کد خبر 264573
تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۸

اگر حقیقتا یک نمازگزار واقعی باشیم در وقت اقامه نماز همه چیز را به فراموشی سپرده و سعی می‌کنیم نماز را در متن زندگی خود حاضر کنیم که در این صورت فرد هیچ‌گاه سقوط نخواهد کرد.

به گزارش گروه فرهنگی مشرق به نقل از تسنیم، هفتمین گردهمایی از فعالان اقامه نماز امروز سه‌شنبه 28 آبان با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجت‌الاسلام ابوترابی نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در سالن سینمایی وزارت ارشاد برگزار شد.

علی جنتی وزیر ارشاد در این مراسم گفت: همه فعالان اقامه نماز در راه قدسی گام نهاده‌اند و اجرشان را جز حضرت معبود از کس دیگری طلب نمی‌کنند. سخن گفتن در مورد نماز هم آسان و هم دشوار است. از آنجایی آسان است که سراسر این عبادت سخن گفتن بنده با خداوند را شامل می‌شود و از این جهت که قرار است تمام عرصه زندگی در این عبادت تجلی یابد سخن گفتن پیرامون آن دشوار خواهد بود. عرفا نماز را همچون جویباری بهشتی توصیف کردند که انسان گناهان خود را در آن شست‌وشو می‌دهد و به توبه، ندبه و معرفت امیدوار می‌شود. 

وی در ادامه سخنان خود افزود: نماز حقیقتاً کوتاه‌ترین راه ارتباط با خداوند است که با دو رکعت نماز عشق برپا می‌شود و می‌تواند مرهمی باشد که زخم‌ها و زنگارهای قلب را بزداید. از اهمیت نماز و جایگاه ویژه آن در دین اسلام همین بس که قرآن کریم به طور مستقیم در 3 آیه محافظت از نماز را از ویژگی‌های مومنین می‌شمارد. پیامبر اکرم(ص) نماز را چهره دین اسلام می‌داند. بدین معنا که نماز دروازه ورود به حقیقت دین اسلام است و طبیعی است که در قیامت نخستین پرسش از نماز انتخاب شود. 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: نماز ایستادن در برابر عظمت آسمان‌ها و زمین است. هر قامت نمازگزار سدی مقابل گناهان آینده می‌شود چون نهال تقوا را در دل می‌پروراند. نماز خودبینی و کبر را در افراد می‌زداید. وقتی 17 رکعت در یک روز خوانده می‌شود و در هر رکعت دو بار پیشانی بنده بر خاک ساییده می‌شود سفری در برابر بی‌نهایت است و معشوق عاشقش را در این حالت می‌پذیرد و رابطه‌ای عجیب پدید می‌آید. عاشق علاقه‌مند به راز و نیاز است و نماز در درون خود پناه‌جویی، سپاس، ترس، شوق، بزرگی و ستایشگری را یکجا به نمازگزار اهداء‌ می‌کند.

جنتی احساس لذت و کشف زیبایی در نماز را مستلزم رعایت مقدمات و آداب نماز خواند و اضافه کرد: آنچه که خارج از نماز باید مورد ملاحظه مخلوق قرار گیرد، این است که انسان توجهات خود را بالا برده و گناهی را مرتکب نشود تا روحش مکدر باشد. با دقت در پیکره نماز که آمیزه‌ای از تکبیرةالاحرام، حمد و سوره و رکوع و سجود است درمی‌یابیم تک تک کلمات زمینه‌سازی مهر و عاطفه میان خداوند و مخلوق را فراهم می‌کند.

نمازگزار حقیقی در سخت‌ترین لحظات مثل حضرت زینب جز زیبایی نمی‌بیند

وی با بیان این پرسش که نمازگزار حقیقی کیست، گفت: اگر حقیقتا یک نمازگزار واقعی باشیم در وقت اقامه نماز همه چیز را به فراموشی سپرده و سعی می‌کنیم نماز را در متن زندگی خود حاضر کنیم که در این صورت فرد هیچ‌گاه سقوط نخواهد کرد. نمازگزار حقیقی کسی است که خداوند هم به یاد او است و دلش همواره آرام بوده و قلبش هرگز احساس ندامت نمی‌کند و در سخت‌ترین لحظات مثل حضرت زینب(س) جز زیبایی چیز دیگری نمی‌بیند.

