گروه بینالملل مشرق – پس از برنامه ریزی غیرمنتظره وزرای خارجه 1+5 برای حضور در ژنو، سرگئی لاوروف آخرین وزیر خارجهای بود که به مذاکرات هستهای با ایران ملحق شد.
تأخیر لاوروف در سفر به ژنو و عدم حضور وزیر خارجه چین، سؤالات و گمانهزنیهای بسیاری را در رسانهها بدنبال داشت؛ چرا که چین و روسیه دو کشوری بودند که مواضعی نزدیک به تهران در حمایت از برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان داشتند.
اما به هر روی، سرگئی لاوروف روز سوم مذاکرات خود را به ژنو رساند تا از نزدیک در جریان تحولات و مفاد توافق احتمالی با ایران قرار بگیرد.
خبرنگار اعزامی مشرق در گفتگویی با خانم «ماریا زاخارووا» سخنگوی سرگئی لاوروف که در ژنو حضور دارد، پاسخ برخی سؤالات درباره علت تأخیر سفر لاوروف به ژنو را جویا شد. سخنگوی لاوروف بدلیل حساسیت مذاکرات ژنو و محدودیت زمانی، تنها به چند سؤال کوتاه پاسخ داد اما قول داد به زودی در مصاحبهای مفصل، به سؤالات ما پاسخ دهد.
مشرق: عدم حضور وزرای خارجه چین و روسیه این شایعه را بوجود آورده بود که این دو کشور ایران را به نوعی در ژنو و در چانهزنیهای حساس با وزرای خارجه آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان تنها گذاشتهاند. چرا آقای لاوروف اینقدر دیر به ژنو آمد؟
همانطور که میدانید در این دور از مذاکرات ژنو برنامهای برای حضور وزرای خارجه پیشبینی نشده بود و به همین دلیل آقای لاوروف همزمان با این مذاکرات، برنامه فشردهای از ملاقاتها با سران کشورهای آسیایی را پیش رو داشتند. اما در روز دوم مذاکرات و با حضور جان کری و دیگر وزرای خارجه، آقای لاوروف هم علاقه داشتند که در این مذاکرات حاضر شوند. اما طبیعتا جابجایی برنامههای ایشان زمانبر بود. در نهایت آقای لاوروف به ژنو آمد و پس از پایان مذاکرات نیز در صورت عدم تغییر دوباره برنامهها، راهی کشور هند خواهند شد.
مشرق: به نظر میرسد روسیه در دور جدید مذاکرات در یکماه گذشته، تحرک کمتری نسبت به آنچه پیشتر شاهد بودیم دارد و آمریکا نبض بازی 1+5 را در دست گرفته است. آیا این مسئله را تأیید میکنید؟ علت این امر چیست؟
خیر. روسیه هم برنامههای خود را در این مذاکرات دارد و آنها را با جدیت پیگیری میکند. اما در مورد تحرک بیشتر آمریکا، پوشش رسانههای آمریکایی از تحرکات مقامات این کشور، چنین برداشتی را ایجاد میکند.
مشرق: اما عدم واکنش آشکار روسیه به تحولات این مذاکرات این برداشتها را تقویت کرده است که توافقی پنهان نیز وجود دارد.
مذاکرات برای ما هم اهمیت بسیار زیادی دارد و ما همیشه نسبت به آن، واکنشهای مناسب را در مقاطع مختلف داشتهایم. اما بطور خاص درباره این دور از مذاکرات، همانطور که گفتم بدلیل ناگهانی بودن و سرعت تحولات طی دو روز، امکان واکنش سریع را از ما گرفت و سفر آقای لاوروف به ژنو واکنش ما به این تحولات بود.