کد خبر 278260
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۹:۱۸

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: در پیگیری روند واگذاری تسهیلات وامی به مؤسسات قرآنی کشور، مدیر یکی از مؤسسات همدان از گلایه مدیران در راستای دشواری مراحل اعطای وام و تصمیم برخی از مدیران مؤسسات جهت اعلام انصراف از دریافت این تسهیلات خبر داد؛ تسهیلاتی که عطایشان را به لقایشان بخشیدند.

به گزارش مشرق به نقل از ایکنا، سازمان دارالقرآن‌ الکریم در سال جاری اقدام به واگذاری بودجه نیم‌درصدی سال 91 در قالب تسهیلات به مؤسسات قرآنی استان‌ها کرده است، که این وام‌ها پس از شناسایی استان‌ها و مؤسسات نیازمند، با معرفی اتحادیه‌های مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان‌ها به آنها پرداخت می‌شود.
طبق آمار به‌ دست آمده برخی از استان‌ها با مشکل ضمانت و عدم دریافت این وام مواجه شده‌اند؛ از جمله این استان‌ها می‌توان به چهارمحال و بختیاری، قم، همدان و ... اشاره کرد.
این تسهیلات با هدف تجهیز مؤسسات قرآنی، به مؤسسات سطوح 2 و 3 در قالب‌ وام‌های سی، پنجاه و هفتاد میلیون ریالی اعطاء می‌‌شود.
در مرحله اول واگذاری این وام‌ها، 19 استان اعم از اردبیل، البرز، ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، سمنان، قم، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، لرستان، مرکزی، هرمزگان، همدان و یزد از جمله استان‌هایی نام برده شدند، که مؤسسات موجود در آنها در سال جاری از این تسهیلات استفاده می‌کنند.
مهدی قره‌شیخلو، رئیس دارالقرآن‌الکریم در این رابطه گفت: تسهیلاتی که در سال جاری به‌همت دارالقرآن الکریم و اتحادیه‌های مؤسسات قرآنی در اختیار مؤسسات قرآنی قرار می‌گیرد، به بودجه نیم‌درصدی که سال 91 اختصاص پیدا کرده است، مربوط می‌شود.
وی در ادامه اظهار کرد: سازمان دارالقرآن طبق مذاکراتی که با بانک مهر ایران انجام داد، مقرر شده است، تسهیلاتی با بودجه 750 میلیون تومانی از سوی دارالقرآن و 750 میلیون تومان نیز از سوی بانک مهر ایران به‌مؤسسات واجد شرایط پرداخت کند.


حمایت از فعالیت 400 مؤسسه قرآنی در قالب واگذاری تسهیلات بانکی
قره‌شیخلو با اشاره به اینکه در این طرح 400 مؤسسه قرآنی با مبلغی بالغ بر یک و نیم میلیارد تومان ساماندهی خواهند شد، افزود: در این طرح تسهیلات از طریق بانک و در قالب وام‌های سی، پنجاه و هفتاد میلیون ریالی در اختیار مؤسسات قرآنی قرار می‌گیرد.
وی اظهار کرد: این وام به‌صورت قرض‌الحسنه و با چهار درصد کارمزد و باز پرداخت بین 24 تا 36 ماه به‌مؤسسات معرفی شده از سوی اتحادیه مؤسسات قرآنی استان و بانک مهر ایران واگذار می‌شود.
قره‌شیخلو بیان کرد: بر این اساس 19 استان در مرحله اول و 12 استان باقی مانده در صورت تخصیص بودجه در مرحله دوم از این وام بهره خواهند برد.
وی اظهار کرد: رایزنی جهت دریافت این وام از ابتدای سال جاری آغاز شد و کار واگذاری وام‌ها به استان‌ها نیز از آبان‌ماه صورت گرفت و تقسیم‌بندی استان‌ها نیز براساس تعداد مؤسسات و محروم بودن مناطق این استان‌ها بوده است.
حسین بهبودی، مدیر امور استان‌ها و مؤسسات قرآنی سازمان دارالقرآن نیز در رابطه با وام‌های واگذار شده به مؤسسات قرآنی گفت: با توجه به سطح‌بندی مؤسسات به سطوح 1، 2 و 3 این وام نیز بر این اساس به مؤسسات قرآنی هر استان تعلق می‌گیرد که سقف وام هفتاد میلیون ریال است.
وی در ادامه بیان کرد: این وام با توجه به اعتبار سپرده‌گذاری سازمان دارالقرآن نزد بانک مهر تأمین شده، در نتیجه با توجه به میزان اعتباری که امسال دریافت شده است، این میزان اعتبار برای پرداخت تسهیلات به تمام استان‌ها کافی نیست و از این جهت، با توجه به سقف اعتبار دریافت‌شده در مرحله اول این تسهیلات به 19 استان کم برخوردارتر و محروم‌تر تعلق می‌گیرد.
در رابطه نحوه واگذاری وام، همکاری بانک، نحوه شناسایی و معرفی مؤسسات وابسته به سازمان دارالقرآن‌الکریم، ایکنا به انجام گفت‌وگو با مدیران عامل اتحادیه‌های مؤسسات قرآنی استان‌ها پرداخت.


