تحلیل‌گران آمریکا و اروپا معتقدند بخش دشوار و اصلی مذاکرات هسته‌ای با ایران از این به بعد و هنگامی است که آمریکا بخواهد سراغ حق غنی‌سازی ایران برود. این محافل معتقدند در آن صورت مذاکرات شکست خواهد خورد چرا که هیئت ایرانی نشان داده غنی‌سازی را خط قرمز خود می‌داند.

گروه سیاسی مشرق - روزنامه‌های کشور، در لابه‌لای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره می‌کنند که انتخاب و بازنشر آنها می‌تواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه می‌خوانید گزیده‌ای از مطالب امروز روزنامه‌های کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.

***

برای مشاهده تصاویر روزنامه های امروز کشور اینجا را کلیک کنید


چرا همکاران مصطفی از کار برکنار شدند؟

پدر شهید مصطفی احمدی روشن گفت: باید از آقای رئیس‌جمهور پرسید چرا همکاران فرزندم را که جریان هسته‌ای را به این مرحله رساندند، از کار برکنار کردید. به گزارش روزنامه وطن امروز، حاج رحیم احمدی روشن پدر دانشمند شهيد هسته‌ای کشور درباره نتیجه مذاکرات ایران با 1+5 اظهار داشت: در مذاکرات باید ‌شأن ملت بزرگ جمهوری اسلامی ایران حفظ شود و همچنین از شهدا و دستاورد‌های آنها پاسداری شود که در مذاکرات به زحماتی که آنها کشیدند خدشه‌ای وارد نشود. وی درباره سوال خود از رئیس‌جمهور در ارائه گزارش ۱۰۰ روزه اظهار داشت: از آقای رئیس‌جمهور می‌پرسم چرا باید با کسانی که با مصطفی احمدی روشن زحمت کشیدند و جریان هسته‌ای را به این مرحله رساندند اینطور برخورد شود و با اینکه به شغل خود عشق می‌ورزیدند از کار برکنار شوند؟ وی نامی از افرادی که برکنار شده‌اند، نبرد ولی تصریح کرد: آقای رئیس‌جمهور در جریان اسامی آنها هستند؛ یکی از دلخوری‌های بزرگ ما این است که چرا بچه‌هایی که با مصطفی احمدی روشن در این وضعیت دخیل بودند و این وضعیت را به لطف خدا به این مرحله رساندند و جمهوری اسلامی ایران از آن بهره‌برداری می‌کند به راحتی کنار گذاشته می‌شوند.


توافق ژنو؛ برترين انتخاب

روزنامه اعتماد نوشت: در پي توافق اخير ايران با كشورهاي 1+5 بر سر مساله فعاليت‌هاي صلح‌‌آميز هسته‌يي كشورمان، عده‌يي با بدبيني اين توافقنامه را با قرارداد تركمانچاي مقايسه و عده‌يي نيز با خوشبيني مفرط و مبالغه آميز خود آن را با ملي شدن صنعت نفت توسط شادروان دكتر محمد مصدق مقايسه كرده و حتي بعضي‌ها تا آنجا پيش رفتند كه به خود اجازه دادند آن را در رديف حماسه كم نظير فتح خرمشهر توسط رزمندگان دريادل ايراني قلمداد كنند!

به عقيده نگارنده اين‌گونه برداشت‌هاي افراطي و كاملا متناقض بيش از آنكه ناشي از عقلانيت و واقع بيني باشد متاثر از عواملي همچون ذوق‌زدگي، عدم اطلاع از مفاد توافقنامه، جو زدگي، تعصبات كور و بعضا جناحي، ناآگاهي و غفلت از واقعيت‌هاي تاريخي، علايق و لجاجت‌هاي سياسي، عدم واقع بيني و آرمانگرايي فضايي و تبليغات پوپوليستي است. از اين رو دست كم وظيفه و رسالت اصحاب مطبوعات كشور ايجاب مي‌كند كه فارغ از اين قبيل قيل و قال‌ها و برخوردهاي احساسي و جوسازي‌هاي آلوده به افراط و تفريط، در فضايي كاملا منطقي به بررسي منطقي چنين توافقي پرداخته و ضمن برشمردن مزايا و معايب آن در پرتو معادله هزينه- فايده درباره آن به داوري بنشينند در غير اين صورت شرمنده تاريخ و آيندگان خواهند شد و كيست كه نداند سيلي تاريخ بسيار شديد و بي‌رحمانه است. اكنون بايد ديد كه به موجب توافقنامه ايران و 1+5 در ژنو داده‌ها و ستانده‌هاي ما چه بوده است؟


