کد خبر 281416
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۵

رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مورد انواع کالاهای قاچاق، شیوه‌های دور زدن گمرک، اداره‌های درگیر با قاچاق کالا و کمک‌های سالیانه دولت به مرزنشینان و معافیت مالیات گمرکی آنها توضیحاتی داد.

به گزارش مشرق، سردار زمانیان، رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: کار پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز هدایت ستادی در مجموعه‌های استان و جمع‌آوری مرتبط با قاچاق ارائه به استان‌ها و کنترل موضوع در سطح داخلی ناجا است.

وی با بیان اینکه پلیس مبارزه با قاچاق و ارز در همه استان‌ها با این عنوان کار را انجام می‌دهد، اظهار داشت: در اصل تنها مجموعه مسئول در حوزه مبارزه با قاچاق است که به عنوان ماموریت‌های مهم در سطح ناجا انجام می‌شود.

زمانیان در این رابطه ادامه داد: هرآنچه در این راستا اتفاق می‌افتد، در نهایت با هدایت و پرورش این پلیس صورت می‌گیرد.

زمانیان تصریح کرد: در همه رده‌ها متاسفانه معضل قاچاق وجود دارد از جمله مرزبانی، مبارزه با مواد مخدر و ... که تحت هدایت ستادی این مجموعه است.

چهار اداره؛ شریان اصلی پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز

زمانیان با بیان اینکه پلیس مبارزه با قاچاق از 4 اداره تشکیل شده، تصریح کرد: یکی از این ادارات، اداره مبارزه با قاچاق کالاهای گمرکی و دخانی است که در این اداره فعالیت‌های مرتبط با این حوزه صورت می‌گیرد.

وی اذعان داشت: انواع و اقسام کالاهای قاچاق که کالاهای مجاز عنوان می‌شود، پیگیری‌اش در این حوزه است؛ از جمله دارو، لوازم خانگی، پوشاک، کالاهای دخانی و نهایت همه اقلامی که در این گروه قرار می‌گیرد تحت نظارت و کنترل این پلیس است.

رئیس پلیس مبارزه با قاچاق و ارز در مورد اداره دوم اظهار داشت: اداره مبارزه با قاچاق کالاهای ممنوعه است که شامل کالاهایی از قبیل: مشروبات الکلی، سلاح و مهمات، ریسیور، اقلام ضد فرهنگی و مواد محترقه جزو کالاهایی هستند که عنوان کالاهای ممنوعه دارند که حوزه رسیدگی این اداره است.

وی در مورد اداره سوم اذعان داشت: اداره مبارزه با قاچاق میراث فرهنگی حوزه‌های منحصر به کارت سوخت و میراث فرهنگی و منابع ملی را برعهده دارد.

زمانیان در این رابطه خاطرنشان کرد: نظارت بر قاچاق کالاهای یارانه‌ای، دام، احشام و پرندگان شکاری و ماهیان خاویاری که جزء منابع ملی محسوب می‌شوند، در این اداره مورد بررسی قرار می‌گیرد.

رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مورد چهارمین اداره گفت: اداره حقوقی و حق‌الکشف است. در واقع مجموعه اقداماتی که در حوزه پیگیری حق‌الکشف ناجا و بعضی مراکز سازمان‌های شاکی و خزانه است به انضمام کارهای صیانتی پرسنل از جهت حمایت‌های حقوق در این پلیس انجام می‌شود.

انواع کالاهای قاچاق

این مقام انتظامی با بیان اینکه وقتی سخن از کالای قاچاق به میان می‌آید شامل انواع کالا در سطح خانواده‌ها می‌شود، تصریح کرد: قاچاق انواع مختلفی دارد: قاچاق کالاهای مجاز که شامل «همه کالاهایی که به صورت قانونی با رعایت مقررات گمرکی می‌تواند وارد شود و نیاز به مجوز خاص ندارد کالای قاچاق مجاز محسوب می‌شود.» مثل لوازم برقی و الکترونیکی، پوشاک، لوازم الکترونیکی، کالاهای صوتی و تصویری در واقع هر کالایی که در خانواده و سطح بازار موجود است به آن کالاهای مجاز گویند. کالاهای مجازی که نیاز به مجوز خاص دارند!!

وی ادامه داد: دسته بعدی کالاهای مشروط است. این نوع کالاها شامل کالاهای مشروط می‌شوند. در واقع به کالاهایی اطلاق می‌شود که اگر چه مجازند ولی نیاز به مجوز خاص دارند. این نوع کالاها فقط در شرایط خاص به میزان معین وارد کشور شده که جهت تنظیم بازار و کمبود کالا در بازار مانند گوشت و میوه و برنج وارد می‌شوند. به میزانی که بتواند بازار را تنظیم و بعد از آن زمان خاص ورودش ممنوع می‌شود.

