سیدمسعود میرکاظمی نماینده مردم تهران در مجلس و حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت خارجه در برنامه شب گذشته «دیروز امروز فردا»به بررسی شاخصه‌ها و پشتوانه‌های نرمش قهرمانانه پرداختند.


به گزارش مشرق به نقل از فارس، در برنامه شب گذشته «دیروز امروز فردا» سید مسعود میرکاظمی نماینده مردم تهران در مجلس و حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت خارجه به «بررسی شاخصه ها و پشتوانه های نرمش قهرمانانه» پرداختند که مشروح این برنامه به شرح زیر است:

آصفی در بخش ابتدایی برنامه گفت: ما از ابتدای انقلاب با چالش‌های جدی مواجه بودیم و الان هم چالش جدی پیش روی جمهوری اسلامی ایران است. موفقیت ما در این چالش به عوامل زیادی بستگی دارد. مقام معظم رهبری اولین قدم را برای عملیاتی کردن دکترین نرمش قهرمانانه برداشتند و از سیاست‌ها و دیپلماسی دولت و همچنین مذاکره کنندگان اعلام حمایت کردند.

وی ادامه داد: افرادی که الان در مذاکره هستند توانایی لازم برای پیشبرد اهداف لازم را دارند و از افراد زبده وزارت خارجه هستند که ادبیات دیپلماسی را می شناسند.

میرکاظمی هم در ابتدای بحث اظهار داشت: عبارت نرمش قهرمانانه برای اولین بار توسط مقام معظم رهبری به کار برده شد. پیش از این ایشان چند بار از لفظ نرمش استفاده کرده بودند. نرمش قهرمانانه مفهوم روشن تری را بیان می‌کند و ایشان در سخنرانی های مختلف خط قرمزهای این دکترین را تبیین کردند. وقتی بحث از نرمش قهرمانانه است، قطعاً موضع عقب نشینی و صرفه نظر از برنامه های کلان کشور نیست بلکه چرخشی است که ما را به هدف نزدیک تر می‌کند. ما در مسیر رسیدن به اهداف باید به مذاکرات نگاه کنیم نه متوقف شدن از اهدافی که سی و چند سال است مردم پای آن اهداف ایستاده اند.

وی افزود: من بعید می دانم نظر دولت و تیم مذاکره کننده غیر از این باشد که اگر غیر از این باشد جای سوال و بحث است.

آصفی در بخش دیگری از دیروز،امروز،فردا گفت: هر موضوعی یک روزی پایان می یابد. موضوع مذاکرات هسته ای ما هم که بیش از ده سال طول کشیده، خیلی به درازا کشیده، ما در شرایطی نرمش قهرمانانه را پذیرفتیم که از نظر شرایط بین‌المللی برتر هستیم و فضای بین المللی به نفع جمهوری اسلامی است و در این موضوع شکی نیست. موضوع حماسه سیاسی و حضور گسترده مردم پای صندوق ها هم یک پشتوانه جدی برای نظام و دولت بود.

وی ادامه داد:‌ گفتمان جدید دولت و فضای متفاوتی که در دنیا به وجود آورد هم باعث شد مردم دنیا منتظر حرف های جدید ذیل استراتژی نظام باشند. مجموع این شرایط باعث شد مقام معظم رهبری این امکان را بدهند و موضوع نرمش قهرمانانه را مطرح کنند.

*در این مذاکرات نباید دچار خوشبینی شد

وی ادامه داد: مجموع این فضاها شرایطی را برای جمهوری اسلامی به وجود آورد که از موضع قدرت و اقتدار وارد مذاکرات جدی شود. این مذاکرات جدی و سخت است و نباید دچار خوش بینی شد. یک دیپلمات با امید زندگی می کند نه با خوش بینی، همین که طرف مقابل سوء نیت نداشته باشد و به منطق روی بیاورد برای ما کافی است و نمی توان از آن ها توقع حسن نیت داشت.