سبک زندگی اسلامی با فراگیری نماز محقق می‌شود

وزیر فرهنگ در مورد تکالیف و مسئولیت‌های فعالان نماز توضیح داد: سبک زندگی اسلامی بیشتر از هر چیز دیگری با فراگیری نماز محقق می‌شود. شاید بتوان مهمترین و نخستین وظیفه فعالان نماز را پوشش برای گسترش فرهنگ نماز در کشور دانست. ضمن تقدیر از پوشش در تعمیق فرهنگ نماز باید گفت هرگاه نتیجه فعالیت‌ها منجر به این شود که نماز به بطن جامعه راه یافته و آثار آن در رفتار و کردار افراد مشاهده می‌شود می‌توان لبخند رضایت بر لب آورد. هر چند که این آرزوی بزرگی است و همه دستگاه‌های فرهنگی به نوعی متولی آن هستند.

جوانان توصیه تحکمی را در نماز نمی‌پذیرند

جنتی در این بخش از سخنان خود  اظهار داشت: به خاطر وضعیت پیچیده فرهنگی کشور باید برای توسعه فرهنگ نماز از شیوه‌های جذاب و تازه بهره گرفته شود. جوانان امروز سخن تحکمی را برنمی‌تابند. از این رو باید دعوت را در بهترین شیوه‌ها ارائه کنیم. نماز باید به گونه‌ای به نوجوانان معرفی شود که آنها احساس کنند نماز برایشان یار است نه بار. 

وی با اشاره به اینکه مسجد مهمترین پایگاه زمان است، تاکید کرد: مساجد باید بیش از گذشته مورد حمایت قرار گیرند. اقدامات کانون‌های فرهنگی هنری مساجد در این عرصه متجلی است. اما بی‌تردید در این مسیر باید به نوآوری و تلاش‌های بیشتری روی آورد. کار خادمان نماز از بهترین معاملات با خداوند است. چون آنها جوانان را از تهدیدها و کج‌روی‌ها صیانت می‌کنند. حتی اگر یک نفر هم نمازخوان شود اجرشان کامل می‌شود. 

بهترین فضاها به نمازخانه اختصاص یابد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه نماز مهمترین سلاح مبارزه با جنگ نرم دشمن است، گفت: نماز جوانان را به مبدا اصلی وصل کرده و از گزند بلاها ایمن می‌دارد. فرهنگ نماز اول وقت باید در بین ادارات و ارباب رجوع‌ها نهادینه شود. بهترین فضا باید در هر مکانی به نمازخانه اختصاص یابد. اینکه در بسیاری از جاده‌ها و مکان‌های عمومی اقامه نماز به خوبی صورت نمی‌گیرد و مکانهای نمازخواندن اندک است باعث سربلندی نیست. نباید در مشغله‌ها، نماز مورد غفلت واقع شود و مردم نماز را به منزل موکول کنند. شرایط نماز باید در همه مکان‌های عمومی به بهترین شکل فراهم باشد. 

جنتی افزود: در مکان‌های عمومی باید به دنبال ترویج فرهنگ نماز باشیم. این کار نیازمند تولیدات فرهنگی و هنری بسیاری است. باید از روش‌های مستقیم و غیرمستقیم و دستاوردهای هنری برای فراگیری نماز استفاده کرد. با وجود همه تبلیغات، هنوز با نقطه آرمانی فاصله بسیاری داریم. باید بکوشیم تا به انتظار مقام معظم رهبری جامع عمل بپوشانیم.

وی در ادامه سخنان خود به بخشی از بیانات مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: ایشان فرموده‌اند کمبود مسجد در شهر‌ها، شهرک‌ها و روستاها، نبودن جایگاه نماز در ورزشگاه‌ها و بوستان‌ها، مراعات نشدن وقت نماز در مسافرت‌های دوردست، نپرداختن در کتب درسی به این فرضیه، نپرداختن به بهداشت در مساجد و... نقاط ضعفی است که باید برای زدودن آن همت‌های بلندی برانگیخته شود. اهل سنت با وجود اختلافات اعتقادی همیشه نماز اول وقت خود را در مساجد برپا می‌کنند. تاثیری که این امر در بهداشت معنوی جامعه و رفع نارسایی‌ها داشته مشهود است. با اینکه تلویزیون‌هایشان فیلم‌های غربی پخش می‌کند و مطبوعاتشان با چاپ هر نوع مقاله و تصویری در بسیاری مواقع بی‌بندوباری را ترویج می‌کند اما آثار نماز و تبلیغ فرهنگ آن روی بسیاری از این جوامع تاثیر گذاشته و ارزشهای اسلامی را بیشتر از ما که در یک جامعه شیعی زندگی می‌کنیم رعایت می‌کنند.

وزیر فرهنگ و راشاد اسلامی در پایان گفت: باید برای تحقق سلامت معنوی جامعه به عروةالوثقی‌ الهی تمسک پیدا کنیم و برای جذب جوانان و نوجوانان به برخوردهای عاطفی و اغنایی روی آوریم تا فرهنگ نماز در عمق باورهایشان بنشیند و جامعه به سمت اصلاح پیش رود.