‌اند، رفع تحریم‌های علمی ـ تجاری را خواستار شد.

متن نامه مذکور که برای رؤسای: آکادمی علوم فرانسه، آکادمی علوم اتریش، آکادمی علوم لئوپولدینا آلمان، انجمن سلطنتی انگلستان، اتحادیه آکادمی علوم و علوم انسانی آلمان، آکادمی علوم جمهوری چک، آکادمی علوم لهستان، آکادمی رومانی، آکادمی علوم مجارستان، آکادمی علوم و هنر کرواسی، آکادمی علوم ایالات متحده آمریکا، آکادمی علوم چین، آکادمی ملی علوم هندوستان، مجمع علم ژاپن، آکادمی علوم و تکنولوژی کره، آکادمی علوم روسیه، آکادمی علوم جمهوری تاجیکستان، آکادمی علوم ترکیه، آکادمی علوم و هنر صربستان، آکادمی ملی علوم سری‌لانکا، شاخه سیبری آکادمی علوم روسیه و ... ارسال شده، به شرح ذیل است:

 

باسمه‌تعالی

در آستانه سال تحصیلی جدید و شروع به کار مراکز علمی، آموزشی و دانشگاهی در ایران مایلم نکته‌ای را با جنابعالی در میان بگذارم تا شاید با همکاری آنجناب و سایر اندیشمندان آکادمی‌های علوم جهان مشکلی که اخیراً برای جامعه علمی و دانشگاهی ایران پیش آمده، مرتفع شود.

چنانکه جنابعالی اطلاع دارید، به گواهی منابع و مراجع بین‌المللی، استادان، پژوهشگران و دانشجویان دانشگاه‌ها و مراکز علمی ایران‌زمین نوعاً از توان علمی نسبتاً بالایی برخوردار هستند به طوری که در سال‌های اخیر حاصل تحقیقات و پژوهشهای علمی ـ بنیادی و دانشگاهی آنان به صورت مقالات معتبر علمی در اختیار همه پژوهشگران علاقه‌مند در سرتاسر دنیا بالاخص جهان اسلام قرار گرفته است.

متأسفانه چند صباحی است که بعضی از مجلات و انتشارات علمی به بهانه تحریم، از چاپ مقالات علمی‌ که نویسندگان و تولیدکنندگان آن ایرانی هستند، امتناع می‌ورزند. چنانکه به عنوان نمونه، پایگاه اطلاعاتی الزویر مستقر در هلند، در 30 آوریل سال جاری، طی یادداشتی به شبکه سردبیران مجلات خود، از تمام سردبیران و داوران آمریکایی خواست تا از پذیرش مقالاتی که نویسنده و یا یکی از نویسندگان آن ایرانی و در استخدام دولت ایران باشد، سر باز زنند.

همانگونه که مستحضرید نشر علم جایگاه آزاد دارد و عدالت ایجاب می‌کند که آثار علمی پژوهشگران ایرانی نیز در نشریات بین‌المللی مورد داوری و نشر قرار گیرد و منعی برای چاپ آن‌ها نباشد. چاپ آثار علمی و دسترسی به منابع علمی حق تمامی پژوهشگران جهان است و ضروری است که کلیه فرهنگستان‌ها، برای رفع این مشکل و تحقق حق اندیشمندان ایرانی کوشش نمایند.

از آنجا که روابط دوستانه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و آکادمی آن کشور می‌تواند در رفع این مشکل اثرگذار باشد، از جنابعالی و اعضای محترم آن فرهنگستان درخواست دارد که برای رفع معضل ناخواسته اندیشمندان ایرانی حتی‌المقدور سعی نمایند.