اختلاف تهران- واشنگتن بر سر متن توافق

تهران امروز نوشت: بیانیه کاخ سفید که براساس آن تلاش شده بود مفاد توافقنامه هسته ای بین ایران و گروه 5+1 از نگاه آمریکایی‌ها و با ادبیات آنها طراحی شود بحث‌ها و گفت‌وگوهای زیادی را درپی داشت. روز گذشته مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه به آن واکنش نشان داد و گفت: برگه اطلاع‌رسانی کاخ سفید درباره تفاهمنامه ژنو یکجانبه بود.افخم گفت : «آن چه در سایت کاخ سفید به‌عنوان برگه اطلاع‌رسانی (Fact Sheet) منتشر شده، برداشت یکجانبه از متن مورد توافق در ژنو بوده و برخی توضیحات و واژه‌ها در این برگه مغایر با متن برنامه اقدام مشترک است.» افخم همچنین گفت: «متن چهار صفحه‌ای برنامه اقدام مشترک، نتیجه توافقات انجام شده در مذاکرات ژنو بوده و تمامی جملات و کلمات این متن با توجه به ملاحظات همه طرف‌ها تنظیم شده و یکی از دلایل طولانی شدن مذاکرات، دقت در انتخاب و درج واژه‌ها در متن برنامه اقدام مشترک به ویژه از سوی هیأت مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران بوده است.»

آنچه از متن بیانیه کاخ سفید برمی آید این است که آمریکا سعی دارد در بیانیه منتشر شده ادبیات، واژه‌ها و مفاهیمی که نتوانسته در متن اصلی بگنجاند را بیاورد در حالی که در متن اصلی به هیچ‌وجه واژگانی از جمله « ایران متعهد شد،» وجود ندارد و هر نوع اقدامی به طور متقابل و متوازن در گفتار و عمل به کار گرفته شده است. اقدام کاخ سفید در انتشار بیانیه‌ای که با متن اصلی تفاهم، تفاوت‌هایی در شکل و ظاهر دارد، تا حدودی طبیعی است. به‌نظر مي رسد که متن کاخ سفید خطاب به مردم آمریکاست و اساسا چنین متنی نمی‌تواند به عنوان سند محسوب شود.در متن منتشر شده از سوی کاخ سفید، مبنا و فرض اصلی این است که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است و برای رفع نگرانی‌ها 5+1 با ایران چارچوبی را به تفاهم رسانده است. این در حالی است که در متن اصلی که در سایت اتحادیه اروپا نیز قرار گرفته است، هدف از این مذاکرات و تفاهم رسیدن به یک راه‌حل جامع مورد توافق و بلندمدت است که به نحوی تضمین کند برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح‌آمیز باقی خواهد ماند.ضمن آنکه ایران اعلام کرده است که تحت هیچ شرایطی به دنبال دستیابی یا گسترش سلاح هسته‌‌ای نیست. بنابراین کاخ سفید تلاش دارد تا ادبیات و لحن حاکم بر تفاهم‌نامه را از منظر خود و برای توجیه افکار عمومی‌اش جلوه دهد.