آصفی افزود: نظام با آگاهی از همه شرایط و با توجه به قدرتمندی پایه های نظام و استواری آن این را پذیرفت که یک بار دیگر برای طرف مقابل اتمام حجت کند که اگر منطق را سرلوحه قرار می دهید، ما آماده مذاکره هستیم.

میرکاظمی هم در بخش دیگری از این برنامه تلویزیونی گفت: چیزی که آنها را امروز پای میز مذاکره نشانده، استقامت و مقاومت داخلی ایران بوده تا جایی که بارها تلویحاً گفته اند که تحریم ها اثر بخش نبوده.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: باید ببینیم هدف از این تحریم ها چیست، آیا واقعاً فقط به دنبال توقف فعالیت هسته ای ایران هستند؟ اینطور نیست، آن ها خصومت های زیادی را علیه ایران انجام دادند که آخرین آن تحریم است. فرض کنیم بتوانند فعالیت های هسته ای را متوقف یا کند کنند، آیا آرام می شوند؟ آیا فقط به دنبال همین هستند؟

وی ادامه داد: ما هم باید سناریوی مقابل داشته باشیم و در جهت رسیدن به اهداف خود حرکت کنیم. به نظر من در کنار سناریوهایی که وجود دارد و ما باید در مذاکرات به صورت جدی شرکت کنیم و حقانیت خود را مطرح کنیم، نیاز است که روند استحکام درونی و مقابله با تحریم را به شکل جدی پیگیری کنیم. اگر دشمن حس کند ما با مشکلات اقتصادی مواجه هستیم، قطعاً امتیازهایی را از ایران خواهد خواست. نرمش قهرمانانه یعنی فعالیت هایی که در داخل جامعه وجود داشته، باید مثل قبل و حتی قوی تر از گذشته انجام شود.

*تجربه نشان داده برداشتن تحریم ها سال ها به طول می انجامد

میرکاظمی افزود: تجربه نشان داده برداشتن تحریم ها سال ها به طول می انجامد. فکر می کنم نباید غفلت کنیم و باید راه های مقابله را سناریوهای طرف مقابل را شناسایی کنیم. باید به اقتصاد مقاومتی توجه ویژه ای داشته باشیم و از منابعی که در دست داریم، استفاده کنیم. بسیاری از مشکلاتی که امروز وجود دارد، ناشی از تحریم نیست و اگر ساختار اقتصادی کشور را بررسی و ترمیم نکنیم، این مشکلات پابرجا خواهد ماند.

در بخش دیگری از «دیروز، امروز، فردا» حمیدرضا آصفی در پاسخ به این سوال که آیا از جزئیات مذاکرات امروز خبر دارید اظهار داشت: من که از جزئیات مذاکرات خبری ندارم ولی اگر داشتم هم روی آنتن نمی گفتم.

وی ادامه داد: تحریم برای عوض شدن سیاست هاست اما تحریم هایی که علیه ایران اعمال شد، باعث تغییر سیاست‌های ایران نشد و فقط روی مردم فشار آورد. امیدواریم غرب و آمریکا به این نتیجه برسند که تحریم‌ها کاری را انجام نمی‌دهد و نتیجه مثبتی برای آن ها در پی نخواهد داشت. آمریکا و اروپا به این مذاکرات نیاز دارد، شک نکنید. البته ما هم باید فضای بین المللی خود را ترمیم کنیم و از این جهت به آن نیاز داریم. به هرحال در چند سال گذشته از نظر روابط بین الملل شرایط خوبی نداشتیم و به این مذاکرات نیاز داریم اما نیاز غربی ها خیلی بیشتر از ماست. فضا برای اروپا و آمریکا بسیار تنگ شده.

