گروه سیاسی مشرق - روزنامههای کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
از فتنه به دانشگاه آزاد: به گوشم!
بر اساس گزارش کیهان، یکی از محکومین فتنه 88 که در اقاریرش در همان ایام، از سندسازی و شبنامهنویسی علیه نظام در سایت «جمهوریت» متعلق به دانشگاه آزاد خبر داده بوده، این روزها در ایام مرخصی از زندان به محل کار سابق خود، روزنامه دانشگاه آزاد (فرهیختگان) بازگشته و مشغول به فعالیت است.به گزارش ندای انقلاب، «مسعود-ب» با دعوت احسان مازندرانی سرپرست روزنامه دانشگاه آزاد که او نیز سابقه دستگیری در فتنه 88 را دارد به این روزنامه بازگشته و مشغول تهیه بولتنهای خبری - سیاسی برای این دانشگاه است.«مسعود-ب» از متهمان و دستاندرکاران سایت جمهوریت 4 سال پیش در دادگاه و درباره عملکرد مهدی هاشمی گفته بود: سایت جمهوریت زیر نظر مهدی هاشمی اداره میشد و من به عنوان عضو شورای سردبیری شیفت بعدازظهر زیر نظر افرادی چون کرمی و نوربخش کار میکردم.
وی با اشاره به سندسازیها و استفاده از امکانات دولتی در سایت جمهوریت میگوید: سندسازیها و استفاده از امکانات این سایت مانند ریاست مهدی هاشمی در سازمان بهینهسازی بود. سوژه ده برابر شدن صندوقهای سیار نیز از طریق مهدی هاشمی به سایت جمهوریت داده شد.حمزه کرمی مدیر سایت جمهوریت نیز در جلسه دادگاه گفته بود این جانب مدیر اسمی سایت جمهوریت بودم و در واقع مدیر رسمی این سایت مهدی هاشمی بود. او معتقد بود که انتخابات با پول بیتالمال برگزار میشود و اعتقادی به هزینه شخصی برای انتخابات نداشت. وی معتقد به پولشویی بود و همین کار را در سازمان بهینهسازی مصرف سوخت انجام میداد... سایت جمهوریت ابتدا قرار بود در انتخابات فعال شده و نسبت به دولت نهم نیز نقدهایی داشته باشد ولی کار به جایی کشید که سایت برخلاف واقعیت، شبهه تقلب در انتخابات را تلقین کرد.
سبدبگیران آب رفتند
روزنامه وطن امروز نوشت: اطلاعیههای عجیب و غریب وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره سبد کالایی حتی مسؤولان این وزارتخانه را متعجب کرد، طوری که هیچمسؤولی حاضر به پاسخگویی نبود. سامانه پیامکی و اینترنتی وزارت صنعت برای استعلام مشمولان سبد کالایی و اطلاعیه این وزارتخانه مبنی بر شرط حقوق 500 هزار تومانی موجب شد مسؤولان تا میتوانند از خبرنگاران دوری کنند و پاسخ کسی را ندهند. التهابات در وزارت صنعت، معدن و تجارت از همان زمان اعلام طرح سبد کالایی آغاز شده و تا امروز ادامه دارد. در حالی که قرار است از امروز توزیع سبد کالایی آغاز شود، وزارت صنعت و تجارت به طور ناگهانی یکی از شروط سرپرستان خانوار مشمول دریافت این سبد را درآمد ماهانه زیر 500 هزار تومان اعلام کرد.
بر اساس این اطلاعیهها مشمولان دریافت سبد کالایی، سرپرستان خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سرپرستان خانوارهای تحت پوشش سازمان بهزیستی، سرپرستان خانوارهای مستمریبگیران تأمین اجتماعی با حقوق مستمری زیر 500 هزار تومان، سرپرستان خانوارهای کارگران مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی با حقوق کمتر از 500 هزار تومان، سرپرستان خانوارهای کارکنان شاغل و بازنشسته نیروهای دولتی و سرپرستان خانوارهای طلاب، خبرنگاران و دانشجویان متأهل هستند. بر اساس شرط جدید دولت مبنی بر ارائه سبد کالایی به حقوقبگیران کمتر از 500هزار تومانی، سبد کالایی بین 9 تا 10 میلیون سرپرست خانوار توزیع میشود و این در حالی است که مسؤولان قبلا اعلام کرده بودند حدود 15 میلیون خانوار مشمول این طرح خواهند شد. از سوی دیگر قرار بود آمار طلاب، خبرنگاران، دانشجویان متأهل و مستمریبگیران تأمین اجتماعی و کارگران مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی از طریق وزارتخانههای مربوط اعلام شود که محقق نشدن این کار تاکنون میتواند بیانگر ضعف در سیستم آماری باشد. پیش از این، دولت شرط «حقوق مستمری و حقوق کمتر از 500 هزار تومان» را برای جامعه هدف تعریف نکرده بود که با اعلام این شرط بیش از 4 میلیون نفر از جامعه هدف، از دریافت سبد کالایی خارج میشوند.
