به گزارش مشرق، باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاري رويترز نوشت: خشم بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل درباره توافق هستهاي موجب شد محدوديت نفوذ اسراييل در صحنه بينالملل از پرده بيرون بيفتد، خصوص آنکه اين مساله با ياس روزافزون از مذاکرات صلح با فلسطينيها همراه شده است.
آمريکا و اسراييل که از قديم دوستان صميمي هم هستند اکنون چشم در چشم هم زل زدهاند و اصلا بياعتمادي خود را به يکديگر پنهان نميکنند.
برخي از متحدان نتانياهو تلويحا ميگويند اکنون زمان آن است که اسراييل با مناطق ديگر جهان مانند آسيا رابطه برقرار کند تا مطمئن شود همه تخممرغها در يک سبد، آن هم سبد آمريکا قرار ندارد. اما اين کار شريکان غربي اسراييل را وا نخواهد داشت در مذاکرات آتي هستهاي، به دنبال کسب امتيازات بيشت و بيشتر از ايران باشند.
برخي تحليلگران اسراييلي ميگويند در نخستين گام براي بهبودبخشيدن به روند حاضر بايد حملات علني به دولت باراک اوباما رييس جمهور آمريکا متوقف شود.
اوزي رابي، رييس مرکز مطالعات موشه دايان در دانشگاه تلاويو گفت: "اگر ما لحن خود را عوض نکنيم و بحثها را به پشت درهاي بسته محدود نکنيم از نظر ديپلماتيک به دولتي منفور تبديل خواهيم شد."
رابي افزود اسراييل بايد از نحوه بهرهگيري تهران از ابزار ديپلماسي درس بگيرد.
هنوز جوهر توافق ژنو خشک نشده بود که نتانياهو خشمگينانه آن را "اشتباهي تاريخي" خواند.
اين انتقاد وي را در برابر آمريکا و نيز فرانسه، انگليس، چين و روسيه قرار داد. همه اين کشورها اين معامله را بهرغم لابي سنگين اسراييل تصويب کردند.
رونن هافمن، کارشناس دانشگاهي مسايل ديپلماتيک گفت: " درباره واکنش اسراييل به اين توافق قضاوت درستي صورت نگرفت."
وي در گفتگو با رويترز گفت: "شايد اگر ما به جاي توسل به رويارويي نظامي، قدرت نرم خود را افزايش داده بوديم، درک بهتري از مقتضيات جهان نصيبمان ميشد. مساله مساله روابط عمومي است."
اسراييل به کرات گفته است اگر ديپلماسي و تحريم مانع از پيشرفت هستهاي ايران نشود به اين کشور حمله خواهد کرد. احتمال حمله به ايران با توجه به دوري اين کشور از اسراييل احتمال ضعيفي بود، اما الان ديگر با توجه به مخالفت قدرتهاي جهاني کاري غيرممکن است.
نتانياهو و خوديهايش بخصوص احساس ميکنند اوباما به آنها خيانت کرده است. از نظر آنها اوباما مکرر در مکرر برداشت اشتباهي از خاورميانه داشته است.
اويگدور ليبرمن وزير خارجه اسراييل گفته است روابط تاريخي اسراييل با آمريکا ضعيف ميشود.
نتانياهو اوايل سال جاري ميلادي از چين ديدار کرد اما صرفا براي اينکه دعوتي رسمي از جانب چين دريافت کند مجبور شد به درخواستهاي دشواري تن دهد. اين مساله بهخوبي دشواريهاي پيش رو در گسترش روابط اسراييل با کشورهاي ديگر را نشان ميدهد.
تاثير همافزايي مساله فلسطين و مساله ايران موجبات استيصال مداوم را براي اسراييل فراهم کرده است.
وقتي اسراييل دنبال حمايت بينالمللي از شکايت خود به خاطر وادارنشدن ايران به توقف غنيسازي به عنوان وظيفهاي در برابر شوراي امنيت سازمان ملل ميرود، منتقدانش ميگويند اسراييل خودش قطعنامههاي سازمان ملل را ناديده ميگيرد، خصوصا قطعنامههايي را که شهرکسازي را محکوم کرده است.
مشکل اسراييل در بهميدانآوردن ديپلماتهاي ارشد همين هفته در نزاع ديپلماتيک با اتحاديه اروپا بر سر شهرکسازي نمايان شد.
رابي گفت: "ايران ثابت کرد اگر ديپلماتهاي ماهري داشته باشيد، ميتوانيد به هر چيزي که ميخواهيد دست يابيد. اسراييل بايد اين مساله را بفهمد وگرنه عقب خواهد ماند."