به گزارش مشرق، پايگاه خبري استراتفور در مقالهاي به بررسي تاثيرات راهبردي ناامني و بي ثباتي در مصر در ميان کشورهاي منطقه و جهان پرداخته است.
در اين مقاله آمده است که با وجود اينکه مصر به عنوان يکي از همپبمانان آمريکا بيسابقهترين تظاهرات ضد دولتي در 34 سال گذشته را شاهد است، کاخ سفيد از "حسني مبارک" رئيسجمهور اين کشور ميخواهد که اصلاحات دموکراتيک را در اين کشور پياده کند، اين در حالي است که بر اساس اين گزارش برقراري چنين اصلاحاتي ممکن است در اين کشور گروههايي را بر سر کار بياورد که با سياستهاي آمريکا در منطقه همخواني نداشته باشد.
"هيلاري کلينتون" وزير خارجه آمريکا روز چهارشنبه از دولت مصر خواست تا تغييرات و اصلاحات سياسي ويژهاي را در اين کشور انجام دهد و "باراک اوباما" رئيسجمهور آمريکا نيز در اظهارات خود همين موضوع را مورد اشاره قرار داده و با گرفتن ژست سياسي در زمينه حمايت از جنبشهاي مردمي آزاديخواه از مبارک خواست تا به تغييراتي در کشور دست بزند، اين در حالي است که بسياري از تحليلگران اين اظهارات را کدهاي سياسي مختص ميان دو کشور ميدانند و معتقدند آمريکا به اين ترتيب ميخواهد با فريب مردم اندکي از خشم آنها در قبال دولت مصر بکاهد و با اجراي اصلاحاتي موقتي و سطحي اين بحران فروکش نمايد.
استراتفور ميافزايد که اين تظاهرات مردمي با جنبش سال 1977 متفاوت است، چرا که در آن زمان مردم در اعتراض به افزايش قيمت نان تجمع ميکردند، اما الان معترضان سقوط دولت را خواستار هستند، آنهام در شرايط انتقالي که به علت کهولت سن مبارک به وجود آمده است و ممکن است رياست دولت را به شخص ديگري واگذار کند.
اين پايگاه خبري ميزان توجه آمريکا به تحولات اين کشور را در ميزان دوستي قاهره با غرب و تلاش اين کشور براي حفظ پيمان صلح با اسرائيل ميداند، اين در حالي است که هنوز مشخص نيست که در صورت تغيير نظام، دولت آينده رويکردي مخالف با آمريکا و اسرائيل را به خود بگيرد يا اينکه به همين صورت باقي بماند.
بر اساس اين گزارش اتفاقات آيندهاي که در مصر روي خواهد داد، به ميزان قدرت ارتش اين کشور در جلوگيري از وقوع تغييرات در آن بستگي خواهد داشت، اين در حالي است که موضع آمريکا در قبال اين اتفاقات نيز قابل توجه است، کاخ سفيد از سويي به علت وجهه خود و مسايل مربوط به روابط عمومي خارجي خود، نميتواند به صورت علني با رويکرد مردم اين کشور به سوي حاکميت دموکراتيک مبارزه کند، کاخ سفيد از سويي ديگر از اينکه اين اوضاع به مشابه انقلاب ايران اسلامي در سال 1979 تبديل شود به شدت نگران است، در اين سال در ايران با سقوط شاه، کشور به بزرگترين چالش فراروي آمريکا در منطقه تبديل شد.
از سوي ديگر بر اساس اين مقاله در حاليکه ايران همواره خود را به عنوان يکي از بازيگران اساسي در تحولات منطقه نشان داده، غياب نقش مصر ميتواند چالشهاي آمريکا در خاورميانه را تشديد کند، از سوي ديگر تغيير نظام در مصر ميتواند تاثيرات مستقيمي در ساير کشورهاي مهم منطقه مانند اسرائيل، اردن، يمن نيز داشته باشد.
به همين علت است که آمريکا به دقت تحولات مصر را زير نظر دارد و سعي دارد تا در موقع لازم تحرکات ضروري را در اين کشور انجام دهد تا بتواند نفوذ خود را در منطقه حفظ کند، اين در حالي است که ابهام در آينده سياسي مصر همچنان موضع کاخ سفيد را در حاشيهاي دوگانه قرار داده و اظهارات ضد و نقيض مقامات آمريکايي در اين مورد را سبب شده است.
کد خبر 26951
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۱۱
يک پايگاه خبري ضمن تشريح ابعاد توجه آمريکا به حوادث مصر نوشت که تغيير نظام در مصر تاثيرات زيادي بر اردن، يمن و اسرائيل خواهد داشت.