آصفی گفت: پایه های نظام امروز نسبت به سی سال گذشته مستحکم تر شده، امنیت کشور و نظام بیشتر از سی سال پیش است. قدرت ملی و توان ملی و تکونولوژی ما هم نسبت به سی سال گذشته قابل قیاس نیست. اما آیا آمریکا توان و نفوذی که سی سال پیش در دنیا داشت را امروز هم دارد؟ قطعاً نه، آن ها به نفوذ و قدرت ایران در منطقه نیاز دارند و به همین دلیل به این مذاکرات نیاز دارند.

وی افزود: این مذاکرات می توانست مثل یک بازی فوتبال تمام شود اما طول کشیدن آن نشان می دهد که جمهوری آن روی حقوق خودش پافشاری دارد. فرمایشات اخیر رهبری هم اعتماد نفس و قوت قلب خوبی برای تیم مذاکره کننده بود.

*غربی‌ها می خواهند گام‌های کوچکی را بردارند و از ایران توقع گام‌های بزرگتری را دارند

آصفی همچنین گفت: تصور من این است که مذاکرات روی حقوق هسته ای است و غربی ها می خواهند گام های کوچکی را بردارند و از ایران توقع گام های بزرگتری را دارند که همین موضوع باعث ایجاد گره در مذاکرات می شود. وقتی هنوز مذاکرات جدی نشده، آمریکایی ها دبه کردند و آقای کری گفت در NPT جایی ندیده ایم که برای کشورها حق غنی سازی قائل شده باشند، خب ما هم در NPT هیچ جا نمی بینیم حق غنی سازی برای کشوری مشروط یا محدود شده باشد.

وی ادامه داد: در همین NPT آمده که اعضای این معاهده چنانچه دارای سلاح هسته ای هستند، باید به مرور سلاح های هسته ای خود را کاهش دهند و به هیچ کشوری هم این سلاح ها را نفروشند اما هیچ کدام از کشورهایی که سلاح هسته ای دارند این کار را انجام نداده اند. چیزی که الان شرایط مذاکرات را با گره ایجاد کرده، عدم اعتمادی بود که ما نسبت به طرف مقابل داشتیم و همچنین گام های نامتناسبی است که طرف مقابل توقع دارد و همچنین اینکه حقوق هسته ای کشور در چالش و مذاکره است.

میرکاظمی هم در ادامه برنامه گفت: امروز ما بیش از هر وقت دیگری به یک جهاد اقتصادی و تلاش مضاعف نیاز داریم. فرستادن هر چیزی در بازار که این روند را کند نماید برای جامعه اقتصادی ما مضر است. این مذاکرات طولانی است و اگر این امید را دهیم که مثلاً شش ماه دیگر مساله حل می شود، فعالان اقتصادی ما هم متوقف می شوند و این موضوع روی رشد اقتصادی کشور تاثیر منفی می گذارد. نباید امیدهای زودرس را وارد بازار کنیم چون این موضوع باعث توقف روند رو به رشد شرایط اقتصادی می شود.

وی گفت: تحریم کننده برای کاهش رشد اقتصادی و تاثیر روی معیشت و رفاه جامعه تحریم می کند. در مقابل ما نباید بگوییم مساله در کوتاه مدت حل می شود و باید فعالین اقتصادی را تشویق کنیم که کارشان را ادامه دهند و از آن ها حمایت کنیم.

نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: دوستانی که دستی بر آتش دارند می دانند که بسیاری از مشکلات ما ارتباطی به تحریم ندارد و ناشی و از سیستم های مدیریتی و چهارچوب های اقتصادی کشور است که باید اصلاح شوند. اگر بخواهیم برخی از مشکلات را که تا سه ماه پیش ناشی از سوء مدیریت می دانستیم امروز بگوییم ناشی از تحریم است، جفا در حق جامعه است. چیزی که امروز ما را پای میز مذاکره معرفی می کند، توان ملی است. اگر این توان تضعیف شود دیگر نمی توانیم مذاکرات را داشته باشیم. باید به سمتی حرکت کنیم که از رکودی که در بازار در حال وقوع است جلوگیری کنیم تا بتوانیم مشکلات تورم، بیکاری و... را سر و سامان دهیم.