روایت اصلاحطلبان از شوک نخستین استعفا در دولت ائتلافی
روزنامه اعتماد ضمن انتشار تیتر «شوک نخستین استعفا در هیئت دولت روحانی»، نوشت: ابهام، بزرگترین آفت وجدان عمومی و فرساینده اعتماد و اراده ملی است. سیاستورزی به شیوه خوشنشینی که ویژگیاش سکوت یا بیان جملات کنایهآمیز و چندپهلو و یا کلیگوییهای ابطالناپذیر است، سرانجامی جز سیاستگریزی مردم ندارد. سکوت و بیان مبهم یا از سردرگمی و بلاتکلیفی حکایت میکند و یا خدای ناخواسته نشانه نوعی فرصتسوزی و فرصتطلبی است.این روزنامه میافزاید: استعفای «محمدعلی نجفی» از ریاست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از مدتها پیش مطرح بود و آن روز که این شخصیت باتجربه کشور در برابر پرسش خبرنگاران درباره استعفایش بیان داشت «ممنوعالمصاحبه هستم» بسیاری دریافتند «خبری» است.
به گزارش کیهان، از آن روز تشکیلات این سازمان و شخص معاون رئیس جمهور در برابر موضوع استعفا «سکوت» پیشه کرده و یا تکذیب کردهاند، اوج این موضوع چهارشنبه شب گذشته رخ داد که محمدعلی نجفی استعفای خودش از ریاست سازمان میراث فرهنگی را دوباره تکذیب کرد، اما در عین حال بر بیماریاش پافشاری و تصمیمگیری در مورد سرنوشت کاریاش را به رئیس جمهور محول کرد و همگان را در ابهام قرار داد. روز پنجشنبه اما، رئیس جمهور هم «استعفا»یی که بارها تکذیب شده بود را پذیرفت و هم بر بیماری او صحه گذاشت و به او سمتی جدید داد. بنابراین رئیس دولت در اینجا به این اصل بنیادین سیاستورزی ملتزم ماند که «تصمیم میگیرم، پس هستم!».
اعتماد ادامه میدهد: ناشفاف بودن فضای فعالیت آقای نجفی چنان بود که در این ماهها و روزها برای مردم و اصحاب رسانه پرسشهای ملامتگرانه بسیاری به وجود آمده، امروز همه میپرسند چرا این «استعفا» رخ داد؟این روزنامه اصلاحطلب خاطرنشان کرد: اگر دلیل اصلی استعفا بیماری ایشان باشد، آقای نجفی از دوران عضویت در شورا مشکل بیماری قلب داشتهاند پس باید هنگام انتصاب به این نکته توجه میشد. اگر ایشان با مدیران میانی خود اختلاف داشتند و به نوعی آنان رؤسای در سایه بودند که براساس اصول مدیریتی، حق باید با آقای نجفی میبود و البته شاید آقای نجفی برای سمت دیگری استعفا دادهاند. هر کدام از این برداشت و تحلیلها درست باشد، آقای رئیس جمهور و دستگاه اطلاعرسانی ایشان باید زودتر از پخش شایعات و شبه خبرها عمل میکردند.
از سوی دیگر روزنامه آفتاب یزد در نوشتهای به قلم محمدرضا تابش از کنارهگیری نجفی ابراز تأسف کرد و نوشت: «این استعفا باعث ایجاد خلأ در دولت شده است. اما در مورد بیماری قلبی که ایشان آن را بهانه کردهاند باید بگویم این موضوع خیلی رایج است».وی میافزاید: «این نکته را هم باید اذعان کنیم که دکتر نجفی با اصرار دکتر روحانی رئیس جمهور محترم این مسئولیت را پذیرفتند. در ضمن در مورد شایعههایی که مطرح شده مبنی بر اینکه ایشان با این استعفا قصد دارند به سازمان مدیریت بازگردند بنده این موضوع را صریحاً از خودشان پرسیدم و دکتر نجفی تأکید داشتند که دیگر به کار اجرایی باز نخواهند گشت.»این اظهار بیمیلی به کار اجرایی در حالی است که نجفی نامزد تصدی وزارت آموزش و پرورش بود اما نتوانست رأی اعتماد مجلس را به دست آورد. او در عین حال اکنون از سوی رئیس جمهور به عنوان دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت منصوب شده است.
