به گزارش مشرق به نقل از ستاد اطلاعرساني پنجمين جشنواره بينالمللي شعر فجر، دکتر محمودرضا اکراميفر -دبير علمي پنجمين جشنواره بينالمللي شعر فجر- گفت: خوشبختانه ميزان استقبال از اين جشنواره فراتر از سطح انتظار ما بود و در مجموع يک هزار و 283 شاعر در بخشهاي چهارگانه رقابتي با بيش از40 هزار اثر با يکديگر به رقابت ميپردازند.
وي کوچکترين فرد حاضر در اين جشنواره را شش و بزرگترين آنها را 90 ساله معرفي کرد.
اکراميفر همچنين يادآور شد: پنجمين جشنواره بينالمللي شعر فجر شاهد رقابت گسترده طيفهاي گوناگوني از شاعران سراسر کشور خواهد بود.
* آغاز به کار جشنواره استاني شعر فجر در قزوين با حضور محدثيخراساني و محمدرضا عبدالملکيان
بخش استاني پنجمين جشنواره بينالمللي شعر فجر در قزوين روز دوشنبه 18 بهمن ماه به طور رسمي آغاز به کار ميکند.
محمدحسين شفيعيها -مديرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي استان قزوين- گفت: اين جشنواره که با حضور مصطفي محدثي خراساني و محمدرضا عبدالملکيان در روز هجدهم بهمن کار خود را آغاز ميکند، از بزرگترين رويدادهاي ادبي در سطح استان به شمار ميآيد.
وي اضافه کرد: در اين مراسم علاوه بر شعرخواني 20 شاعر استاني، از 25 شاعر پيشکسوت فعال در سطح استان نيز تقدير خواهد شد.
* جشنواره شعر فجر سايتها و وبلاگهاي برتر شعر را معرفي کند
جواد محقق گفت: در شرايط فعلي سايتها و وبلاگهاي ادبي فعالي وجود دارند که به طور جدي در زمينه شعر فعاليت ميکنند و خوب است که جشنواره شعر فجر نمونههاي برتر آنها را هم معرفي کند.
عضو شوراي سياستگذاري جشنواره بينالمللي شعر فجر به ستاد اطلاعرساني پنجمين دوره اين جشنواره گفت: طبيعي است که هر جرياني به مرور زمان تکميل ميشود و جشنواره شعر فجر هم از اين قاعده کلي مستثني نيست و با توجه به تغيير مديريتها و دبيران جشنواره، نوع نگاه، سليقه و شناخت آنها هم در ايجاد اين فضا بيتاثير نبوده است.
وي با اشاره به روند تغييراتي که اين جشنواره طي چهار دوره گذشته تاکنون طي کرده است، يادآور شد: به اعتقاد من با افزوده شدن بخش ترانه و سرود به بخشهاي سه گانه پيشين اين جشنواره، در حال حاضر تمامي قالبهاي شعري پوشش مييابد.
وي با اشاره به تعدد قالبها در دو حوزه شعر کلاسيک و نو تصريح کرد: درست است که مثلا بخش شعر کلاسيک قالبهاي متنوعي از دوبيتي و رباعي گرفته تا غزل، قصيده، مثنوي و... را در بر ميگيرد؛ اما چنانچه قرار باشد اين قالبها از يکديگر تفکيک شده و به طور جداگانه بررسي شوند، مشکلات ديگري ايجاد ميشود.
وي با بيان اينکه بسامد آثار سروده شده در قالبهاي مختلف يکسان نيست، عنوان کرد: به طور مثال قالب غزل از جمله قوالبي است که بسيار مورد توجه است، اما از سوي ديگر تعداد آثار سروده شده در قالبهايي نظير مسمط و قصيده و ملمّع شايد به تعداد انگشتان يک دست هم نرسد و بنابراين نميشود اين دو را با يکديگر سنجيد.
محقق در پايان خاطر نشان کرد: اصل اساسي در اين جشنواره يا هر جشنواره ديگري اين است که شيوه برگزاري و تقسيمبندي بخشهاي گوناگون آن به گونهاي بنا شود که راه براي روز آمد کردن آنها و بالا بردن وجه کيفي کار همچنان باز باشد.
* نيکوگفتار: جشنواره شعر فجر نيازمند رويکرد جديتر به نقد شعر است
عضو شوراي سياست گذاري جشنواره شعر فجر با اشاره به ضرورت تقويت نقد ادبي در ايران عنوان کرد: جشنواره بينالمللي شعر فجر نيازمند اتخاذ رويکردهايي جديتر به اين حوزه و نيز ساير حوزههاي تئوريک شعر است.
دکتر منصوره نيکوگفتار به ستاد اطلاعرساني پنجمين جشنواره بينالمللي شعر فجر گفت: راهاندازي اين جشنواره در مجموع يک اتفاق مثبت بود و اميدوارم که بتواند منشاء آثار مطلوبي در جامعه فرهنگي و شعري کشور باشد.
وي در ادامه يادآور شد: اين جشنواره به دلايل مختلف از جمله پيشينه کوتاهي که دارد تاکنون نتوانسته ملاکها و تعاريف خود را نزد شاعران که در حقيقت مخاطبان حقيقي آن هستند، شفاف کند و شايد در بعضي بخشها کماکان با ديده ترديد نگريسته ميشود.