گلایه مؤسسات قرآنی از عدم همکاری برخی شعب استانی بانک مهر ایران
طی این روند و با توجه به در نظر گرفتن بیش از دو نوع ضمانت(کارمند، جواز کسب و ...) از سوی سازمان دارالقرآن و بانک مهر ایران جهت واگذاری وام، با رضایت برخی استان‌ها و گلایه برخی دیگر از استان‌ها در رابطه با عدم همکاری شعب بانک مهر ایران مواجه شدیم.
مرضیه خسروی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان چهارمحال و بختیاری در این رابطه می‌گوید: طبق تسهیلات در نظر گرفته‌شده برای این استان، 8 مؤسسه جهت دریافت تسهیلات به سازمان دارالقرآن‌الکریم و بانک معرفی شدند که تاکنون با توجه به در نظر گرفتن شرایط سخت جهت دریافت این وام از سوی بانک عامل تا کنون دو مؤسسه موفق به دریافت این تسهیلات شده‌اند.
وی در ادامه تصریح کرد: موفقیت مؤسسات قرآنی در دریافت این وام‌ها منوط به عبور از شرایط سخت بانک جهت واگذاری این تسهیلات است.
برخی از مدیران عامل نیز با پشتکار فراوان و توجیه شعب این بانک در رابطه با نحوه واگذاری این وام موفق به تکمیل پرونده مؤسسات قرآنی خود نزد این شعب شدند.
در رابطه با مشکل برخی از استان‌ها به گفت‌وگو با مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور پرداختیم که وی از اعطای این وام‌ها جهت مرتفع شدن مشکل حداقلی مؤسسات قرآنی رضایت داشت.
حجت‌الاسلام سیدحسین کوششی دراین رابطه گفت: این وام خوب بوده و با توجه به اینکه قرض‌الحسنه است، می‌تواند حداقل مشکلات مؤسساتی را که نیازمند هستند، مرتفع کند.

ضوابط بانک در اعطای وام تغییر دادنی نیست
وی در ادامه بیان کرد: بحث بانکی برای اعطای وام و مشکلاتی که مؤسسات برای دریافت وام خود در حوزه ضمانت بیان می‌کنند، موضوعی است که برای دریافت وام در تمام بانک‌ها وجود دارد و دست سازمان دارالقرآن و اتحادیه‌های مؤسسات قرآنی نیست و نمی‌توان ضوابط بانک را هم تغییر داد.
اما سؤالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور و سازمان دارالقرآن، نمی‌توانند راهکاری جهت کاهش دشواری‌‌های دریافت وام این مؤسسات اندیشیده شود؟ آیا با ورود مسئولان و متولیان مؤسسات قرآنی به این مقوله و هماهنگی با بانک عامل، نمی‌توان تسهیلاتی جهت کاهش دشواری‌های مربوط به ضامنین اندیشیده شود؟
به راستی مؤسساتی که غالب آن‌ها با ظرفیت‌های مردمی تأسیس شده‌اند و حمایت‌های دولتی و مسئولیتی در پشت مدیریت این مراکز دیده نشده است، می‌توانند از هفت‌خوانی که برای دریافت این‌ وام‌ها ترسیم می‌شود، عبور کنند؟

استان لرستان نیز یکی از استان‌هایی است که با مشقت توانسته پرونده مؤسسات قرآنی استان خود را نزد شعب این بانک مهر تکمیل کند.
حجت‌الاسلام مهدی امیدیان، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان لرستان نیز در این رابطه، گفت: این تسهیلات به 19 مؤسسه قرآنی استان تعلق گرفته است، که در روند تعامل با شعب این بانک در این استان، به دلیل عدم توجیه مسئولان این شعب در رابطه با نحوه واگذاری این وام، این کار با مشقت فراوان در این استان انجام شد.
در این رابطه بانک‌ها نیز برای دادن وام به مؤسسات شرایطی را در نظر گرفتند؛ به‌عنوان مثال کارمند رسمی بودن ضامن، که سخت‌گیری در رابطه با شرایط ضمانت را می‌توان از دلایل عدم ارائه وام به این مراکز قرآنی دانست.
استان قم از استان‌هایی است که با توجه به شرایطی که برای ضامن‌ها در نظر گرفته شده است، تا کنون موفق به تکمیل پرونده مؤسسات قرآنی خود جهت دریافت وام نشده است.
حجت‌الاسلام احسان‌الله برزگرپیشه، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان قم، به عنوان یکی از استان‌های دریافت‌کننده وام به خبرنگار ایکنا گفت: به دلیل وجود شرایط سخت ضامن، تا کنون هیچ یک از 9 مؤسسه معرفی شده استان موفق به تکمیل پرونده و دریافت وام نشده‌اند.


