کد خبر 270477
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۴

ماهواره شریف‌ست در حالی در نوبت پرتاب به فضا قرار دارد که برخی از وجود مسائل حاشیه‌ای در تاخیر پرتاب این ماهواره سخن می‌گویند اما مسئولان سازمان فضایی این مسئله را منکر شده و رئیس دانشگاه صنعتی شریف نیز همچنان سکوت می‌کند.

 به گزارش مشرق به نقل از فارس، از زمان اعلام خبر آماده بودن ماهواره دانشگاه صنعتی شریف (شریف‌ست) و قرار گرفتن این ماهواره در نوبت پرتاب از سوی رئیس این دانشگاه، جامعه علمی چندماهی منتظر ماند تا پرتاب جدیدترین ماهواره بومی ایران را ببیند.

در حالیکه خبرها از پرتاب این ماهواره در نیمه اول امسال حکایت داشت، بحبوحه یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری سبب شد تا تب پرتاب ماهواره «شریف‌ست» مقداری فروکش کند ولی پس از استقرار دولت یازدهم، مجددا موضوع پرتاب این ماهواره مطرح شد.

اواخر آبان‌ماه، رضا روستاآزاد رئیس دانشگاه صنعتی شریف از تحویل این ماهواره به سازمان فضایی خبر داد و حتی در روز دوم آذرماه امسال خبرنگاران برای حضور در مراسم تحویل این ماهواره به دانشگاه صنعتی شریف دعوت شدند ولی لغو بدون دلیل این مراسم، آب سردی بر پیکره جامعه علمی کشور بود، بخصوص پس از سکوت مسئولان و ابهام در اعلام دلیل لغو تحویل ماهواره شریف‌ست به سازمان فضایی، دانشمندان و علاقمندان به پرتاب این ماهواره کم و بیش حدس زدند که شاید شریف‌ست بازیچه مسائل حاشیه‌ای شده است.

* سکوت روستاآزاد و ادامه ابهامات پیرامون شریف‌ست

دوم آذرماه دقایقی پس از لغو مراسم تحویل ماهواره شریف‌ست به سازمان فضایی با روستاآزاد رئیس دانشگاه صنعتی شریف تماس گرفتیم که وی گفت: پس از مذاکرات صورت گرفته بین دانشگاه شریف و سازمان فضایی ایران قرار شد تحویل ماهواره شریف‌ست در زمان دیگری که هنوز مشخص نشده است، صورت گیرد.

از آن زمان به بعد روستاآزاد سکوت کرد و دلیل لغو مراسم تحویل ماهواره شریف‌ست نیز در ابهام باقی ماند.

برای پیگیری مجدد روند پیشرفت «شریف‌ست» و زمان پرتاب آن، امروز (جمعه 22 آذرماه) دوباره با روستاآزاد تماس گرفتیم و امام موضع رییس دانشگاه شریف، همچنان «سکوت» بود.

روستاآزاد گفت: اجازه دهید فعلا سکوت کنم چون صحبت کردن در این مقطع به «مصلحت» نیست.

* فاضلی: رئیس دانشگاه صنعتی شریف نباید در رابطه با شریف‌ست مصاحبه می‌کرد

با حمید فاضلی قائم مقام سازمان فضایی ایران گفت‌وگو کردیم تا جزئیات پرتاب ماهواره شریف‌ست را از وی جویا شویم.

فاضلی در گفت‌وگو با خبرنگار دانشگاهی خبرگزاری فارس، گفت: ریاست دانشگاه صنعتی شریف درخواست‌هایی را برای برگزاری مراسم رونمایی از تحویل ماهواره شریف‌ست به سازمان فضایی داشت که ما اعلام کردیم ماهواره باید با کارشناسی همکاران فنی سازمان فضایی آماده تحویل باشد تا بتوان چنین مراسمی را برگزار کرد.