وي با بيان اينکه شعر فينفسه يک مقوله فردي است و به لحاظ ماهيت و کارکرد با صنعت-هنري نظير سينما تفاوت دارد، عنوان کرد: در حقيقت پا گرفتن نهادهايي مثل جشنواره شعر فجر که نيازمند کار گروهي شاعران است در ذات خود يک امر متناقص است و بنابراين موفقيت در چنين جشنوارهاي دشوارتر از ساير جشنوارههاست.
عضو شوراي سياستگذاري جشنواره شعر فجر با اشاره به افزوده شدن بخش ترانه و سرود به اين جشنواره تاکيد کرد: اين بخش يکي از حوزههاي مورد توجه طيف گستردهاي از شاعران و به خصوص جوانان است و توجه به آن از ضروريات بود که خوشبختانه محقق شد.
وي همچنين تاکيد کرد: توجه جديتر به حوزههايي چون نقد و ترجمه شعر و ايجاد کارگاههاي تخصصي در جشنواره شعر فجر از جمله اقداماتي است که ميتواند وجه علمي آن را وسعت ببخشد.
نيکوگفتار در پايان خاطرنشان کرد: دعوت از استادان صاحب کرسي ادبيات فارسي در سراسر دانشگاههاي جهان که تاکنون صورت گرفته، بايد به صورت جديتري دنبال شود تا بتواند به جريانسازي در زمينه شعر و نقد ادبي منجر شود.
* بکتاش: شاعران برگزيده جشنواره شعر فجر فرصت حضور را به ديگران ببخشد
يک شاعر کودک و نوجوان گفت: جشنواره شعر فجر يک رقابت ملي است و بهتر است کساني که در يک دوره برگزيده ميشوند؛ فرصت حضور در اين جشنواره را به ديگران ببخشند.
غلامرضا بکتاش به ستاد اطلاعرساني پنجمين جشنواره بينالمللي شعر فجر گفت: به اعتقاد من تقويت جنبه رقابتي اين جشنواره امر مطلوبي بوده و به کشف استعدادهاي جوان منجر شده است.
وي از شاعران پيشکسوت و نامداران عرصه ادبيات درخواست کرد که فرصت حضور در اين رويداد گسترده ادبي را به شاعران کمتر شناخته شده و جوان ببخشند.
اين شاعر کودک و نوجوان همچنين پيشنهاد کرد که شاعران جوان حاضر در اين همايش طي جلسات و کارگاههاي منظمي که در حاشيه مراسم اصلي برگزار ميشود؛ از حضور شاعران شناخته شده و توانمند بهره ببرند.
وي اضافه کرد: سنجش شاعران غير همسنگ در کنار يکديگر از عدالت به دور است و بهتر است پيشکسوتان به کارهاي بزرگتري بپردازند و از آنها براي حضور در جلسات آموزشي و نقد و بررسي شعر استفاده شود.
بکتاش در پايان خاطرنشان کرد: خوشبختانه عرصه شعر کودک و نوجوان که در سالهاي پس از انقلاب به طور جديتري پيگيري شده است طي اين سالها روند رو به رشدي داشته و جا دارد که جشنواره شعر فجر نسبت به تعيين دستاوردها و خلاءهاي آن اهتمام بورزد.
* بابايي: انجمن شاعران برگزيده جشنواره شعر فجر تشکيل شود
کبري بابايي با اشاره به اينکه ايجاد تشکّلها و واحدهاي صنفي ميتواند در ارتقاء کيفي شعر موثر باشد، خواستار تشکيل انجمن شاعران برگزيده شعر فجر شد.
بابايي به ستاد اطلاعرساني پنجمين جشنواره بينالمللي شعر فجر گفت: نفس برگزاري هر جشنوارهاي موجب بروز اتفاقات مطلوبي ميشود که از جمله آنها ميتوان به ايجاد فضاي رقابتي سالم ميان شاعران اشاره کرد.
وي افزود: اهدا جوايز و معرفي گستردهتر شاعران به عموم مخاطبان از جمله پيامدهاي مطلوب ديگري است که جشنوارهها به دنبال دارند و جشنواره شعر فجر هم از اين منظر عملکرد قابل ستايشي داشته است.
وي با بيان اينکه جشنواره شعر فجر قابليت دارد که طيفهاي متنوعتري از شاعران را در بر گيرد، يادآور شد: چنانچه شرايطي ايجاد شود که شاعران حاضر در جشنواره شعر فجر در ارتباطي مستمر با پيشکسوتان باشند، به طور قطع ميتوانند آثار خود را بهبود بخشند.
شاعر برگزيده بخش کودک و نوجوان چهارمين جشنواره بينالمللي شعر فجر همچنين تاکيد کرد: هميشه پيگيريهاي پس از جشنواره ما ضعيف بوده است و با برگزار شدن مراسم اختتاميه همه چيز تا سال آينده مسکوت ميماند و اين وضعيت، خوشايند نيست.
وي ضمن تاکيد بر تقويت وجه علمي و آموزشي جشنواره خاطرنشان کرد: ارائه مسائل تئوريک و نظري شعر به شاعران جوان ميتواند در فرآيند توليد اثر به آنها ياري برساند و اميدوارم که مسئولان اين نکته را مدّ نظر قرار دهند.