سخنگوی وزارت امورخارجه اصلاحات در بخش دیگری از «دیروز، امروز، فردا» گفت: از وقتی دولت جدید مستقر شده و ما وارد مذاکره شده ایم فضای بین المللی به نفع ما تغییر پیدا کرده و فضای امیدواری به وجود آمده است. امیدواری بیش از حد مضر است اما اینکه بعضی زمزمه ها شنیده می شود که شرکت های بزرگی مثل توتال ابراز تمایل کرده اند برای سرمایه گذاری وارد بازار شوند، خوب و امیدوار کننده است و فضا را نسبت به گذشته متفاوت تر می کند. اما این کافی نیست، جمهوری اسلامی در مسیر درستی قرار گرفته اما مشکل طرف قبلی است که انسان نمی داند در نهایت چه خواهد شد.

وی ادامه داد: توان مذاکره یک مذاکره کننده به توان ملی کشور بستگی دارد. در کنار توان ملی، ما به یک نوع اجماع ملی هم نیاز داریم. جنگ تحمیلی در شرایطی که همه دنیا در کنار صدام بودند، با اجماع ملی که در کشور وجود داشت به نفع ایران به پایان رسید و ایران توانست به خوبی مقاومت کند. موضوع هسته ای هم به همین شکل است با ابعاد وسیع تر، دشمنان ما اجماع دارند و آمریکا با هیاهوهای خود توانسته شش کشور را دور خود جمع کند و نامش را هم بگذارد جامعه جهانی که البته واقعیت غیر از این است و ما در سطح بین الملل دست بالاتری داریم.

آصفی همچنین گفت: دولت و مجلس و قوه قضاییه باید با همکاری هم مشکلات داخلی را پیگیری و برای حل آن چاره اندیشی کنند.

*رژیم صهیونیستی هیچ زمانی مثل امروز تنها و منزوی نبوده است

وی اظهار داشت: رژیم صهیونیستی هیچ زمانی مثل امروز تنها و منزوی نبوده است. هیچ وقت روابط اسرائیل و دموکرات ها به شکل امروز بد نبوده است. اختلاف رژیم صهیونیستی و آمریکا هیچ وقت تا این حد جدی نبوده و شواهد نشان می دهد قدرت استدلال، منطق و پیام درستی که داشتیم ما را در موضع قدرت قرار داده است. الان آمریکا به دنبال حل و فصل پرونده هسته ای است، البته به شکلی که ماجرا به نفع خودش تمام شود.

آصفی افزود: مردم دنیا خسته شده اند و اینطور نیست که آن ها بتوانند دنیا را مرتب به دنبال خودشان بکشانند. بعید می دانم آمریکا بتواند چند وقت دیگر مساله حقوق بشر را علیه ایران علم کند. موضوع اصلی، سیاست های مستقلی است که داریم. من بسیار شک دارم که آن ها بخواهند بعداً موضوع دیگری را مطرح کنند چون همراهی جهانی را از دست داده اند. ما اگر از این پیچ عبور کنیم، خیلی از مسائل حل خواهد شد.

میرکاظمی هم در بخش دیگری از برنامه گفت: ما برای حل مشکلات اقتصادی نیاز داریم که در اقتصاد رشد خوبی داشته باشیم. در این راستا باید با اقتصاد جهانی تعامل خوبی داشته باشیم. اگر این موضوع دچار تزلزل شود روی رشد اقتصادی تاثیرگذاشته می شود و فعالیت های اقتصادی با مشکل رو به رو می شود، دشمن از همین راه استفاده می کند و طی سی و چند سال گذشته آمریکا برای ناکارآمد بودن نظام جمهوری اسلامی انواع و اقسام کارها را انجام داده که آخرین آن بحث تحریم ها بوده است.

