کد خبر 281683
تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۳

نگاهی به پیام رئیس‌جمهور به جشنواره فجر نشان می‌دهد او همچنان بر «سینمای امید» تاکید دارد که اگر بخواهیم این سینمای مطرح‌شده در پیام رئیس‌جمهور را در دو کلمه بیان کنیم این سینما، سینمای «قهرمان‌پرور» و «حقیقت‌مدار» است.

گروه فرهنگی مشرق - روز گذشته جشنواره فیلم فجر در تالار وحدت تهران در حالی آغاز به کار کرد که پیام رئیس جمهور کشورمان به این جشنواره تقریبا همه اتفاقات ریز و درشت آن را به حاشیه راند.
 
رئیس جمهوری اسلامی کشورمان در پیامی به نکاتی اشاره کرده است که به واقع ضروری است بار دیگر مرور شده و به ارزشی که جمهوری اسلامی ایران از زبان رئیس جمهوری آن برای سینما قائل است، پی برد؛ ارزشی که می‌تواند این هنر پیچیده در زندگی انسان انقلابی ایرانی، در مسیر ارزش‌های اسلامی و مردمی‌اش داشته باشد.
 
البته نکته مهمی که در این بین رئیس جمهوری کشورمان روی آن دست گذاشته تا بتواند سینمای ایران را به ارزش واقعی آن برگرداند، «بازگرداندن تماشگر قهر کرده با سینما»ست؛ وظیفه‌ای که او آن را «سنگین‌ترین مسئولیت امروز مدیران و سینماگران» می‌داند.
 
حسن روحانی در پیام خود اگر چه مخالف جشنواره‌ها نیست اما جشنواره‌ها را زمانی معنایافته می‌داند که مردم از سینمای بومی خود راضی باشند.
 
او در جای جای پیام خود برای جشنواره فجر از «مردم» سخن می‌گوید؛ مردمی که حماسه سیاسی 24 خرداد را آفریده‌اند و مردمی که مهمترین داور برای آثار هنرمندان هستند؛ و این مردم همان مردمی است که در طول 35 سال گذشته برای اسلام و انقلاب اسلامی همه چیز خود را فدا کرده است؛ مردمی که به گفته امام خمینی(ره) می‌داند که اسلام به جز فداکاری باقی نمی‌ماند و رشد نمی‌کند.
 
از این روست که روحانی وظیفه هنرمند و سینماگر را بسیار سنگین می‌داند و آسیب‌شناسی دقیقی از ضرورت مردمی شدن هنر سینما دارد؛ چه اینکه می‌گوید: «جمعیت بالا و سهولت تولیدات بصری در دنیا احتمال موفقیت سیاست انحصار را از بین برده است؛ خام‌اندیشی است که تصور کنیم تماشاگر در انتظار می‌ماند که ما چیزی تولید کنیم و در معرض نمایش قرار دهید. دلالان فرهنگی بر سر چهارراه‌های تردید ما ایستاده‌اند و چه گران تماشا می‌فروشند و چه ارزان دل می‌برند».
 
رئیس جمهور اگر چه دولت یازدهم را متعهد به تامین حقوق هنرمندان و در کنار آن تامین تکنولوژی تولید مناسب می‌داند اما درخواست خود را شفاف بیان می‌کند؛ سخن او در این پیام همان است که در سخنرانی خود گفته است؛‌«سینمای امید».
 
شاید بسیاری بگویند رئیس جمهور از پی انتقاداتی که پس از آن سخنرانی از سوی همین سینماگران به او شد عقب‌نشسته است اما نه؛ او همچنان اصرار دارد تا هنرمند سینماگر «در کنار تیرگی‌های واقعیت نقطه‌های روشنی از حقیقت را هم نشان» دهد.
 
او از شکل‌گیری «قهرمان» در این سینما بسیار حمایت می‌کند چه این که از سینماگر می‌خواهد «اگر می‌شناسی و می‌توانی ستاره‌‌ای را به من و مردمم نشان بده که با وجود تمام سختی‌ها به همه کژی‌ها و پلشتی‌ها قهرمانانه نه می‌گوید و واقعیت تیره را به حقیقتی روشن تبدیل می‌کند.»
 
حسن روحانی به سینماگرانی که «هوای درخشش» در جهان را دارند نیز همین نکته را می‌گوید که به جای سیاه‌نمایی از وضعیت کشور «منصفانه از واقعیت‌ها» بگوید «اما حقیقت‌ها را هم فراموش نکند» و صدالبته از او قول می‌گیرد که جایزه اولش را از «مردم سرزمین خود» و نه از اغیار بگیرد.
 
حسن روحانی به چنین هنرمندانی که سودای جهانی شدن دارد، یادآور می‌شود که «حسن هنر به همراه ملاحت ایمان اثر فرهنگی را ابدی و جهانی می‌کند».
 
حال اگر بخواهیم «سینمای امید» مطرح شده توسط دولت یازدهم و شخص رئیس جمهور را در دو کلمه بیان کنیم سینمایی «قهرمان‌پرور» و «حقیقت‌مدار» باید دانست که مسلما «جایزه ویژه رئیس جمهور» به فیلم‌های این دوره جشنواره فجر چیزی خارج از این محورها نخواهد بود.

مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.
منبع: مهر