این نمایندگان با بیان اینکه صدور مجوز برای ادامه غنیسازی در توافق هستهای با ایران مایه نگرانی آنهاست، میگویند کنگره ممکن است بعد از تعطیلات سال نو، بسته جدیدی را به تصویب برساند که مفاد مورد نظر کنگره برای توافق نهایی با ایران را تعیین کند.
ایران و گروه موسوم به 1+5 (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان) هفته گذشته به توافقی اولیه دست یافتند که بر اساس آن توان غنیسازی ایران در 6 ماه آینده حفظ شده و برخی از تحریمها نیز لغو میشود.
«الیوت انگل» نماینده دموکرات و عضو ارشد کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا میگوید: بهتر بود ایران در طول مذاکرات غنیسازی را متوقف میکرد. فکر نمیکنم چیز زیادی بود اگر این خواسته را مطرح میکردیم.
انگل که بعد از جلسه خصوصی اعضای کمیته با «وندی شرمن» مذاکرهکننده ارشد آمریکاییها در مذاکرات هستهای در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، گفت: این موضوع مرا نسبت به صداقت ایرانیها به شک انداخته است.
«میچل بچمن» نماینده جمهوریخواه هم بعد از این نشست گفت احتمال میدهد که دولت بخواهد به ایران اجازه دهد حتی بعد از توافق نهایی هم به غنیسازی ادامه دهد.
وی میگوید: متاسفانه، از آنچه که امروز شنیدیم، اینطور بر میآید که دولت اوباما میخواهد برای ایران حق غنیسازی قائل شود. تنها راه برای کسب اطمینان از اینکه ایران نهایتا به بمب دست پیدا نمیکند، این است که آنها سانتریفیوژهای خود را اسقاط کرده و از اورانیوم غنیشدهای که اکنون در اختیار دارند، چشمپوشی کنند.
«تیم پرایس» نماینده جمهوریخواه منطقه جورجیا هم روز سهشنبه گفته است دولت اوباما در توافق با ایران بیش از حد بذل و بخشش کرده است. وی پیش از جلسه نمایندگان و شرمن گفته بود: فکر میکنم باید در فشار به دولت در مورد آنچه که تاکنون انجام شده، قاطعانهتر برخورد کنیم.
با این حال، «داچ راپرزبرگر» نماینده ارشد دموکراتها در کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان میگوید ادامه غنیسازی حین مذاکرات، مایه نگرانی وی نیست، چراکه این توافق اغلب تحریمها را حفظ کرده و در عین حال میزان دسترسی به تأسیسات هستهای و بازرسی از آنها را افزایش داده است.
علاوه بر مجلس نمایندگان، گروهی از اعضای سنای آمریکا نیز در تلاشند تا بستهای از تحریمهای جدید علیه ایران را به تصویب برسانند. البته این تحریمها تنها در صورتی اجرایی میشوند که ایران توافق اولیه را نقض کند.
کاخ سفید این هفته به این تلاشها واکنش نشان داد و اعلام کرد با چنین تحریمهایی مخالف است، چراکه حتی اگر موعد اجرای آن مشروط به نقض توافق باشد، میتواند فضای مثبت کنونی را از بین ببرد و حتی به بر هم خوردن توافق منجر شود.