كيفر خواست روحانی

او از مصائب و مشكلات سر راهش، راه خودش و دولتش مي‌گفت و پيكان انتقادات و گلايه‌هايش دولت محمود احمدي‌نژاد را نشانه مي‌گرفت به خاطر انبارهاي خالي، به خاطرخزانه‌هاي خالي، به خاطربدهي‌هاي چند هزار ميلياردي دولت، به خاطر گسترش بازار چيني‌ها در تهران، به خاطر ريشه‌هاي طرح مسكن مهر.

اعتماد نوشت: دلش به لبخند كشور از توافق ژنو گرم بود و قاطعانه سخن گفت هر چند پرانتز باز مصالح و منافع نظام خطوط قرمزش بودند كه مانع مي‌شدند تا از برخي شعارهاي معطل مانده‌اش و از ميراث 8 ساله محمود احمدي‌نژاد آنطور كه بايد و شايد بگويد. ديشب حسن روحاني در دفتر رياست‌جمهوري‌اش ميزبان دوربين صدا و سيما شد تا زنده به مردم گزارش دهد، گزارش دهد از آنچه از دولت گذشته به ارث برده است و آنچه در اين صدروزانجام داده است. در لابه‌لاي اين گزارش حرفها و موضوعات بسياري بود كه انتظار مي‌رفت روحاني از آنها بگويد اما معطل ماندند كه روحاني حتي نامي هم از آنها به ميان نياورد و برخلاف كليپي كه قبل از مصاحبه وي روي آنتن صدا و سيما رفت گزارشش فرازي نداشت تا مخاطبان را سر اپا گوش پاي‌گيرندهايشان نگه دارد.


افخم: بيانيه کاخ سفید درست نيست

بر اساس گزارش روزنامه وطن امروز، پس از اعلام توافق ایران و 1+5 در ژنو، وزارت امور خارجه ایران اقدام به انتشار متنی کرد که گفته شده است متن اصلی توافقنامه ایران و 1+5 است. وزارت امور خارجه پس از انتشار این متن به زبان انگلیسی، ترجمه فارسی آن را نیز در اختیار رسانه‌ها قرار داد. ساعتی بعد اما برخی خبرگزاری‌های داخلی و خارجی مطلبی را درباره توافقنامه ژنو از روی سایت کاخ سفید منتشر کردند. در رسانه‌های خارجی این متن تحت عنوان بیانیه آمریکا درباره توافقنامه ژنو انعکاس یافت و در داخل کشور نیز برخی رسانه‌ها آن را به عنوان متن اصلی توافقنامه ژنو منتشر کردند. ساعتی بعد اما مشخص شد این بیانیه مربوط به تفسیر آمریکایی‌ها از توافقنامه ژنو بوده است. یکی از دلایلی که سبب توجه رسانه‌های داخلی به این بیانیه شد؛ اطلاعات مندرج در این بیانیه بود که شامل برخی اعداد و ارقام درباره تحریم و غنی‌سازی بود. همچنین در این بیانیه تفسیر کاخ سفید به گونه‌ای بود که با برخی موارد مندرج در متن منتشر شده توسط وزارت امور خارجه ایران، تطبیق نداشت.


اقتصاددان آمریکایی: دلار در حال احتضار است

یک اقتصاددان آمریکایی، نقش دلار در جهان به عنوان یک ارز پشتیبان را رو به زوال و قلدری مالی این کشور را رو به پایان دانست. روزنامه کیهان، دکتر پل کریگ رابرتس، ستون‌نویس و سردبیر سابق «وال‌استریت ژورنال» و «بیزینس ویک» در تحلیلی نوشت: «نقش دلار به عنوان ارز پشتیبان رو به پایان است؛ امری که از پایان امپریالیسم مالی و قلدری مالی آمریکا حکایت دارد.»
به گزارش پرس‌تی‌وی، کریگ رابرتس خاطرنشان کرد: اجتناب فزاینده بسیاری از کشورهای جهان از دلار، به منظور مهار عدم موازنه تجاری، طرح چین برای کاهش بیشتر ارزش دلار و توجه آن به استفاده از یوآن در قرارداد آتیه (فیوچرز) نرخ نفت در «بورس آتیه شانگهای» نشان‌دهنده سطح تنزل موقعیت دلار به عنوان ارز پشتیبان است.
این اقتصاددان آمریکایی می‌افزاید: «ضربه به دلار، افزون بر ضربات ناشی از برون مرز سپاری شغل‌ها و شرط‌بندی‌های فاش شده، شکل گرفته از مقررات‌زدایی مالی، مبین آن است که اقتصاد آمریکا رو به پایان است.»


