کد خبر 258963
تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۲ - ۱۹:۲۵

فعالیت‌های جاسوسی آژانس امنیت ملی امریکا، خشم و اعتراض بیست و یک کشور جهان را برانگیخته و آنان را به تلاش برای تصویب قطعنامه ضد امریکایی در سازمان ملل واداشته است.

به گزارش مشرق، پرس تی وی به نقل از مجله فارین پالیسی نوشت: این قطعنامه اولین تلاش عمده بین‎‌المللی است که به منظور جلوگیری از برنامه‌های شنود و جاسوسی آژانس امنیت ملی امریکا صورت می‌گیرد.

برزیل و آلمان نسخه‌پیش‌نویس این قطعنامه را بین دیپلمات‌های نوزده کشور دیگر توزیع کرده‌اند.

بر اساس این پیش‌نویس، کشورهای عضو سازمان ملل «درباره امکان نقض حقوق بشر در اثر شنود، رصد و رهگیری برون‌مرزی ارتباطات در حوزه قضایی کشورهای خارجی، به شدت ابراز نگرانی کرده‌اند.»

کشورهای جهان در این قطعنامه تاکید کردند، رصد غیرقانونی ارتباطات شخصی و ردیابی بی‌هدف اطلاعات شخصی شهروندان، اقدامی ناخوشایند را شکل می‌دهد که حق آزادی بیان و حریم شخصی را نقض و اساس و بنیان یک جامعه دموکراتیک را تهدید می‌کند.

گزارش افشاگرانه گاردین که با استناد از یادداشتی محرمانه از ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی امریکا (ان اس ای/NSA) منتشر شد و از فعالیت غیرقانونی ان.اس.ای در شنود مکالمات تلفنی سی و پنج رهبر جهان پرده برداشت، خشم و اعتراض کشورهای جهان را از جاسوسی دولت امریکا شدت بخشیده است.

بر اساس این سند، امریکا در برنامه‌های جاسوسی گسترده خود هم کشورهای متحد و دوست نظیر فرانسه، آلمان و مکزیک را هدف قرار داده و هم کشورهای رقیب هم‌چون کوبا و ونزوئلا را زیر نظر داشته است.

روزنامه آلمانی «در اشپیگل» نوشت، تلفن همراه آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان از سال ۲۰۰۲ میلادی در فهرست اهداف «سرویس ویژه جمع آوری» اطلاعات وابسته به آژانس امنیت ملی آمریکا بوده و تا چند هفته پیش از سفر باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا به برلین در ماه ژوئن ۲۰۱۳، همچنان در این فهرست قرار داشته است.

وزارت خارجه آلمان اعلام کرد، قطعنامه پیشنهادی به سازمان ملل درباره حفظ و حراست از حریم خصوصی در ارتباطات الکترونیکی خواهد بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان تصریح کرد: «این موضوعی بسیار کلی است، اما از نظر ما، بسیار حائز اهمیت است و به همین علت آن را پیش‌نویس کرده‌ایم؛ هنوز اول راه است و نمی‌دانیم چه زمانی پیش‌نویس ارائه می‌شود و یا چه کشورهایی به این تلاش خواهند پیوست.»

روز جمعه (۲۵ اکتبر، سوم آبان)، رهبران کشورهای اروپا درباره جاسوسی گسترده آژانس امنیت ملی امریکا از رهبران کشورهای جهان به شدت ابراز نگرانی کردند.

رهبران اروپا در بیانیه‌ای هشدار دادند، بی‌اعتمادی ممکن است ضرورت روند همکاری را تحت الشعاع قرار دهد.

جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، روز پنج‌شنبه (۲۴ اکتبر، دوم آبان) اذعان کرد، ائتلاف‌واشنگتن در سراسر جهان با افشای برنامه‌های جاسوسی ان.اس.ای لطمه دیده است.

کارنی تصریح کرد: «افشاگری‌ها به وضوح در روابط ما با برخی از کشورها، تنش ایجاد کرده است و ما سعی داریم از راه‌های دیپلماتیک به این موضوع رسیدگی کنیم.»

وی این روابط را از نظر اقتصادی و نیز امنیتی بسیار حائز اهمیت دانست و گفت، ما برای حفظ هرچه نزدیکتر روابط تلاش خواهیم کرد.

وزارت امور خارجه امریکا روز جمعه از اقدام واشنگتن در بازبینی برنامه‌های جاسوسی خود به منظور ایجاد توازن میان نیازهای امنیتی و نگرانی‌های مرتبط با حریم شخصی خبر داد.

این درحالی است که پیامدهای بیش از حد زیان‌بار فعالیت‌های جاسوسی ان.اس.ای بیم و نگرانی افراد و شخصیت‌های جامعه دفاعی و اطلاعاتی امریکا را برانگیخته است.

یکی از مقامات سابق و باتجربه‌ی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در گفت‌وگو با فارین پالیسی این موضوع را «نمونه‌ای از بدترین جنبه‌های ممکن از افشاگری‌های اسنودن» دانست و گفت: خلاصی امریکا از این مشکل بسیار دشوار خواهد بود؛ هزینه و بهای کوتاه‌مدت در زمینه اعتبار و اعتماد، هنگفت است.»

انتظار می‌رود، قطعنامه سازمان ملل تا پیش از پایان امسال (۲۰۱۳ میلادی) در کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شود.