وزیر نفت دولت احمدی نژاد اظهار داشت: تحریم های نفتی و بانکی تحریم های هوشمندانه ای بود که ایران توانست خیلی هوشمندانه با آن برخورد کند. امروز ما در بازار کسری نداریم و این یعنی با تحریم ها به صورت هوشمندانه برخورد شده است. به دست آوردن شرایطی که امروز داریم، راحت نبوده و کارهای زیادی صورت گرفته است. فعالان بخش خصوصی هم با خلاقیت و تیزهوشی راه های فعالیت خود را پیدا کرده اند و امروز توقع دارند که ثبات در بازار حکمفرما شود تا بتواند فعالیت خود را ادامه دهد.

وی افزود: سناریوی مقابله ای که داشتیم اگر برای مدت کوتاهی متوقف یا کند شود از برخورد هوشمندانه خود عقب می مانیم. باید با تلاش مضاعف و تیزهوشی سناریوهای بعدی تحریم را پیش بینی کنیم تا بتوانیم آمادگی مقابله با آن را داشته باشیم تا غافلگیر نشویم. قطعاً امروز ما نسبت به گذشته توان اقتصادی، دفاعی و... بیشتری داریم و این چیزی است که طرف مقابل هم به خوبی آن را می داند.

آصفی در صحبت های پایانی خود گفت: یکی از مولفه های توان و قدرت ملی، اقتصاد است. من سفیر فرانسه بودم که به من این ماموریت داده شده بود که رادار رازیت را خریداری کنم. این رادار ارتفاع پایین را می گیرد و بیشتر برای مقابله با قاچاقچیان مواد مخدر استفاده دارد و کارکرد نظامی ندارد. ما به هر دری زدیم این رادار را به ما ندادند و گفتند نمی شود، در نیمه های مسولیتم در فرانسه بود که جمهوری اسلامی آن را تولید کرد. بلافاصله شرکت تولید کننده این رادارها آمدند و گفتند ما می توانیم رادارها را به شما بفروشیم اما من در جواب گفتم ما می توانیم این رادارها را به شما بفروشیم.

وی ادامه داد: برخی از کشورها توان نظامی چندانی ندارند اما قدرت اقتصادی آنها به شکلی است که می توانند دنیا را تسخیر کنند. ما باید از ظرفیت های بومی و بین المللی استفاده کنیم. باید توجه داشته باشیم که قدرت اقتصادی از داخل شروع می شود و باید به استقلال اقتصادی دست پیدا کنیم. تا امروز هم قدم های خوبی برداشته شده که کافی نیست و باید تلاش بیشتری در این زمینه انجام شود.

میرکاظمی هم در پایان برنامه اظهار داشت: از سال 89 موضوع اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد که برخی دانشگاه ها روی آن کار کردند اما نیاز است که بیشتر روی آن کار شود و ویژگی های آن بهتر تبیین شود. این یک مفهوم جدید است که در حال مطرح شدن است و باید روی آن صحبت کرد. ما تا حدودی مقاوم شده ایم اما نیاز است که کار بیشتری انجام شود.

وی ادامه داد: اقتصاد ما تک قطبی و وابسته به نفت است که امروز توفیق اجباری پیش آمده که وابستگی خود را به نفت کمتر کنیم. اینکه چطور می توانیم مولفه ها و ویژگی های اقتصاد مقاومتی را وارد اقتصاد کشور کنیم مساله ای است که جای بحث زیادی دارد. دغدغه اصلی برای پیگیری این موضوع در سه قوه وجود ندارد که این یک نقص است. قوا باید با دقت بیشتر و وسواس بالاتری اقتصاد مقاومتی را دنبال کنند. همانطور که روز به روز قدرت ما افزایش پیدا می کند، پیچیدگی های تحریم هم بیشتر می شود و باید به آن توجه داشت.

میرکاظمی در پایان گفت: اقتصاد مقاومتی بیشتر از همایش، به اقدامات عملی نیازمند است و نیاز به همکاری قواست.