 عارف انصراف داد
 
مديرعامل بنياد باران از انتخاب اعضاي جديد هيات‌مديره اين بنياد خبر داد. دكتر اسدا... رازاني گفت: شوراي عالي بنياد آزادي، رشد و آباداني ايران (باران) با حضور حجت‌الاسلام سيدمحمد خاتمي و دو سوم اعضاي شوراي عالي، تشكيل جلسه داد و طي آن آقايان و خانم‌ها دكتر‌ هادي خانيكي، حجت‌الاسلام حسن پويا (گيوه‌چي)، دكتر الهه كولايي، جواد امام، حميد كلانتري، مهندس سيدحسن رسولي و محمود زماني قمي به عنوان اعضاي هيات‌مديره جديد بنياد انتخاب شدند.

روزنامه آرمان امروز نوشت: بنياد باران يك تشكل غيردولتي است كه اواخر دولت خاتمي براي سازماندهي فعاليت‌هاي غيرسياسي و پيشبرد تفكرات اصلاح‌طلبانه رئيس‌جمهور اسبق ايران تاسيس شده بود و از معدود تشكل‌هاي سياسي بوده كه در اين سال‌ها با اجتناب از فعاليت‌هاي رسمي سياسي به فعاليت خود ادامه داده است. وی افزود: آقايان خانيكي، پويا و رسولي در تركيب قبلي هيات‌مديره نيز حضور داشتند و آقايان كلانتري، امام، زماني و خانم كولايي اعضاي جديد آن محسوب مي‌شوند.


توقف برنامه هسته‌ای ایران انتظار‌نهایی‌آمریکا از توافق ژنو

تحلیل‌گران آمریکا و اروپا معتقدند بخش دشوار و اصلی مذاکرات هسته‌ای با ایران از این به بعد و هنگامی است که آمریکا بخواهد سراغ حق غنی‌سازی ایران برود. این محافل معتقدند در آن صورت مذاکرات شکست خواهد خورد چرا که هیئت ایرانی نشان داده غنی‌سازی را خط قرمز خود می‌داند.

روزنامه کیهان نوشت: کنت پولاک عضو مرکز سیاستگذاری خاورمیانه در اندیشکده بروکینگز در این باره نوشت: توافق ژنو یک گام درست بود اما ما هنوز با مقصد نهایی فاصله بسیار داریم. این توافقنامه همه انتظارات مربوط به نکات فنی را تامین کرد و یا به عبارتی، به نوعی فراتر از این انتظارات عمل کرد. طبق این توافقنامه ایران در طول 6 ماه اجرای توافق نمی‌تواند هیچگونه پیشرفتی در زمینه رسیدن به توان جهش هسته‌ای داشته باشد.

وی می‌افزاید: علاوه بر این، مقوله تبدیل یا انهدام ذخایر اورانیوم غنی‌شده حدود 20 درصدی ایران، امتیازی بزرگ و غیرقابل انتظار است که تضمین می‌دهد آنها در پایان این 6 ماه،‌ بیش از امروز و یا بیش از این 6 ماه بدون امضای توافقنامه، از چنین توانی (ذخیره غنی‌سازی حدود 20 درصد) فاصله بگیرند.