صدور دستور ابطال چند مصوبه ديگر دولت دهم
به گزارش روزنامه خراسان، براساس مصوبه روزهاي اخير هيئت دولت که توسط اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهور به دستگاههاي مربوطه ابلاغ شده، مقرر شده به استناد اصل 138 قانون اساسي، مصوبات دولت دهم در تاريخ هاي 26 اسفندماه سال 88، 7 آبان 91 و 7 بهمن 91 به صورت کامل لغو و بخشي از مصوبه مورخ 28 اسفندماه سال 90 دولت سابق نيز باطل شود.
حذف ميليونها كارگر از دريافت سبدكالا
روزنامه تهران امروز نوشت: سبدكالايي دولت به مردم در شرايطي آماده توزيع شده كه بهصورت ناگهاني ميليونها كارگر و بازنشسته از شمول دريافت اين سبدكالايي خارج شدهاند. طبق شاخص جديدي كه اعلام شده است هر فردي اعم از بازنشسته يا كارگر كه بالاي 500 هزار تومان دريافتي داشته باشد از ليست دريافت سبدكالايي حذف شده است. با چنين شاخصي 13 ميليون كارگر و بازنشسته سبدكالايي دريافت نخواهند كرد و اين در حالي است كه حذفشدگان عمدتا افرادي با دريافتي كمتر از 600 هزار تومان هستند. برخي بازتابهاي انتشار اين خبر حاكي از ناراحتي كارگران و بازنشستگاني است كه با حقوق دريافتي كمتر از 600هزار تومان روزهاي بسيار سختي را ميگذرانند. بخصوص اين نگراني ايجاد شده است که مبادا كساني كه از ليست سبدكالايي حذف شدهاند، در آينده هم از ليست دريافت يارانه نقدي حذف شوند. دولت هنوز به اين گمانهزنيها پاسخي نداده و صرفا اعلام كرده كه مشمولان دريافت سبدكالا ميتوانند به فروشگاههاي مخصوص توزيع اين كالاها مراجعه كنند. انتظار ميرود در روزهاي آينده اعتراضات به تصميم دولت بيشتر شود.
داراییهای بلوکه شده کجاست؟
آرمان نوشت: طبق آنچه قبلا اعلام شده بود اولین قسط از داراییهای بلوکه شده ایران اول فوریه باید بازگردانده میشد و همگان درباره مصرف آن سخن میگفتند اما عصر دیروز سیدعباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی براینکه اول فوریه قرار بود اولین قسط از 4میلیارد و 200میلیون دلار بلوکه شده به ایران پرداخت شود، آیا ایران این قسط را دریافت کرده است یا خیر؟ تصریح کرد: تا آنجا که بنده مطلع هستم تمام اقدامات لازم انجام شده و تمام نقل و انتقالات صورت گرفته است و به حساب مربوطه در سوئیس واریز شده است ولی به دلیل اینکه شنبه و یکشنبه در آن کشور تعطیل است عملیات بانکی از روز دوشنبه صورت میگیرد بنابراین هیچ مشکلی وجود ندارد. همچنین ایرنا نوشت که یک مقام آگاه در بانک مرکزی اعلام کرد: پرداخت اولین قسط از اقدام مشترک ژنو به روز دوشنبه هفته جاری موکول شد. این منبع آگاه ادامه داد: دلیل این تاخیر همزمانی روزهای شنبه و یکشنبه با تعطیلات پایان هفته بانکهای خارجی است. براساس برنامه اقدام مشترک ژنو، 2/4 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور در 8 قسط آزاد میشود.
بعد از 35 سال؛ گزینهها پوسید روی میز
حسین قدیانی طی یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشت: این اوباما بچه بود، یادش نمیآید؛ از بهمن 57، سی و پنج سال است که براساس آنچه رؤسای جمهور آمریکا منقول میدارند، هفته بعد قرار است انقلاب اسلامی سقوط کند! به خدا این گزینه نظامی، پوسید روی میز رؤسای جمهور آمریکا! آمریکا یک رئیسجمهور داشت به نام «ریگان» که میخواست ریشه ملت ایران را از طریق خلیج و با ناوهای دریایی خشک کند! آن روزها مردم، این شعار را سر دست گرفتند؛ «خلیج فارس ایران، محل دفن ریگان». ما آن روزها بچه بودیم اما نوگل بهار نبودیم! ظریف نبودیم! تخس بودیم! قد کشیدیم! و حالا میپرسیم؛ «کجایی اصلا آقای ریگان؟! حال شما چطور است؟!» روزی «علیرضا» از این هم بزرگتر خواهد شد و از اوباما و جان کری خواهد پرسید؛ «کجایید عالیجنابان؟! چه خبر از گزینه نظامیتان؟! پدرم مصطفی، با گزینه خون هستهایاش، هنوز در موضع غرور ایستاده. شما کجایید؟! راستی! حال توافقتان چطور است؟!» چیست انقلاب اسلامی؟ جز تسلیم آمریکا در برابر شکوه و عظمت ملت ایران؟ 35 سال است همه رؤسای جمهور آمریکا به علامت تسلیم در برابر ملت ما، دست خود را بالا بردهاند. اصلا فرقی نمیکند در ایران چه کسی رئیسجمهور باشد یا در آمریکا چه کسی! اصل مناسبات، دست انقلاب اسلامی است. دولتها میآیند و میروند، دولتها به عبارتی همه موقتند، آنچه اما باقی میماند، انقلاب اسلامی ملتی است که «الله» خدایش بود و «روحالله» امامش.