سردار زمانیان در ادامه در مورد کلاهای ممنوعه گفت:کالاهای ممنوعه شامل کالاهایی می‌شود که نه از نظر قانونی و شرعی اجازه ورود به کشور را ندارند مانند مشروبات الکلی، ریسیور، اقلام ماهواره، مواد محترقه، سلاح و مهمات که جزو کالاهای ممنوعه محسوب می‌شوند. لازم به ذکر است هرکدام شرایط خاص خود را دارند.

وی افزود: آنچه که به اصطلاح اتفاق می‌افتد همه کالاهای مهم می‌تواند از مبادی رسمی که تحت نظارت سازمان متولی مبادی رسمی است وارد کشور شود با شیوه و شگردهای خاص.

 

شیوه و شگردهای خاص ورود کالاهای قاچاق به کشور

زمانیان کم‌اظهاری را از جمله روشهای قاچاق دانست و در رابطه با «کم‌اظهاری» با ذکر مثالی تصریح کرد: مثلا 100 جفت کفش وارد کشور می‌شود در گمرک می‌گویند 20 جفت بوده است؛ چرا که در گمرک کنترل حمل کالا ضعیف بوده و امکان شمارش و جابجائی میسر نیست.

وی در مورد اظهار‌ خلاف نیز گفت: چیزی را اظهار می‌کنند که عملا طبق مستندات مورد قبول نیست. مثلا گوشی تلفن موبایل را با مدل پایین‌تر اظهار می‌کنند ولی مدل بالاتر می‌آورند. پوشاکی که برند معروف هستند را ساخت چین اظهار می‌کنند یا کریستال را شیشه اطلاق می‌کنند.

کمک سالیانه دولت به مرزنشینان در معافیت از پرداخت مالیات گمرکی

این مقام انتظامی افزود: کالاهای ته لنجی به کالاهایی گویند که از مبادی غیررسمی به صورت کوله‌بری به دور از چشم ماموران یا در قالب کالاهای دارای معافیت که شامل کالاهای ملوان است (ته‌لنجی) وارد می‌شود در این صورت دولت به جهت کمک به معیشت مرزنشینان همه ساله مجوز معافیت ورود کالای مشخصی را به ملوانانی که خدمه کشتی‌ها هستند، می‌دهد که بدون پرداخت سود و عوارض گمرکی وارد تعاونی‌های مرزنشینی کنند.

وی ادامه داد: از طرفی چون مصارف این کالاها در استان‌های مرزی است، این کالاها را از منظر کالاهای مرزی عقبه می‌کشانند. بر اساس قانون هر کالایی که با معافیت وارد کشور شده چنانچه به صورت تجمیعی از استان مورد مصرف به استان‌های عقبه حمل شود باید حقوق و عوارض قانونی آ» پرداخت شود که در غیر این صورت قاچاق محسوب می‌شود.

گستره جغرافیای قاچاق در کشور

سردار زمانیان تصریح کرد: قاچاق بیشتر از استان‌های جنوبی و غربی هستند که در غرب آذربایجان غربی و کردستان و در جنوب استان‌های بوشهر و هرمزگان را شامل می‌شوند. البته استان‌هایی مثل کرمانشاه در غرب و سیستان و بلوچستان هم در جنوب از این قاعده مستثنی نیستند.

وی با بیان اینکه از استان‌های مرزی قاچاق وارد کشور می‌شود، اذعان داشت: با واردکنندگان قاچاق مبارزه می‌شود به طوری که در استان‌های مرکزی و عقبه با حاملین قاچاق و تسهیل کنندگان و مصرف‌کنندگان و در بعضی از استان‌ها مثل تهران که محل دپوی قاچاق است مبارزه جدی صورت می‌گیرد.

سردار زمانیان افزود: پلیس مبارزه با قاچاق با توجه به ارتباطاتی که در سراسر کشور دارد با مجموعه‌های متناظر به صورت منطقه‌ای در زمان‌هایی که نیاز باشد، طرح‌هایی را تحت‌ عنوان طرح مبارزه با قاچاق کالا اجرا می‌کند.

رئیس پلیس مبارزه با قاچاق و ارز کشور با بیان اینکه طرح‌های مختلف تحت عنوان‌های مختلف اجرا می‌شود، ادامه داد: به طور مثال در جنوب کشور فعالیت مبارزه با قاچاق سوخت افزایش پیدا می‌کند یا در استان‌های غربی طرح مبارزه با ریسیور و ... افزایش می‌یابد.

وی در خاتمه گفت‌وگو با بیان اینکه عوامل موثر در قاچاق در سه مبحث برنامه‌ریزی می‌شود، اظهار داشت: عوامل قاچاق و شیوه و شگرد آن در لحظه تغییر می‌کنند به 3 موارد ذیل اشاره کرد که در شماره‌های بعدی مصاحبه به صورت موضوعی و تخصصی از نظرتان می‌گذرد. 1_ پیامد‌های قاچاق، 2_ تاثیرات اجتماعی و 3_ مقابله.

منبع: فارس