وی اضافه کرد: در عین حال باید اعتراف کرد رسیدن به توافق نهایی و جامع بسیار دشوارتر از روند دستیابی به توافق اولیه است. همچنان باید منتظر ماند و دید آیا ایرانی‌ها آماده قبول توافقنامه نهایی هستند که مطالبات عملی و نه تئوریک آنها را تامین می‌کند. چنانچه تهران بر اصول خود به ویژه حق غنی‌سازی و لغو همه تحریم‌ها پافشاری کند، دستیابی به توافقنامه جامع غیرممکن است.

روزنامه نیویورک تایمز نیز در گزارشی خاطرنشان کرد: مرحله دشوار کار تازه شروع شده است. توافق موقت هسته‌ای‌ ایران بسیاری از موضوعات بنیادین قابل طرح در مذاکره برای توافق جامع را مشخص نمی‌کند و امکان دارد اصلا توافق نهایی حاصل نشود و دو طرف صرفا به دادن امتیازاتی جزیی به یکدیگر اکتفا کنند.

 تیراژ روزنامه‌ها به روایت معاونت مطبوعاتی

آرمان امروز نوشت: شنیده شد که معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد اعلام کرد: تیراژ روزنامه های کشور کمتر از یک میلیون و دویست هزار نسخه است. حسین انتظامی در سخنانی با بیان اینکه در حال حاضر ۵۸۰۰ نشریه در ایران مجوز انتشار دارند گفت: بنده به عنوان معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد اعلام می کنم که تیراژ روزنامه های کشور کمتر از یک میلیون و دویست هزار نسخه است متاسفانه بدون توجه به طرح آمایشی سرزمینی مجوز نشریات صادر می شده است که نهایتا ما با این مساله روبرو شده ایم که برخی روزنامه ها بصورت تک برگی منتشر می شوند. که در مقیاس حرفه ای نمی توان اسم آنها را روزنامه گذاشت.


روایتی از یک دیپلماسی صدقه‌ای

وطن امروز نوشت: وقتی نام دولت خود را می‌گذاریم «راستگویان» همان به سخن بر مدار «صدق» بگوییم و الا «براساس آنچه بیان داشته‌ایم» یک چیز است و «براساس آنچه واقعا اتفاق افتاده» یک چیز دیگر. لااقل من‌باب «شفافیت» خوب است بعضی‌ها توضیح دهند که به «حق غنی‌سازی» دقیقا در کجای توافق هسته‌ای اشاره شده؟! آخر ما با ذره‌بین هم متوجه چنین حقی در توافق ژنو نشده‌ایم! باز اگر حق غنی‌سازی توسط 1+5 به رسمیت شناخته می‌شد، یک چیزی! عاقبت، صفحات توافقنامه چنین مساله‌ای را نشان نمی‌دهد؛ مگر همین كه دل‌خوش کنیم به آنچه آقایان روحانی و ظریف می‌گویند! یعنی دل‌خوش کنیم که رئیس‌جمهور خودمان و وزیر امور خارجه خودمان، حق غنی‌سازی را برای ملت ایران به رسمیت شناخته‌اند، گور بابای توافق! اینکه دیگر نیاز به مذاکره نداشت! خودمان که برای خودمان حق غنی‌سازی را به رسمیت می‌شناختیم! آن همه رفتیم و آمدیم و زدیم و چرخیدیم که به اینجا برسیم؟! دوستان دست‌اندرکار! ظاهرا اشتباه شده. قرار بود من‌باب حق غنی‌سازی 1+5 را مجاب کنیم، نه خودمان را! خودمان که ان‌شاءالله از قبل هم قبول داشتیم حق غنی‌سازی را. بحث بر اذعان به این حق، در متن توافقنامه بود یا سخنان خودمان؟! مع‌الاسف باید بنویسیم بدتر از «اقتصاد صدقه‌ای»، «دیپلماسی صدقه‌ای» است. دیپلماسی صدقه‌ای یعنی همین که امتیازات بزرگ را نقد بدهیم و در عوض، امتیازات کوچک را به‌صورت صدقه‌ای، نسیه و در اقساط طولانی‌مدت دریافت کنیم!