مزاح لاریجانی در پاسخ به یک نماینده
روزنامه ایران نوشت: خبر اول این که انتقاد نادر قاضیپور نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی از تغییرات ایجاد شده در صحن علنی مجلس به مزاح میان وی و علی لاریجانی که ریاست جلسه علنی پارلمان را برعهده داشت، تبدیل شد.به گزارش ایران، با گذشت 12 روز از انجام تغییراتی در مجلس و تعبیه اتاقکها و گلدانهایی در صحن علنی، قاضیپور در تذکری به این تغییرات انتقاد کرد و با بیان اینکه جان نمایندگان در خطر است، از رئیس مجلس خواست راه فرار نمایندگان را هنگام حوادث غیرمترقبه باز کند.وی با بیان اینکه این طرح به ضرر جان نمایندگان است، اظهار داشت: اگر اتفاقی رخ دهد هیچ کس نمیتواند فرار کند. او از سوی لاریجانی پاسخ گرفت: من برای شخص جنابعالی، آن انتها یک قسمت آتش نشانی در نظر میگیرم! گفتنی است در تغییرات جدید مجلس، چهار اتاقک چوبی در انتهای صحن علنی قرار گرفته است تا از تجمع نمایندگان در این بخشها جلوگیری شود، ارتفاع این اتاقکها تا بالکن صحن مجلس است که میدان دید خبرنگاران و مهمانان مستقر در طبقه دوم را محدود میکند.
هشدار روحانی درباره آلودگی هوا
روزنامه شرق نوشت: دومین نشست مشترک دولت و مجلس با چندروز تاخیر برگزار شد. در این نشست که چهارشنبه به میزبانی پارلماننشینان برگزار شده بود رییسجمهوری با تشریح وضعیت کشور در حوزههای مختلف و اعلام اینکه «در برخی از زمینهها وضعیت بسیار دشواری داریم» تاکید کرد که در این شرایط «چارهای نداریم جز اینکه مرحله دوم یارانهها را شروع کنیم.» در بخشی از متن سخنرانی رییسجمهوری که سهروز بعد از برگزاری نشست از سوی پایگاه اطلاعرسانی دولت منتشر شد به نقل از روحانی آمده است: «در طول ماههای گذشته در دولت جدید، اقداماتی در زمینه مسایل اقتصادی، فرهنگی، سیاست داخلی، سیاست خارجی و سایر امور انجام شد و با هدایت مقاممعظمرهبری و حمایت نمایندگان محترم و ملت شریف ایران، بحمدالله قدمهایی برای تامین منافع ملی برداشتهایم.» رییسجمهوری افزود: «دوستان میگویند این کشور، آن کشور، یا آمریکا چه میگوید و چگونه سخن میگوید، اما فریادها و عصبانیت آنها نشان از قدمهای موفق ملت ایران دارد. چه در صحنه سازمان مللمتحد که یک مجمع بزرگ سیاسی جهانی است، چه در مجمع اقتصاد جهانی که مرکزی اقتصادی است، اثرات حضور و نقش ایران از اینجا ظاهر میشود که بلافاصله بعد از اقدامات ایران، رژیمصهیونیستی و مقامات آمریکایی فریاد میزنند و فریادها نشاندهنده موفقیتهای ماست.»
رییسجمهوری با تاکید بر اینکه «اوضاع کشور حساس است» گفت: «جایی برای خطا وجود ندارد و راهکارهای انتخاباتی و انتخابی ما برای حل مشکلات باید آنچنان باشد که این راهکارها همافزایی داشته باشد تا بتوانیم مشکلات را حلوفصل کنیم. در برخی از زمینهها، وضعیت بسیار دشواری داریم. اگر تعبیر کنم که در مرز بحرانیم، شاید اغراق نباشد. بحران بهمعنای سراسیمگی نیست، بحران به این معنا نیست که ملت ایران یا دولت ایران مستاصل شده باشد، معنای بحران این است که باید از تمام ظرفیت برای حل مشکل در زمان مناسب استفاده کنیم.» رییسجمهوری افزود: «در تهران طی ۱۰ماهه امسال، طبق آمار، صدهانفر بهخاطر آلودگی هوا در بیمارستان بستری شدهاند. شاید صدها، عدد درستی نباشد و بلکه هزارها و تعداد زیادی از مردم در سایه همین مسمومیتها جان باختند.»