وی افزود: به طور معمول پس از اینکه تست کارشناسان فنی در دانشگاه تمام شود ماهواره به سازمان فضایی منتقل شده و در آنجا نیز آزمایشات سختگیرانه‌ای برای سازگاری بین حامل و محموله انجام می‌شود. اگر نتیجه این آزمایشات نیز مثبت باشد می‌توانیم بگوییم ماهواره آماده است.

قائم مقام سازمان فضایی ایران اظهار داشت: در روز دوم آذرماه که دانشگاه شریف از خبرنگاران برای برگزاری مراسم رونمایی از تحویل ماهواره شریف‌ست به سازمان فضایی دعوت کرده بود این ماهواره در بخش اول آماده نبود و پس از یک هفته به سازمان فضایی تحویل شد.

وی ادامه داد: صورتجلسه‌ای نیز تنظیم کردیم که در آن صورتجلسه مشخص است که یکسری از آزمایشات باقی مانده و سازمان فضایی ماهواره را آماده تحویل ندانسته است.

فاضلی با بیان اینکه رئیس دانشگاه صنعتی شریف نباید بدون هماهنگی با سازمان فضایی در رابطه با شریف‌ست مصاحبه می‌کرد، گفت: به روستاآزاد اعلام کرده بودیم که در مصاحبه‌های خود از آماده بودن ماهواره شریف‌ست صحبت نکنند زیرا این ماهواره آماده نبود.

وی اضافه کرد: در حال حاضر این ماهواره به سازمان فضایی تحویل داده شده است و آزمایشات سازگاری ماهواره با ماهواره‌بر را آغاز کرده‌ایم که این آزمایشات در مجموعه هوافضای وزارت دفاع با حضور کارشناسان فنی انجام می‌شود.

قائم مقام سازمان فضایی ایران با بیان اینکه برخورد حاشیه‌ای با طرح پژوهشی در شأن جامعه علمی نیست، افزود: متأسفم که یک مسئله کاملا علمی و پژوهشی در شرایط حساس گفت‌وگوی ژنو به برخوردهای حاشیه‌ای کشیده می‌شود و این مسائل فقط سبب می‌شود تا دانشمندان نخبه این پروژه، انگیزه‌های خود را از دست دهند.

وی گفت: چند ماهواره در نوبت پرتاب قرار دارند و بدون توجه به مسائل حاشیه‌ای هر کدام از ماهواره‌ها که سریعتر آماده پرواز باشند را به فضا پرتاب می‌کنیم.

به گزارش فارس، ماهواره شریف‌ست قرار است به در مدار لئو و در شعاع 250 تا 500 کیلومتری زمین قرار ‌گیرد. این ماهواره مجهز به دوربین تصویربرداری است که قادر به تصویربرداری با کیفیت رنگی مناسب، وضوح بالا و کمتر از 10 متر است و با کد کردن به زمین داده‌های به دست آمده را مخابره می‌کند.

وزن ماهواره دانشجویی شریف‌ست کمتر از 50 کیلوگرم است و طراحی و ساخت آن توسط بیش از 100 نفر از دانشجویان، دانش آموختگان و اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف انجام شده است.

ماهواره تصویربرداری طراحی شده قبلی دارای قدرت تفکیک (رزولوشن) 100 سانتیمتر و کیفیت سیاه و سفید بود اما قدرت تفکیک ماهواره شریف ست 5 متر بوده و عکس رنگی ارائه می‌دهد.

قرار است این ماهواره با ماهواره بر بومی سفیر B1 به فضا پرتاب شود ولی در حال حاضر ابهاماتی در رابطه با آماده بودن این ماهواره برای پرتاب وجود دارد به طوریکه برخی شریف‌ست را قربانی بازی‌های سیاسی می‌دانند و اعلام کرده‌اند شریف‌ست در حالیکه آماده پرتاب است به دلیل برخی مسائل حاشیه‌ای با رنگ و بوی سیاسی هنوز پرتاب نشده است.

باید صبر کرد و دید دولت یازدهم، در نهایت، اولین پرتاب فضایی خود را با کدام ماهواره تجربه خواهد کرد.