تصمیم برخی از مؤسسات ناموفق دریافت وام به اعلام انصراف
از عواقب سخت‌گیری در واگذاری وام و تسهیلات به این مراکز قرآنی، می‌توان به انصراف این مراکز نیازمند بودجه و وام از دریافت این تسهیلات اشاره کرد و برخی از این مراکز عطای این وام را به لقایش بخشیده‌اند و از سد محکم شرایط بانکی برای دریافت وام نتوانستند عبور کنند و به همین خاطر از دریافت وام منصرف گشتند.
رضا رجبی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان همدان از دیگر استان‌هایی است که تعداد معدودی از مؤسسات آن موفق به دریافت وام شده و در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا در رابطه با مشکل مؤسسات در دریافت وام، اظهار کرد: با توجه به در نظر گرفتن شرط داشتن ضامن کارمند از سوی شعب بانک مهر در این استان تا کنون تنها سه مؤسسه موفق به تکمیل پرونده خود جهت دریافت وام شده‌ا‌‌‌ند.
رجبی افزود: برخی از مؤسسات با توجه به نداشتن این ضامن‌ها در نظر دارند تا انصراف خود را از دریافت وام اعلام کنند و این در شرایطی است که این مراکز به این وام نیاز جدی دارند.
در ادامه این گزارش ایکنا پای صحبت مدیران عامل چند اتحادیه استانی دیگر که این وام به آنها تعلق نگرفته است، نشست.
با توجه به سقف اعتباری که سازمان دارالقرآن از سوی بانک مهر ایران دریافت کرده، این وام جوابگوی نیاز حداقلی تمامی مؤسسات قرآنی کشور نیست، در نتیجه سازمان دارالقرآن با توجه به نیاز و محروم بودن استان‌ها دست به انتخاب زده و 19 استان را در مرحله اول پشتیبانی می‌کنند.
امیرحجت مرادی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان گیلان، نیز در گفت‌وگویی با ایکنا در رابطه با عدم اختصاص وام به برخی از استان‌ها گفت: این وام به استان گیلان تعلق نگرفته است و مسئولان نیز وعده سال آینده را به مؤسسات قرآنی این اتحادیه و استان داده‌اند.


نیاز 82 مؤسسه قرآنی استان خراسان رضوی به وام
محمد یزدان‌پور، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان خراسان رضوی از دیگر استان‌هایی که اعطای وام به مؤسسات این استان به مرحله دوم واگذار شده است، در این رابطه به ایکنا گفت: با توجه به وجود 82 مؤسسه، 29 خانه قرآنی شهری و 170 خانه قرآن روستایی در این استان و این‌که طرح‌های مهم قرآنی از شهر مشهد آغاز و اجرا می‌شود، مؤسسات قرآنی این استان نیز به این وام نیاز دارند.
با توجه به مشکل مکانی و بودجه‌ای که مؤسسات قرآنی در تمامی استان‌ها با آن درگیر هستند، دریافت تسهیلات و وام حتی در مبالغ پایین، می‌تواند در ادامه روند فعالیت و بقای یک مرکز قرآنی مؤثر باشد، حال در نظر بگیرید مؤسسه‌ای با چنین اوصافی در روند دریافت وامی که استحقاق آن را دارد، از سوی بانک با مشکل مواجه شود، که نه تنها مشکلی از مشکلات این مرکز حل نشده، بلکه مشکلی و برنامه‌ای جدید جهت طی روند دریافت وام به مشکلات این مراکز افزوده شود.
در پایان باید گفت، از آن‌جایی که مسئولان نیز در نحوه اعطای این تسهیلات می‌باید با سنجیدن جوانب امر در رابطه با نحوه بازپرداخت این مبالغ، همچون دیگر روال‌های طبیعی دریافت وام در سطح بانک‌های کشور اقدام کنند، بنابراین روند سخت دریافت وام که توسط این مراکز عنوان شد، از این‌جا نشأت می‌گیرد.

مسئولان نیز باید توجه داشته باشند در حوزه واگذاری تسهیلات به مؤسسات و مراکز قرآنی که نیاز ویژه‌ای به این تسهیلات دارند، در تعامل خود با مراکز عامل ارائه تسهیلات تا حد امکان موانع موجود را بردارند، تا واگذاری این وام‌ها در حد ارائه آمار، اخبار، گزارش و حرف باقی نماند و این بار شاهد به بار نشستن حرف‌هایی باشیم که تا عمل فاصله‌ای بسیار دارند.

گفتنی است، خبرگزاری قرآنی ایکنا آماده انتشار پاسخ‌های مسئولان و مشکلات دیگر مدیران مؤسسات قرآنی در رابطه با این تسهیلات می‌باشد.